Привіт

Прийшов сюди якраз з тої статті, де "Їжачок" (я так підозрюю, Юрій) вихваляв мак нео за те, що він 60 програм може відкрити одночасно і не крешнутись.
Почитав форум, трохи сам, трохи в джеміні підгрузив щоб початковий контекст мати - весело дуже, що я скажу, такого digital circus давно вже не бачив
Не баньте, будь ласка, Юру. Мені нравиться як воно горить))
Додам ще в тему ARM vs x86 від себе (щоб не було вже прям офтоп

)
Вже кілька років доводиться працювати з HPC-кластерами, щоб важкі обчислення робити (компільовані коди на C/C++, часом полегші скрипти на пітоні, а часом і з MATLABом доводиться працювати), ну і нейронки, звісно, на GPU. І от недавно вирішили спробувати перейти на GH200 (де є свій процесор на ARM і 480 GB LPDDR5X пам'яті), щоб там робити гібрид, де частина коду працює на C++, а важчі задачі йдуть до GPU і обраховуються за допомогою нейронки, і спільна оперативка для CPU і GPU тут теж дуже корисна.
Але поки застрягли з моментом рекомпіляції, бо якщо на x86 я можу скомпілювати і затестити у себе локально і потім бути впевненим, що на кластері воно теж скомпілюється і буде працювати так само, то для ARM треба точково адаптувати dependencies, intrinsics, SIMD operations, etc. До чого це я? Чи реально воно і чи створить виграш у швидкості при тій самій точності? Думаю, так. Чи геморно це все переписувати? Доволі. Ми то це зробимо, нам треба щоб код працював якомога швидше якщо є доступний харвдер. Але чи буде індустрія зараз масово переробляти свої софти, як для масового юзера, так і для специфічних серверних чи БД потреб, сумніваюсь. Тут раніше в форумі здається писали про легасі коди на яких працюють банківські системи і які працюють вже 50+ років. Навіть відносно недавні програми з років 10-15 тому десь та і мають dependency яка не адаптована під ARM. Щоб це масово перейшло з х86 на новий крутий ARM років 5 знадобиться мінімум. Та і тим більше це не різниця в 200 чи більше відсотків в перформансі, воно поки того не варте. Якщо ARM будуть займати 20-25+ відсотків ринку і будуть стабільно кращі за х86 в 1.5-2 рази, тоді думаю вже буде якийсь масовий перехід. Поки це хіба що в сфері ШІ може статись, і то не факт.