Выбор материнской платы для платформы AMD

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Відповісти
Автор
Повідомлення
Qntality
neadekvato nachalnego

Повідомлення

Данная ветка посвящена обсуждению материнских плат AMD

Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ

Так же рекомендуются к прочтению:

процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо

При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)

Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 08.08.2013 19:31 користувачем ukrtel, всього редагувалось 4 разів.
vdemeshko
Member

Повідомлення

Filabatya: 16.03.2026 17:18 unclemax
то ви з б 650 сплутали, там вона скаче від верісії біоса, щоб 850 номально продавалась. якщо можна не білу, то дуже раджу томагавк 870, просто топчик ціна якість :up:
у MSI на 650-х чипсетах в режиме авто с соовтествующим процессором и видеокартой - работает в 5.0 режиме :) M-маркетинг
Cirax
Member

Повідомлення

Такой вопрос, есть плата gigabyte aorus x870e master x3d ice .
Кто может подсказать какие именно fan разъёмы в ней высокотоковые?
Судя по настройкам в биосе, должно быть 4 разъёма под помпу.
Нашёл 2, ещё 2 в упор не могу найти.

Обычные не тянут 3 фана больше чем на 60% - выпадает в защиту.
Просмотрел схемы - ничего не пишут, может пропустил.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Cirax
Питання не стосується вибору материнок.
спойлер
Screenshot 2026-04-01 121744.png
В моїй старій гігабайт в інструкції теж писало, що всі конектори 2А.
МОНАХ
Member

Повідомлення

спойлер
► ... в продовження теми.

► Довго чекав на це поновлення, нарешті прошився на AMI BIOS 7E59v2AA3 від 2026-03-20 і ясен-красен, що в основі даного поновлення лежить не те, що я очікував:
спойлер
Опис:
- AGESA PI-1.3.0.0 updated.
- Implemented the anti-cheat mechanism.
- Improved PCIe-based devices compatibility under certain CPU or system combinations.
- Optimized OC solution for Ryzen 9 9950X3D2 Dual Edition.
, але у мене робоча прошивка була ще AMI BIOS 7E59v2A90 2025-09-05 і усі оці "проміжні" між ними сулили досить немало змін, серед яких - стабілізація і зниження робочих напруг... іііііііііі... шось воно, бляха-муха, на перших годинах робочої експлуатації при аналогічних налаштуваннях якось незрозуміло. Ну, те, що ЕХРО-профілі на "автоматі" не зачепило - це я вже зрозумів і SoC все так же потрібно "йти і з наглою мордою" виставляти руками і далі тестувати все на стабільність... Просто поки що таке враження, що при всіх аналогічних, "до останньої волосинки" налаштуваннях, ніби, температури простоя трохи виросли (на 1-1,5 градуса), "підриви" температури стали більш "нервові" і часті (але це все ще потрібно порівнювати з "холодного запуску", а не от так, "на гарячу руку", коли "залізо" вже "перегріте"...)...
► А, :D , ну і таке враження, що частоти максимального бусту понерфили по більшості ядер - при ввімкненому CPU Boost Clock Override → Enabled (Positive) і Max CPU Boost Clock Override (+) → 200 MHz. В обведеному, зліва - стало, справа - було:
спойлер
ESQMGSObVN.jpg
- 5,800 щось ніяк не вдалося "нагнати", хоча раніше вже банально на дозавантаженні "робочого стола" ці частоти вже бували досягнуті.

► Поки що все якось сумбурно і потрібно то все буде ще поганяти нормально (з того, що "під рукою" вже - "бенч" CPU-Z закономірно показує невелике, але теж зменшення показників), але що точно потрібно буде зробити, так це примусово виставити SoC на 1.25 і банально в усмерть прогнати комплексні "бенчі" на стабільність кілька годин - не посипиться, то і хрін його візьми, най так і лишається, не стану перешиватися знову на старіший AMI BIOS.

► ...Деякий час назад оновилися "дрова" на чіпсет і температури простою в середньому впали на 1,5-2 градуса і таке враження, що прошивка на останній AMI BIOS вернула все взад, не зважаючи на те, що драйвер лишився незмінним.

► По швидкості завантаження, до речі, від натискання кнопки на корпусі до появи "робочого стола", як ви могли б здогадатися, не змінилось - ні-ху-а :laugh: (хоч обіцянок було в проміжку між 7E59v2A90 2025-09-05 і 7E59v2AA3 2026-03-20). Правда це також поки що "на гарячу руку" заміри, :D якщо дотошно з секундоміром заміряти цілу виборку, то 2-5 секунд рандомного виграшу може і буде.
Filabatya
Member

Повідомлення

Може то і собі ті 200мгц врубати, не знаю нащо, але виглядатиме солідніше. І курву -35 спробувати, в вас Монах яка? І термопасту яку і як часто міняєте :gigi:
МОНАХ
Member

Повідомлення

Filabatya, +200МГц на "сінглі" відчутно дає приріст - у мене на першому чіплеті два таких "скажених" ядра (1 і 3) і два трошки гірших (2 і 4). Але все це, як ви правильно написали, поки що без толку, враховуючи базову потужність ядра такого процесора... попутно в поточних задачах при супутному моніторингу видно, що ці кілька ядер самі "шустрі", може в "одноядерних" іграх буде корисно... :gigi: ну і в бенчмарках.
спойлер
► Цікавий момент щодо "одноядерки". Все ще сиджу на AIMP-і - в свій час задизайнив на його основі собі ідеальний "скін" і шкода переходити на щось інше аби не кацапське (наприклад, "портувати" основні елементи "скіна" на той же Winamp - мені не вистачає знань та досвіду в XML)... Коротше кажучи, програма вимоглива до характеристик 1 ядра і я хоч і не робив масивний "скін" з відтворення реальної HiFi-техніки з велетенськими аніматорами, але понапихав різних мілких анімацій-прикрас стільки, що виклик "головного вікна" плеєра тепер "впирає" в "стелю" одне з швидких ядер і це завжди гарантовані +8 градусів на "проці" :D . Але ж - красііііівоє...
► А по факту - то я просто ще в фазі переходу між "випробуванням максимальних можливостей системи" і "оптимальним налаштуванням для повсякденних задач, потужностей для яких - і так з головою".
спойлер
► Хочеться для основи зупинитися на якійсь новішій прошивці - а ну, як що краще пропишуть в нових версіях - а далі вже, серед іншого, поставити той Boost Clock Override на +100МГц або поки що й взагалі вимкнути... Але поки що сиджу я в браузері з 32-ма відкритими вкладками і дивлюся на оці 46-48 "смиканих" градуса і згадую, як ще вчора( і місяць до того) так само на плюс-мінус тих же вкладках в браузері сидів на переважно стабільних 44-45 градусах і вже думаю: "ну, от, нафіга козі баян?" :gigi: Звісно то перші враження і треба ще тестувати (у мене були випадки, коли я "розганяв" систему різними задачами, частина з яких потім фоном висіла і "гріла температури", може і тут те саме, хоча я нічого ще не вмикав...), а не просто за температурами спостерігати, але вже і по такому, щось воно - ну-його-нафіг таке покращення стабільності, якщо чесно.
► Крім того у мене вже тривалий час система на постоянку "задушена" по температурному ліміту в 75-80 градусів, то ж всі оці +200 - то тимчасове явище, бо поки що, повторюсь, сенсу в них не так щоб якийсь прям практичний був...
► У мене "курва" і -40 працювала, правда, з такими налаштуваннями я не проганяв довгих тестів. В основному сиджу на середньозважених -20, а останній місяць, пробуючи якось додатково вплинути "малою кров'ю" на температури простою, виставив був -25 по всіх ядрах.
спойлер
До речі, зараз, після оновлення прошивки, не дуже спостерігаю зміну цієї самої температури, що з вимкненим РВО взагалі, що з "курвою" в ті самі -25; так в першу чергу це позначалось на максимальних температурах, але і на мінімальних теж була познака. А зараз, чогось поки що перше, "гарячкове" враження, таке, що система стала більш "дубовою" по відклику в плані температур. Хоча мало би бути якраз навпаки через анонсовану покращену взаємодію компонентів в новішій AGESA і т.д. і т.п. - власне для чого я і "шиюся" новими версіями.
► Останній місяць почав з "поядерною курвою" пробувати експериментувати, щоб вже більш-менш остаточно налаштувати систему і закинути весь цей "тюнінг" на тривалий час (по крайній мірі до тих пір, поки не придбаю нормальну відеокарту). Хочу спробувати трохи рознести різні ядра по різних значеннях. Приміром два самих "шалених" ядра виставити на -15, решту ядер першого чіплету на -20, а другий чіплет - повністю на -25 лишити або й на -30 спробувати "закинути". Не дуже розумію, нащо цей "різнобой" влаштовувати, якщо не стоїть задача "вигребти" максималку по кожному ядру, але хочу спробувати, що воно дасть і як покаже себе - раз я вже придбав таку іграшку такий процесор на такій мат-платі, що дозволяють це робити.

► Термопаста - :gigi: діпкуловська, комплектна (не пам'ятаю, яке там її фірмове маркування). Поки що не міняю, бо, чим довше я з цими останніми Райзенами стикаюся, тим більше мені здається, що толку з цими крихітними чіплетами і товстими кришками буде мало від того, що я буду надто сильно перейматися пошуком самих ефективних термоінтерфейсів. Аби не відверте лайно.
МОНАХ
Member

Повідомлення

► ... А слона-то, як кажуть, я і не примітив: на новій прошивці тільки ТМ5 на найважчому профілі проходить, а от стрес-тест Аіди і тести ОССТ - сипляться від 15 секунд до максимум 3 хвилин, що на розігнаних компонентах, що на вимкненому РВО і дефолтній "оперативці" на джедеку :-/ ... "Шиюсь" назад на 7E59v2A90 2025-09-05 і - "В звізду цього хом'ячка!" :rotate:
МОНАХ
Member

Повідомлення

► ...Вирішив ще трохи "потріпихатись" :D .
спойлер
► Стрес Аіди - стабілізував: знизивши все ж SoK до 1,25в і накинувши "фабриці" 2133МГц (поступово, було "на старті" 2000МГц). Але ОССТ почали вилітати практично на старті прогонів і ще й одразу з блек-скрінами, так, що подивитись які саме помилки сипали, то тільки після перезавантаження... Скинув "проц" на дефолт, знявши "курви", потім зовсім вимкнув РВО - продовжило вилітати, але вже без блек-скрінів... Поліз далі до vddio...

► ... і тут вже остаточно зрозумів, що "хом'ячка таки дійсно в звізду!", бо, насправді, вже на самому старті не зрозуміло було, заради чого я парюся. Завантаження до "робочого стола", з усіма "приколами" - все ті ж 40 секунд (на старій прошивці у мене було 30-35), "нижні" температури - такі самі приблизно (з "холодного старта, якщо не запускати важкі проги чи "бенчі", а сидіти в браузері, медіа, офісних програмах і т.п., то температури падають до 44 градусів в середньому, що вже непогано, але не краще, ніж у мене було до цього, з "ресурсоприйомистими прогами" по типу "віртуалок" - теж непогано, в районі 46-48 градусів, але не краще, ніж було...). "Вихлоп" по продуктивності від "тюнінга" "проца" - аналогічний попередньому...

► Із критичного, пишуть, що остання прошивка виправляє проблеми з роботою PCIe 5.0 x16 на своєму максимумі- ну, :gigi: в моєму випадку дана проблема ще не дуже швидко спливе.

► Одним словом, мені "гнатися" немає за чим (хоча справедливості заради маю сказати, що вередують самі лишень стрес-тести (і то не всі) у всьому іншому система стабільна). То ж слідуючи золотому правилу "працює - не чіпай" - більше й не чіпатиму, бо тепер там половину біос-а, напевно, потрібно перебрати вручну, щоб була та ж продуктивність, як це було до цього і щоб тести не вилітали, як це, знову ж таки, було до цього.
dr-kart
Member

Повідомлення

AM4, лучше ATX, чем mATX, но на 4 dimm слота, с вменяемым встроенным звуком на борту, по цене в р-не ~ 5...10 кГРН
Хочу взять ч/з "плати частинами". На что глянуть, подскажете?
спойлер
например "свежий" giga, в котором нравится "Hassle-free Assembly" и "High-End Audio Capacitors"
что возможно будет с чуть лучшим бортовым звуком (idk)
https://click.ua/shop/materinska-plata- ... m4-p173958
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

dr-kart: 09.04.2026 16:00в р-не ~ 5...10 кГРН
Взять простую мат. плату, на остальное - отдельную ЗК. Для ОЗУ 4 шт - не проблема и на обычной.
Топ VRM для чего-то вроде 5900X и выше, остальным ЦП оно не нужно, в т. ч. и для X3D (он на бусте предельном сразу из коробки, дальше только тюнинг).
dr-kart
Member

Повідомлення

на остальное - отдельную ЗК
у меня средняя акустика (R1900TIII), если брать норм звуковуху, то уже что-то, что явно вылезет за рамки целевого бюджета,
спойлер
+ в наличии имеется недорогой fiio ka15, который, в desktop режиме прям заметно обогатил басовую составляющую эдиков
Покупка же дискретной pci звуковухи в мать - если я правильно пониманию - то найти норм что-то проблема сегодня.
И последнее, в пользу недорого встроенного звука - будет под linux, поэтому нет желания красноглазить по форумам чтоб все завелось.
спойлер
Пишу смотря на пылящийся не у дел asus xonar DS с 100% поддержкой ядром линя. Those days are over
CnC_General
Member

Повідомлення

на поточний момент для себе вирішив купувати матплату дешевше, а лишні гроші пустити на окрему звукову карту, зупинив вибір на Creative AE5 / AE7.
да знаю, що зараз всі ігри тільки емуляція тривимірного звуку і все компенсується фільтрами та різними реверб. роль зараз - мікшувати канали (караоке), та відтворювати музику або онлайн відео для колонок. (телесеріали)
От коли повернуть апаратну підтримку 3Д звуку в операційну систему, а потім в ігри, тоді і буде сенс для окремої звуковушки для мене.

серед варіантів як вставити звуковушку з РСІ слотом в материнку вже більше десяти років існують різні варіанти. наприклад на алі є чотири самих популярних.
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
бувають моменти що саме вам попадеться екземпляр з непропаєм якого контакту (такі речі вже не актуальні, та просто лежать на складі).
Або саме у вашому випадку не буде працювати звукова карта чи відеокарта ідеально. такі речі вже обсмоктали до мене на різних сторінках конференції в інтернеті.

Отправлено спустя 6 минут 5 секунд:
dr-kart: 11.04.2026 13:03
на остальное - отдельную ЗК

у меня средняя акустика (R1900TIII), если брать норм звуковуху, то уже что-то, что явно вылезет за рамки целевого бюджета,
спойлер
+ в наличии имеется недорогой fiio ka15, который, в desktop режиме прям заметно обогатил басовую составляющую эдиков

Покупка же дискретной pci звуковухи в мать - если я правильно пониманию - то найти норм что-то проблема сегодня.
И последнее, в пользу недорого встроенного звука - будет под linux, поэтому нет желания красноглазить по форумам чтоб все завелось.
спойлер
Пишу смотря на пылящийся не у дел asus xonar DS с 100% поддержкой ядром линя. Those days are over

найти нормальне зараз то проблема. У кого в загашніку валяється, дістати не може через поточну ситуацію. або той загашнік вже не існує.
якщо є робоче, то може бути відвал чіпа (кріейтів х-фай) або щелчки в одному або двох каналах. привіт моя улюблена ксонар D2.
як парадокс досі безпроблемно живе ксонар DGx. та Creative Audigy 2 ZX
2. якщо і знайдеш нормальну карту, то питання з дровами під 10. не кажучи про 11.

тобто вибір один для мене. купівля нової окремої карти, коли перестане працювати поточна.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

dr-kart: 11.04.2026 13:03дискретной pci звуковухи в мать
Речь шла про USB, но можно и PCI-E, недавно были какие-то анонсы, говоря про "игровые".
Если сильно захотеть, то и PCI можно поставить. Пан выше даже фото приложил с примером.
Звуку в мамах давно внимания не уделяют - нет ЦА. Топовый кодек ставят по умолчанию в топовую мать, и все чудеса маркетинга :dontknow:
Всё переехало на Bluetooth (массовые гарнитуры / наушники), а для пиликалок в мониторе хватает и 897.
Lorichic
Member

Повідомлення

Помогите разобраться как прошить биос на ASRock A620I Lightning WiFi, сейчас стоит версия 3.50, свежая 4.10, изначально пробовал через встроеную утилиту в биос, не шьётся, видит файл биоса на съёмном носителе, нажимаю установить, перезагружается и чёрный экран, ftpm отключал, ладно, пробую через флешбек, с разными 2.0 usb флешками, три штуки пробовал, естественно в нужный слот вставлял, форматировал флешки в FAT32 MBR, как по инструкции, забросил два файла в корень, сам биос 4.10 переименованый в PSPBIOS.IMG и файл BIOSUBU который для процессоров Феникс, мигает около минуты диод зелёным и перестаёт, горит постоянно, что говорит о том что биос не прошился, проц 8500G, первый раз такое
dr-kart
Member

Повідомлення

Речь шла про USB
спойлер
так я понял, поэтому и написал в спойлере про fiio ka15 который как раз и есть usb
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Lorichic
Може просто почекати треба? Я оновлювався на 4.10 на b650 асрок з феніксом, пам'ятаю, що довго треба було чекати. Через біос оновлювався.
А шо за файл для феніксів? Я просто закинув .ROM файл на флешку, і все.
Lorichic
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 11.04.2026 15:43А шо за файл для феніксів? Я просто закинув .ROM файл на флешку, і все.
Если через флешбек шится надо переименовать биос в PSPBIOS.IMG и второй файл кинуть BIOSUBU, ну так по интрукции, файл в самом низу списка на странице биосов
Piter Cantrope: 11.04.2026 15:43ROM файл на флешку, і все.
Это через утилиту в биосе, Instant Flash, в моём случае начинается прошивка, успеваю увидеть начало, перезагрузка и всё. Откатится на старые версии тоже не даёт.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Lorichic: 11.04.2026 15:18сейчас стоит версия 3.50, свежая 4.10
Промежуточную прошейте, можно даже две шт. (не так и много) :rolleyes:
dr-kart: 11.04.2026 15:30fiio ka15 который как раз и есть usb
Зачем Вам тогда ещё какой-то звук, тем более с налётом "премиальности", на новой маме?
dr-kart
Member

Повідомлення

Зачем Вам тогда ещё какой-то звук, тем более с налётом "премиальности", на новой маме?
потому что мать буду брать новую взамен текущей, которая оказалось кривоватой в плане биоса,
спойлер
в частности не имеет полноценной регулировки вольтажа проца в принципе, это asus Corporate Stable Model (CSM) на 550 чипсете
*** ASUS Corporate Stable Model (CSM) is a commercial program designed to provide stable and reliable motherboards. :super:

ну, и решил если брать то с +/- норм встроенным звуком.
Ну а fiio у меня брался к fiio открытым полноразмерным лопухам (доволен как слон, и как слон с нашего форума тоже предпочитаю открытые)
Lorichic
Member

Повідомлення

acm_fan: 11.04.2026 16:25Промежуточную прошейте, можно даже две шт. (не так и много)
Получилось, спасибо, пришлось последовательно каждый по порядку биос шить через Flashback, а через Instant Flash так и не получилось, хотя ранее эту плату только так и шил, через биос
Відповісти