Мобільний процесор Intel Core 5 320 у тестах PassMark виявився швидшим за Apple A18 Pro з MacBook Neo

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Intel74320ASuperFin+
Member

Повідомлення

Alekss: 28.04.2026 15:19 Я понимаю. Win 11 вполне может быть. Я никогда ее даже не видел. Мне хватает win 10 pro - я о ней и говорил.
Не сравнивайте богоподобную 10 с 11 нейрослопом.
VovaII: 28.04.2026 16:34 а не пробували IoT версію? Не знаю як памʼять, а на диску займає в двічі менше.
Про нее и хотел написать. Самая годная версия 11 винды.
FastBullet
Member

Повідомлення

https://www.intel.com/content/www/us/en ... tions.html
Кстати вот цена на вайлдкет лейк, всего-то 426 баксов)) Ждем теперь по 600 баксов ноутбуки)))) :super: :super: :super: :super: :super: :super:

Отправлено спустя 2 минуты 52 секунды:
Ну и заодно видно, что минимальное потребелнеие 10 Вт и среднее 15 Вт, когда у того же Нео среднее 8 Вт))
Теперь все меньше сомнений в этом тесте и Power NA)))
alexeygalas
Member

Повідомлення

FastBullet: 28.04.2026 17:47вот сразу картинка
І на твоїй же картинці LPe ядра. е-ядра знаходяться в Compute Die поряд із P-ядрами і L3. LPe ядра знаходяться окремо лише з L2. Я ж тобі скинув Intel ARK сторінку, де чітко написано LPe. Як ти читаєш? Скинув тобі офіційні слайди інтел )) Де ти там бачиш в лунарі e-ядра якщо їх там ну зовсім немає.

Відправлено через 5 хвилин 23 секунди:
Це явно картинка від Panther Lake. Не було у Lunar Lake LPDDR 9600. Lunar Lake йде із 8533. Дивись фото, що я приклав під спойлером. Там 4P 0e 4LPe
Ну і на твоїй картинці 18MB L3 (в лунарах усіх однаково 12)

PS. Ось власне звідки твоя картинка https://www.overclockers.ua/ua/news/int ... hitecture/

Немає в Lunar Lake e-ядер.
FastBullet
Member

Повідомлення

alexeygalas: 28.04.2026 18:59
І на твоїй же картинці LPe ядра. е-ядра знаходяться в Compute Die поряд із P-ядрами і L3. LPe ядра знаходяться окремо лише з L2. Я ж тобі скинув Intel ARK сторінку, де чітко написано LPe. Як ти читаєш? Скинув тобі офіційні слайди інтел )) Де ти там бачиш в лунарі e-ядра якщо їх там ну зовсім немає.

Відправлено через 5 хвилин 23 секунди:
Це явно картинка від Panther Lake. Не було у Lunar Lake LPDDR 9600. Lunar Lake йде із 8533. Дивись фото, що я приклав під спойлером. Там 4P 0e 4LPe
Ну і на твоїй картинці 18MB L3 (в лунарах усіх однаково 12)

PS. Ось власне звідки твоя картинка https://www.overclockers.ua/ua/news/int ... hitecture/

Немає в Lunar Lake e-ядер.
Зачекай) ти взагалі дивився відео??

Отправлено спустя 2 минуты 20 секунд:
Ось тут чітко вказано для Lunar Lake P-core and E-core і мова взагалі не йшла ні про які LPE ядра

Отправлено спустя 3 минуты 52 секунды:
По-друге, все одно E ядра різні і воно не дорівює що в вайлдкеті ті самі ядра що і в лунарлейку, бо в одному випадку скаймонт , а в іншому Даркмонт
Вкладення
lun.jpg
alexeygalas
Member

Повідомлення

FastBullet
Вони ротом говорять що так це енергоефективні ядра. Але тип їх і розміщення це чітко - LPe. Щоб не вимовляти постійно low power efficiency cores. Тобто говорю е-ядра - иаю на увазі lpe. e-ядра сидять четвірками поряд з P біля шини даних та L3. LPe сидять поза плиткою з ядрами, щоб вимикати ту плитку. Як власне і зроблено в lunar lake. У мене він в лептопі, я мабуть тямлю про говорю. Відео з балачками було до їх виходу. А тепер є оф спеки на сайті інтел і даташити. Де чітко написано 4P 4LPe. Тому щоб вони там не говорили - факт є факт

Відправлено через 37 хвилин 33 секунди:
спойлер
lpe.jpg
Ну і власне бенефіт їх на e-ядрами. Проц жере 2вт а весь лептоп жере з акума 8вт. Причому це ютюбчик. Якщо читати з хрому овери - 5.5-6вт розряду
спойлер
Screenshot 2026-04-28 200917.png
Screenshot 2026-04-28 201023.png
Якщо екран в 60гц перемкнути і всістись просто відео дивитись то можна до 20год дивитись
FastBullet
Member

Повідомлення

alexeygalas: 28.04.2026 20:07 FastBullet
Вони ротом говорять що так це енергоефективні ядра. Але тип їх і розміщення це чітко - LPe. Щоб не вимовляти постійно low power efficiency cores. Тобто говорю е-ядра - иаю на увазі lpe. e-ядра сидять четвірками поряд з P біля шини даних та L3. LPe сидять поза плиткою з ядрами, щоб вимикати ту плитку. Як власне і зроблено в lunar lake. У мене він в лептопі, я мабуть тямлю про говорю. Відео з балачками було до їх виходу. А тепер є оф спеки на сайті інтел і даташити. Де чітко написано 4P 4LPe. Тому щоб вони там не говорили - факт є факт

Відправлено через 37 хвилин 33 секунди:
спойлер
lpe.jpg
Ну і власне бенефіт їх на e-ядрами. Проц жере 2вт а весь лептоп жере з акума 8вт. Причому це ютюбчик. Якщо читати з хрому овери - 5.5-6вт розряду
спойлер
Screenshot 2026-04-28 200917.pngScreenshot 2026-04-28 201023.png
Якщо екран в 60гц перемкнути і всістись просто відео дивитись то можна до 20год дивитись
Ну тоді вони самі заплутались з тими назвами, а потім щоб воно гарно було для мобільних девайсів, придумали нову назву, бо воно має в назві Low Power (мабуть це ще більш порізані Е-ядра). Але все ж таки наголошую що все ж таки там різні ядра в лунарлейку і вайлдкеті, навіть якщо вони називаються усі LPE.
По лептопу - все гарно, але думаю на вайлдкеті все гірше буде, бо інша архітектура та компоновка. Тому я б теж, обирав би, саме Lunar Lake. Добре що у вас є на руках "живий" екземпляр)

Отправлено спустя 5 минут 57 секунд:
P.S. Тепер би побачити ці ж дані (скільки ість від ютуба та окремо в браузері), але на Нео, бо як я бачу тут батарея 80 Wh, а на Нео якщо не помиляюсь 36 Wh
alexeygalas
Member

Повідомлення

FastBullet: 28.04.2026 21:35Тому я б теж, обирав би, саме Lunar Lake. Добре що у вас є на руках "живий" екземпляр)
нудятина
У мене із власними лептопами такий собі тік-так. До цього був OMEN 2020, а до нього теж ультрабук 13". Працювати на лептопі компанії почав давно. Системника ігрового ще не було тоді, купив омен, щоб грати на ньому і виконувати позаробочі задачі (веб серфінг, відео перегляд, офіс, онлайн шопінг, прошивка різних девайсів). Але потім зібрав системник з нормальною GPU і на омен лишились тільки позаробочі задачі, для яких він був занадто важкий, незручний, шумний та швидко розряджався. А коли анонсували Lunar Lake - я одразу зрозумів, що це ідеальний чіп для моїх позаробочих задач і я хочу його спробувати. І я попав в ціль з ним. Мультипоток виграв із минулим R7 4800H на 10% всього, але це було очікувано. А от однопоток відчутно сильніший майже двукратно. Тільки от якість компонентів нажаль змусила мене обрати іграшку подорожче (Thinkpad X9-15 https://psref.lenovo.com/Product/ThinkP ... ra_Edition). Спочатку я обрав Yoga Slim 7i https://psref.lenovo.com/Product/Yoga/Y ... m_7_15ILL9 (практично те саме тільки дешевше в стилі йоги, без хаптік трекпеду і біометричного сенсору. Ну і з простішою вебкою). Але через день після розпаковки почув в тиші, коли вентилятори мовчать, дуже надокучливий coil whine. І мусив повертати. Доплатив і обрав X9-15, який виявився чудовий у всьому і головне без цього недугу. Але раз живемо і потрібно себе балувати. От тільки Lenovo випустила оновлений X9-15p із Panther Lake B390 https://psref.lenovo.com/Product/ThinkP ... ra_Edition, кардрідером, якого бракує зараз, додатковими двома динаміками (у мому 4) та додатковим USB-C портом. Єдине що його дупа трошки потовстішала і набрала додаткові 200г і декілька мм. І тепер мені хочеться цей. Але вже що маю тим і користуватимусь. Але корпус, екран, клавіатура, вебка - все на висоті. Дуже якісна збірка. При цьому на момент покупки він коштував стільки ж як і AIR 15 M4 32GB. Тільки от Air із 60hz ips і двома USB портами. А тут 120hz OLED
особливості роботи lunar lake
Якщо користуватись ним на колінках, як я це роблю, перед тв дивлячись одним оком серіал а іншим граючи на ньому в герої або налатовуючи щось на сервері, він працює на 2 LPe ядраз (решта /усі P та частина LPe/ паркуються). Якщо запустити гру збалансованому режимі від батареї або примусово увімкнути турбо режим - тоді вступають P ядра. А так він завжди старається опиратись на LPe ядра при роботі без зарядного. З розетки тягне всього 60W тому його можна будь-якою USB-C PD зарядкою із 20в заряджати, яка видає більше 25вт
один неприємний момент із Arc 140V, на який я натрапив випадково
Як тільки я встановив драйвер на графку - одразу в утиліті знайшов таку цікаву річ як лімітер VRAM
Зображення
Подумав, вбудована графіка, який там кіберпанк навіть на середніх )) І вивставив обмеження на 8GB і ребутнув. Після цього почав помічати, що Youtube дропає кадри кожні 2-3 сек по 1-2 кадри. Перерив усе (режими економії PCie, всі фонові програми, налаштування google chrome). Нічого не допомагало. Аж поки мені не прийшла ідея потестити Adobe Camera RAW на ньому. А так як він дуже ненажерливий до VRAM в процесі роботи - ліміт довелось вимкнути. І симптоми з дропом кадрів в Youtube як рукою зняло. Тому ось пам*ятка на майбутнє - не юзайте цю опцію!
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 28.04.2026 13:20як тільки хтось скаже правду про х86 і вона буде негативна - відразу мінусів накидають
Згадування "правди про х86" від тебе виглядає так кумедно, що навіть не поставлю мінус :laugh:

Відправлено через 13 хвилин 18 секунд:
FastBullet: 28.04.2026 17:47 И что же мы видим??? Там P‑cores (Lion Cove) + E‑cores (Skymont)
alexeygalas: 28.04.2026 16:39Тож - в жодного з них (Wildcat та Lunar) немає e-ядер
Хіба е- та ЛП-ядра це не одне і те ж? (в рамках одного покоління).

Ключова відмінність - розташування за межами чиплету з Р/е ядрами, що дозволяє повністю відключати його. І звідти ж - знижена відносно е-ядер продуктивність.
alexeygalas
Member

Повідомлення

waryag: 29.04.2026 10:00Ключова відмінність - розташування за межами чиплету з Р/е ядрами, що дозволяє повністю відключати його. І звідти ж - знижена відносно е-ядер продуктивність.
Правий. Визнаю. Почитав більше - архітектурно вони ідентичні. Відмінність лише в розміщенні у Low Power Island.
Я чомусь був впевнений, що в них своя архітектура і вони по площі менші за е-ядра
FastBullet
Member

Повідомлення

alexeygalas: 29.04.2026 09:25
FastBullet: 28.04.2026 21:35Тому я б теж, обирав би, саме Lunar Lake. Добре що у вас є на руках "живий" екземпляр)
нудятина
У мене із власними лептопами такий собі тік-так. До цього був OMEN 2020, а до нього теж ультрабук 13". Працювати на лептопі компанії почав давно. Системника ігрового ще не було тоді, купив омен, щоб грати на ньому і виконувати позаробочі задачі (веб серфінг, відео перегляд, офіс, онлайн шопінг, прошивка різних девайсів). Але потім зібрав системник з нормальною GPU і на омен лишились тільки позаробочі задачі, для яких він був занадто важкий, незручний, шумний та швидко розряджався. А коли анонсували Lunar Lake - я одразу зрозумів, що це ідеальний чіп для моїх позаробочих задач і я хочу його спробувати. І я попав в ціль з ним. Мультипоток виграв із минулим R7 4800H на 10% всього, але це було очікувано. А от однопоток відчутно сильніший майже двукратно. Тільки от якість компонентів нажаль змусила мене обрати іграшку подорожче (Thinkpad X9-15 https://psref.lenovo.com/Product/ThinkP ... ra_Edition). Спочатку я обрав Yoga Slim 7i https://psref.lenovo.com/Product/Yoga/Y ... m_7_15ILL9 (практично те саме тільки дешевше в стилі йоги, без хаптік трекпеду і біометричного сенсору. Ну і з простішою вебкою). Але через день після розпаковки почув в тиші, коли вентилятори мовчать, дуже надокучливий coil whine. І мусив повертати. Доплатив і обрав X9-15, який виявився чудовий у всьому і головне без цього недугу. Але раз живемо і потрібно себе балувати. От тільки Lenovo випустила оновлений X9-15p із Panther Lake B390 https://psref.lenovo.com/Product/ThinkP ... ra_Edition, кардрідером, якого бракує зараз, додатковими двома динаміками (у мому 4) та додатковим USB-C портом. Єдине що його дупа трошки потовстішала і набрала додаткові 200г і декілька мм. І тепер мені хочеться цей. Але вже що маю тим і користуватимусь. Але корпус, екран, клавіатура, вебка - все на висоті. Дуже якісна збірка. При цьому на момент покупки він коштував стільки ж як і AIR 15 M4 32GB. Тільки от Air із 60hz ips і двома USB портами. А тут 120hz OLED
особливості роботи lunar lake
Якщо користуватись ним на колінках, як я це роблю, перед тв дивлячись одним оком серіал а іншим граючи на ньому в герої або налатовуючи щось на сервері, він працює на 2 LPe ядраз (решта /усі P та частина LPe/ паркуються). Якщо запустити гру збалансованому режимі від батареї або примусово увімкнути турбо режим - тоді вступають P ядра. А так він завжди старається опиратись на LPe ядра при роботі без зарядного. З розетки тягне всього 60W тому його можна будь-якою USB-C PD зарядкою із 20в заряджати, яка видає більше 25вт
один неприємний момент із Arc 140V, на який я натрапив випадково
Як тільки я встановив драйвер на графку - одразу в утиліті знайшов таку цікаву річ як лімітер VRAM
Зображення
Подумав, вбудована графіка, який там кіберпанк навіть на середніх )) І вивставив обмеження на 8GB і ребутнув. Після цього почав помічати, що Youtube дропає кадри кожні 2-3 сек по 1-2 кадри. Перерив усе (режими економії PCie, всі фонові програми, налаштування google chrome). Нічого не допомагало. Аж поки мені не прийшла ідея потестити Adobe Camera RAW на ньому. А так як він дуже ненажерливий до VRAM в процесі роботи - ліміт довелось вимкнути. І симптоми з дропом кадрів в Youtube як рукою зняло. Тому ось пам*ятка на майбутнє - не юзайте цю опцію!
Цікавий експіріенс) Дякую за відгук

Отправлено спустя 11 минут 38 секунд:
waryag: 29.04.2026 10:00
yuriy_dd: 28.04.2026 13:20як тільки хтось скаже правду про х86 і вона буде негативна - відразу мінусів накидають
Згадування "правди про х86" від тебе виглядає так кумедно, що навіть не поставлю мінус :laugh:

Відправлено через 13 хвилин 18 секунд:
FastBullet: 28.04.2026 17:47 И что же мы видим??? Там P‑cores (Lion Cove) + E‑cores (Skymont)
alexeygalas: 28.04.2026 16:39Тож - в жодного з них (Wildcat та Lunar) немає e-ядер
Хіба е- та ЛП-ядра це не одне і те ж? (в рамках одного покоління).

Ключова відмінність - розташування за межами чиплету з Р/е ядрами, що дозволяє повністю відключати його. І звідти ж - знижена відносно е-ядер продуктивність.
На картинці для Пантерлейку (вище там додавав, з якого потім зробили вайлдкет), побачив за на острові 3,7 ГГц (LPE), проти 3,8 ГГц на P/E чиплеті. Можливо щось і ще порізано, можливо якась логіка, але кеш однаковий. Ну і те шо їх там 4 , в не 8, ну це прям ваш Кеп 🤣🤣🤣
P.S. І цікавий формат у нас вийшов, кожен з нас був у чомусь правий, і одночасно в чомусь помилявся :-P :-P :-P
alexeygalas
Member

Повідомлення

FastBullet: 29.04.2026 15:12І цікавий формат у нас вийшов
Але все ж правильно вчинили, що пішли від ідеї MoP. Ідея хороша, але 64Гб версій ми б скоріш за все так і не побачили би. А так нові карбони X9-15p вже вийшли у варіантах 32 та 64. А з таким запасом RAM та графікою B390 він вже легко залізає на територію робочих станцій середньої продуктивності.
waryag
Member

Повідомлення

FastBullet: 29.04.2026 15:12На картинці для Пантерлейку (вище там додавав, з якого потім зробили вайлдкет), побачив за на острові 3,7 ГГц (LPE), проти 3,8 ГГц на P/E чиплеті. Можливо щось і ще порізано, можливо якась логіка, але кеш однаковий. Ну і те шо їх там 4 , в не 8, ну це прям ваш Кеп 🤣🤣🤣
P.S. І цікавий формат у нас вийшов, кожен з нас був у чомусь правий, і одночасно в чомусь помилявся :-P :-P :-P
У ЛП ядер немає доступу до Л3 кешу (він вимикається разом з compute tile), тільки до додаткового кешу. Тому вони значно повільніше.

Відправлено через 5 хвилин 30 секунд:
FastBullet: 29.04.2026 15:12Ну і те шо їх там 4 , в не 8, ну це прям ваш Кеп
Мінімальний кластер - 4 штуки е-ядер і 2 МБ Л2.
FastBullet: 29.04.2026 15:12І цікавий формат у нас вийшов, кожен з нас був у чомусь правий, і одночасно в чомусь помилявся :-P :-P :-P
Так.
П.С. Кудись зник смайлик з пивом чи це я плутаю форум?
Апд. Через текст працює :beer:
FastBullet
Member

Повідомлення

Ось таку ще інфу знайшов:
Ноутбук з Intel Core Series 3 працює у чотирьох енергетичних режимах: базовий PL1 — 17 Вт, підвищений PL1 Max — 22 Вт, короткочасний PL2 — 35 Вт, а також “тихий” режим з вимкненим вентилятором зі споживанням на рівні 11 Вт. Для бюджетного сегмента це доволі серйозні показники. Для порівняння, MacBook Neo зазвичай працює в межах 3-5 Вт і рідко перевищує 10 Вт.

Отправлено спустя 1 минуту 58 секунд:
Запустити повноцінні тести не дозволили, але відомо, що режим PL1 Max (22 Вт) може триматися до 2 хвилин, тоді як піковий PL2 (33-35 Вт) активується лише приблизно на 56 мс перед зниженням частот.
Відповісти