Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
dext
Member

Повідомлення

kabostebeztak: 03.04.2026 23:45 там по моєму провина інтел більше ніж архітектури
нікому не потрібні мопеди від Caterpillar
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 03.04.2026 23:52 що саме ви маєте на увазі? які смарти викидають за рік користування?

може айфони? до прикладу айфон 11 якому вже 7 років - і досі підтримується

може Андроїди? зараз на нові смарти - вже також політика щоб довго підтримувались

якщо старі сяомі - то їх можна вернути до життя за рахунок кастомних прошивок - хоча тут місцеві дуже кидаються на сам факт продовження життя для АРМ смартів. Ви теж проти?

чекаю на конкретну відповідь, хоча ми обидва знаємо - що це просто чергова маячня х86 фаната, за яку він ніколи не буде відповідати
на x86 ви посто вставляєте нову батарейку CMOS і отримуєте повнісью робочу та актуальну систена на 1) Windows 11 2) Linux для 18-річної системи (Nehalem), де ваші mac/android поробки того часу?
denon312
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 01.04.2026 23:39починаєш трошки інакше відноситись до персонажа топікстартера що його деколи стає просто шкода
звучить як довідка з спецзакладів з м'якими стінами :laugh:
yuriy_dd: 01.04.2026 23:07 ефект шкла сильно більше жре проц - просто ви не в темі - захочете розберетесь:
І справді були проблеми на старті, що і видно - одне відео вийшло 5 місяців назад, інше 9. Але проблеми давно вирішені в наступніх оновленнях. Нормальна людина оновлюється, а власник краденого мака - ні.
orange_deer: 02.04.2026 02:25Тут або в людини немає роботи, або дружина всі хатні обов'язки на себе бере, поки Юрій в форумах чатиться чи покофон перепрошиває.
виглядає як "комбо все разом" + менталочка + проблеми з фінансами + потреба в самоствердженні
декілька сторінок назад військовому на серйозі відписав чому в дронах не стоять х86 viewtopic.php?p=4116224#p4116224
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 03.04.2026 22:24
orange_deer: 03.04.2026 21:17Може, колись ви зрозумієте, що бенчмарки оцінюють перформанс в ізольованому середовищі, яке дуже рідко відповідає робочому
ви ж явно ніколи тести не писали, а вони всі походять з реальних задач
хоча з іншої сторони - ви ж напевне запропонуєте як можна незалежно порівнювати різні пристрої? напевне крім вас хтось теж піднімав таке питання?
Бенчмарки це непогано щоб розуміти максимальні спроможності у ідеальних умовах, але якщо людина обирає собі комп'ютер суто за їхніми результатами це трохи відірвано від реальності.
Чому? Я впевнений вам вже раніше писали, що
а) бенчмарки часто не враховують тротлінг бо тестують перші 5-10 хв на максимальних частотах
б) бенчмарки загального користування (GeekBench) тестують все і зразу - дуже рідкісний юзкейс
в) є специфічні бенчмарки (наприклад ваш улюблений блендер) - вони показують перформанс для конкретного софта і для спеціальних тестових задач - що теж не обов'язково дорівнює реальному використанню. Але якщо вибирати між ними, то ці бенчмарки дійсно найкраще покажуть покупцю, чи очікуваний комп'ютер буде справлятися з його специфічними задачами.
г) більшість бенчмарків оцінюють ізольовані компоненти, а не цілісні ПК (які у випадку x86 можна з часом апгрейдити) - а це не враховує реальні потреби користувача, якому може бути ок що його процесор на 200 позицій нижче у бенчмарку single thread, але замість 16ГБ РАМ у маку він буде мати 32ГБ RAM + 8ГБ VRAM і можливість апгрейду
д) не секрет, про який теж писали на цьому форумі, що бенчмарки використовують максимально оптимізований софт (особливо у випадку Apple) - що не відповідає реальній ситуації і трохи сприяє маркетингу від Apple

Тому ні - бенчмарк це не наважливіший критерій від слова взагалі. Реальний досвід користувачів має найбільше значення. І в форумі тут писало багато людей що мають і мак, і х86 ноутбуки, і говорять вам про безліч проблем які досі є в Мак та ARM архітектури загалом. Але ви це все ігноруєте і вирішуєте далі довіряти цифрам у бенчмарках та блогерам щоб потім купувати продукти сірого ринку :rotate:
Good luck have fun
yuriy_dd: 03.04.2026 22:24 і заодно дайте питання - чому всі оглядачі користуються приблизно тим самим що й я пишу. Включно з тестами х86
Оглядачі ж це все ентузіасти, які це просто від щирого серця роблять, одна з найбагатших компаній точно не може заплатити рандомному, та і навіть доволі відомому блогеру за рекламу :rotate: Ну нехай.
orange_deer
Member

Повідомлення

для розбавлення обстановки пропоную зіграти в бінго! Правила прості: як тільки помічаєте цю фразу в повідомленні Юрія, закреслюєте клітинку. Побачимо, хто переможе у цій олімпіаді!
bingo.png
онлайн можна зіграти тут:
спойлер
https://mfbc.us/m/ekbvaa3
Grava
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 03.04.2026 22:37факт - відео воно показувати нормально може, але варто запустити трохи програм - то вже й тормозить
Звідки цей факт? Користувався ноутами, телефонами і моніторами з VRR - ніяких проблем.
І до чого тут фанатство якесь надумане? VRR має 0 відношення до процесорів взагалі :laugh:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

RoMiLiUs: 04.04.2026 00:02Юрєц, ти буквально сидиш і пишеш пости про те, як круто 10 років користуватися телефоном, який вже давно повинен бути в музеї речей, які пережили свою корисність і бути десь поряд з гівном мамонта
напевне ви про поко Ф1 - який був революцією на момент виходу - можете подивитись огляди на той час
і так - він і досі терпимо швидко працює, навіть скоріше ніж сучасні смарти по 8к грн
чому він має бути в музеї речей?
RoMiLiUs: 04.04.2026 00:02 Це не аргумент. Це крик душі людини, яка не може дозволити собі нормальний девайс і тому робить з бідності філософію.
що саме я не можу собі дозволити? який девайс ви називаєте нормальним?
Filabatya
Member

Повідомлення

Iphone звичайно, що за дурні питання :shuffle:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 04.04.2026 00:44на x86 ви посто вставляєте нову батарейку CMOS і отримуєте повнісью робочу та актуальну систена на 1) Windows 11 2) Linux для 18-річної системи (Nehalem), де ваші mac/android поробки того часу?
щось ви дуже швидко злились з відповідальності за вашу фразу, дозволю її вам нагадати:
dext: 03.04.2026 23:32дешеві гаджети, які викидують за рік користування
як я і казав - ви не несете відповідальності за свої слова, і готові писати будь яку маячню, або швидко переводити тему
тому ще раз - попрошу пояснити що ви мали на увазі.
denon312: 04.04.2026 01:12декілька сторінок назад військовому на серйозі відписав чому в дронах не стоять х86 viewtopic.php?p=4116224#p4116224
я запитав конкретне питання на йоку фразу. Він чомусь замовк.
orange_deer: 04.04.2026 01:41 а) бенчмарки часто не враховують тротлінг бо тестують перші 5-10 хв на максимальних частотах
ви запускаєте важки задачі на ноуті? може покажете свій графік завантаження проца?
orange_deer: 04.04.2026 01:41 б) бенчмарки загального користування (GeekBench) тестують все і зразу - дуже рідкісний юзкейс
я вже не раз питав - запропонуйте краще?
поясніть чому всі тестують тим же?
ви злились як завжди - бо у вас нема знань
orange_deer: 04.04.2026 01:41в) є специфічні бенчмарки (наприклад ваш улюблений блендер)
він не мій улюблений, просто часто кажуть про рендер
orange_deer: 04.04.2026 01:41Реальний досвід користувачів має найбільше значення
я ж дав відео реального користування - ейр проти останього Делл ХПС ще й останій Інтел процом
orange_deer: 04.04.2026 01:41І в форумі тут писало багато людей що мають і мак, і х86 ноутбуки, і говорять вам про безліч проблем які досі є в Мак та ARM архітектури загалом
як тільки вийшов М1 - я його відразу купив щоб особисто переконатись - може ви так зробили?
і за стільки років - я не знайшов ніяких проблем, і інші не мають
в ігри я не граю, тому проблем в цьому не бачу
тут був хто тестує замість швидкодії, енергоефективність дисплею
orange_deer: 04.04.2026 01:41Але ви це все ігноруєте і вирішуєте далі довіряти цифрам у бенчмарках та блогерам щоб потім купувати продукти сірого ринку
а кому довіряти? вам? так вам 2 слова звязати проблема, і за свої слова ви відповідати не готові (і не тільки ви)
в чому проблема купити сірий імпорт? гарантія є, підтримка є - при чому сильно скоріше ніж офіційний
ви ж напевне бачили як люди купили офіційні айфони в комфі і отримали муляжі, які не змогли повернути? ви мені це пропонуєте?
https://tsn.ua/ukrayina/ukrayinka-zapla ... 49409.html

ще раз - ви дуже обмежені, критичного мислення нема в принципі
orange_deer: 04.04.2026 02:13для розбавлення обстановки пропоную зіграти в бінго! Правила прості: як тільки помічаєте цю фразу в повідомленні Юрія, закреслюєте клітинку. Побачимо, хто переможе у цій олімпіаді!
проблема в тому що форум не підтримує шапку в темі, а дуже багато фанатів х86 мають коротку память чи нові приходять - тому доводиться повторювати
ви ж так ніхто і не погодився зі мною сперечатись що ейр від батареї працює скоріше ніж від мережі. Вас вистачило лише мене поображати.
Grava: 04.04.2026 09:28 факт - відео воно показувати нормально може, але варто запустити трохи програм - то вже й тормозить
Звідки цей факт?
з відео з реальним тестуванням яке я вже давав. Я вам повторю - бо це ще один доказ що фанати дуже швидко забувають:

Відправлено через 1 хвилину 52 секунди:
Filabatya: 04.04.2026 10:02Iphone звичайно, що за дурні питання :shuffle:
я свідомо не купую айфон, він мені не подобається в силу обмеженості, і поставити кастом - там теж не можна
я купую і перепрошиваю, кастомні прошивки мають дуже багато дуже важливих речей - з простого годину в статусі перенести зліва на право
це на стільки базова річ, що соромно про це говорити, а смарти від вендорів цього не вміють
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Так так так. Айфон в силу обмеженості не підходить а ось такий же обмежений ніо як і подальші ейри та прошки - дуже підходять. З першої сторінки кажуть нешановному Юрію що закрита екосистема нам не потрібна - він не згоден. А ось закрита така ж сама екосистема в айфонах йому також не подобається, хоча ті хто мають макбуки + айфони дуже задоволені тим як екосистема ця працює в парі. А от Юра не може годинник вправо перемістити - все, до побачення.
Як я і раніше казав - біполярка наочно.
Grava
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.04.2026 10:18з відео з реальним тестуванням яке я вже давав
Навіщо воно мені? Яким чином воно відноситься до розмови про vrr? Яким же треба бути фанатом, щоб у кожну розмову тягнути арм :lol:
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.04.2026 10:18ви ж так ніхто і не погодився зі мною сперечатись що ейр від батареї працює скоріше ніж від мережі. Вас вистачило лише мене поображати.
Як би ти не був би "маміною абіженачкай" то я би згодився з тобою що твій ультрапасивний ейр тротлить коли заряджається і працює бо йому треба чарджити батарейку і ще працювати, температура підіймається в корпусі від одного процесу зарядки на 10-15 градусів, це так. Плюс від мережі твій чудовий ейр починає займатись синхронізацією та оновленнями, це теж забирає якусь частку продуктивності, так. Але це так працює твоя улюблена закрита екосистема яку ти не перепрош'єш. Але ти забуваєш одне- ввімкни повністю заряджений ейр в мережу і якщо він не оновлюється- вуаля, він працює не гірше ніж з батарейки. А знаєш чому так виходить? Бо постав ти один маленький вентилятор і все, проблеми немає. Але замість поприбирати в хаті і не ставити ноут на ковдру - ви обираєте пасив із усіма його фішечками.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Grava: 04.04.2026 10:34 з відео з реальним тестуванням яке я вже давав
Навіщо воно мені? Яким чином воно відноситься до розмови про vrr? Яким же треба бути фанатом, щоб у кожну розмову тягнути арм
якщо ви би подивились відео - то побачили що проблема що в браузері відео дуже гальмує - буквально 2-3 фпс
тут хтось сказав що це через монітор, я кажу через те що проц тормозить
RoMiLiUs
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.04.2026 13:31я кажу через те що проц тормозить
Боюсь, що тут тормозить далеко не проц. Я б сказав буксує.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Microsoft запускає примусове оновлення до Windows 11 25H2

підтверджую особисто - на ноуті оновлення на паузі, мені треба було перезавантажити комп і швидко щось зробити і дуже мало було заряду

і оце лайно саме вирішило оновлюватись а я мав чекати, і молитись щоб не вимкнулось

хоч я вірю що фанатам х86 - МакОС сильно гірше - але вона не оновлюється сама

https://itc.ua/ua/novini/microsoft-zapu ... s-11-25h2/
RoMiLiUs
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.04.2026 13:33хоч я вірю що фанатам х86 - МакОС сильно гірше - але вона не оновлюється сама
Ось по цій фразі можна зробити абсолютно повний портрет вашого досвіду роботи з MacOs :lol:
yuriy_dd: 04.04.2026 13:33і оце лайно саме вирішило оновлюватись а я мав чекати, і молитись щоб не вимкнулось
Правильно, оновлення - то для дебілів. Тру погромізди сидять на WIn7, або ще краще на Win3.11
yuriy_dd: 04.04.2026 09:56що саме я не можу собі дозволити?
Та судячи по твоїм дописам - то нічого))))
Filabatya
Member

Повідомлення

В полі терміново завайбкодити :gigi:
Якщо це віндовс лайно таке енерго не ефективне, то можна докупити банку на тайп сі 60ват+ :up:
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.04.2026 10:18
orange_deer: 04.04.2026 01:41 а) бенчмарки часто не враховують тротлінг бо тестують перші 5-10 хв на максимальних частотах
ви запускаєте важки задачі на ноуті? може покажете свій графік завантаження проца?
не кожен день звісно, але запускаю. Наприклад, коли треба затестувати код локально, перед тим, як його на кластері запускати. Чи коли в MATLAB працюю або тестовий датасет генерую. Стабільно високе навантаження на проц протягом 30хв-3год в середньому. Графік завантаження робити не буду, мені тупо лінь :)
orange_deer: 04.04.2026 01:41 б) бенчмарки загального користування (GeekBench) тестують все і зразу - дуже рідкісний юзкейс
я вже не раз питав - запропонуйте краще?
поясніть чому всі тестують тим же?
ви злились як завжди - бо у вас нема знань
хто всі? На цьому форумі вам вже не раз казали, як людям все одно на ваші бенчмарки. Блогери, яких ви дивитесь, на ці бенчмарки орієнтуються? Чи реальні користувачі, з якими ви тут спілкуєтесь?
orange_deer: 04.04.2026 01:41І в форумі тут писало багато людей що мають і мак, і х86 ноутбуки, і говорять вам про безліч проблем які досі є в Мак та ARM архітектури загалом
як тільки вийшов М1 - я його відразу купив щоб особисто переконатись - може ви так зробили?
і за стільки років - я не знайшов ніяких проблем, і інші не мають
Блін це логіка на рівні:
скидає мені колега свій код, запускаю його, він не працює:
- твій код не робочий, пофікси
- не знаю, у мене все працює, то певно у тебе проблема
Вам вже неодноразово писали на цьому форумі люди, що користуються Макбуками, про їхні проблеми. Наприклад: RoMiLiUs, GreenMile, beeeeeeee, Alexsandr, pelia. Те, що ви їх або ігноруєте, або кажете, що вони просто не вміють користуватися — просто смішно, коли ви не можете розібратися, як налаштувати параметри живлення у Віндовс.
Про сутність покупок в сірому імпорті вам вже писав LVladislavchik.
Одиничні випадки з комфі чи мойо (бо купують там десятки тисяч людей, а історій таких порівняно небагато), де ймовірно що товар при доставці підмінив кур'єр (див: https://mezha.ua/news/fake-iphones-in-u ... es-309749/) і де на редіті пишуть про строгий контроль у центрах пакування (див: https://www.reddit.com/r/reddit_ukr/com ... %BD_comfy/) це ваша помилка вижившого та і не більше. Бо вас не намахали на сірому імпорті (де обшуки за контрабанду проводять), а когось намахав кур'єр при чистому імпорті. Ви звертаєте увагу на такі статті, але ігноруєте пост від LVladislavchik.

Тому поки що відсутність критичного мислення, tunnel vision і фанатизм тут найбільше демонструєте ви.
orange_deer
Member

Повідомлення

p.s і це тільки в одному повідомленні :)
спойлер
bingo_test.png
yuriy_dd
Member

Повідомлення

orange_deer: 04.04.2026 14:16не кожен день звісно, але запускаю. Наприклад, коли треба затестувати код локально, перед тим, як його на кластері запускати. Чи коли в MATLAB працюю або тестовий датасет генерую
підозрюю що ви не правильно обрали ноут, краще десктоп для такого
orange_deer: 04.04.2026 14:16хто всі? На цьому форумі вам вже не раз казали, як людям все одно на ваші бенчмарки
ви не праві. Тому що вся індустрія орієнтується на ці тести. І всі сайти з новинами, оглядами і тд
orange_deer: 04.04.2026 14:16Чи реальні користувачі, з якими ви тут спілкуєтесь?
я в курсі що тести стали не тестами, як тільки х86 почали масово програвати
orange_deer: 04.04.2026 14:16Вам вже неодноразово писали на цьому форумі люди, що користуються Макбуками, про їхні проблеми
сумісність софта? що ігри не йдуть? це очевидні проблеми, які будуть з будь якою новою архітектурою
наприклад на нових Віндовс у мене перестали працювати багато програм, і що?
величезна маса людей користується макбуками, враження що всі працівники Гугл і подібних, підіть їм розкажіть що їх маки мають проблеми
orange_deer: 04.04.2026 14:16 Про сутність покупок в сірому імпорті вам вже писав LVladislavchik.
якщо лоха з села розведуть в магазині - це не означає що в магазині не можна купувати
orange_deer: 04.04.2026 14:16о вас не намахали на сірому імпорті (де обшуки за контрабанду проводять)
мене дуже мало обходить як товар попав в Україну. Саме завдяки такому товару - великі мережі не можуть гнути величезну суму
може скажіть ще на Алі не можна купувати?
Відповісти