Система на базі 12-ядерного/24-потокового Intel Core 9 273PQE та плати ASUS Z790 успішно запустила Windows

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Sploit
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Система на базі 12-ядерного/24-потокового Intel Core 9 273PQE та плати ASUS Z790 успішно запустила Windows
Погралися з «енергоефективнивними ядрами» і повернулись до класики?
alexeygalas
Member

Повідомлення

Sploit: 03.04.2026 12:42Погралися з «енергоефективнивними ядрами» і повернулись до класики?
Офіційно цей та інші процесори Bartlett Lake‑S розраховані на використання в різноманітних вбудованих системах й не підтримуються звичайними материнськими платами LGA1700.
Так, повернулись
спойлер
І знов розвернулись
Коли ж вже люди почнуть читати текст новини повністю :facepalm: :weep:
waryag
Member

Повідомлення

Sploit: 03.04.2026 12:42Погралися з «енергоефективнивними ядрами» і повернулись до класики?
Навпаки, планують перехід на е-ядра із супердрами, що обєднуються з е-ядер.

А це форк старої архітектури для вбудованих систем, який не думають постачати в массмаркет.
KimRomik
Member

Повідомлення

думаю там був застосований той ж метод у вигляді додавання мікрокодів в bios, що і в Coffee Lake на платах 100 та 200 серії
Soulwatcher
Member

Повідомлення

Скоро будет аналог Денуво от Интел :laugh:
yurius_r
Member

Повідомлення

Цікаво, що не інженерний проц має степпінг 0.
zalizo_org
Member

Повідомлення

yurius_r: 03.04.2026 15:39 Цікаво, що не інженерний проц має степпінг 0.
Він явно некоректно розпізнається.
DuckRider
Member

Повідомлення

waryag: 03.04.2026 13:05
Навпаки, планують перехід на е-ядра із супердрами, що обєднуються з е-ядер.

А це форк старої архітектури для вбудованих систем, який не думають постачати в массмаркет.
Т.е нет в планах вернуться на рынок пользовательских пк :lol:
Sanьka
Member

Повідомлення

waryag: 03.04.2026 13:05Навпаки, планують перехід на е-ядра із супердрами, що обєднуються з е-ядер.
Пхають якусь ноутбучно-смартфонну шляпу в десктоп. Тому пасуть задніх.
Піпол хоче потужних ядер і 3д кеша в масси :rotate:
Пора би дати народу бажане :super:
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Sanьka: 03.04.2026 18:16
waryag: 03.04.2026 13:05Навпаки, планують перехід на е-ядра із супердрами, що обєднуються з е-ядер.
Пхають якусь ноутбучно-смартфонну шляпу в десктоп. Тому пасуть задніх.
Піпол хоче потужних ядер і 3д кеша в масси :rotate:
Пора би дати народу бажане :super:
пхатимуть, бо амд вже давним давно обігнали інтел, і задирати харчування і грубою силою тримати статус топ1 в бенчмарках як наприклад в 9900к вже неможливо
Alexsandr
Member

Повідомлення

Soulwatcher: 03.04.2026 13:51 Скоро будет аналог Денуво от Интел :laugh:
Вот и пример типа несовместимости. Только желание продать как отдельный продукт и усилия на несовместимость.
yurius_r
Member

Повідомлення

zalizo_org: 03.04.2026 16:36Він явно некоректно розпізнається.
Степпінг це просто цифра, що віддає інструкція CPUID. Я так образу не пом'ятаю фінальних проців із таким степінгом.
Sploit
Member

Повідомлення

alexeygalas: 03.04.2026 12:51
Офіційно цей та інші процесори Bartlett Lake‑S розраховані на використання в різноманітних вбудованих системах й не підтримуються звичайними материнськими платами LGA1700.
Так, повернулись
спойлер
І знов розвернулись
Коли ж вже люди почнуть читати текст новини повністю :facepalm: :weep:
спойлер
Дядько усе зрозумів про паровоз, не зрозумів лишень куди коней запрягати… :facepalm:
Pohrenizator
Junior

Повідомлення

это как запуск Дума на холодильнике - запустить то можно, но играть нереально. результат ради результата, без практического применения
zalizo_org
Member

Повідомлення

yurius_r: 03.04.2026 19:51
zalizo_org: 03.04.2026 16:36Він явно некоректно розпізнається.
Степпінг це просто цифра, що віддає інструкція CPUID. Я так образу не пом'ятаю фінальних проців із таким степінгом.
інструкція CPUID таки повертає цифру. але щоб CPU-Z нормально вивела цю цифру у відповідне поле, вона має спершу коректно звернутися до регістрів процесора через драйвер. тут пацієнт працює на модифікованому uefi тому обмін інфою між залізом, мікрокодом і віндою може бути (і скоріше за все є) порушеним. в таких випадках якщо, наприкла, регістр повертнув 00h через помилку ініціалізації або несумісність мікрокоду CPU-Z просто виводить нуль. і в такому випадку це просто означатиме що дані не були зчитані. я не стверджую що це на 100% так саме в цьому випадку, це лише моя робоча версія щодо того що відбувається
yurius_r
Member

Повідомлення

Це працює не так. Я трохи програмую на асемблері під x86. CPU-Z отримає нуль через CPUID, але відобразити їй немає чого, бо в базі просто немає процесора із таким CPUID
Ось мій проц у CPU-Z
2t52e6.png
zalizo_org
ось що видає CPUID після танців із Ext Model

--- CPU Signature (Hex) ---
Family: 0x06
Base Model: 0xD
Ext. Model: 0x3D
Stepping: 0x4

Я просто з голови не знаю, що степпінг 4 це E0/F0. І не дізнаюся без бази. Так і тут
Intel74320ASuperFin+
Member

Повідомлення

Запихнули керогазные Р ядра, чтобы они жарились до 100+ и троттлили ниже гигагерца в тесных встраиваемых девайсах. Могли просто сделать камень из 16-32 Е ядер, если нужна эффективность. ЛИДЕР рынка во всей красе.
yurius_r
Member

Повідомлення

Intel74320ASuperFin+
Я не бачів конкретних прикладів пристроїв, для яких воно робилося. Наприклад на E ядра навіть на Xeon не сертифікована VMware. Може десь треба от прямо дуже швидкий однопоток - наприклад в мережевих застосунках, де відсутність розпаралелювання додатку на декілька ядер все іще фішка, а не баг. А так я згоден, було б цікаво глянути на 32E проц для десктопного сокету. Ще аби Інтел bifurcation допиляля і не жмотила підтримку ECC, то можна було б глянути альтернативою AM5 для маленьких серверів. А так AMD поки не має альтернатив.
Intel74320ASuperFin+
Member

Повідомлення

yurius_r: 04.04.2026 11:16 Я не бачів конкретних прикладів пристроїв, для яких воно робилося. Наприклад на E ядра навіть на Xeon не сертифікована VMware. Може десь треба от прямо дуже швидкий однопоток - наприклад в мережевих застосунках, де відсутність розпаралелювання додатку на декілька ядер все іще фішка, а не баг. А так я згоден, було б цікаво глянути на 32E проц для десктопного сокету. Ще аби Інтел bifurcation допиляля і не жмотила підтримку ECC, то можна було б глянути альтернативою AM5 для маленьких серверів. А так AMD поки не має альтернатив.
Еще синее гуано не поддерживает AVX512 в десктопных камнях и бифуркацию x4/x4/x4/x4. Кроме Quicksync ничего полезного нет. Кто их вообще покупает?
Відповісти