AssayMAS: ↑
21.04.2026 00:48а виртуальные машины на что? Да медленно - но я играя в старые игры как то не замечал проблем с запуском, пусть и по 10-30 секунд виртуалки разворачиваются и то тут скорее проблема с вшитым в вин10 антивирусом.
Тому що нам потрібно запустити на віртуалці не застарілий робочий софт, а 3D-гру. Для цього потрібна сумісна відеокарта в віртуалці. А навіть якщо там наприклад VMWare заявляє підтримку DirectX на віртуальній відясі до десятої чи до якої версії, чого для старих ігор мало б вистачити, то вона як і сучасні нові відяхи по факту не витягує весь старий функціонал, щоб воно працювало як слід.
Можна було б наприклад вставити стару відяху в додатковий слот PCI-X на новому компі і перекинути в віртуалку, але от лажа, виробники відеокарт nVidia/AMD - жлоби і спеціально забороняють використання побутових відеокарт на віртуальних машинах на рівні драйвера, вимагають юзати лише відеокарти професійної лінійки. На рівні ж драйвера це теоретично можна спробувати обманути, але це зайвий геморой.
У результаті стільки потрібно танців з бубном, щоб змусити гру на віртуалці працювати, що простіше купити окремий ретро-комп, тим більше застаріле залізо поки що недороге.
Я успішно запускав на віртуалці 3D-ігри, наприклад Emperor: Battle for Dune, які й так норм працюють на сучасних відяхах під сучасними OS. А якщо взяти наприклад Space Clash: The Last Frontier, яка навіть на Win XP працює неповноцінно, а лише на Win 9X/ME або ж дивом на Win 7 і лише зі старою версією драйвера під GTX 960, то я не зміг змусити її працювати на віртуалці у гостьовій Win 7. І так з іншими вередливими іграми теж. А нащо мені запускати на віртуалці ті ігри, які й так норм працюють в нативі?
Виявляється, потрібна не просто відяха з підтримкою на папері певних версій DirectX, а щоб це була одна з реально існуючих у минулому відях, на яких ці ігри норм запускалися, та ще й, як виявляється, з версією драйвера, на якій роботу таких застарілих ігор ще не встигли зламати.