Благая весть.alexeygalas: ↑ 02.04.2026 19:50взагалі то якраз навпаки
Новини
Останні статті і огляди
Процесори Intel Nova Lake-HX для ігрових ноутбуків отримають до 28 ядер
-
beeeeeeee
Member
-
alexeygalas
Member
Але якщо цікавлять тільки ігри - то в іграх поступаються АМД через надмірну затримку між Compute Die та SoC die.beeeeeeee: ↑ 02.04.2026 20:11Благая весть.
-
IronWithin
Member
Ви коли телефон купуєте теж цими питаннями задаєтесь, чи вам пофігу? Отож-бо!Devijack: ↑ 02.04.2026 14:15 Якась дикість. 8 повоноцінних ядер +16 марних +4 ще більш марних? Шоби шо? Це типо буде переключатись від потреби? І як воно вирішуватиме де саме продуктивність не потрібна і треба підключати ті які більш марні ядра. Чому наприклад не можна було просто зменшувати частоту.
Відчуття що це тупо нова гонка у кількості ядер.
-
yurius_r
Member
Lorichic
Нижчі частоти, менша площа, часто менший кеш - це все якщо порівнювати із звичайними ядрами Zen. Мені такий підхід подобається більше за Інтел
Нижчі частоти, менша площа, часто менший кеш - це все якщо порівнювати із звичайними ядрами Zen. Мені такий підхід подобається більше за Інтел
-
svk1be
Junior
Оська працює на 4 малоефективних, фільм дивитеся на середньоефективних. Різні процесси фонові також на серединьоефективних. А тут, згорнули фільм і запускаєте гру. Всі 8 вільних швидконфективних ядра відразу в роботу. Все логічно.
-
Devijack
Member
Особисто я задаюсь питаннями типо нахіба мені 2мп макро модуль чи 16гб озу в телефоні, нахіба мені IOS та інші марні речі. Серед телефонів є що обирати.IronWithin: ↑ 02.04.2026 20:26Ви коли телефон купуєте теж цими питаннями задаєтесь, чи вам пофігу? Отож-бо!
-
kabostebeztak
Member
Керує їми ОСDevijack: ↑ 02.04.2026 14:15 Якась дикість. 8 повоноцінних ядер +16 марних +4 ще більш марних? Шоби шо? Це типо буде переключатись від потреби? І як воно вирішуватиме де саме продуктивність не потрібна і треба підключати ті які більш марні ядра. Чому наприклад не можна було просто зменшувати частоту.
Потрібні вони щоб скидати на них, наприклад, фонові задачі щоб великі ядра думали про гру а не про браузер, і довше працювати від батареї, ну і може в багатопотоці вони щось дають
хоча називати це 26-ядерним процесором я вважаю обманом.
Відправлено через 5 хвилин 11 секунд:
одне діло коли ти телефон за доларів 200 купляєш (що теж не мала сума) на якому ти ютуб дивитимешся і в твіттері поститимеш, а інше коли в тебе ноут за 1000+ на якому ти працюватимеш, наприклад, або просто навіть гратимеш і не хочеш просрати купу бабокIronWithin: ↑ 02.04.2026 20:26Ви коли телефон купуєте теж цими питаннями задаєтесь, чи вам пофігу? Отож-бо!Devijack: ↑ 02.04.2026 14:15 Якась дикість. 8 повоноцінних ядер +16 марних +4 ще більш марних? Шоби шо? Це типо буде переключатись від потреби? І як воно вирішуватиме де саме продуктивність не потрібна і треба підключати ті які більш марні ядра. Чому наприклад не можна було просто зменшувати частоту.
-
FastBullet
Member
Ну во-первых, все будет зависеть от того как они реально решат проблему с жором процессораDevijack: ↑ 02.04.2026 14:15 Якась дикість. 8 повоноцінних ядер +16 марних +4 ще більш марних? Шоби шо? Це типо буде переключатись від потреби? І як воно вирішуватиме де саме продуктивність не потрібна і треба підключати ті які більш марні ядра. Чому наприклад не можна було просто зменшувати частоту.
Во-вторых, у Интел концепция расходится с реальностью при чем очень сильно (так как проц новый и толком его никто не обозревал, то есть надежда)
А по идее это (в теории пока что) должно было работать так:
Вся ОСь должна на изи работать на 4 LPE, смысл в экономии энергии и как следствие догнать Яблоко по автономности , то есть выйти на 16+ часов.
Е ядра должны быть быстрее, чем Р ядра и энергоэффективнее в определенных режимах. Например, благодаря урезанной архитектуре на частоте (условно) 2 ГГц два Е ядра быстрее, чем 1 Р ядро допустим в 1,5 раза, а потребление такое же , например 2 Ватта. То есть, по итогу ноутбук либо выполнит задачу в 1,5 раза быстрее , либо проработает в 1,5 раза дольше (смотря как считать).
А сами Р ядра - это самый неоптимальный режим , с точки зрения расхода батареи , но с другой стороны для игр самый производительный.
Режим Р-ядра+Е-ядра, должен работать только от розетки и то при условии хорошей системы охлаждения.
В реальности так как там эти ядра жрут десятки ватт а сам проц сотни, то конечно это все будет так и работать косо и криво , либо, вдруг на определенных низких частотах , эта новая архитектура покажет чудеса энергоэффективности
-
ronemun
Advanced Member
абсолютно невірно.kabostebeztak: ↑ 02.04.2026 23:34Керує їми ОСDevijack: ↑ 02.04.2026 14:15 Якась дикість. 8 повоноцінних ядер +16 марних +4 ще більш марних? Шоби шо? Це типо буде переключатись від потреби? І як воно вирішуватиме де саме продуктивність не потрібна і треба підключати ті які більш марні ядра. Чому наприклад не можна було просто зменшувати частоту.
Потрібні вони щоб скидати на них, наприклад, фонові задачі щоб великі ядра думали про гру а не про браузер, і довше працювати від батареї, ну і може в багатопотоці вони щось дають
зараз в основному ними керує диспетчер потоків в проці, який звязаний з ОС.
Там ціла наука що і як краще.
фонові задачі це десяте діло. в ArrowLake навпаки, всі процеси починаються на e-ядрах. І лише коли видно що потрібна більша швидкість тоді перекидується на p-ядро. Це мудро - навіщо будити коня якщо справиться осел. Але тут була своя проблема - деякий лаг, особливо коли потужних потоків було необхідно багато або вони появлялись несподівано - все ж таки в іграх потрібно лише 1-2 потужних, але з мінімальною затримкою в кеш/память. А тут різні частоти/обєми кешу/затримки даних, вигружай-загружай і т.п. - це часті переключення і падіння ефективності.
І ще - e-ядра в core ultra це рівень Zen3 по IPC, 3/4 від IPC p-ядра, розганяється з базових 4,6 до 5,5 - ще 5 років тому це були б p-ядра.
-
the lamer
Member
IMXO, з цього простий висновок: ядра Arrow Lake та Nova Lake жеруть однаково. Додамо до цього рішення подвоїтися в десткопе (пофіг на споживання) => IPC буста недостатньо для конкуренції з ядрами Zen6 1:1.
-
IronWithin
Member
А я вам не про макро модулі і оперативку, ви написали що стурбовані кількістю різнорідних ядер і їх роботою, а я стверджую що ви вже ними користуєтеся і навіть не помічаєте, і чому вас це триггерить поняття не маю коли інтел з 12 покоління вже їх використовують, думаю що просто руки свербіли хоч щось написати)Devijack: ↑ 02.04.2026 23:21Особисто я задаюсь питаннями типо нахіба мені 2мп макро модуль чи 16гб озу в телефоні, нахіба мені IOS та інші марні речі. Серед телефонів є що обирати.IronWithin: ↑ 02.04.2026 20:26Ви коли телефон купуєте теж цими питаннями задаєтесь, чи вам пофігу? Отож-бо!
Відправлено через 8 хвилин 58 секунд:
І ще раз, яке відношення ваші слова мають до процессорів з різною кількістю різнорідних ядер? Вони, що, в апріорі будуть гірше працювати чи що? Он мобілки, єпл, всілякі інші вузькоспеціалізовані мають конфігурації на будь який смак і всі працюють і кожен комусь підходить, якщо не ваше - проходьте мовчки мимо, якщо просто ляпнути щось то стримуйтеся, бо якщо коротко то «ги ги в інтул вже 3 типи ядер, а не 2 ги ги, ото воно фігня ги ги» це ахтунгkabostebeztak: ↑ 02.04.2026 23:34Керує їми ОСDevijack: ↑ 02.04.2026 14:15 Якась дикість. 8 повоноцінних ядер +16 марних +4 ще більш марних? Шоби шо? Це типо буде переключатись від потреби? І як воно вирішуватиме де саме продуктивність не потрібна і треба підключати ті які більш марні ядра. Чому наприклад не можна було просто зменшувати частоту.
Відправлено через 5 хвилин 11 секунд:одне діло коли ти телефон за доларів 200 купляєш (що теж не мала сума) на якому ти ютуб дивитимешся і в твіттері поститимеш, а інше коли в тебе ноут за 1000+ на якому ти працюватимеш, наприклад, або просто навіть гратимеш і не хочеш просрати купу бабокIronWithin: ↑ 02.04.2026 20:26
Ви коли телефон купуєте теж цими питаннями задаєтесь, чи вам пофігу? Отож-бо!
Відправлено через 8 хвилин 50 секунд:
З ваших слів(або дурних фантазій) тоді виходить що і споживання і тепловиділення буде подвоєне або близьке до того, але ж це майже неймовірно… який сенс писати що вони вже програли зен6 коли жодні ще не вийшли? Ви як там, «норм» себе почуваєте, чи вже краще та дурнем?the lamer: ↑ 03.04.2026 02:09 IMXO, з цього простий висновок: ядра Arrow Lake та Nova Lake жеруть однаково. Додамо до цього рішення подвоїтися в десткопе (пофіг на споживання) => IPC буста недостатньо для конкуренції з ядрами Zen6 1:1.
-
waryag
Member
Там, где работают е-ядра - не отстают. Проблема с неудачными Р-ядрами (хотя их в последних тестах неплохо подтянули) и отсутствием аналога х3д кеша.beeeeeeee: ↑ 02.04.2026 19:39Не пойму почему тогда Intel отстают от АМД? Мало e-ядер добавляют? Может надо 50 e-ядер и 4 Р-ядра?
И нужно понимать, что АМД уже давно работает над чиплетным дизайном, для интел это первое производительное мейнстрим поколение с плитками.
-
KROOM
Member
досвід Kaby Lake G з 3 кристалами під кришкою не рахуєтьсядля интел это первое производительное мейнстрим поколение с плитками.
-
alexeygalas
Member
KROOM
Це мабуть можна класифікувати як разовий експеримент.
Ще був Broadwell-C із EDRAM кешем, Ice-Lake-U та Tiger-lake-U із Iris PRO графікою
Це мабуть можна класифікувати як разовий експеримент.
Ще був Broadwell-C із EDRAM кешем, Ice-Lake-U та Tiger-lake-U із Iris PRO графікою
-
AntonyKandaurov
Member
KROOM
То забута технологія прєдтєч
Відправлено через 59 секунд:
Для чого вони робили той каблук g? Для нюка?
То забута технологія прєдтєч
Відправлено через 59 секунд:
Для чого вони робили той каблук g? Для нюка?
-
waryag
Member
Там не зовсім плитки, а проєкт не отримав розвитку, тож напрацювання були втрачені.
-
VRoman
Member
Не, там ядра древние и медленные, это уже Е-ядра по современным меркам производительности и с огромным жором.alexeygalas: ↑ 02.04.2026 18:46LGA 2066 Cascade Lake-XVRoman: ↑ 02.04.2026 18:43Хочу 16Р ядер в одном кристалле без довесков
i9-10980XE 18C 36T і в одному кристалі
Ну і решта зіонів та тредріперів (сучасних)
-
alexeygalas
Member
Це був жарт, звичайно на сьогодні воно вже морально і фізично відстає, ще й гріється надміруVRoman: ↑ 03.04.2026 16:56это уже Е-ядра по современным меркам
-
kabostebeztak
Member
кор 2 квад!KROOM: ↑ 03.04.2026 14:49досвід Kaby Lake G з 3 кристалами під кришкою не рахуєтьсядля интел это первое производительное мейнстрим поколение с плитками.![]()
-
Afit
Member
А от цього я наприклад чомусь не знавScoffer: ↑ 02.04.2026 14:34Щоб можна було перші 8+16 вимкнути разом з усім чиплетом в простої, очевидно ж. Не запаркувати, а прям в офлайн.Devijack: ↑ 02.04.2026 14:15+4 ще більш марних? Шоби шо?
Відправлено через 4 хвилини 28 секунд:
Напевно все що в фоні працює, буде крутитись на найслабших. Коли користувач за кермом, то там вже в залежності від режиму енергоефективності й задач. Напевно скролінг і блуд в інтернеті не буде чіпати найпотужнішіsvk1be: ↑ 02.04.2026 22:48 Оська працює на 4 малоефективних, фільм дивитеся на середньоефективних. Різні процесси фонові також на серединьоефективних. А тут, згорнули фільм і запускаєте гру. Всі 8 вільних швидконфективних ядра відразу в роботу. Все логічно.