Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
Ijachok
Member

Повідомлення

Привіт! Я теж приєднуюсь до тих, хто вибирає 27” 2k, ймовірно IPS
Зараз є 15 тисяч, за потреби можу продовжити збирати, але маю надію, що не треба, якщо вийде взяти дешевше - ще краще

Який монітор потрібен? Універсальний 27” 2k, який підійде і щоб з табличками/кодом працювати, і щоб в ігри грати. В більшості випадків користуюсь Linux із KDE (зараз Федора, може буде Кубунта), ніякими фрісінками не користувався (зараз просто 60 герц, від яких не страждаю), але сподіваюсь, із фрісінком на Лінуксі буде все ок (ну і поки не впевнений, де його включати).

Думаю, що в мене не дуже високі вимоги до монітора. Трохи деталей під спойлером, щоб не навантажувати всіх)
спойлер
Кіно/серіали майже не дивлюсь на комп’ютері.
Система: Ryzen 5700X + RX 9070, багато років користуюсь Dell 2209WA (e-IPS, 1680:1050), але і таблиці нормально не влізають, і в іграх хотілось би більшої роздільної здатності. Бачив у друга ASUS 249QE5A (24”, Full HD), навіть він значно більше сподобавася, ніж мій (і діагональ, і роздільна здатність ближчі до того, що я хочу, і кольори приємніші)

Але буває, ввечері поскручую яксравість/контрастність, то після того тиждень-другий може залишатись так, без моїх претензій до картинки. Також ходив дивитись на монітори по Фокстроту з Комфі. Порівнюючи різні IPS 27” 2k і OLED 2k/4k, просто не бачу якоїсь суттєвої різниці. Не знаю, чи вони погано налаштовують, чи в мене просто зір такий :gigi: , але з огляду на це, не бачу сенсу дотягуватись до OLED. Щодо чорного, то мені і на e-IPS він підходить, засвіти - і в друга, і у старого Dell бачу тільки якщо спеціально включити чорну картинку і придивлятись. Основне, що може не подобатись - биті пікселі, тому думаю купляти в розетці з послугою перевірки. Ну і буду готовий перезамовляти монітор кілька разів

Між якими варіантами зараз вибираю?
1. ASUS TUF Gaming VG27AQMLA. Бачив, що тут недавно радили, огляди (перший, другий) і відгуки позитивні, 10 біт (не обов’язково, але най буде, може подивлюсь, що таке той HDR), ціна прийнятна. Нога ніби ок, функцій у неї не менше, ніж у теперішнього Dell. В ціну більш-менш влізаю, але може мені підійде і якась із дешевших моделей?

2. ASUS VG27AQ5A. Можливо, логічніший варіант, бо все ще ніби покриває мої запити, подібна до попередньої, але влізає в 10 тисяч.

3. Gigabyte M27Q2 QD. QD-плівка (ну, хай би була), плюс є USB, але бачив неоднозначні висновки щодо кутів огляду (хоча з другого боку, я переважно сам користуюсь монітором), думаю, що не критично.

Отже, основне питання, зважаючи на мої (здається, не дуже високі) запити, який із цих моніторів (чи інший) краще взяти?
Filabatya
Member

Повідомлення

Ijachok
Нема там 10 біт, беріть гігу за 10. За 15 взяти не олед гігу це злочин, яку можна за 19 через моно урвати :gigi: з 60 гц не фулл хд любий буде космос, а олед то взагалі політ на марс :lol:
walkman3000
Там ще білого нема :rolleyes:
Striker
Member

Повідомлення

Знову ці сектанти зі своїми OLEDами. :laugh:
FirstTDM
Member

Повідомлення

Striker: 13.04.2026 17:35Знову ці сектанти зі своїми OLEDами.
Даже "тупой" ИИ знает, что:

В ближайшие 1–2 года рынок OLED-мониторов ждет переход от нишевого продукта для энтузиастов к массовому стандарту. Технологии фокусируются на повышении долговечности, исправлении проблем с текстом и резком росте яркости B-)
walkman3000
Member

Повідомлення

Filabatya: 13.04.2026 16:55Там ще білого нема
та який білий, там би пару пресетів з ровними кольорами з коробки і вже норм :laugh:
Ijachok: 13.04.2026 16:43Також ходив дивитись на монітори по Фокстроту з Комфі. Порівнюючи різні IPS 27” 2k і OLED 2k/4k, просто не бачу якоїсь суттєвої різниці. Не знаю, чи вони погано налаштовують, чи в мене просто зір такий
освітлення це криптоніт для олед. дома буде краще але треба ще десятку до бюджета
Ijachok: 13.04.2026 16:4327” 2k, який підійде і щоб з табличками/кодом працювати, і щоб в ігри грати. Кіно/серіали майже не дивлюсь
замовляй будь-який до 12к, краще одразу всі у розетку та обирай у якого буде найкраща ситуація з блб/глоу. олед не нижче HDR True Black 400, оці дешеві гігі гоу, самсунгі г5, аоси та вся інша ентрі-левел оледи за 20к це хлам. орієнтуйся на MSI MAG 273QP але для тексту краще обирати 27" 4К, тож перевір як тобі буде з 2К 273QP, якщо вмовиш себе, у табличках/коді коли будеш перевіряти
FirstTDM
Member

Повідомлення

Також ходив дивитись на монітори по Фокстроту з Комфі. Порівнюючи різні IPS 27” 2k і OLED 2k/4k, просто не бачу якоїсь суттєвої різниці. Не знаю, чи вони погано налаштовують, чи в мене просто зір такий
Я не знаю что и сказать... почти в любом Фокстроте/Эпицентре/MOYO/Brain... если поставить рядом IPS/VA и QD-OLED/WOLED разница видна заметная... как это можно не заметить и на каком видеоматериале (черный? белый? контраст?) для меня загадка...
odessitmws
Member

Повідомлення

FirstTDM: 13.04.2026 18:45разница видна заметная... как это можно не заметить и на каком видеоматериале (черный? белый? контраст?) для меня загадка...
под ярким освещением может легко выйти что ипс-ва еще и лучше будет, за счет большей яркости :laugh: но это никак не отменяет что ипс удел дешманщщины на фоне олед
walkman3000
Member

Повідомлення

FirstTDM: 13.04.2026 18:45Я не знаю что и сказать... почти в любом Фокстроте/Эпицентре/MOYO/Brain... если поставить рядом IPS/VA и QD-OLED/WOLED разница видна заметная... как это можно не заметить и на каком видеоматериале (черный? белый? контраст?) для меня загадка...
может там apl подрубило abl плюс глянец в освещении, "потушить" олед не так и сложно
Ijachok
Member

Повідомлення

FirstTDM: 13.04.2026 18:45
Також ходив дивитись на монітори по Фокстроту з Комфі. Порівнюючи різні IPS 27” 2k і OLED 2k/4k, просто не бачу якоїсь суттєвої різниці. Не знаю, чи вони погано налаштовують, чи в мене просто зір такий
Я не знаю что и сказать... почти в любом Фокстроте/Эпицентре/MOYO/Brain... если поставить рядом IPS/VA и QD-OLED/WOLED разница видна заметная... как это можно не заметить и на каком видеоматериале (черный? белый? контраст?) для меня загадка...
Та легко, так само, як можна не помітити слова "суттєвої" у процитованому тексті :lol: Та різниця, яку я бачив, для мене не була суттєвою. Це моя суб'єктивна оцінка, та ще й враховуючи, що у кожної людини може відрізнятися зір. Ну і в наступному ж реченні я написав, що причина може бути у моєму зорі. Якраз недавно поміняв окуляри, бо світ ставав все більш розмитим. Дивився на монітори ще у старих. Думаю у вівторок піти ще раз подивитись, може якраз будуть монітори із тих, між якими обираю.

То поки що придивлявся би до ASUS VG27AQ5A. і Gigabyte M27Q2 QD.

А що думаєте про те, щоб брати в якомусь Комфі/Фокстроті зі стенда? Якщо там нема битих пікселів. Чи краще таки замовляти в Розетці і з перевіркою? І якщо так, можете чи підказати, як робиться ця перевірка чи дати якись лінк на хороші мануал/відео (якщо персонал буде не дуже компетентний)?
Востаннє редагувалось 13.04.2026 19:25 користувачем Ijachok, всього редагувалось 1 раз.
Cirax
Member

Повідомлення

FirstTDM: 13.04.2026 16:37
Яркость 5% под виндой в SDR? И ничего не задрано вверх в панели видяхи? Не темно?

p.s. У меня 27%... да на rtings советуют 25-35%

Нормально. Я привык так работать, чтобы глаза не выжигало.
На ips стояла яркость 15%.
Ijachok: 13.04.2026 19:07
А що думаєте про те, щоб брати в якомусь Комфі/Фокстроті зі стенда? Якщо там нема битих пікселів. Чи краще таки замовляти в Розетці і з перевіркою? І якщо так, можете чи підказати, як робиться ця перевірка чи дати якись лінк на хороші мануал/відео (якщо персонал не буде не дуже компетентний)?
Делаете заказ в любой удобный магазин.
Товар приехал, посмотрели, потестили (если есть чем).
Забрали, ну или не забрали.
Проблем ноль.

Если оплата частями от ПУМБ, то вообще удобно.
Она активируется при забирании товара.
Отказался - 5-10 минут, лимит на месте.

С витрины категорически не брать.
Ну или если там скидка большая.
Востаннє редагувалось 13.04.2026 19:29 користувачем Cirax, всього редагувалось 2 разів.
walkman3000
Member

Повідомлення

Ijachok: 13.04.2026 19:07А що думаєте про те, щоб брати в якомусь Комфі/Фокстроті зі стенда
це вже б/в :laugh: якщо дозволять у сервісменю перевірити напрацювання то там вже сам вирішуй враховуючи цифри

Ijachok: 13.04.2026 19:07І якщо так, можете чи підказати, як робиться ця перевірка чи дати якись лінк на хороші мануал/відео (якщо персонал не буде не дуже компетентний)?
є ноутбук чи знайомий, в якого можна взяти? або взяти знайомого в розетку? підрубай ноут до монітора та переходь на https://www.eizo.eu/monitor-test/
Ijachok: 13.04.2026 19:07(якщо персонал не буде не дуже компетентний)
та їм поуй, навіть за грощі
TypStar
Member

Повідомлення

Привіт є тут хто переходив з 27 дюймів на 32, поділіться досвідом (ігри, робота) якщо монітор буде десь на відстані витяної руки че не забагато буде?
Filabatya
Member

Повідомлення

TypStar
Ідеально буде, якщо 4к :up:
Відусі правдя тяжко буде
Striker
Member

Повідомлення

Ijachok
Не звертайте уваги на місцевих OLED-сектантів, я тут недавно також писав, що прям дуже суттєвої різниці між моїми OLED за 30к і IPS за 12к немає. Найбільша різниця в білому кольорі. На OLED він дійсно білий, на IPS він більше сірий. В чорному не побачив прям великої різниці.

З приводу засвітив на IPS - ви їх в магазині не побачите НІЯК. Тільки вже вдома, коли поставите на стіл. Якщо будуть значні, то можна буде повернути, тільки всі плівки не здирати впродовж 2 тижнів після покупки.

З приводу перевірки на биті пікселі - я в Telemart спочатку їздив з ноутбуком, але останній раз менеджер сказав, що можна не везти ноут і перевірити з їхнього ноута/компа. Програма в них була така ж сама, як у мене. Чувак просто гортав картинки по моїй команді. Сказав, що якщо б він дивився, то 300 грн, а так як я сам дивлюся, то безкоштовно. Ловіть лайфак. B-)
Ijachok: 13.04.2026 19:07А що думаєте про те, щоб брати в якомусь Комфі/Фокстроті зі стенда? Якщо там нема битих пікселів.
Не треба, беріть тільки новий запакований.

Перевіряв пікселі завжди через цей сайт. В Telemart таке ж саме стоїть. Більше всього дивіться білий і чорний фон. З собою мати мікрофібру, щоб змітати пил з екрану, щоб не сплутати з битим пікселем.
https://acomp.com.ua/ua/test-monitora/
FirstTDM
Member

Повідомлення

Ijachok: 13.04.2026 19:07Чи краще таки замовляти в Розетці і з перевіркою? І якщо так, можете чи підказати, як робиться ця перевірка
Лучше новый в розетке с проверкой.

Для проверки - да всё что угодно прямо с ютуба по поиску "Тест монитора..."

Отправлено спустя 2 минуты 51 секунду:
TypStar: 13.04.2026 20:00Привіт є тут хто переходив з 27 дюймів на 32, поділіться досвідом (ігри, робота) якщо монітор буде десь на відстані витяної руки че не забагато буде?
Давно это было... за 2-3 дня привыкаешь к 4К 32"... расстояние: вытянутая рука + 5-15 см хорошо будет... у каждого индивидуальное зрение...
Востаннє редагувалось 13.04.2026 21:49 користувачем FirstTDM, всього редагувалось 1 раз.
Ijachok
Member

Повідомлення

Всім дякую! Завтра ще раз пройдусь, подивлюся по великих магазинах з новими окулярами, може навіть натраплю на ті, які найбільше цікавлять (ASUS VG27AQ5A. і Gigabyte M27Q2 QD), бо поки вагаюсь. А ноутбук є, сайти зберіг, перевірити зможу. Але мабуть треба буде ще збільшувальне скло взяти, по точно биті пікселі пропущу :gigi:
walkman3000
Member

Повідомлення

Striker: 13.04.2026 21:13В чорному не побачив прям великої різниці
бо його нема на ACS, а матова плівка тільки додає ефект вазелінового екрану :D
у нього нерегульована нога, додай 1000 на https://hard.rozetka.com.ua/ua/asus-90l ... 531503654/
Ijachok
Member

Повідомлення

walkman3000: 13.04.2026 22:03
у нього нерегульована нога, додай 1000 на https://hard.rozetka.com.ua/ua/asus-90l ... 531503654/
О, клас, замінив, здавалось, що нога така сама, дякую
evgeniyproweb
Member

Повідомлення

или как вариант купить с нерегулируемой ногой и отдельно крепление для монитора
Krovatka
Member

Повідомлення

Striker: 13.04.2026 21:13 Ijachok
я тут недавно також писав, що прям дуже суттєвої різниці між моїми OLED за 30к і IPS за 12к немає

В чорному не побачив прям великої різниці.
Фильм на Оскар :popcorn:
Відповісти