ASRock заявила про готовність до релізу флагманського процесора AMD Ryzen 9 9950X3D2

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
MessiaH
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить ASRock заявила про готовність до релізу флагманського процесора AMD Ryzen 9 9950X3D2
Жду этот проц сам, во-первых, это будет топовый игровой проц и топовый просто универсальный проц, во-вторых, интересно угробит моя x670e taichi его или нет :D
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

знааачно мудріше для АМД було б чіплети з ядрами ліпити на єдиний кристал з блоками по 64 МБ кешу, зєднаними своїм кільцем, зі своїми IF станціями для приєднання до IO хаба чи напряму до іншого проца в серварах. І кеш був би спільним, навіть між процами, і затримка між чіплетами була б в рази меньша
Аналогічно вони зробили ще на MI300, тепер на MI400, чому тут так не зробили - незрозуміло.
В них навіть проц Epyc 9v64H є на замовлення Microsoft, де замість кристалів прискорювача ШІ всі місця заняті чіплетами з ядрами проца аж на 12 чіплетів + 256 МБ спільного кешу на проц
Востаннє редагувалось 22.03.2026 13:35 користувачем ronemun, всього редагувалось 1 раз.
vmsolver
Member

Повідомлення

MessiaH
Вряд ли он будет существенно быстрее 9950х3д, а если такой уже есть, то уже лучше следующее поколения подождать, там новый техпроцесс, это гораздо интереснее.
Jay228
Member

Повідомлення

MessiaH
біос просто обнови і буде все гуд.
в мене така саме плата з ЦП AMD Ryzen 9 7950X3D .
за рік не вгробила
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

MessiaH: 22.03.2026 12:45
Жду этот проц сам, во-первых, это будет топовый игровой проц и топовый просто универсальный проц, во-вторых, интересно угробит моя x670e taichi его или нет :D
тепер вони будуть горіти в 2 рази частіше :lol:
waryag
Member

Повідомлення

ronemun: 22.03.2026 13:23знааачно мудріше для АМД було б чіплети з ядрами ліпити на єдиний кристал з блоками по 64 МБ кешу, зєднаними своїм кільцем, зі своїми IF станціями для приєднання до IO хаба чи напряму до іншого проца в серварах. І кеш був би спільним, навіть між процами, і затримка між чіплетами була б в рази меньша
Мудріше чим? Інтел і так пасе задніх, а чиплетний дизайн в такому вигляді вигідніший для АМД за твої пропозиції. Які ще неясно, запрацюють чи ні, але точно сжеруть набагато більше транзисторного бюджету і грошей на розробку.
ronemun: 22.03.2026 13:23Аналогічно вони зробили ще на MI300, тепер на MI400, чому тут так не зробили - незрозуміло.
МІ300-400 - це супердорогі і супержирні серверні прискорювачі, в яких без особливих проблем можна відключати частину бракованих блоків.

У процесорів з цим складніше, а на чиплетному дизайні сидить більшість процесорів АМД, від копійчаних райзенів 7500Ф до дорогих епіків.
Scoffer
Member

Повідомлення

waryag: 22.03.2026 14:14чиплетний дизайн в такому вигляді вигідніший для АМД за твої пропозиції
Це дуже спірне ствердження. Чиплети були вигідні в зен1 коли вони були всі однакові, а у контори не було грошей на два чипа. А зараз здається що це просто "політика партії" бо хтось отримав премію і розотримувати її назад не хоче. В консолях та ж сама амд оно чиплети не роблить і не збирається, а там кожен цент порахований. Аплє теж практикує моноліти. Була спроба зліпити з двох монолітів чиплети, але якось не сподобалось і в м5 тепер на окремий чип винесена відеокарта, тобто по суті зробили дискретку. :horror: А процесорна частина тепер моноліт в усіх варіаціях.
STARL1GHT
Member

Повідомлення

MessiaH: 22.03.2026 12:45 Предлагаю обсудить ASRock заявила про готовність до релізу флагманського процесора AMD Ryzen 9 9950X3D2
Мені здається, що краще вже дочекатися ZEN6.
waryag
Member

Повідомлення

Scoffer: 22.03.2026 14:31Чиплети були вигідні в зен1 коли вони були всі однакові,
В зен 1 фактично не було чиплетів, як їх не було і в Q6600. Старший процесор отримували об'єднанням кількох повноцінних процесорів з усіма наслідками.
Scoffer: 22.03.2026 14:31А зараз здається що це просто "політика партії" бо хтось отримав премію і розотримувати її назад не хоче.
Вони багато зекономили на пластинах топового техпроцесу, на якому потрібні лише невеликі чиплети. І на розробці чипів, які набираються зі стандартизованих "цеглинок".
Scoffer: 22.03.2026 14:31В консолях та ж сама амд оно чиплети не роблить і не збирається, а там кожен цент порахований. Аплє теж практикує моноліти. Була спроба зліпити з двох монолітів чиплети, але якось не сподобалось і в м5 тепер на окремий чип винесена відеокарта, тобто по суті зробили дискретку. :horror: А процесорна частина тепер моноліт в усіх варіаціях.
Що в консолях, що в епл і близько немає такого різноманіття та гнучкості конфігурацій.
В епл це базовий чип, чип пожирніше і жирний чип (колись ліпили і супержирний ультра з двох, відмовилися).
У консолей лінійки ще простіше, ще й виробляються по 5+ років.

Немає ексремальних конфігів, де одні процесорні ядра, чи багато процесорних ядер на мінімальній встройці, чи супербагато ядер знову на ній же, х3д кешу для ігор, тих же 8-16 ядер, але на жирній інтеграшці, і т.д., і т.п.

Робити під кожний випадок моночип дорого. Та й жирні моночипи від інтел та АМД чомусь виходять набагато дорожчими за дискретні рішення.
Scoffer
Member

Повідомлення

waryag: 22.03.2026 15:02Робити під кожний випадок моночип дорого.
Вони і зараз вимушені робити чипи під кожен випадок: два сорти апу під консолі, сортів апу не під консолі скільки там розвели? 5? 6?, іо чиплети також на кожен сокет свій. Профіт от взагалі ні разу не очевидний.
Востаннє редагувалось 22.03.2026 15:38 користувачем Scoffer, всього редагувалось 1 раз.
MessiaH
Member

Повідомлення

Jay228: 22.03.2026 13:28біос просто обнови і буде все гуд.
в мене така саме плата з ЦП AMD Ryzen 9 7950X3D .
Обновляю регулярно, проблемы на платах асрок с 9ххх серией х3д камней, у меня 7950х уже более 2 лет тоже работает нормально

Отправлено спустя 4 минуты 28 секунд:
vmsolver: 22.03.2026 13:26Вряд ли он будет существенно быстрее 9950х3д, а если такой уже есть, то уже лучше следующее поколения подождать
Думаю в тех играх где утилизируются все 16я/32п разница будет ощутимой. У меня 7950х, думаю с 9950х3d2 разница будет весьма заметна
vmsolver: 22.03.2026 13:26уже лучше следующее поколения подождать, там новый техпроцесс, это гораздо интереснее.
Ну да, 24 ядерные модели 10ххх райзенов будут хороши однозначно, вопрос лишь в том будут ли они работать на x670e материнках
waryag
Member

Повідомлення

MessiaH: 22.03.2026 15:42 Думаю в тех играх где утилизируются все 16я/32п разница будет ощутимой. У меня 7950х, думаю с 9950х3d2 разница будет весьма заметна
Не припомню игр, где бы 7950х был быстрее 9800х3д. Даже у 9950х3д преимущество есть лишь в небольшом количестве тайтлов.
Voodoo89
Member

Повідомлення

х3д ПРО МАХ
waryag
Member

Повідомлення

Scoffer: 22.03.2026 15:38Вони і зараз вимушені робити чипи під кожен випадок: два сорти апу під консолі, сортів апу не під консолі скільки там розвели? 5? 6?, іо чиплети також на кожен сокет свій. Профіт от взагалі ні разу не очевидний.
Просто порівняй 7500ф і 8400ф. В одному випадку у відбраковку йдуть 2 ядра (із 70 мм2 чиплету), в іншому - половина 180мм2 чипу (ще й продається дешевше).
Якщо піднятися до повних 8-ядерних версій 7700х, та 7940нх/8700г мали десь рівний релізний прайс, але чиплетний дизайн ефективніше використовує передові техпроцеси і в нього є опції використання у дорогих продуктах з вищою маржинальністю і закривати інші ніші, без необхідності кожного разу проводити повний цикл розробки: 7950х, 7800х3д, а також тредріпери з епіками.

Профіт все ще не очевидний?
kyon
Member

Повідомлення

Асрок уже облизывается, будем жарить, зажигать и отжигать 💥🔥🤤
yariksom
Member

Повідомлення

Ryzen 9 9950X3D2 я б ніколи не взяв, для ігорів є дешевші X3D і на багато, а для роботи - не знаю, мабуть там без X3D достатньо.
RoMiLiUs
Member

Повідомлення

Це ми купуємо, бо 9950X3D вже тупо вже нічо не тягне. Хлам для ніщебродів.
vmsolver
Member

Повідомлення

yariksom
Если берёшь проц за 25+к, то 30 или 25 уже особо роли не играет, 9950х3д как универсал в этом смысле отличный, а просто 9950х для работы.
Earanak
Member

Повідомлення

Как то не интересно. Подожду уже след поколения. Там уже и видяху грейдану с 'ОЛЕГ' монитором ))
MessiaH
Member

Повідомлення

waryag: 22.03.2026 15:58Даже у 9950х3д преимущество есть лишь в небольшом количестве тайтлов.
В тех тайтлах где утилизируются все ядра/потоки 9950х3д быстрее 9800х3д.
yariksom: 22.03.2026 17:11Ryzen 9 9950X3D2 я б ніколи не взяв, для ігорів є дешевші X3D і на багато
9950х3д2 будет максимально универсальным процессором
Відповісти