Простой андервольтинг 9700X и других на АМ5.

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
Grava
Member

Повідомлення

silent01: 13.01.2026 23:02температура під час тесту середня 68+- під час тесту, але буст до 5.5ггц максимально
В мене пбо без +200 та повер ліміт можливо інший.
LynxyOne
Junior

Повідомлення

Цікаво виходить. Це походу камінчик зовсім фіговий попався? Поставив курву -20, осст тест наче пройшов. В Сінбенч комп намертво висне. Поставив -15 сінбенч вилітає з помилкою. Може я не туди тест ганяв? OCCT: Stability Test - CPU+RAM (data set - large, mode - normal, load type - variable). :-/
man1242
Member

Повідомлення

LynxyOne: 13.01.2026 23:32 Цікаво виходить. Це походу камінчик зовсім фіговий попався? Поставив курву -20, осст тест наче пройшов. В Сінбенч комп намертво висне. Поставив -15 сінбенч вилітає з помилкою. Може я не туди тест ганяв? OCCT: Stability Test - CPU+RAM (data set - large, mode - normal, load type - variable). :-/
в мене на повітрі вище -15 далі не йшло, встановив воду одразу стабільно стало -20 хоча нічого не міняв усе у стоці
LynxyOne
Junior

Повідомлення

man1242: 13.01.2026 23:40
LynxyOne: 13.01.2026 23:32 Цікаво виходить. Це походу камінчик зовсім фіговий попався? Поставив курву -20, осст тест наче пройшов. В Сінбенч комп намертво висне. Поставив -15 сінбенч вилітає з помилкою. Може я не туди тест ганяв? OCCT: Stability Test - CPU+RAM (data set - large, mode - normal, load type - variable). :-/
в мене на повітрі вище -15 далі не йшло, встановив воду одразу стабільно стало -20 хоча нічого не міняв усе у стоці
Водичка стоїть. Арктік ліквід фрізер ііі 280.
Повернув курву в 0, а в сінбенчі р23 всеодно комп висне наглухо після якоїсь ітерації. :-/

Upd: компік почав виснути на прайм95. Дивно, бо вчора видавав 32к в сінбенчі, а тут якась срака.

Відправлено через 47 хвилин 52 секунди:
Upd 2: вимкнув якусь шляпу, тепер з курвою і без проходить сінбенч. ~31812 з курвою, ~31364 без. Щось в межах похибки.
man1242
Member

Повідомлення

LynxyOne: 14.01.2026 00:42
man1242: 13.01.2026 23:40

Водичка стоїть. Арктік ліквід фрізер ііі 280.
Повернув курву в 0, а в сінбенчі р23 всеодно комп висне наглухо після якоїсь ітерації. :-/

Upd: компік почав виснути на прайм95. Дивно, бо вчора видавав 32к в сінбенчі, а тут якась срака.

Відправлено через 47 хвилин 52 секунди:
Upd 2: вимкнув якусь шляпу, тепер з курвою і без проходить сінбенч. ~31812 з курвою, ~31364 без. Щось в межах похибки.
Власний досвід, при -20 курві в батлі6 5000мгц у середньому тримає під 200фпс та температурі 65-67 градусів, якщо води на перед поставити то падає до 62-65градусів та частота зростає до 5050мгц тому тут більше температура вплив має ніж андервольт
LynxyOne
Junior

Повідомлення

man1242: 14.01.2026 01:25 Власний досвід, при -20 курві в батлі6 5000мгц у середньому тримає під 200фпс та температурі 65-67 градусів, якщо води на перед поставити то падає до 62-65градусів та частота зростає до 5050мгц тому тут більше температура вплив має ніж андервольт
То це виходить температура в мене не підіймалася вище 80 при сіньбеньчі бо вдома було десь 16-17°С? Бо позавчора температура була десь 95°С, а в квартирі було... ну десь 20.
NST1983
Member

Повідомлення

Grava: 13.01.2026 22:30
AndP: 13.01.2026 17:16Дело в том что, у меня после - 30 идет падение производительности
В мене до -50 включно норм. З -60 теж стабільно, але ефективна частота у тестах (як і результати) не росла після -50. Можливо на -60 вже швидкодія трохи падала, бо коли результати перестали рости забивна cinebench і тільки прогнав тест на стабільність.
NST1983: 13.01.2026 18:05Як у вас веде OCCT CPU+MEM AVX 512 при таких "курвах"?)
Можу годинку прогнати коли світло буде якщо цікаво :rotate: Хоча мені здається його я теж ганяв і все було норм.

Відправлено через 2 години 39 хвилин 38 секунд:
NST1983
спойлер
Знімок екрана 2026-01-13 221924.png
Норм, у мене 9800X3d при курві - 25 помилки сипав, а при - 20 вже ні) Причому багато інших тестів ОК
7mindfields
Member

Повідомлення

Підкажіть, будь-ласка, яким пресетом краще перевірити стабільність cpu + ram в occt? Чи раму все ще краще окремо перевіряти через testmem5 з конфігами?
Geinz21
Member

Повідомлення

7mindfields
Раму ещё рекомендую в memtest86 прогнать дополнительно, ибо у меня на старом ПК 2-3 раза прогонял tm5 без ошибок, а memtest выловил одну ошибку, из-за которой пришлось немного trfc поднять.
Что касается Occt, то проц наилучшим образом раскроется через линпак. Память не тестировал в нем, мне было достаточно двух вышеупомянутых утилит.
e1zy
Junior

Повідомлення

у мене 7500f, андервольт робив не через курву
зафіксував 5.1Ггц на вольтажі 1.10, всі тести проходить
чи все ж через курву краще робити андервольт?
vdemeshko
Member

Повідомлення

e1zy: 20.01.2026 08:55 у мене 7500f, андервольт робив не через курву
зафіксував 5.1Ггц на вольтажі 1.10, всі тести проходить
чи все ж через курву краще робити андервольт?
никогда не понимал смысл фиксированного разгона. В целом то же самое можно получить через курву и еще и с меньшим потреблением в малой нагрузке :shuffle: пусть проц сам бустит в зависимости от нагрузки сколько нужно
МОНАХ
Member

Повідомлення

МОНАХ: 01.12.2025 00:49 Я поки так і не виклав фінальні результати того, що я там надрюкав з тюнингом свого "проца" і які показники отримав - це ще в процесі (десь треба більше часу знайти для писанини такого роду)...
► Чистив "вінти" і мало не викинув вже все це випадково. То ж довелося "закотити рукава" і хоч в якомусь вигляді то все зібрати докупи. Виклався тут, в профільній темі обговорення самого процесора - так буде простіше знайти, якщо комусь потрібно буде.
Cirax
Member

Повідомлення

9950x3d выставил курву минус 35.
В синебенч r23 получил 44 тысячи в многопотоке.
Напряжение не поднимается выше 1.11В, температура выше 75.

По сравнению с изначальными 42к очков, и температурой под 100 градусов (всё в дефолте было)- изменения явно видно.
tablestikus
Member

Повідомлення

Cirax
А як зі стабільністю з такою курвою?
Cirax
Member

Повідомлення

tablestikus: 07.04.2026 21:46 Cirax
Это ж тестить неделю нужно.
Ради прикола поставил курву минус 40, тесты проходит все без проблем, игры тоже работают.
А вот на рабочем столе может зависнуть.

Пока остановился на минус 30, ибо на 35 один раз зависало на рабочем столе; за пару дней увижу результат.
tablestikus
Member

Повідомлення

Cirax: 08.04.2026 23:08
tablestikus: 07.04.2026 21:46 Cirax
Ради прикола поставил курву минус 40, тесты проходит все без проблем, игры тоже работают.

Пока остановился на минус 30, ибо на 35 один раз зависало на рабочем столе; за пару дней увижу результат.
Тиждень то мало)
У мене коли я до свого 9800х3д підбирав курву - тести була менша проблема, потім раз в 1-2 тижня міг рандомно виснути чи блускрінити, я довго шукав що зламалося поки не зменшив курву до моменту коли місяць політ безпроблемним був)
denizen
Member

Повідомлення

tablestikus: 09.04.2026 10:17
Cirax: 08.04.2026 23:08

Тиждень то мало)
У мене коли я до свого 9800х3д підбирав курву - тести була менша проблема, потім раз в 1-2 тижня міг рандомно виснути чи блускрінити, я довго шукав що зламалося поки не зменшив курву до моменту коли місяць політ безпроблемним був)
а навіщо так робити? на межі працювати, Ви розумієте, що з підвищенням температури, літом, у Вас знову почнуться приколи, тільки Ви тоді вже забудете, що і де робили, будете шукати в чому проблема.
tablestikus
Member

Повідомлення

denizen: 09.04.2026 10:27
tablestikus: 09.04.2026 10:17
Тиждень то мало)
а навіщо так робити? на межі працювати, Ви розумієте, що з підвищенням температури, літом, у Вас знову почнуться приколи, тільки Ви тоді вже забудете, що і де робили, будете шукати в чому проблема.
Робити що? шукати на якій курві стабільно все працює?
denizen
Member

Повідомлення

tablestikus: 09.04.2026 10:37
denizen: 09.04.2026 10:27

Працювати на межі. При піднятті температури повітря, стаібільність в такому випадку може зникнути.
tablestikus
Member

Повідомлення

denizen: 09.04.2026 10:46
tablestikus: 09.04.2026 10:37
Працювати на межі. При піднятті температури повітря, стаібільність в такому випадку може зникнути.
Якщо зникне - підкручу ще курву, хоча минуле літо спокійно пройшов.
Відповісти