До речі, важлива інфа ще, про яку я не знав до цього.
Сухість очей. Сухість майже у всіх наявна і вона, ЯК НЕОЧІКУВАНО ВИЯВИЛОСЬ, прямим чином також впливає на гостроту зору. Отак от. "Лікується" правильно підібраними очними краплями, або спеціальною процедурою (але процедура дає тимчасовий ефект, десь раз на рік треба знову робити).
Відправлено через 15 хвилин 6 секунд:
І те і інше. Особисто я робив лазерну корекцію, бо окулярів ніколи не носив і не хочу носити і надалі і у мене не було протипоказань до корекції. Але можна і окулярами, проте, це мають бути правильно зроблені окуляри саме під вас під кожне око після обстежень, а не на ринку "ось газетка, ось купа окулярів, виберіть з якими ви добре бачите".
Ostin: ↑
17.03.2026 13:21Щодо освітлення, то з власного досвіду як людина з міопією можу відзначити, що профілактика освітлення (в тому числі перебування в сонячний день на вулиці) позитивно відзначаються на загальному зоровому сприйнятті, в тому числі потім увечері\вночі.
Саме так, більше світла - менше розширена зіниця - більше глибина різкості, менша частина рогівки в роботі, все просто

За день при гарному освітленні менше втомлюється око, тому ввечері краще себе почуває.
Ostin: ↑
17.03.2026 13:21До того ж, доволі багато зараз статей на тематику міопії як масового захворювання. Тому якось не віриться, що все списується на вроджену геометрію. Типу людям не треба очі і вони почали деградувати, еволюція навпаки?
Я ж писав на початку дисклеймер, не у всіх міопія саме просто вроджена, вона може бути набута, внаслідок профзахворювань, хвороб, і ще купи факторів. Тому треба до якісного окуліста перш за все.
Ну і скажімо чесно, я думаю, що просто більше людей стало звертатись з цієюб проблемою, бо в цілому невелика міопія сама по собі не заважає жити. Я пішов бо зрозумів що ввечері за кермом не можу їздити - не те шо знаки здалеку не можу прочитати, а не можу відрізнити яму на дорозі від тіні. А в побуті не заважало взагалі. От, до прикладу, сходив я спочатку до місцевого окуліста. Сказали у вас все у віковій нормі, є міопія. Хочете, випишемо вам окуляри? І все. Звичайна людина на цьому заб'є, а мене не влаштувало і не дарма, виявилось що там купа проблем.
Так, в моєму випадку астигматизм + проблеми із сітківкою + сухість ока.