Новини
Останні статті і огляди
Выбор звуковой карты
-
Radio Bay
Member
Z440_User
Фактично, це ремастрінг.
Про затосування компресорів та нормлайзерів у вініл-ріпах нічого не чув
Фактично, це ремастрінг.
Про затосування компресорів та нормлайзерів у вініл-ріпах нічого не чув
-
Z440_User
Member
Radio Bay спробую пояснити що я мав наувазі.
Є в нас синусоїда сигналу з низьким рівнем.
Можна застосувати в редакторі volume і вказати цифру дБ = сигнал збільшиться на вказані дБ. Типу як зум для картинок. Але можна отримати кліппінг.
Можна виконати нормалізацію під -0.02дБ = софт просканує запис, знайде максимальний пік і підніме рівень гучності всього файлу на таку кількість дБ, щоб той самий високий пік був -0.02дБ. Тобто "зум картинки" до певного рівня.
Можна виконати нормалізацію по RMS, але теж отримаємо кліпінг на піках. Аналогію з картинкою не можу придумати.
Оце щось на рівні вирізав-заглушив-обрізав.
А можна бавитися компресорами-лімітерам-іншим, от тоді вже істотно йде обробка сигналу. Типу всяких "корекцій кольору, та такого іншого".
Але в ріпах часто народ нічого не робить, як записалося - так записалося. Максимум тупа обрізка початку/кінця, продвинуті підрізають та роблять FadeIn/FadeOut.
От і маємо "тихі" ріпи в -5...-2 дБ без м'яса та драйву, або потужні гучні м'ясисті ріпи з купою драйву та рівнем -0,5...0 дБ.
Відправлено через 8 хвилин 54 секунди:
Ось приклад, зверху вниз:
1) Записаний сигнал
2) Після Нормалізації під 0дБ
3) Після динамічного компресора по RMS з лімітером на 0дБ.
Є в нас синусоїда сигналу з низьким рівнем.
Можна застосувати в редакторі volume і вказати цифру дБ = сигнал збільшиться на вказані дБ. Типу як зум для картинок. Але можна отримати кліппінг.
Можна виконати нормалізацію під -0.02дБ = софт просканує запис, знайде максимальний пік і підніме рівень гучності всього файлу на таку кількість дБ, щоб той самий високий пік був -0.02дБ. Тобто "зум картинки" до певного рівня.
Можна виконати нормалізацію по RMS, але теж отримаємо кліпінг на піках. Аналогію з картинкою не можу придумати.
Оце щось на рівні вирізав-заглушив-обрізав.
А можна бавитися компресорами-лімітерам-іншим, от тоді вже істотно йде обробка сигналу. Типу всяких "корекцій кольору, та такого іншого".
Але в ріпах часто народ нічого не робить, як записалося - так записалося. Максимум тупа обрізка початку/кінця, продвинуті підрізають та роблять FadeIn/FadeOut.
От і маємо "тихі" ріпи в -5...-2 дБ без м'яса та драйву, або потужні гучні м'ясисті ріпи з купою драйву та рівнем -0,5...0 дБ.
Відправлено через 8 хвилин 54 секунди:
Ось приклад, зверху вниз:
1) Записаний сигнал
2) Після Нормалізації під 0дБ
3) Після динамічного компресора по RMS з лімітером на 0дБ.
- спойлер
-
Radio Bay
Member
Я знаю, що це такеZ440_User: ↑ 20.03.2026 21:36Але можна отримати кліппінг
Так і повинно бутиZ440_User: ↑ 20.03.2026 21:36Але в ріпах часто народ нічого не робить, як записалося - так записалося
Ми коли вже зветали увагу, що старі альбоми записані тише, але підддав і вау
- По пам'ті приклад, дуже тихо записан
-
QFlash
Member
Якось не звертав уваги. Це що таке, рачок вміє 32bit?
Маю таке. Зовсім забув про нього. Стоїть в коробі. Не дуже в ньому придивлявся.
https://shop.sven.ua/sven-ht-210
Відправлено через 38 хвилин 51 секунду:
UPD:
Здається там нам мікрохах вихід. Шкода. Якісні біполярні транзистори повинні стояти на вихлопі.
Шо є то є.
Відправлено через 1 годину 23 хвилини 12 секунд:
Якесь лайно
але співає.
- спойлер
Маю таке. Зовсім забув про нього. Стоїть в коробі. Не дуже в ньому придивлявся.
https://shop.sven.ua/sven-ht-210
Відправлено через 38 хвилин 51 секунду:
UPD:
Здається там нам мікрохах вихід. Шкода. Якісні біполярні транзистори повинні стояти на вихлопі.
Шо є то є.
Відправлено через 1 годину 23 хвилини 12 секунд:
Якесь лайно
але співає.
-
Z440_User
Member
Славнозвісна "війна гучності"Radio Bay: ↑ 21.03.2026 01:40 Ми коли вже зветали увагу, що старі альбоми записані тише, але підддав і вау
Але я кажу про якість запису. Перед АЦП є аналогова частина пристрою, як і після ЦАП. От її і треба розкачати вхідним сигналом. По типу як при прослуховуванні всякого Hi-End треба певний рівень гучності щоб розкрилася система, от тут так само, треба певний рівень сигналу для розкриття аналогової вхідної частини.
Далі ситуація залежить від конкретного набору обладнання.
В аналогові часи прийнято було ставити рівень запису 0дБ по індикаторах, короткочасні піки які вилітали в + з'їдала сама плівка, спрацьовуючи як лімітер. Ну і звісно здатність до перевантаження самих підсилювачів.
Такий рівень давав системі повністю розкачати пісилювачі та мати значно краще відношення сигнал/шум. Шум = сама плівка+схеми+наводки+комутація....
В цифровому запису 0дБ то гранична межа, далі кліппінг. Тому писати треба занизивши рівень, щоб гарантовано не вилізти за межі 0дБ. Але аналогова частина до АЦП нікуди не поділася і її так само треба розкачати сигналом та відношення сигнал/шум для неї все ще актуально.
Ото щоб при оцифровці отримати жирний плотний звук, а не оте пласке та кволе, треба писати з максимально можливим рівнем запису, близько -1дБ. Потім загальна нормализація за максимальним піком під -0.5дБ. То звичайна математична функція множення без зміни записаного сигналу. В х-разів збільшується сигнал разом з усіма шумами та нюансами що було записано, без зміни самої форми.
Чому нормализація, а не одразу в -0.5дБ чи взагалі 0дБ? А ви впевнені що немає кліків-шурхоту-іншого в запису, що не вистрелить на більший рівень дБ?
Чому -0,5...-0,1дБ? Ну у вас козирний ЦАП, він має запас по перевантаженню, воно буде співати. А у когось "рачок" без запасу і воно буде кліппити в цифрі з-за високого рівня.
невміє, то софтове.QFlash: ↑ 21.03.2026 10:38 Це що таке, рачок вміє 32bit?
Реальні 24біт в 32біт перетворюються додаванням нулів. Компу легше працювати без перетворень на 32 біт, на залізному рівні зчитується лише та бітність на яку спроможна залізяка, нулі відвалюються самі-собою.
Реальні біти вашого рачка тут не маються на увазі.
-
QFlash
Member
Z440_User
Дякую.
Відправлено через 1 годину 25 хвилин 1 секунду:
Я таки помилявся.
На різких фронтах саме середні частоти відходять на задній план, бас стає чітко виражений з специфічним стуком по центру, навіть не треба басових ловців.
Акустичні системи Ромашки в коробі містять ватний наповнювач. У них навіть конденсатор стоїть заводський на 2200mF (пломби були)
типу
Може поміняю якось.
Дякую.
Відправлено через 1 годину 25 хвилин 1 секунду:
Я таки помилявся.
На різких фронтах саме середні частоти відходять на задній план, бас стає чітко виражений з специфічним стуком по центру, навіть не треба басових ловців.
Акустичні системи Ромашки в коробі містять ватний наповнювач. У них навіть конденсатор стоїть заводський на 2200mF (пломби були)
типу
- спойлер
Може поміняю якось.
Востаннє редагувалось 21.03.2026 15:40 користувачем QFlash, всього редагувалось 1 раз.
-
Radio Bay
Member
-
QFlash
Member
Radio Bay
Жартую.
Жартую.
-
Radio Bay
Member
$16 000?
-
QFlash
Member
На промі дивився. Але в США напевне дешевше.Radio Bay: ↑ 21.03.2026 15:43$16 000
-
Radio Bay
Member
Я зрозумів, тицнув послухати, що там, думав 2, 1/2 різниці не почув, а там ще і третій, от цей поліпше.QFlash: ↑ 21.03.2026 15:42Жартую
Не почув — не став шукати, потицкав приблизно в однакові точки треку.
Мабуть, якщо б заліз у навушники та колупав пів години, може й знайшов би, але не цікаво
Але треки таки собі, по панчу легко орієнтуватися. Цей салонний джаз завжни усюди гарно звучить
Ні, десь у буржуївQFlash: ↑ 21.03.2026 15:45На промі дивився
Хоча, там усі голосують за перший
Востаннє редагувалось 21.03.2026 15:55 користувачем Radio Bay, всього редагувалось 1 раз.
-
QFlash
Member
ЯсноRadio Bay: ↑ 21.03.2026 15:49Мабуть, якщо б заліз у навушники та колупав пів години, може й знайшов би, але не цікаво
Відправлено через 6 хвилин 29 секунд:
До речі, саме тому пускають.Radio Bay: ↑ 21.03.2026 15:49Цей салонний джаз завжни усюди гарно звучить
Ніколи не чув Rammstein чи ще яку х***ню на обзорах.
-
Radio Bay
Member
Проблема цього аудіофільського салонного джазу, який усюди гарно грає, у тому, що там нема якихось тригерів, щоб зачепитися, усе гладко, красиво та рафіновано, ні тобі гітарних атак, басового панчу, другого плану, прострільних дудок. Це музика, щоб продавати техніку, тому така музика і грає у аудіосалонах
- От на чому тестити треба, тут одразу все зрозуміло (у тестових)
-
Не звалити у кашу та дайта мені басовий ріф чутний усюди, багато звуків, ритмічно.
Ритміка, чіткість, прозорий простір у якому росташовується багато різних звуків, які зненацька з'являються то тут, то там.
-
QFlash
Member
Ні, то не то давай драйву.Radio Bay: ↑ 21.03.2026 16:23От на чому тестити треба, тут одразу все зрозуміло (у тестових)
Щось таке щоб я на жінку скочив.
-
Radio Bay
Member
QFlash: ↑ 21.03.2026 17:10Щось таке щоб я на жінку скочив
- Цей концерт є на подвійному СД, у тестових ця та альбомна, обережно з жінкою )
-
QFlash
Member
WOW! Яккщо не показувати відео то проходить.Radio Bay: ↑ 21.03.2026 17:23Цей концерт є на подвійному СД, у тестових ця та альбомна, обережно з жінкою )
Вона не любить рокерів.
-
Radio Bay
Member
По відео можна _ пуститиQFlash: ↑ 21.03.2026 17:27Яккщо не показувати відео
-
QFlash
Member
До речі цю майню також ніде не пускають на обзорах.
Відправлено через 6 хвилин 38 секунд:
Найкраща моя леді любить таке
Відправлено через 6 хвилин 38 секунд:
Найкраща моя леді любить таке
- спойлер
-
Z440_User
Member
тьху на вас
-
QFlash
Member
Z440_User
Нє, ну норм. але якось я таке не слухаю.
Якщо Ви проти Stiva Morgana (Влада Моткова) я розумію рус.
Але як на мене, кожен науковець, чи спеціаліст є культурною одиницею.
Нє, ну норм. але якось я таке не слухаю.
Якщо Ви проти Stiva Morgana (Влада Моткова) я розумію рус.
Але як на мене, кожен науковець, чи спеціаліст є культурною одиницею.