Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

ну більше щось не можу придумати. Може ви знаєте ще якесь застосування?
пс: я особисто відключаю своп на Віндовс та Лінукс - і контролюю к-ть запущених програм - або програмно
waryag: 23.03.2026 22:08Враховуючи, що делл продає аналогічний по продуктивності (а може і швидший) 16" ноут з тим же процесором, 32ГБ пам'яті і 5090 мобайл за 3700 баксів, і оглядач не міг цього не знати, виникають певні питання
буде скоріше працювати? може знайдіть та поділіться тестом порівняння? ну ось я знайшов такий, х86 - програло - особливо якщо від батареї
kabostebeztak
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 24.03.2026 15:20
ну більше щось не можу придумати. Може ви знаєте ще якесь застосування?
пс: я особисто відключаю своп на Віндовс та Лінукс - і контролюю к-ть запущених програм - або програмно
Рейджбейт
Polario457
Junior

Повідомлення

Пане Юрію, розпалюйте вогонь знання проти темряви невігластва серед широких верств населення! Прометей ви наш. :pray: :learn:
Бо щось диспут вщухає.

https://newsroom.arm.com/blog/introducing-arm-agi-cpu

Сьогодні компанія Arm анонсує процесор Arm AGI - новий клас готових до серійного виробництва мікросхем, створених на базі платформи Arm Neoverse та призначених для забезпечення роботи інфраструктури штучного інтелекту наступного покоління.

Вперше за свою понад 35-річну історію компанія Arm випускає власні мікросхеми, розширюючи платформу Arm Neoverse за межі IP та обчислювальних підсистем Arm (CSS), щоб надати клієнтам ширший вибір у способах розгортання обчислювальних потужностей Arm - від створення власних мікросхем до інтеграції рішень на рівні платформи або розгортання процесорів, розроблених Arm. Це відображає як стрімку еволюцію інфраструктури штучного інтелекту, так і зростаючий попит з боку екосистеми на готові до виробництва платформи Arm, які можна розгортати швидко та в будь-якому масштабі.

:popcorn:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

pelia: 24.03.2026 16:57Apple, you can keep your MacBook Neo.
нічого не зрозумів з відео, боявсю що він заплює ноути
Polario457: 24.03.2026 20:49Сьогодні компанія Arm анонсує процесор Arm AGI - новий клас готових до серійного виробництва мікросхем, створених на базі платформи Arm Neoverse та призначених для забезпечення роботи інфраструктури штучного інтелекту наступного покоління
чудово, і що з того? Інтел робить свої проци
Майкрософт - робить і проци і ноути і ОС
Гугл - і проци і ОС і смарти
Епл - теж
Polario457
Junior

Повідомлення

Так ви нам і розкажіть що з того.
Не давайте привід для сумнівів у тому, що ви Прометей у темному царстві невігластва.
Це ж ARM робить вперше власні процесори (не ліцензує). Чи це не прогрес ARM процесорів?
Як на вашу експертну думку?
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Я вважаю, що цю тему треба закривати, бо срач х86 проти арм перетворився... я навіть не знаю на що він перетворився.
То віндовс проти мак ос, то багатопоток проти однопотоку, то ноутбуки на віндовс проти макбуків, а зараз щось про виробництво чіпів
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Polario457: 24.03.2026 21:27Це ж ARM робить вперше власні процесори (не ліцензує). Чи це не прогрес ARM процесорів?
особисто мене цікавить швидкість проца, не інфраструктура штучного інтелекту
ви розумієте різницю? чи це вам заскладно?

якщо вас цікавить - те що ви написали - пишіть про це, можете тему окрему створити

Відправлено через 2 години 4 хвилини 33 секунди:
Новий Dell XPS 16 (2026) з Intel Panther Lake споживає лише 1,5 Вт і працює до 27 годин
Фактично з випуском XPS 16 (2026) компанія Dell зробила не просто апгрейд до сучасних комплектуючих, а змінила загальний підхід. Тепер він пропонує максимум ефективності замість універсальності. Dell фактично переформатувала серію під сценарії, де важлива автономність і тиша
якось не зручно вийшло - майже макбук ейр, хоча пропелера там напевне є, може скоро зроблять без

https://itc.ua/ua/novini/novyj-dell-xps ... -27-godyn/
denon312
Member

Повідомлення

О yuriydudchak, завів собі новий аккаунт на діскас і вже топить за маки
Зображення
прогресмен АРМ з логотипом яблука але бідний як церковний щур :lol:
https://disqus.com/by/deus_spes/?l=uk

Відправлено через 4 хвилини 24 секунди:
Polario457
якщо ти ще не зрозумів юра тащиться від яблука і мінімум ціні, бюджет на юристів пішов.
pelia
Member

Повідомлення

нічого не зрозумів з відео, боявсю що він перехвалить ноути :rotate:

Відправлено через 1 хвилину 28 секунд:
denon312: 25.03.2026 01:20 О yuriydudchak, завів собі новий аккаунт на діскас і вже топить за маки
Зображення
прогресмен АРМ з логотипом яблука але бідний як церковний щур :lol:
https://disqus.com/by/deus_spes/?l=uk
Всьо, заховався
Зображення
denon312
Member

Повідомлення

pelia: 25.03.2026 11:06 Всьо, заховався
https://mezha.ua/news/macbook-neo-60-ap ... ws-309682/ там в коментарях, передавайте привіт!
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Наш Прометей перестав бути світочем в печері х86 і почав переховуватись. Шкода цього добряка, а як починав, як же він починав! :weep:
denon312
Member

Повідомлення

Чувак, я розумію що ти безробітний (ну або працюєш на доставці їжі) і ледве можеш позволити собу б/у мак з США за $300 то не думай що всі такі ж бідні.
Зображення
У вас немає "mac mini"
У вас немає "знань"
У вас немає "макбук про"
Перестань всіх рівняти по собі і життя стане простіше.
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 24.03.2026 15:20ну більше щось не можу придумати. Може ви знаєте ще якесь застосування?
Не треба нічого придумувати. Вся інфа доступна в мережі.
yuriy_dd: 24.03.2026 15:20буде скоріше працювати? може знайдіть та поділіться тестом порівняння? ну ось я знайшов такий, х86 - програло - особливо якщо від батареї
Буде втричі дешевше з тією ж або більшою швидкістю, що у ноута з огляду.

А швидкість у тестах дуже залежить від тестів. Додаємо ігрові навантаження - і епл ковтає пил. В блендері 5090 також буде швидше (поки їй вистачає пам'яті). І т.д.

Відправлено через 1 годину 15 хвилин 45 секунд:
yuriy_dd: 24.03.2026 21:18чудово, і що з того? Інтел робить свої проци
Майкрософт - робить і проци і ноути і ОС
Гугл - і проци і ОС і смарти
Епл - теж
Інтел розробляє і виробляє процесори, повний цикл.
Майкрософт розробляє ноути і ОС (виробництво заліза - ОЕМ), процесори в масі замовляє чипмейкерам, і лише деяку частину чипів розробляє ( ліцензуючи певні рішення/архітектури/технології).
Гугл - приблизно те ж саме.
Епл - приблизно те ж саме, але процесори більш кастомізовані. :rotate:

Відправлено через 4 хвилини 4 секунди:
yuriy_dd: 24.03.2026 21:18чудово, і що з того?
Перехід від моделі ліцензування до моделі виробництва готового продукту, що веде до конкуренції і конфлікту з ліцензіатами.

Квалком - лише перша(?) ластівка. В перспективі - масовий перехід на ріскву чи ще щось.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 25.03.2026 12:22 Наш Прометей перестав бути світочем в печері х86 і почав переховуватись. Шкода цього добряка, а як починав, як же він починав! :weep:
і мене заблокав! яка нехороша людина!!!

Відправлено через 35 хвилин 9 секунд:
Записав смішнявку
Те як Юра ганьбився на Межі тепер збережене для наших нащадків, принаймні частково
Він на ITC часом не сидить?
спойлер
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 25.03.2026 15:40 Не треба нічого придумувати. Вся інфа доступна в мережі.
хотіли похвалитись знаннями, не вийшло, буває
waryag: 25.03.2026 15:40 Буде втричі дешевше з тією ж або більшою швидкістю, що у ноута з огляду.
тест ви звичайно дати не зможете - буває
waryag: 25.03.2026 15:40А швидкість у тестах дуже залежить від тестів. Додаємо ігрові навантаження - і епл ковтає пил
саме так - макбуки дуже погані для ігор. Але ігри вам шкодять
waryag: 25.03.2026 15:40В блендері 5090 також буде швидше (поки їй вистачає пам'яті). І т.д.
тест?
waryag: 25.03.2026 15:40Перехід від моделі ліцензування до моделі виробництва готового продукту, що веде до конкуренції і конфлікту з ліцензіатами.
Квалком - лише перша(?) ластівка
якраз показовий приклад - що АРМ будь що робити не може, а новий гравець - це лише краще для конкуренції
у світі х86 - конкуренції нема в принципі - є 2 фірми які між собою повязані крос-ліцензіями - і ніхто крім них не може замовити собі щось дуже сильно інше
waryag: 25.03.2026 15:40В перспективі - масовий перехід на ріскву чи ще щось
архітектура - безкоштовна, реалізацію робити самому - дуже дорого
навіщо - якщо є АРМ - який дає все і дуже дешево

Відправлено через 8 хвилин 44 секунди:
denon312: 25.03.2026 11:51https://mezha.ua/news/macbook-neo-60-ap ... ws-309682/ там в коментарях, передавайте привіт!
весело, але це не я
kabostebeztak
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 25.03.2026 17:10 Відправлено через 8 хвилин 44 секунди:
denon312: 25.03.2026 11:51https://mezha.ua/news/macbook-neo-60-ap ... ws-309682/ там в коментарях, передавайте привіт!
весело, але це не я
тіп який знає що мені 16 і пише також само як і ти - точно не ти
ага повірили
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 25.03.2026 17:10хотіли похвалитись знаннями, не вийшло, буває
З чого ти взяв, що хтось повинен шукати за тебе інфу безкоштовно?
yuriy_dd: 25.03.2026 17:10тест ви звичайно дати не зможете - буває
Просто гугли специфікації заліза. :facepalm:
yuriy_dd: 25.03.2026 17:10якраз показовий приклад - що АРМ будь що робити не може, а новий гравець - це лише краще для конкуренції
у світі х86 - конкуренції нема в принципі - є 2 фірми які між собою повязані крос-ліцензіями - і ніхто крім них не може замовити собі щось дуже сильно інше
АРМ не хоче конкуренції, вона прикладає всі зусилля, щоб низвести всі компанії, що (по її версії) наживаються на інтелектуальній власності АРМ, до рівня звичайних вендорів, і стати монополістом.
І їй заважають тільки необачно видані ліцензії, час яких спливає.
А в х86 є 2 виробника і на півшишечки ВІА.
yuriy_dd: 25.03.2026 17:10архітектура - безкоштовна
Дешева. Поки що.
Відповісти