Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
kabostebeztak
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 02.04.2026 01:04
спойлер
​1. Тепловий пакет та нагрів (Thermal Throttling)
​Це найчастіша причина для моделей Air, оскільки вони не мають активного охолодження (вентиляторів).
​Зарядка генерує тепло: Коли ви підключаєте MacBook до мережі, він не лише живить систему, а й заряджає акумулятор. Процес зарядки літій-іонної батареї супроводжується значним виділенням тепла.
​Сумарний нагрів: Якщо ви одночасно працюєте над складним завданням і заряджаєте розряджений ноутбук, загальна температура всередині корпусу зростає швидше. Щоб не допустити перегріву, контролер скидає частоти процесора (throttle).
​На батареї: Внутрішнє джерело живлення не гріє корпус так сильно, як контролер заряду, тому процесор може довше утримувати високі частоти під навантаженням.
​2. Фонові процеси при підключенні до живлення
​macOS налаштована так, щоб виконувати «важкі» сервісні завдання лише тоді, коли пристрій підключено до мережі. Як тільки ви встромляєте кабель, система може почати:
​Індексацію файлів (Spotlight);
​Оновлення фотогалереї (аналіз облич та об'єктів);
​Резервне копіювання Time Machine;
​Завантаження та встановлення оновлень ПЗ.
​Ці процеси споживають ресурси CPU та дискової підсистеми, через що основна робоча програма може візуально «підгальмовувати» порівняно з роботою на батареї, коли система переходить у режим максимального збереження енергії для користувача.
​3. Проблема «слабкого» блока живлення
​Якщо ви використовуєте блок живлення меншої потужності, ніж передбачено (наприклад, 20W від iPad або старий сторонній блок замість 30W/67W), система може поводитися специфічно:
​Щоб не перевантажувати слабкий адаптер і одночасно не виснажувати батарею занадто швидко, macOS може обмежувати енергоспоживання (і відповідно продуктивність) процесора.
​На батареї ж контролер дозволяє процесору брати стільки енергії, скільки потрібно для пікових навантажень.
​4. Робота контролера живлення (PMU)
​В архітектурі Apple Silicon (M1, M2, M3) різниця в продуктивності між живленням від мережі та від батареї зведена майже до нуля. Проте в деяких версіях прошивки спостерігалися випадки, коли алгоритми енергозбереження агресивніше керували напругою саме при підключеному кабелі, щоб збалансувати знос батареї та температуру.
Закинув юрину брєдятіну до ШІ. Ну, якщо вони ставлять в свій преміум продукт копічасті чарджери які гріються і починають скидати загальний струм то бог їм суддя, як то кажуть. Чогось на х86 такої проблеми немає, заряджай та вантаж ноутбук - провалів в продуктивності не буде.
ші - зло
я рісьорчив сам і дізнався що у епл тіпа однакова має бути продуктивність і від зарядки і від батареї

едіт: тобто або жруть батарею або недосипають швидкодії на зарядці, мразі жадні.
про ЗРОСТАННЯ продуктивності я нічого не знайшов. по логіці воно ж навпаки має втрачати швидкодію, нє?
юра, пость відео як тестиш
Востаннє редагувалось 02.04.2026 01:08 користувачем kabostebeztak, всього редагувалось 1 раз.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Мені просто стало цікаво що скаже ші щодо юриної брєдятіни
kabostebeztak
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 02.04.2026 01:08 Мені просто стало цікаво що скаже ші щодо юриної брєдятіни
все одно погано
я особисто нічого не знайшов, але версія з перегрівом бж звучить цікаво. жаль, нема в кого потестити.

(напів-жарт)
Збираємо 1600 євро на макбук еір та ніо для мене, в базовій комплектації.
Якщо такий донор знайдеться, машини після тестів підуть на благодійність, тобто родичам в армію або в якусь ще організацію що займається комп'ютерною грамотністтю. Треба тільки таку знайти...

Через 10 хвилин запуск Артеміс 2. Історична подія, пацани
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Зараз дивлюсь запуск Артеміс 2 - там у тіпів в диспетчерській якісь ноути на вінслопі
чому не емейзінг?
і на МКС ThinkPadи на лінуксі юзають)
kabostebeztak
Member

Повідомлення

О!
Згадав!
Форд проти Феррарі
Так ось, згадав я гонку Супри проти Феррарі з першого Форсажу)))
Феррарі - звучить круто, виглядає круто, але все одно програла затюненій Супрі
Вгадайте, хто є хто)))
kabostebeztak
Member

Повідомлення

154 сторінки, АСТАНАВІТЄСЬ
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 02.04.2026 00:24
orange_deer: 01.04.2026 23:13M5 швидший за RTX5090. В певних задачах може так, в блендері наприклад))
Але у важкому 3D-рендерингу — ні
ви напевне не знаєте - але Блендер - це якраз і є важкий 3Д рендер. Чи ви про щось інше?
І знову cherrypicking, стандартно. Але добре, підловили мене в термінології, визнаю. Під важким 3D рендером я мав тривале навантаження яке вимагає постійного рендерингу з GPU, таке як інженерний софт чи геймінг - де треба швидко генерувати нові 3D полігони. У випадку AutoCAD потрібна хороша растеризація — дискретна GPU має більше цих блоків та вищу їх частоту. Тому так, блендер не зовсім коректний тест для інженерного софта. M5 виграє там, де потрібен швидкий доступ до пам'яті, RTX і навіть слабші GPU там, де треба під тривалим навантаженням постійно видавати нові кадри. Це по 60–144 кадри в секунду. У дискретних відеокартах графічних ядер більше для цього.
yuriy_dd: 02.04.2026 00:24
orange_deer: 01.04.2026 23:13Просто через кількість графічних ядер, нативну паралелізацію GPU, виділену пам'ять, яку не треба ділити з процесором
якраз unified memory і є перевагою. Якщо ви не знаєте чому - я вам поясню. Якщо не знаєте хто з х86 пробує таке ж повторити - я вам поясню.
Unified memory — це перевага там, де або самої пам'яті треба більше, ніж має виділеної відеопам'яті відеокарта, або де є постійна комунікація з процесором і тому немає затримки у latency, бо немає обмеження шини PCI, через яку копіюються дані з RAM до VRAM. Якщо ми говоримо про суто швидкість рендеру, то виділена пам'ять для цього краща, бо швидша за Unified у передачі даних до графічних ядер (1500ГБ/c проти 800ГБ/c). Ну а тепер нюанс, який ви гарно упустили. Unified Memory обмежується кількістю RAM. В макбуках вона дорожча, в x86 можна спокійно мати 16 ГБ RAM + 6–8 ГБ виділеної пам'яті при доволі бюджетній комплектації. Якщо ми порівнюємо М5 нехай з 32ГБ RAM, то його аналог за ту саму ціну буде мати 32ГБ RAM + 8-12ГБ VRAM (але RTX 5070). Якщо ж ви скажете що от 32ГБ в мак це 64 у Віндовсі, то не зовсім. Бо своп буде з SSD який в рази повільніший за Unified Memory, а тим більше VRAM.
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 02.04.2026 00:24 проти таких як ви - які готові нести будь яку маячню і ні за що не відповідати, і вас таких багато - це єдиний спосіб
Молодець! Тримайте грамоту!
спойлер
fd.png
Можете її собі в рамку вклеїти, на стіну повісити і всім розповідати про свої просвітницькі досягнення.
orange_deer
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 01.04.2026 23:29
orange_deer: 01.04.2026 23:13І наостанок, там, де ви все ж не можете заперечити явні недоліки ноутбуків Apple на М-чипах, ви просто радите почекати: з часом вони зрівняються.
Підкреслю - з 2021 року Юра торочить по різних форумах про те що софт ось- ось підтягнуть але щось вже квітень 2026 року а щось якось не виходить кам'яна квітка у розробників софту.
процитуйте мене повністю щоб Юра побачив мій пост

Зображення
orange_deer
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 01.04.2026 23:34
orange_deer: 01.04.2026 23:13описуєте свій екстремальний досвід як те що стосується всіх користувачів
Я йому давно вже писав про те що він міряє лише по собі та своєму оточенні і це максимально нелогічний підхід до самого вимірювання. Але здебільшого 99% його постів це самоствердження та "знущання" над аудиторією бо всі дурні а лише один він красівий в білому пальто один стоїть.
Мені здається, йому банально бракує уваги. Мені важко уявити кейс, в якому топовий програміст з 30 роками досвіду, з дружиною і двома дітьми, знаходить стільки часу на онлайн-форуми і там намагається довести свою думку. І при цьому не покидає дискусію, коли його обливають гівном і часом відверто сміються з нього. Тут або в людини немає роботи, або дружина всі хатні обов'язки на себе бере, поки Юрій в форумах чатиться чи покофон перепрошиває. Ех. Часом краще просто вийти і потрогати травичку. Get a life dude :/
orange_deer
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 01.04.2026 23:39 Ось пруфа щодо знущання. І що саме цікаве, пан над яким він "знущається" накопав на нього стільки інформації що після ознайомлення з нею - починаєш трошки інакше відноситись до персонажа топікстартера що його деколи стає просто шкода. Але я постити нічого не буду, захоче tornadox привідкрити скриньку пандори - щось викладе, але навряд чи довго пролежить ця інфа. Модерація потре. Але можна написати йому в особисті, він, я так думаю, люб'язно поділиться.
Заінтригували! А вас ключі до тої скриньки є?) Чи то тільки пана tornadox треба питати? Надішліть в приватні, якщо не важко :)
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 02.04.2026 00:32ігри? та очевидно. Ви ж самі визнаєте що часто нові карти - не дуже то й швидші.
Цитату. Чи чергова брехня?
yuriy_dd: 02.04.2026 00:32І саме тому - їм не місце в енерго-ефективній інфрастуктурі АРМ.
:facepalm: Головна причина, чому їх там немає - епл не хоче віддавати частину доходів стороннім виробникам.
yuriy_dd: 02.04.2026 00:32Вони ще й жруть в простої більше ніж М в макс навантажені. І ще й гіршу мають швидкодію
Брехня. І ще одна. Складно зупинитися, якщо почав?
beeeeeeee
Member

Повідомлення

orange_deer: 01.04.2026 23:13M5 швидший за RTX5090...в блендері наприклад
Есть ссылка?
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

https://opendata.blender.org/devices/Ap ... %20cores)/
Apple M5

https://opendata.blender.org/devices/NV ... TX%205090/
RTX 5090

Відправлено через 8 хвилин 14 секунд:
https://www.pugetsystems.com/pugetbench ... TX%205090/

ось тест на який Юра дуже любить посилатись, де М5 10 core GPU працює скоріше ніж ціла 5090. Хоча якщо взяти і поставити туди, наприклад замість М5 відеокартку, ну наприклад 9070ХТ радеонку, то вона *бадум-тц* також скорше за 5090. Що натякає на деякі роздуми щодо адекватності цього теста в цілому.
https://www.pugetsystems.com/pugetbench ... TX%205090/

Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:
Я раніше з-за гарячих суперечок просто не додумався в тесті фотожаби поставити іншу картку аби просто порівняти наскільки тест упоротий. Як то кажуть: "краще пізно ніж ніколи".
beeeeeeee
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 02.04.2026 12:56М5 10 core GPU працює скоріше ніж ціла 5090
Не понимаю как, если он не обходит даже мобильную 5090
Зображення
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

beeeeeeee
це просто кривий бенч за який юра зачепився і тепер носиться із ним. коли йому кажуть за пасмарк де м3 кращій ніж м4 - він також мордякою крутить, тест йому не підходить.
Grava
Member

Повідомлення

Коли вже макбуки зможуть тримати як х86 ноути у вебсерфінгу?
https://www.notebookcheck.net/43-hours- ... 947.0.html
big_bang
Member

Повідомлення

Grava: 02.04.2026 13:37 Коли вже макбуки зможуть тримати як х86 ноути у вебсерфінгу?
https://www.notebookcheck.net/43-hours- ... 947.0.html
gaming тест злив ваш x86, а значить все інше не рахується :gigi:

все arm знову виграв, тож - Розходимся панове :lol:

сарказм
0F
Member

Повідомлення

orange_deer: 02.04.2026 02:25 топовий програміст з 30 роками досвіду
Тут є важливий нюанс, який багато що пояснить. Топовий PHP-програміст.
спойлер
artworks-LLzlLY4CmKZwd6Hf-bx6Fww-t500x500.jpg
kabostebeztak
Member

Повідомлення

0F: 02.04.2026 14:52
orange_deer: 02.04.2026 02:25 топовий програміст з 30 роками досвіду
Тут є важливий нюанс, який багато що пояснить. Топовий PHP-програміст.
спойлер
artworks-LLzlLY4CmKZwd6Hf-bx6Fww-t500x500.jpg
Лол
хоча пхп ж хороша штука, хіба нє?
цей сайт теж на пхп працює
Відповісти