Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
LVladislavchik
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 23.04.2026 14:40маючи дані про мене - ви ж можете знайти інформацію про дружину, батьків, дітей і тд
коли я з вами спілкувався по тел про ремонт ноута - з самого початку була від мене вимога що все сказане залишається між нами, ви погодились. Ви виконали дану обіцянку?
Поплач, поскаржся, можеш окрему тему зробити :rotate: Як бачиш, в цю гру можна грати удвох :rotate:
Ну і я не називав твої ПІБ та мобільний, а більше мені нічого й не відомо, тому не розумію претензій :rotate:
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 23.04.2026 21:17
orange_deer: 23.04.2026 20:31попросив допомоги у блогу професора з Computer Science, ось дивіться:
If you need to retrieve a block of data, the processor does not retrieve just the necessary bytes. It retrieves data in units of a “cache line” which is typically 64 bytes on Intel processors
але ж ми про читання з памяті, яке робить контролер. І стаття з 2018 ще до виходу М1 - може ви колись усвідомите яке лайно ви знаходите і на основі чого щось собі вигадуєте?
на цьому моменті моя витримка закінчується, вибачте.

повністю підтримую користувача waryag ви клоун, який корчить з себе ученого. лайно, яке я знаходжу має більше credibility ніж абсолютно все, що ви казали:
1) девелопер що критикував strong scaling y geekbench 6 (чому він поганий для тестування мультипотоку) - https://dev.to/dkechag; https://www.linkedin.com/in/kechagias/; https://github.com/dkechag.
2) професор CS в University of Quebec Daniel Lemire (стаття про те що завжди процесор читає лініями кешу а не байтами і 4 будуть так само швидко як 16, і 64) - https://lemire.me/en/; https://github.com/lemire; https://scholar.google.ca/citations?user=q1ja-G8AAAAJ
p.s. у нього PhD в інженерній математиці було вже тоді коли ви тільки починали займатись комерційним програмуванням - якщо він каже що префетчер читає 64 байти (лінію кешу) а не по 1 байту як кажете ви, то я повірю йому.

будь ласка, про лінію кешу у М процесорах:
1)
Regarding cache-line size, sysctl on macOS reports a value of 128 B, while getconf and the CTR_EL0 register on Asahi Linux returns 64 B, which is also supported by our measurements.
перекладу: софт макос показує 128 байтів у лінії кешу, реальний hardware - 64 байти.
src: https://www.sciencedirect.com/science/a ... via%3Dihub
2)
Modern ARM processors utilize cache prefetchers to learn data access patterns and bring data into the cache beforehand. To accurately measure the cache performance of a device, we must develop
cache access patterns to defeat the most common prefetching algorithms, next line and stride prefetching. The next line prefetcher exploits spatial locality, fetching the next cache line of memory into the cache on every access. The stride prefetcher actively learns a pattern in data access and fetches the data based on the pattern.
ті самі префетчери що і х86, арм практично не відрізняється у тому як вона читає дані з RAM у кеш процесора
src: https://dl.acm.org/doi/abs/10.1145/3485832.3485902
p.s. можете ще подивитись на Fig. 3 і побачити що рідний супер оптимізований сафарі повільніший за інші браузери
спойлер
пошукайте може ще там описується чи браузер може обійти фіксований формат читання даних з RAM у кеш по лініях кешу, а не по байтах
3) https://lemire.me/blog/2023/12/12/measu ... pirically/ - знову показує що дані читаються по лініях кешу а не по байтах, по емпіричних тестах 128 байтова лінія кешу

ви навіть статті на рівні geeksforgeeks на підтвердження своїх закидів знайти не можете. зате змогли довести: а) свій фанатизм; б) свою вперту дурість, де ви впевнені що ваш досвід дає вам усі потрібні знання і ви відмовляєтесь визнавати що десь помиляєтесь/брешете/чи маніпулюєте

за багатопотік все що змогли це спекулювати що Apple просто збільшить кількість ядер, а потім показали що арм перемагає у а) софті оптимізованому під апаратні прискорювачі яблука; б) гікбенчі який провалює strong scaling test
за к-сть каналів пам'яті ви хибно приписали це у недосяжні для х86 переваги архітектури, коли насправді це не більше ніж економічне рішення

на цьому моменті для мене дискусія з вами втратила сенс - "ваш рівень фанатизму заважає вам критично мислити"
хочете продовжити розмову? посилайтесь у відповіді на джерела рівня: а) наукові статті; б) блоги програмістів/науковців у яких є хоча б MS in Computer Science або PhD в будь-якій математичній/інженерній спеціальності. або замість цього лінкедін/CV що підтверджує 10+ років робочого досвіду, або ж гітхаб з 300+ комітів на рік
orange_deer
Member

Повідомлення

LVladislavchik: 23.04.2026 23:15 Ну і я не називав твої ПІБ та мобільний, а більше мені нічого й не відомо, тому не розумію претензій :rotate:
Так ніби він сам їх у своїх ніках не зашифрував :laugh:
denon312
Member

Повідомлення

isusik63: 22.04.2026 19:11Юрий вы под галопередолом
народ, ну давайте вже діліться!
Нутром чую що ви накопали якісь медичні справки що Їжачок знаходиться на обліку в психдиспансері.
LVladislavchik
orange_deer
AntonyKandaurov
ви щось точно знаєте, діліться, не тягнуть резинку!
yuriy_dd
Member

Повідомлення

orange_deer: 23.04.2026 23:211) девелопер що критикував strong scaling y geekbench 6
а це мені до чого? завжди будуть критики
orange_deer: 23.04.2026 23:212) професор CS в University of Quebec Daniel Lemire (стаття про те що завжди процесор читає лініями кешу а не байтами і 4 будуть так само швидко як 16, і 64)
розмова не як читає проц, а скільки є каналів в М проца, і чому їх стільки багато. Чому вони лише по 16 біт? Може по вашому - вони би мали бути значно ширші?
Чому у іншого АРМ проца теж так само багато.
Чому М проци так швидко працюють з памятю?
orange_deer: 23.04.2026 23:21p.s. у нього PhD в інженерній математиці було вже тоді
до чого тут інженерна математика?
orange_deer: 23.04.2026 23:213) https://lemire.me/blog/2023/12/12/measu ... pirically/ - знову показує що дані читаються по лініях кешу а не по байтах, по емпіричних тестах 128 байтова лінія кешу
да, дуже великий спец - навіть не соромиться писати що бенч йому ChatGPT писав :lol: :lol:
orange_deer: 23.04.2026 23:21 на цьому моменті для мене дискусія з вами втратила сенс - "ваш рівень фанатизму заважає вам критично мислити"
ви то самі хоч один тест писали? самі щось тестували?
Востаннє редагувалось 23.04.2026 23:59 користувачем yuriy_dd, всього редагувалось 1 раз.
denon312
Member

Повідомлення

tornadox
RoMiLiUs
ви також!
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 23.04.2026 23:44 да, дуже великий спец - навіть не соромиться писати що бенч йому ChatGPT писав :lol: :lol:
I wrote the benchmark in C, but the actual C compiler is unlikely to be relevant. The original code was in Go and I got the same results, but I switched to C to make sure I avoided Go-specific issues. Interestingly, ChatGPT converted the Go code to C code automatically for me, with just a couple of small mistakes. Mind you, it is deliberately simple code.
перекласти, чи самі зможете?)

p.s. осьо список досягнень людини:
Daniel Lemire ranks in the top 2% of scientists worldwide according to the Stanford University/Elsevier’s 2025 ranking. He is also editor of the journal Software: Practice and Experience, a long-established (1971) journal where many crucial results were published (e.g., articles by Knuth and Bentley). Daniel Lemire’s blog is one of the top 50 most popular blogs on Hacker News, the standard tech news aggregation site. He wrote several books. He serves on the program committees of leading computer science conferences.

You can find his software in the major Web browsers, in Git, in the standard libraries of major programming languages, and so forth. In February 2019, he was ranked in second position among the most popular developers on GitHub and most popular in C++ (ahead of Microsoft, Google and Facebook). He is among the 0.0006% most followed programmers in the world on GitHub; GitHub has over 100 million developers.
зможете чимось таким похвалитись? не соромтесь :rotate:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

orange_deer: 23.04.2026 23:212) професор CS в University of Quebec Daniel Lemire (стаття про те що завжди процесор читає лініями кешу а не байтами і 4 будуть так само швидко як 16, і 64)
яким боком це стосується читання з памяті? що по 64 байти читає зараз?

ви ж навіть не розумієте яку маячню ви пишете, і потім будете бігати хвалитись які ви розумні і що змогли щось там довести
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 24.04.2026 01:14
яким боком це стосується читання з памяті? що по 64 байти читає зараз?

ви ж навіть не розумієте яку маячню ви пишете, і потім будете бігати хвалитись які ви розумні і що змогли щось там довести
gonna cry? :weep:
denon312
Member

Повідомлення

Комікс для тих хто в темі
hedgehog.png
LVladislavchik
Member

Повідомлення

orange_deer
denon312
Ну я тільки ші попросив і перевірив чи ші не помилився, при цьому юзав тільки логін з оверів, потратив оце 5хв на промти, а юра вже собі фантазує що він дуже важлива особистість і ми тут всі голубіро-шпіоніро за цим великим гуру своєї справи :rotate:
Насправді, ще з тону розмови по телефону стало ясно що людина трішки специфічна, коли на будь-які мої зауваження що ейр м4 не виправдав очікувань порівняно з попереднім х86 ноутом в плані автономності він просто постійно перебивав і при цьому ледве не кричав що так не може бути і я щось не так роблю, прийшлося його перебити що я не збираюся у вихідний сперечатися що краще і завершити розмову :rotate:
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 23.04.2026 22:26ПК споживає електроенергію навіть у вимкненому стані

Не всім це відомо, але навіть у вимкненому стані більшість сучасних ПК продовжують споживати енергію — до 30 Вт
Щоб вестись на такі статті - треба бути максимально відмороженим олігофреном. Або 49річним "троллем" якого orange_deer вже по фактах обісцяв але "тролль" продовжує борсатись в сечі і доводити що це фанта.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 24.04.2026 01:14яким боком це стосується читання з памяті? що по 64 байти читає зараз?

Побайтовий парсер тексту зараз закипить :lamer:
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 23.04.2026 21:17сам тест - є, нема результатів - для таких як ви, ідіть ще побавтесь
Ти писав, що синтетичні тести, на які ти постійно наярюєш, необхідні для будь-якого огляду процесорів. А виявляється, що ні.

А для тесту частоти можна було використати будь-яку процесорну грілку.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

orange_deer: 24.04.2026 01:03 p.s. осьо список досягнень людини:
фанати х86 - хто підтримує твердження orange_deer та науковця на якого він посилається (в контексті обговорення швидкості роботи памяті), що процесор читає лініями кешу а не байтами і 4 будуть так само швидко як 16, і 64 ?
LVladislavchik: 24.04.2026 06:56на будь-які мої зауваження що ейр м4 не виправдав очікувань
ви про те що використовувати екран макбука для освітлення приміщень, і він швидко сідає?
waryag: 24.04.2026 07:36 А для тесту частоти можна було використати будь-яку процесорну грілку.
але чому використали саме синтетичний бенч, на який я також посилаюсь?
waryag: 24.04.2026 07:36 Ти писав, що синтетичні тести, на які ти постійно наярюєш, необхідні для будь-якого огляду процесорів. А виявляється, що ні.
професійний алкоголік тестує горілку сорі, проф оглядач тестує лише ігри? :lol: :lol:

сюди можна приходити просто щоб познущатись з фанатів х86 :lol: :lol:
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Трошки про юру і його священну війну на нашому форумі
Востаннє редагувалось 24.04.2026 10:32 користувачем AntonyKandaurov, всього редагувалось 1 раз.
LVladislavchik
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 24.04.2026 10:16ви про те що використовувати екран макбука для освітлення приміщень, і він швидко сідає?
Ну й троляка склерозна :rotate: Декілька разів наголошував що працюю в добре освітленому приміщенні і ти декілька разів наголошував що працюєш в підвалі :rotate:
То які я там твої конфіденційні данні розголосив, яких нема у відкритому доступі? :rotate:
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 24.04.2026 10:16сюди можна приходити просто щоб познущатись з фанатів х86
спойлер
Краще сина і дочку виховай аби вони кредити в монобанку та приваті не брали на "успішний" бізнес ;) витрачаєш час на якийсь форум замість цього
Відповісти