AMD Radeon RX 6500 XT отримала збільшення продуктивності в Linux завдяки поліпшенням від Valve

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
vsx
Member

Повідомлення

AMD Radeon RX 6500 XT отримала збільшення продуктивності в Linux завдяки поліпшенням від Valve

Linux вообще радует геймеров новшествами в последнее время. Такие штуки как LACT и Goverlay уже не делают его той унылой ос для игр как ранее.
medion89
Junior

Повідомлення

краще Windows для ігор зараз?
KimRomik
Member

Повідомлення

Make Linux Great Again!!!
tornadox
Member

Повідомлення

vsx: 21.04.2026 12:22 Linux вообще радует геймеров новшествами в последнее время. Такие штуки как LACT и Goverlay уже не делают его той унылой ос для игр как ранее.
Wine 11 з NTSYNC дуже приємний прогрес, крім того в ядрі 7.1 дуже багато покращень для геймерів
Key Gaming & Performance Features in Linux 7.1:

GPU Improvements: Broader AMDGPU driver adoption for older APUs and expanded support for new AMD hardware, including Display Core (DC) for Sea Islands/GCN 1.1.

Performance & Efficiency: Enhanced Sched_EXT to prioritize SMT (Hyper-Threading) siblings, reducing latency.

Storage Speed: A new in-kernel NTFS driver aims to deliver faster, native read/write performance compared to older methods.

Handheld/Laptop Gaming: Improved power management (AMD P-State driver) and support for Lenovo Legion Go controller features (rumble, RGB).

Intel Enhancements: Enables Flexible Return and Event Delivery (FRED) for better performance on newer Intel CPUs.
на ютубі є багато відео як виріс ФПС в деяких іграх з NTSYNC: Dirt 3 з 110 до 860 ФПС.
medion89: 21.04.2026 12:54краще Windows для ігор зараз?
краще в чому?
Mozdev
Member

Повідомлення

+1 пункт до бажання придбати саме карту від амд, але я ще не вирішив.
hohlid19
Member

Повідомлення

Mozdev: 21.04.2026 15:18 +1 пункт до бажання придбати саме карту від амд, але я ще не вирішив.
А чё решать то? Если хочешь работать на ней и не долбиться с эмуляцией RocM или ты любишь с лупой разглядывать различия между апскейлерами, то тут только Нвидиа
Victor Butko
Member

Повідомлення

hohlid19: 21.04.2026 17:16 А чё решать то? Если хочешь работать на ней и не долбиться с эмуляцией RocM или ты любишь с лупой разглядывать различия между апскейлерами, то тут только Нвидиа
У мене rocm принаймні на llm працює гірше за vulkan, що є в системі з коробки, тож зазвичай він і не потрібен.
erkins007
Member

Повідомлення

Mozdev: 21.04.2026 15:18 +1 пункт до бажання придбати саме карту від амд, але я ще не вирішив.
Полностью поддерживаю такое стремление. Конкуренция хотябы номинальная должна быть
phobosse
Member

Повідомлення

Mozdev: 21.04.2026 15:18+1 пункт до бажання придбати саме карту від амд, але я ще не вирішив.
так і зробив. зібрав окрему коробку на стім ось чисто під іграшки і дуже задоволений )
Devijack
Member

Повідомлення

phobosse: 21.04.2026 20:28так і зробив
Зараз взагалі важко обирати амд з цими новинами про компрессію пам'яті у зелених, та обіцяними апскейлерами з нейронкою. Та і після того як длсс 4.5 у сліпому тесті переміг натів. Ще й приколи з підтримкою тільки молодших моделей у амд. Сам розглядав 9070хт а вже зараз якось не кортить.
phobosse
Member

Повідомлення

Devijack: 21.04.2026 21:13Зараз взагалі важко обирати амд з цими новинами про компрессію пам'яті у зелених, та обіцяними апскейлерами з нейронкою. Та і після того як длсс 4.5 у сліпому тесті переміг натів. Ще й приколи з підтримкою тільки молодших моделей у амд. Сам розглядав 9070хт а вже зараз якось не кортить.
я згоден. сам мріяв про 5070 Super з купою пам'яті. але коли стало ясно, що скоро піде біда з пам'ятю і реліз скоріше за все відмінять, а відяхи подорожчають, то я психанув і взяв 9070
vsx
Member

Повідомлення

phobosse: 21.04.2026 21:49 то я психанув і взяв 9070
а мог бы взять 5060Ti за те же деньги и получить божественный dlss в подарок
erkins007
Member

Повідомлення

vsx
А мог бы взять 7900хтх и получить через пару лет кое-что на воротник вместо поддержки.
Покупая "аналог" чуть дешевле вы должны четко осознавать, что ничего в этом мире бесплатно не бывает.
Pushkinyan
Junior

Повідомлення

Rx 6800 xt, перейшов на cashyos для одинарных ігор ще пів року назад, все радує, Arc riders дає точно кращу продуктивність чим на вінді - чудеса... Ну а варзона, бф6, апекс - ізвініте, хоча тойже бф6 античіт є і чітери є, короче вся надія на стім машин, якщо туди завезуть онлайн ігри то думаю і на других лінуксах злетить...
Із плюсів кашіос це лутріс де можна спробувати гру з торента перед покупкою, і не боятись незрозумілого походження перепакованого продукту
tornadox
Member

Повідомлення

Pushkinyan: 22.04.2026 08:29Ну а варзона, бф6, апекс - ізвініте, хоча тойже бф6 античіт є і чітери є
Пошукай, що таке DMA, і зрозумієш, чому клієнтські античіти повністю безсилі проти них.
На Windows у мультиплеєрних іграх популярні античіти рівня ядра, які отримують доступ до всього. На Linux, якщо гра працює через Proton, античіт також ізольований, тому модулі рівня ядра нічого не бачать. З цієї причини видавці часто просто видають бан на акаунт (за сам факт запуску).
Проблему вирішує серверний античіт, який працює на серверах і відстежує чіт-патерни. Тут абсолютно без різниці, на чому запущений клієнт.
В еру ШІ це може бути цілком реальним сценарієм.
Pushkinyan: 22.04.2026 08:29 якщо туди завезуть онлайн ігри то думаю і на других лінуксах злетить...
На інших не злетить. Для цього потрібно підписати ядро та додати глобальну підтримку анти-темперінгу. Це теоретично можливо на SteamOS, але малоймовірно на звичайних дистрибутивах.
Pushkinyan: 22.04.2026 08:29Із плюсів кашіос це лутріс де можна спробувати гру з торента перед покупкою
Це не плюс CachyOS. Цей софт старіший за всі ці "ігрові" дистрибутиви, і зараз він більше підходить для запуску старих ігор. З новими тайтлами там бувають певні проблеми.
Victor Butko
Member

Повідомлення

Pushkinyan: 22.04.2026 08:29 Rx 6800 xt, перейшов на cashyos для одинарных ігор ще пів року назад, все радує, Arc riders дає точно кращу продуктивність чим на вінді - чудеса... Ну а варзона, бф6, апекс - ізвініте, хоча тойже бф6 античіт є і чітери є, короче вся надія на стім машин, якщо туди завезуть онлайн ігри то думаю і на других лінуксах злетить...
Із плюсів кашіос це лутріс де можна спробувати гру з торента перед покупкою, і не боятись незрозумілого походження перепакованого продукту
просто нагадаю що на linux підтримується розробниками 194 гри з античитом, та ще 276 ігор з античітом запускаються, але офіційно не підтримуються. Так що на linux є у що пограти онлайн без проблем.
tornadox
Member

Повідомлення

Victor Butko
Pushkinyan
Зажди добре дивитися сюди
https://areweanticheatyet.com/
оновлюється не дуже часто, але більшість інформації актуальна. Там є кнопка Breakdown де добре видно ситуацію по кожному античіту, якщо в Battleye та EasyAntiCheat підтримка є, але деякі видавці (наприклад Rockstar) просто вносять платформу в бан ліст за власним бажанням.
Ситуацію з EA Anticheat максимально негативна, а це всі ігри EA - BF1/BFV/BF2042/BF6/Apex Legends і так далі. Аналогічно Vanguard/Ricochet.

Цілком можливо що ситуація зміниться з виходом Steam Machine, бо зараз Steam Deck умовно рівня PS4, а Steam Machine це буде рівень PS5. І ці всі мережеві шутани є сенс грати саме з миші і клавіатури, бо на ПК білдах не йде такий потужний ейм ассіст як на консолях. Valve агітує за Trusted Boot, але це для ПК, в СтімОС наразі цього немає.
medion89
Junior

Повідомлення

tornadox: 21.04.2026 13:57
vsx: 21.04.2026 12:22 Linux вообще радует геймеров новшествами в последнее время. Такие штуки как LACT и Goverlay уже не делают его той унылой ос для игр как ранее.
Wine 11 з NTSYNC дуже приємний прогрес, крім того в ядрі 7.1 дуже багато покращень для геймерів

GPU Improvements: Broader AMDGPU driver adoption for older APUs and expanded support for new AMD hardware, including Display Core (DC) for Sea Islands/GCN 1.1.

Performance & Efficiency: Enhanced Sched_EXT to prioritize SMT (Hyper-Threading) siblings, reducing latency.

Storage Speed: A new in-kernel NTFS driver aims to deliver faster, native read/write performance compared to older methods.

Handheld/Laptop Gaming: Improved power management (AMD P-State driver) and support for Lenovo Legion Go controller features (rumble, RGB).

Intel Enhancements: Enables Flexible Return and Event Delivery (FRED) for better performance on newer Intel CPUs.
на ютубі є багато відео як виріс ФПС в деяких іграх з NTSYNC: Dirt 3 з 110 до 860 ФПС.
medion89: 21.04.2026 12:54краще Windows для ігор зараз?
краще в чому?
в продуктивності
Z440_User
Member

Повідомлення

tornadox: 21.04.2026 13:57

В Gentoo, в основній гілці пакетів, поки що найсвіжіше ядро яке доступно 7.0.0
Enhanced Sched_EXT та Enables Flexible Return and Event Delivery (FRED) в конфізі ядра присутні, але опцій вибору на них поки що немає (немає як вибрати "yes" or "module"). Позавчора ставив.

NTSYNC у себе модулем включив одразу як про нього дізнався та знайшов в конфізі ядра.
hohlid19
Member

Повідомлення

erkins007: 21.04.2026 23:08 vsx
А мог бы взять 7900хтх и получить через пару лет кое-что на воротник вместо поддержки.
Покупая "аналог" чуть дешевле вы должны четко осознавать, что ничего в этом мире бесплатно не бывает.
Купив аналог подороже ты все равно за воротник получишь, ведь компрессия памяти будет главной фишкой какого-то там поколения. ИИшка все хуже и хуже продается, надо на геймогоях подзаработать
Відповісти