Постійні мікрофрізи в іграх

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
FAke
Junior

Повідомлення

У мене i5-14600kf в стоку на материнці Asus TUF GAMING B760-PLUS WIFI
RAM - G.Skill DDR5-6000 32768MB PC5-48000 (Kit of 2x16384) Trident Z5 Silver (F5-6000J3040F16GX2-TZ5S)
RTX 5070ti (теж сток)
PSU - evga supernova g6 850w

Граю здебільшого шутери (Arc, Apex Legends, Battlefield 6 тощо)

В тому ж самому Apex коли пк мав би довбитись в 300 кадрів (макс значення двигуна гри), виходить на середні 200-240 з 1% до +/- 150
В Arc при AVG FPS в 170, 1% і 0.1% low стрибають до 60-80 кадрів

При тому шо CPU шо GPU навантажуються лише 60-70%...
Я думав грішити на PSU, але ж пк мало б вистачати тих 850w

Я вже і морочився з віндою і твікати намагався і те і се і налаштування nvidia, всі які тільки можна "оптимізації" протестив. І якийсь софт пробував, нічорта не допомагає :-/

Не можу скласти в голові цей пазл - чому воно не працює як треба)

Підскажіть чи це моя шиза, чи це реально може бути якась проблема яку я не можу визначити
denizen
Member

Повідомлення

так, а де скріни статистки ріватюнер, щоб було все одночасно, по процу, відеокарті (потужність, частота, кадри і т.д.) ?
чи є порівнянні результатів у відомих бенчмарках?
Евгений King
Member

Повідомлення

FAke: 14.04.2026 14:33 У мене i5-14600kf в стоку на материнці Asus TUF GAMING B760-PLUS WIFI
RAM - G.Skill DDR5-6000 32768MB PC5-48000 (Kit of 2x16384) Trident Z5 Silver (F5-6000J3040F16GX2-TZ5S)
RTX 5070ti (теж сток)
PSU - evga supernova g6 850w

Граю здебільшого шутери (Arc, Apex Legends, Battlefield 6 тощо)

В тому ж самому Apex коли пк мав би довбитись в 300 кадрів (макс значення двигуна гри), виходить на середні 200-240 з 1% до +/- 150
В Arc при AVG FPS в 170, 1% і 0.1% low стрибають до 60-80 кадрів

При тому шо CPU шо GPU навантажуються лише 60-70%...
Я думав грішити на PSU, але ж пк мало б вистачати тих 850w

Я вже і морочився з віндою і твікати намагався і те і се і налаштування nvidia, всі які тільки можна "оптимізації" протестив. І якийсь софт пробував, нічорта не допомагає :-/

Не можу скласти в голові цей пазл - чому воно не працює як треба)

Підскажіть чи це моя шиза, чи це реально може бути якась проблема яку я не можу визначити
Якщо все на ультра викручувати, то в 2к наприклад в Apex не буде 300fps, якраз з вашою картою і має бути 200-240.
Падає до 150, бо є не оптимізовані фрагменти локацій і це питання до розрабів. Загалом щоб реально стояло 300 і не смикало, треба майже все в низькі ставити, та й то в деяких локах буде просідати трохи.
Набагато краще лімітнути в ріватюннер або в стім консольною командою 200fps і виставити низько-середні налаштування, як люблять кіберспортіки, тоді 1% буде в рази стабільніший і наближений до 200 FPS.

Переглянув пару відосів людей зі схожими конфігами, щось ні в кого не бачу упору в 300 fps, плаває 240-289, звідки взагалі думка, що має бути чітко 300 на цьому конфігу?

PS: на i5 13500 з 4070 бігав, то цей проц 300 fps взагалі не малював, лімітував на 240 fps на низьких
PSPS: на своєму ноуті в 2к на середньонизьких недавно запускав, у мене 300 рівно стояло, але це Ryzen 8940HX (7950X), в нього кешу побільше, то ж тут не дивно.
FarCry
Member

Повідомлення

Тут дуже багато потенційних проблем.

1.) Проц банально непригодний для 300FPS. Це територія AMD X3D камінців.
2.) Arc Raiders хоч і непогано оптимізована гра... але все ще UE5 параша. Все що UE5 - непригодне для бенчмарків, так як там завжди і всюди мікростатери.
3.) Гасіть всі оверлеї. Nvidia Overlay, Steam Overlay, EA Overlay, всілякі MSI Afterburner, Corsair iCUE та Armoury Crate.

Для загального тесту FPS в порівнянні з таким самим залізом немає нічого краще 3DMark TimeSpy та Steel Nomad.
Panasi
Member

Повідомлення

Якщо цп завантажується на 60-70%, то в більшості випадків це його ліміт. В більшості іграшок процесор не може працювати на 100% по всім ядрам, бо так ніхто не оптимізує ігри. Що стосується відеокарти, то вона має працювати на 99%, якщо немає упору в процесор. Для початку опишіть, які налаштування графіки ви використовуєте в тому ж arc raiders. Якщо виставити максимальні налаштування в 2к або 4к, то має буде 99% навантаження на відеокарту. Відносно мікростаттерів в іграх, то нормально, якщо вони трапляються раз в декілька хвилин. Але якщо вони у вас постійні, то щось не так.
teasnap
Member

Повідомлення

Странно что никто не посоветовал отключить E-ядра.
destructX
Member

Повідомлення

Ну й заодно тоді виключити c-states
FirstTDM
Member

Повідомлення

FAke: 14.04.2026 14:33Не можу скласти в голові цей пазл - чому воно не працює як треба)
Да хорошо всё работает... i5-14600kf + RTX 5070ti + 32Гб + 850w - это вполне себе достойный игровой конфиг на сегодня...
FAke: 14.04.2026 14:33Граю здебільшого шутери (Arc, Apex Legends, Battlefield 6 тощо)
Чтобы окончательно успокоится - прогнать большинство тестов 3DMark и сравнить результаты с тысячами вариантами тестирования в сети... можно еще погонять популярные ААА игрушки со встроенными бенчмарками типа Cyberpunk 2077, Horizon Zero Dawn... и сравнить результаты...
FAke: 14.04.2026 14:33Я вже і морочився з віндою і твікати намагався і те і се і налаштування nvidia, всі які тільки можна "оптимізації" протестив. І якийсь софт пробував, нічорта не допомагає
Имхо, эти времена давно прошли - ничего значительного никакие "оптимизации" на сегодня не дадут - просто свежая 11-я винда + свежие NVIDIA дрова
Відповісти