Выбор звуковой карты

Звуковые карты, акустика, гарнитуры
Відповісти
Автор
Повідомлення
leshk
Junior

Повідомлення

В этой теме выбираем звуковые карты

Пофилософствовать на тему звука можно там

Флуд наказуем и преследуется по всей строгости правил
Востаннє редагувалось 02.06.2015 19:00 користувачем gehka3, всього редагувалось 2 разів.
Dremjke
Member

Повідомлення

lewerlin: 05.04.2026 18:55Не в даному випадку. Я їх чув, якщо що .
Да нормально они звучат, даже на ALC 892, меня всё устраивает, но за исключением того, что буд-то басов не хватает. Вот и думаю и пытаюсь понять, есть ли смысл брать usb свисток или нет, ибо внутренняя чуйка подсказывает, что дешманский свисток не сильно лучше встройки будет, а брать дорогие Creative смысла нет.
vdemeshko
Member

Повідомлення

Dremjke: 07.04.2026 13:06что дешманский свисток не сильно лучше встройки будет, а брать дорогие Creative смысла нет
Creative SoundBlaster X1 - на Амзон на распродажах можно взять около 60$, но сама гарнитура, про которую речь не блещет качеством звука в целом - да те же вариации Cloud Core поинтересней.
Dremjke
Member

Повідомлення

vdemeshko: 07.04.2026 13:41Creative SoundBlaster X1 - на Амзон на распродажах можно взять около 60$
Благодарю, рассмотрю этот вариант.
Пока фавориты Creative SoundBlaster X1 и Creative Sound Blaster PLAY! 3 USB.
В идеале, конечно, уши отдельно для музыки типа тех же синхов, но пока что будем обходиться тем, что есть.
Z440_User
Member

Повідомлення

Зі своєї дзвіниці можу описати відчуття від переходу з Audigy 2ZS на X-FI Titanium.
Але:
1.) OS Linux, з обома картами відсутні всякі там апаратні EAX, кристалайзери, улучшайзери та інша обробка звуку.
Апаратний лише мікс, розкладання аудіопотоків по каналах, ресемпл.
2.) У мене найкоротший шлях від аудіо файлу до вихідного гнізда аудіокарти який можливий в системі.
3.) Я люблю великий звук, тому навушники то не про мене. Я ними не користуюся.

Отже:
1.) Стерео:
- звук на X-FI став ширше (лівіше лівої колонки, правіше правої колонки)
- з'явилося 3Д в стерео (музиканти ближче/далі) в музиці.
- НЧ якісь більш зібрані.

2.) Квадро (4.0):
- кіно більш чітке позиціювання звуку в кімнаті, чіткіше переходи між колонками.

Але є нюанс, це в комбінації налаштування аудіосистеми в OS, коли:
а) плеєр зчитує 7.1 звук - відправляє його в драйвер - драйвер відправляє в DSP X-FI разом з патерном розкладки 8 каналів на фізичні 4 канали з вивіренними рівнями гучності - DSP отримав інфо, виконує вказівки та шле 4.0 на ЦАП - далі аналог на вихід.
б) тиловий та фронтальний підсилювачі, з можливостями відтворення звуку "лівіше лівої / правіше правої" створюють ілюзію повноцінної 7.1 системи на квадрофонічній конфігурації.
Тестова команда перевірки колонок, свої "side left" та "side right" говорить з місць, наче там реально колонки стоять.
Але цей фінт спрацьовує лише з кіно.

- ігри: вивід простого квадро (4.0), чіткіше позиціювання звуку в кімнаті, але дещо гірше за конфігурацію для кіно. Але ефект звукової віртуальної реальності та повної присутності із зануренням - в наявності.
В Win10 присутня Alchemy та карта в режимі GameMode, EAX в F.E.A.R. примушує волосся на жопі рухатись. :laugh:
Penumbra Overture взагалі кірпичний завод відкриває :lol:

Загалом, відчуття від переходу з Audigy 2ZS на X-FI Titanium на моєму аудіосетапі щось типу переходу з 720р картинки на 1080р.

X-Fi я встановив нещодавно, Audigy 2ZS слухав останні років 11-12, а до Audigy 2ZS слухав SB Live! 5.1 десь років 10-11, а до SB Live! був інтегрований VIA VT1612A :D
Іншого звуку з компів що у мене були до сьогодні - не чув.

Враховуючи терміни користування картами, різницю в звуці можу оцінити лише між X-FI та Audigy 2ZS. :dontknow:
Radio Bay
Member

Повідомлення

vdemeshko: 07.04.2026 11:14Да на том же HeadFi от владельцев - почему бы нет
Отзывы и обзоры - разные вещи
vdemeshko: 07.04.2026 11:14Казалось бы что сложно ну закрыли тебе ширмой девайсы, уровни выровняли что бы более громкий не казался лучше и могут даже на камеру запись делать что переключают для дальнейшего сравнения впечатлений - а ты слушай себе да делай пометки и выводы
Та вперёд, у кого есть свободное время, возможность и желание. Кто не пробовал - полезно

Відправлено через 34 хвилини 40 секунд:
Z440_User: 07.04.2026 14:02 - звук на X-FI став ширше (лівіше лівої колонки, правіше правої колонки)
Прості, одразу зрозумілі речі. №3 — панч неможливо не помітити, і ніяких сліпих тестів не треба, особливо коли вуха треновані, коли вмієш аналізувати звукову картинку. Треба ж ще знати куди дивитися
Z440_User
Member

Повідомлення

Radio Bay: 07.04.2026 14:57 Відправлено через 34 хвилини 40 секунд:
Z440_User: 07.04.2026 14:02 - звук на X-FI став ширше (лівіше лівої колонки, правіше правої колонки)
Прості, одразу зрозумілі речі. №3 — панч неможливо не помітити, і ніяких сліпих тестів не треба, особливо коли вуха треновані, коли вмієш аналізувати звукову картинку. Треба ж ще знати куди дивитися
Уточню, "3Д в стерео" це саме про 3Д звук з двох фронтальних колонок, без участі тилу.
№3 — панч неможливо не помітити, і ніяких сліпих тестів не треба
Ну у мене АС з підсилювачем можуть так панчем увалити, що мало не буде.
Під "більш зібрані НЧ" я мав на увазі дуже швидкий бас. Наприклад blast beat на ударних в Death Metal строчить як кулемет з чітким лязгаючим "та-та-та-та", а в Black Metal є чітка бочка на фоні "стіни звуку" від партії рук. На Audigy 2ZS воно іноді намагалося звалитися на монотонну стіну звуку.
Ну або раніше я давав свою оцифровку клубного вінілу з доволі непростим басом: Electrixx - Сhainsaw Massacre в якій бас повинен бути чіткий та "обгризаний" без хвостів та призвуків, а далі по треку структурний-зернистий-дискретний-не знаю ще який, не знаю як описати (цифровий такий, ото як звуки модему коли вони дозвонювалися до інтернету, не знаю як описати), а не просто "гудіти різними нотами" без будь якої структури на фоні "тук-тук-тук" ударних.
Треба ж ще знати куди дивитися
Це найголовніше, бо якщо "не в зуб ногою", то оцього
коли вмієш аналізувати звукову картинку
не вийде.
І навіть
коли вуха треновані
не допоможе.
1.) Запис живих інструментів може бути таким що музикантів розклали в просторі не просто між лівою та правою колонкою, а навіть із застосуванням фаз, затримок та іншого, в просторі між слухачем та АС, та в полі близькому до 180градусів огляду слухача (лівіше лівої/правіше правої).
2.) А могли не заморочуватись та сформувати 2Д стереокартинку зажату між колонками.
3.) А могли взагалі забити та видати майже моно запис.

З електронщиною частіше 2 останніх варіанти.

Еталонним прикладом першого варіанту є запис Pink Floyd "The Dark Side of the Moon". Дядько Parsons спочатку створив квадрофонічний мікс цієї роботи. Його було видано на магнітній плівці та вінілі для квадрофонічних систем, які тоді були популярні. А потім звів роботу в стерео, із збереженням та обманом людського слуху з метою максимально можливого повторення ефекту квадрофонічної версії.
Зі свого досвіду порівняння квадрофонічного SACD (ПК з Audigy 2ZS, вивід квадро) та стерео вінілу 1973року випуску (вивід на фронт стерео) на одному і тому ж сетапі (підсилювачі+АС), стерео вініл доволі близько повторює аудіоточення квадрофонічної версії, вікористовуючі лише 2 фронтальні колонки.
Може колись доросту апаратно та послухаю наявну у мене квадрофонічну платівку, бо на стерео вона грає менш масштабно за стерео-версію.

Відправлено через 6 хвилин 36 секунд:
Z440_User: 07.04.2026 15:49 Ну або раніше я давав свою оцифровку клубного вінілу з доволі непростим басом: Electrixx - Сhainsaw Massacre в якій бас повинен бути чіткий та "обгризаний" без хвостів та призвуків, а далі по треку структурний-зернистий-дискретний-не знаю ще який, не знаю як описати (цифровий такий, ото як звуки модему коли вони дозвонювалися до інтернету, не знаю як описати), а не просто "гудіти різними нотами" без будь якої структури на фоні "тук-тук-тук" ударних.
Сформував думку, наче як: Структура в басі як структура в звуці як ото стілець дерев'яний рипить, чи двері шафи коли повільно відкриваєш, місцями структурою як основний звук головної теми треку "Satisfaction" (ту-ду-ду т-т-ту-ду-ду ... той де багато жіночих принад та будівельного інструменту в відеоряді :laugh: )
Radio Bay
Member

Повідомлення

Z440_User: 07.04.2026 15:55Ну у мене АС з підсилювачем можуть так панчем увалити, що мало не буде.
Під "більш зібрані НЧ" я мав на увазі дуже швидкий бас. Наприклад blast beat на ударних в Death Metal строчить як кулемет з чітким лязгаючим "та-та-та-та"
Та цей кулемет і є панч, а не пердіж по низам :super:
Z440_User: 07.04.2026 15:55Це найголовніше, бо якщо "не в зуб ногою", то оцього
До речі, оці показові сліпі тести у ЮТ роблять, наганяють купу баранів, які окрім смартфона нічого не чули, та починають на них тестувати по 3 цапи на незнайомій музиці. Точу я і кажу, що усі ці балачки про сліпи тести для лохів, які самі нічого не розуміють. Сидить таке із затичками із смартфону та розповідає про важлмвість сліпих тестів
vdemeshko
Member

Повідомлення

Z440_User: 07.04.2026 14:02В Win10 присутня Alchemy та карта в режимі GameMode, EAX в F.E.A.R. примушує волосся на жопі рухатись.
вымирающий вид динозавров для старого списка игр ))
ідчуття від переходу з Audigy 2ZS на X-FI Titanium
что интересно и там и там Cirrus Logic CS4382 и изменение именно в звуке там обычно не наблюдали (по моей памяти в истории форума ixbt) - сам переход когда то делал c Audigy 2 на X-FI (PCI версию) лет 20 назад :D в свое время и главное было в фиче аппаратного микширования потоков CMSS-3D в еще старых игрушках там был толк + там был встроенный ресемплер. Удивительно что вы такую координальную разницу в аудио расслышали - не помню таких отзывов.. о боже поиском попал на тред целесообразности замены одно на другое со своим ответом 16 лет назад :lol: У Вас Audigy 2 ZS точно слушалась с ресемплером - (там фича в том что она 44->48 ресепмплирует и там вроде только один кварц на 24?) ? в звуке , если настроить ресемплер, там не должно быть заметных отличий с X-FI где его чип в бит перфект мод автоматом ресемплировал достаточно качественно 44->48->44 если требовалось :) блин от олдовости темы аж скулы свело :gigi:

Отправлено спустя 1 час 13 минут 59 секунд:
Radio Bay: 07.04.2026 16:35Сидить таке із затичками із смартфону та розповідає про важлмвість сліпих тестів
о как подгорело у тебя при упоминании DBT :gigi:
Точу я і кажу, що усі ці балачки про сліпи тести для лохів
та понятно куда там отличить звук через банан от провода то - не гоже аудиофилу такое :gigi: сидеть и рассказывать истории про то что "стеркоза" лучше там чего то конечно удобней не имея ни одного из обсуждаемых девайсов
спойлер
2026-04-07 18.13.15.jpg
Востаннє редагувалось 07.04.2026 18:14 користувачем vdemeshko, всього редагувалось 1 раз.
Radio Bay
Member

Повідомлення

vdemeshko: 07.04.2026 18:05о как подгорело у тебя при упоминании DBT
У меня не может подгорать от дурачков, я просто смеюсь над ними, т.к. информации они приносят ноль :)
vdemeshko
Member

Повідомлення

Radio Bay
да что с таких то смеяться как ты - грешно )) понять и простить :) потрепался на тему где не взуб ногой - железки про которые советы даешь видел на картинках.. и ладно - я не первый год на форумах :D что то нового не увидел
Востаннє редагувалось 07.04.2026 18:18 користувачем vdemeshko, всього редагувалось 1 раз.
Radio Bay
Member

Повідомлення

vdemeshko: 07.04.2026 18:14да что с таких то смеяться как ты - грешно )) понять и простить
Правильно, иди своей дорогой :)
vdemeshko
Member

Повідомлення

Radio Bay
да я про тебя :lol: после скепсиса на счет DBT уже все стало ясно :) а как добавил что это для лохов так совсем раскрылся златаухий :laugh:
Radio Bay
Member

Повідомлення

vdemeshko: 07.04.2026 18:18после скепсиса на счет DBT уже все стало ясно
Все, кто с ним сталкивался, считают, что это для дурачков и, как правило о нём говорят те, кто никогда его сами не делал. Это как раз про тебя
vdemeshko
Member

Повідомлення

Radio Bay
кто "все" эти люди? :D твои воображаемые друзья? они сейчас здесь? есть обратное мнение лох не мамонт
https://www.audiosciencereview.com/foru ... nge.23932/
будет покупать шнурки с нарисованным "направлением движения электронов" или витую пару за 500$ https://www.cnet.com/culture/denons-500-ethernet-cable/
Востаннє редагувалось 07.04.2026 18:32 користувачем vdemeshko, всього редагувалось 1 раз.
Radio Bay
Member

Повідомлення

vdemeshko: 07.04.2026 18:26кто "все" эти люди?
Ах, забыл прописать, что люди с нормальной техникой и опытом, но таких, как ты туда не пускают )
vdemeshko
Member

Повідомлення

Radio Bay
та разогни пальцы :lol: Musical Fidelity X-P200 купленный на барахолке у старьевщиков за 400$ это вход в клуб? :gigi:
Z440_User
Member

Повідомлення

vdemeshko: 07.04.2026 16:51
Z440_User: 07.04.2026 14:02В Win10 присутня Alchemy та карта в режимі GameMode, EAX в F.E.A.R. примушує волосся на жопі рухатись.
вымирающий вид динозавров для старого списка игр ))
Ну треба ж було якось затести ЕАХ :gigi:
А серйозно, потроху закриваю пробіли ігрових хітів які пройшли повз мене.
В Linux теж активовано ЕАХ, але там він софтовий через dsoal, Creative жлоби і DSP недоступний в частині обробки звуку.

что интересно и там и там Cirrus Logic CS4382 и изменение именно в звуке там обычно не наблюдали

Так, але аналогова частина різна. Я теж очікував приблизно того ж самого звуку, з незначними відмінностями максимум, але як є.
В першу чергу завдяки обладнанню куди підключено виходи звукової карти - є можливість відчути таку різницю ;)
У Вас Audigy 2 ZS точно слушалась с ресемплером
Я знаю про обмеження DSP EMU10K2,5 ;)

Один маленький нюанс, у мене основна OS це Linux, в якій налаштовано роботу звукової системи на низькорівневій ALSA з апаратним доступом до DSP звукової карти.
З Audigy 2ZS в аудіоплеєрах було обрано вивід звука в hardware пристрій p16v з використанням hardware регулятора гучності цього блоку. Цей блок як раз використовувася для всяких bit-perfect у Windows з метою обходу DSP з його обмеженням.
А так як p16v це 8-канальний блок, тож був складений паттерн розкладки 8 каналів звуку на 4 фізичних канали, відеоплеєри виводили звук в віртуальний пристрій, який робив мікс 7.1 в 4.0 згідно мого паттерну та передавав на hardware p16v з його hardware регулятором гучності.
Ігри та все інше зверталися на основний hardware пристрій, який на цій карті є EMU10K2.5 зі своїми 16/48. Там вже сам DSP робив мікс та розведення каналів.
За EAX та іншою обробкою звуку ефектами (ехо та інше) то до Windows, в Linux воно не працює.

Тож слухав музику та дивився кіно я в режимі віндовного bit-perfect. :D

З поточною X-FI Titanium перенесено логіку роботи звуку на низькому рівні з hardware доступом до DSP карти. Звісно з урахуванням архітектурних відмінностей аудіокарти і відповідно трохи зміненим паттерном міксу 7.1 в 4.0 для відеоплеєрів.
Обробка звуку апаратними ефектами типу ехо-еквалайзери-інше, а також пакет ЕАХ так само не доступні (закрита Windows-історія).
Radio Bay
Member

Повідомлення

vdemeshko: 07.04.2026 18:36Musical Fidelity X-P200 купленный на барахолке у старьевщиков за 400$ это вход в клуб?
Не тебе знать где и когда я взял, но, напомнил, $1200 в ретейле для чистого мощника - не мало, отличный мощник, копоти хорошо навивает, не твой класс девайсов и близко :D
vdemeshko
Member

Повідомлення

Z440_User: 07.04.2026 18:39Я знаю про обмеження DSP EMU10K2,5
реально интересный отзыв про заметное отличие в звуке этих карта за почти 15 лет последних что мне попадалось, но дисклеймер - 99.999% юзеров с ними юзали винду

Отправлено спустя 2 минуты 29 секунд:
Radio Bay
да у умоляю не смеши КЕФы товои там же где УМ - на ибей и винтажных барахолках по 350-400$ :gigi: ну только не рассказывай истории что ты брал их новыми в начале 2000x :lol: не - нравиться если то вопросов нет.. но разговоров то на Accuphase c Mcintosh :gigi:
Востаннє редагувалось 07.04.2026 18:48 користувачем vdemeshko, всього редагувалось 1 раз.
Radio Bay
Member

Повідомлення

vdemeshko: 07.04.2026 18:36Musical Fidelity X-P200 купленный на барахолке у старьевщиков за 400$ это вход в клуб?
Лучше б ты не заставлял меня лазать в твой профиль полезши покритиковать мой
Topping DX1 - всё ясно :D

Я буду тебя называть "мальчик Топпинг" :)
Відповісти