Новини
Останні статті і огляди
S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
-
Truchmann
Member
Цікаве питання: чи працюватимуть STALKER 2 та Metro Exodus на Linux нормально і без гальмувань. Я більш-менш звик до Mint, і з огляду на те, що Microsoft дедалі сильніше закручує гайки, а загрозливі контури вже зароджуваної Windows 12 (Hudson Valley) не обіцяють користувачам нічого хорошого, крім стеження, що посилилося до межі, та фінансової ненаситності, а також пов'язаного з цим перенесення профілю в хмару та настирливого ко-пілота-спостерігача з вбудованим ШІ, актуальність Linux як альтернативної ОС стала єдиним виходом для користувачів Windows. Я знаю, що Linux використовує Wine для віндівських додатків, але я ніколи не пробував, як це на практиці. Якщо LibreOffice легко і сумісно замінює пакет «Office» від Microsoft, то чим замінити Adobe Illustrator, Photoshop і Acrobat? Можливо, що Linux може інакше підтримувати програми, написані для Windows.
Поділіться, будь ласка, хто знає і має практичний досвід у цій справі.
-
possum
Member
Ну что, вышел патч 1.9 для Сталкера 2... И вызвал дичайшее раздражение и разочарование буквально у всего игрового сообщества. Подавляющее большинство обозревателей сходятся во мнении (и весьма справедливо), что весь т.н. "патч 1.9", который "открыл двери в X-18", является пустышкой и халтурой, сделанной наспех только ради того, чтобы оправдать неуспех с исправлением A-Life, призванной отвлечь внимание игроков от непофикшенных до сих пор критических багов (летающие сквозь стену предметы и т.п.), от отсутствия обновления движка и от кучи прочих недоработок, которые уже начинают бесить игровое сообщество.
GSC безуспешно потратили три месяца, пытаясь добавить бинокль и улучшить ИИ неписей, обещали это официально... а затем слились, отменив собственные слова и сделав вместо этого... банальный квест на 30 минут и "дополнительные загрузочные экранчики"! Три месяца на загрузочные экранчики и открытие двери к примитивному квесту. Нас обманули. У компании-разработчика явно серьезные проблемы. В том числе с совестью.
GSC безуспешно потратили три месяца, пытаясь добавить бинокль и улучшить ИИ неписей, обещали это официально... а затем слились, отменив собственные слова и сделав вместо этого... банальный квест на 30 минут и "дополнительные загрузочные экранчики"! Три месяца на загрузочные экранчики и открытие двери к примитивному квесту. Нас обманули. У компании-разработчика явно серьезные проблемы. В том числе с совестью.
-
Dremjke
Member
Truchmann
Рекомендую не страдать фигнёй. Всё сейчас окей на винде11, никто тебя ничего не заставляет делать протиправного, игры работают нормально, софт весь есть, что и всегда.
Linux на десктопе - это боль, печаль и страдания. И да, зачем ставить Linux, чтобы через костыли запускать виндовый софт и игры? В чем смысл таких извращений?
Сабж и Metro Exodus теоретически будут работать на Linux, но на практике - одному Богу известно, как это будет и будет ли вообще. С видеокартами AMD у линукса дружба есть, у Nvidia не очень. Глюков, багов, лагов в Linux вагон и маленькая тележка. Столько болячек повылазит, которых на винде отродясь не было.
Пытался заморачиваться и не раз, периодически возникает интерес к десктопному Linux и каждый раз на одни и те же грабли нааступаю - очень много дистрибутивов крайне паршивого качества, несовместимость между собой, глюки и плохая совместимость X11 и Wayland, QT и GTK и т.д. и т.п.
Рекомендую не страдать фигнёй. Всё сейчас окей на винде11, никто тебя ничего не заставляет делать протиправного, игры работают нормально, софт весь есть, что и всегда.
Linux на десктопе - это боль, печаль и страдания. И да, зачем ставить Linux, чтобы через костыли запускать виндовый софт и игры? В чем смысл таких извращений?
Сабж и Metro Exodus теоретически будут работать на Linux, но на практике - одному Богу известно, как это будет и будет ли вообще. С видеокартами AMD у линукса дружба есть, у Nvidia не очень. Глюков, багов, лагов в Linux вагон и маленькая тележка. Столько болячек повылазит, которых на винде отродясь не было.
Пытался заморачиваться и не раз, периодически возникает интерес к десктопному Linux и каждый раз на одни и те же грабли нааступаю - очень много дистрибутивов крайне паршивого качества, несовместимость между собой, глюки и плохая совместимость X11 и Wayland, QT и GTK и т.д. и т.п.
-
Барбарис
Member
Знов моди блокнули. Навіть довші дні\ночі вже блокують ачівки.
-
Eduard1980
Member
Це якийсь свинособак гадить тут постійно, обіжений, мабутьStriker: ↑ 10.04.2026 13:24 possum
Що це за словесний понос? В Cyberpunk є човни? В Kingdom come deliverance? Чистої води ідіотизм - це виср#ти подібну хрінь.
-
WhoAmI
Junior
Граю в Сталкер 2 на Убунті 24. Порівняно з Віндою 11, трохи менше фпс видає (десь на 10 при тих самих настроюваннях), але якихось особливих багів не бачив.Truchmann: ↑ 14.04.2026 18:57 Цікаве питання: чи працюватимуть STALKER 2 та Metro Exodus на Linux нормально і без гальмувань. Я більш-менш звик до Mint, і з огляду на те, що Microsoft дедалі сильніше закручує гайки, а загрозливі контури вже зароджуваної Windows 12 (Hudson Valley) не обіцяють користувачам нічого хорошого, крім стеження, що посилилося до межі, та фінансової ненаситності, а також пов'язаного з цим перенесення профілю в хмару та настирливого ко-пілота-спостерігача з вбудованим ШІ, актуальність Linux як альтернативної ОС стала єдиним виходом для користувачів Windows. Я знаю, що Linux використовує Wine для віндівських додатків, але я ніколи не пробував, як це на практиці. Якщо LibreOffice легко і сумісно замінює пакет «Office» від Microsoft, то чим замінити Adobe Illustrator, Photoshop і Acrobat? Можливо, що Linux може інакше підтримувати програми, написані для Windows.
Просто поставив Стім, завантажив гру і вперед. Жодних додаткових драйверів не ставив. Правда, у мене картка від АМД, у них завжде краще була підтримка лінуксу. Valve зробила гарну роботу із своїм Протоном, тож із моєї немаленької Стім бібліотеки (300+ ігор) проблема була тільки з однією.
Крім того, без проблем грав у ігри Блізард.
Щоправда, майже не граю у competitive ігри, чув, що з деякими дійсно є проблеми із-за захисту, що виключно під віндою працює. Із цікавості пробував Доту та КС, теж грають собі.
Графічними редакторами мало користувався, бо особисто мені не дуже треба, зрідка щось підправити, а для цього вистатачає GIMP.
-
lokitechno96
Junior
Є сертифікат на знижку від атб на 800 грн ultimate,600 deluxe в магазині Мойо,кому треба,пишіть в лс
-
Барбарис
Member
Існує якийсь мод на зменшення активності в Прип'яті? Хочу зібрати там сховки, але мутанти\нпс відновлюються за пару хвилин. Набридає їх виносити постійно, а у випадку з полтерами ще й шукати доводиться довго.
-
Truchmann
Member
WhoAmI
Дякую
Дякую
-
Piter Cantrope
Member
Трохи флуд, але не хочу окрему тему відкривати.
А що, у всіх картках в АТБ є якийсь подарунок? Я взяв три штучки, в двох були сертифікати moyo на 200 грн, в третій на 500. Я глянув на сайті, там вказана к-сть унікальних подарунків. Але не йдеться про те, скільки можна отримати сертифікатів, наче їх безліч.
А що, у всіх картках в АТБ є якийсь подарунок? Я взяв три штучки, в двох були сертифікати moyo на 200 грн, в третій на 500. Я глянув на сайті, там вказана к-сть унікальних подарунків. Але не йдеться про те, скільки можна отримати сертифікатів, наче їх безліч.
-
Ektalion
Member
Так. В Більшості знижка на Сталкер.Piter Cantrope: ↑ 25.04.2026 17:40 Трохи флуд, але не хочу окрему тему відкривати.
А що, у всіх картках в АТБ є якийсь подарунок?
-
wow_w
Member
Терміг дії сертифікатів до 30.06.2026 чи щось таке плюс це навіть не сертифікат, а можлива скидка і то можна викорситати, щоб сума була більше ніж третина від вартості товару
-
Charger
Member
Truchmann
Если аллергии на сборки винды нет - то Вам ничего и не угрожает. Всегда можно подобрать правильную сборку максимально вычищенную от телеметрии или самому сделать. Привычных аналогов коммерческих прог (те что Вы перечислили) - нет и не будет. Если жизненное время не важно - ставьте линукс, переучивайтесь, привыкайте
Если аллергии на сборки винды нет - то Вам ничего и не угрожает. Всегда можно подобрать правильную сборку максимально вычищенную от телеметрии или самому сделать. Привычных аналогов коммерческих прог (те что Вы перечислили) - нет и не будет. Если жизненное время не важно - ставьте линукс, переучивайтесь, привыкайте
-
_clawfinger_
Member
Truchmann: ↑ 14.04.2026 18:57Цікаве питання: чи працюватимуть STALKER 2 та Metro Exodus на Linux нормально і без гальмувань
Всі ігри Metro від самого початку мали нативну підтримку лінукс. Я їх проходив, на нвідіа, на амд, навіть на APU, з ними взагалі проблем не було.
Саму Metro Exodus проходив на СтімДек, проблем не було. Сталкер 2 зараз проходжу на Стім Деку. Клава, миша, монітор 1080Р. Після оновлення покращилась графіка й припинилися вильоти, за попереднього оновлення. Польот норм. З недоліків у Сталкері 2, Стім Деку не вистачає потужності для виведення кадрів, це дуже помітно в тунелі, підземеллі. Ну й вдень не видно в огорожі з колючки, тут оптика допомагає.
Загалом в останні роки ситуація на лінуксі краще ніж була кілька років тому в плані ігор. А Стім Дек це стабільність у багатьох іграх, ну крім тих де античити.
Не раджу братися за стім дек тим хто звик грати 2к, 4к то що. Це буде пекло для очей.
Відправлено через 3 хвилини 16 секунд:
Нічим, тут варіантів два. Або лишатись на віндовс й терпіти, або переходити на мак.Truchmann: ↑ 14.04.2026 18:57чим замінити Adobe Illustrator, Photoshop і Acrobat
-
arkadiilem0n
Member
Мені чомусь більше насипало кодів на мойо з моєї коллекціїEktalion: ↑ 25.04.2026 21:23Так. В Більшості знижка на Сталкер.Piter Cantrope: ↑ 25.04.2026 17:40 Трохи флуд, але не хочу окрему тему відкривати.
А що, у всіх картках в АТБ є якийсь подарунок?
Статистично, я б сказав, шо знижка на сталкер рідше, ніж 1 з 4, може навіть 1 з 5 карток дає, а якшо казати про знижку на алтімейт - 1 з 30 карток десь
btw якшо хтось хоче махнутись картками, шоб добити колекцію, пишіть, бо в мене дублів вистачає
-
Piter Cantrope
Member
А хто вже пробував, можна одразу кілька карток на одну покупку в moyo використати? Якраз треба малому телефон взяти. Вже маю 5 купонів на 1300 гривень разом.
-
SERGBILL
Member
щоб працювало не гірше ніж на вінді, налаштувати можна, але навіщо витрачати на це час? якщо дуже хочеться, то вже краще одразу "ігровий" дистр встановлювати (мене Nobara задовольнив цілком, ставити класичні дистрибутиви і купу часу витрачати на налаштування та встановлення потрібних пакетів сенсу не бачу), щоб менше потім довбатися з ним. Усі ігри що спробував, йдуть або не гірше, або трохи й краще ніж на вінді.Truchmann: ↑ 14.04.2026 18:57 Цікаве питання: чи працюватимуть STALKER 2 та Metro Exodus на Linux нормально і без гальмувань.
-
Азазелло
Member
Ні,так не можна.Сьогодні спеціально в магазині спитав-снижки не сумуются.Piter Cantrope: ↑ 29.04.2026 19:24 А хто вже пробував, можна одразу кілька карток на одну покупку в moyo використати? Якраз треба малому телефон взяти. Вже маю 5 купонів на 1300 гривень разом.
-
Piter Cantrope
Member
Поняв, дякую.Азазелло: ↑ 30.04.2026 13:07Ні,так не можна.Сьогодні спеціально в магазині спитав-снижки не сумуются.Piter Cantrope: ↑ 29.04.2026 19:24 А хто вже пробував, можна одразу кілька карток на одну покупку в moyo використати? Якраз треба малому телефон взяти. Вже маю 5 купонів на 1300 гривень разом.
Шкода
-
mycolaevich
Member
Побігав трохи сталкера на лінуксі заради цікавості, чисто порівняти продуктивність: фпс в менше на 5-6 в одних сценах, на 2-3 більше в інших.
"Налаштування" виглядало так: встановити стім>встановити гру>натиснути кнопку "Грати".
"Налаштування" виглядало так: встановити стім>встановити гру>натиснути кнопку "Грати".