Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 20.03.2026 23:30З тобою? Не бачу жодного сенсу. Якщо тебе спіймати на брехні
боїтесь все таки ..

та ладно - хай хто може має ейр на М1 - хай спробує провести такий же тест і довести що я обманув

але щось досі ніхто не зміг, просто не вірять що так може бути

пс: а те що жодний х86 не може наздогнати проц від айфона - ви вже прийняли? чи на якій там ви стадії прийняття?
kabostebeztak
Member

Повідомлення

waryag: 20.03.2026 23:30
yuriy_dd: 20.03.2026 23:22 ви готові на гроші посперечатись що я обманув? скажімо на ціну нового ейр М1?
З тобою? Не бачу жодного сенсу. Якщо тебе спіймати на брехні, все одно будеш мошнити, перекручувати факти, міняти тему і т.п. Ти цим займаєшся і безкоштовно, а за кілька гривень - тим більше будеш. :lol:
За скільки він запустить The Finals?

Відправлено через 1 хвилину 15 секунд:
yuriy_dd: 20.03.2026 23:35
waryag: 20.03.2026 23:30З тобою? Не бачу жодного сенсу. Якщо тебе спіймати на брехні
боїтесь все таки ..

та ладно - хай хто може має ейр на М1 - хай спробує провести такий же тест і довести що я обманув

пс: а те що жодний х86 не може наздогнати проц від айфона - ви вже прийняли? чи на якій там ви стадії прийняття?
ну, я вже прийняв що в одному бенчмарку який ні на що не впливає в реальному житті він дійсно перемагає
але що там в реальності, або хоча б мультикорі?
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 20.03.2026 23:35боїтесь все таки ..
Ти боїшся лайна? Навряд чи. Але воно викликає відразу і без вагомих стимулів ти в нього не полізеш.

Потенційні грошові відносини з тобою це величезний чан зі смердючим лайном.

Якщо тобі сильно хочеться - розблокуй kabostebeztak, в нього є якісь ідеї.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 21.03.2026 08:57Ти боїшся лайна?
ви завжди переводите розмову - і на брехні мене не спіймали. Був пару раз не прав - спокійно визнав що не прав.
waryag: 21.03.2026 08:57 Якщо тобі сильно хочеться - розблокуй kabostebeztak, в нього є якісь ідеї.
нема інтересу спілкуватись з тим юним обдаруванням.
isusik63
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 20.03.2026 23:35
боїтесь все таки ..

Естественно приняли и плачем в подушку :lol:
Мы же лаптопы х64 покупаем чтоб в синтетики х.я.и мерятца и н.д.а.ч.в.ть на циферки сентетики :lol: (ну как вы)
А не для мультизадачностм работа/игры ,цена/качество.
Юрий без обид, но сколько тратить время на "ветряные мельницы" ?
Вы же не понимаете для чего люди заходят в вашу тему :) , и "усыраючись" что то доказуете чтоб возбудиться и удовлетворить себя и свое его . :-/
yuriy_dd
Member

Повідомлення

isusik63: 21.03.2026 11:20 Мы же лаптопы х64 покупаем чтоб в синтетики х.я.и мерятца и н.д.а.ч.в.ть на циферки сентетики :lol: (ну как вы)
а ви бачили яка перша тема у форумі процесори? вона закріплена спеціально зверху?
нагадаю: Производительность CPU в LinX - сбор результатов

висновки зробите?
isusik63: 21.03.2026 11:20Вы же не понимаете для чего люди заходят в вашу тему
та ви просто впевнені що праві. Хоча знань у вас нема.

Відправлено через 2 хвилини 39 секунд:
недавно десь надибав відгук від користувача, весело, фанатам х86 сподобається:
У мене є MBP на M2 Pro. Надзвичайно швидкий що на батареї, що на шнурі. Навіть довга компіляція не викликає реву турбін - так, через тривалий час можна в повній тиші помітити шарудіння вентиляторів.

І є Lenovo Legion Pro 7 на Intel 9 275HX. Ця скотина з величезною системою охолодження навіть у браузері через деякий час ключає вентилятори (які чути), і так і крутить ними майже постійно. А щось навантажене відразу викликає шум турбін. Не кажучи вже про те, що від батарейки воно і працює помітно повільніше, і живе вдвічі-втричі менше.

І те й те – топові девайси. І там і там – топові процесори. Але досвід користувача, навіть без урахування софту, відрізняється кардинально.
сміятись чи плакати?
isusik63
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.03.2026 11:26
isusik63: 21.03.2026 11:20 Мы же лаптопы х64 покупаем чтоб в синтетики х.я.и мерятца и н.д.а.ч.в.ть на циферки сентетики :lol: (ну как вы)
а ви бачили яка перша тема у форумі процесори? вона закріплена спеціально зверху?

висновки зробите?
isusik63: 21.03.2026 11:20Вы же не понимаете для чего люди заходят в вашу тему
та ви просто впевнені що праві. Хоча знань у вас нема.
Вы как адепт свидетелей ягвы , не хотите услышать, принять чужое мнение . Прочитайте ещё раз (или 100 раз ) .
kabostebeztak
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.03.2026 11:29

висновки зробите?
так це як раз те ж саме що ти робиш
наярювання на цифри бенчмарків заради наярювання на цифри бенчмарків
чєл, цей форум називається ОВЕРКЛОКЕРС юа, а ОВЕРКЛОКІНГ також в себе включає екстримальний розгін, тобто розгін щоб зробити скріншот з 6.7ггц в цпу з під рідким азотом до того як крашнеться система або згорить хата
едіт, пояснення для зовсім дєрєвянньіх: сенсу від такого нема, як і від захмарних цифер в сінебенчі в однопотоці, але платформа для такого все одно надається тому, що це тупо весело
Востаннє редагувалось 21.03.2026 12:24 користувачем kabostebeztak, всього редагувалось 1 раз.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Мене дивує одне - тут ніхто окрім юри знань не має. Чи не здається вам всім присутнім дивним витрачати час щоб щось довести купці людей? Самоствердження - так, це аргумент. А, ну й познущатись, Юра сам в цьому зізнався.
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

yuriy_dd
перестаньте людям мозги пудрити - самі спочатку розберіться, для себе, в чому основна перевага arm/x86
ось нова стаття від самого chipsandcheese
внизу є порівняння швидкості zen5 i arm x925 в spec2017 з детальним поясненням
arm поки що навіть в продуктивних ядрах ставить на економію, тому мусить мати низьку частоту і тому ставить максимум ширини - 10 в x925
Це дозволяє наздогнати і навіть трохи перегнати х86 в оптимізованих алгоритмах, але програє там де потрібна просто висока частота. Крім того це сильно ускладнює ядро, що ще більше обмежує частоту. Як приклад цього у х86 приведу Zen3 i Zen5 - перше має всього 200 млн транзисторів (без кешу L2), а Zen5 - 600 :mad: При тому Zen5 по IPC швидше лише в 1.3 рази, і ще трохи в AVX512
Ще одне джерело відставання економних ядер - мала ширина векторних інструкцій - 128 біт. Тоді у сильно векторному коді (рендеринг, кодування відео і т.п.) тре обробляти у 2-4 рази більше інструкцій ніж при ширині 256-512 біт, що явно робить ядро повільнішим, навіть якшо аоно можн обробляти 10 інструкцій/такт, а не 8. І IPC ядра тут ні до чого тому що портів для виконання векторів всього 4, а неможе 4х128 бути більше ніж 4х256, а тим більше 4x512 у Zen5! Ще й на нижчій частоті у ARM. А враховуючи що вектори це зараз основна нагрузка - 2д/3д це масована потокова обробка даних, то така слабість дуже болюча.
Тому ARM проти x86 це шило на мило - x86 займає свою нішу свідомо, векторні обчислення це їх хліб від початку, і глупо від нього відмовлятись - весь софт заточений на них, це ціла індустрія, і поки що gpgpu його не можуть забрати, хоч там прогрес великий. + у x86 є 2 потоки на ядро, що піднімає ефективність ядра на 30-100%, як в продуктивності, так і в енергії. А раз так, то і переходити на рейки ARM їм глупо - вони якраз в золотій середині з максимальним охопленням ринку, а якщо кому тре - є економні ядра. ТАк само і ARM - їх хліб - економність, а векторний код розробити дуже важко і дорого, а користуються ним лише специ, тим більше є gpgpu. Також широкі інструкції це шалені витрати транзисторів на шини і кеші, енергії і її підведення/відведення тепла, падіння IPC, тож простіше дати необхідний мінімум, а при потребі додати ядер.
Велика швидкість Apple в рендері Cinebench (CB) через такі фактори:
1. вищий IPC
2. великий і дуже швидкий кеш L2. CB так розроблений що сильно впирається в затримку памяті - наприклад навіть оптимізація таймінгів памяті дає +10%, а L2 в ARM має всього 12 тактів затримки - 3 нс на 4 ГГц навіть при 2-4 МБ обєму. Це ще +25%. Також в ARM сторінки кешу 16к проти 4к в x86 - це реальна причина швидкості.
3. CB спеціально розроблений під ширину вектора 128 біт, як в ARM, але чомусь не підтримує 256/512, як у x86. Здогадайтесь кому це вигідно B-) Фактично тест рендеру спеціально не використовує інструкції для рендеру, дивно, правда. Тому основна перевага х86 незамітна, хоча і це легко компенсується мультипоточністю. І в CB2026 нарешті ввели показник не тільки на потік, але й на ядро, де Zen5 750-800 проти 740 в Apple m5

Основна перевага ARM зараз якраз в дуууже дешевій реалізації при власному виробництві - в 10 раз дешевше за ядро ніж у intel/amd
yuriy_dd
Member

Повідомлення

isusik63: 21.03.2026 11:31 Вы как адепт свидетелей ягвы , не хотите услышать, принять чужое мнение . Прочитайте ещё раз (или 100 раз ) .
що саме прийняти? ви ж нічого довести не можете
ronemun: 21.03.2026 12:26 перестаньте людям мозги пудрити - самі спочатку розберіться, для себе, в чому основна перевага arm/x86
чудово що є розумні люди :super:
ronemun: 21.03.2026 12:26А раз так, то і переходити на рейки ARM їм глупо
ну AWS, Google, Microsoft - масово переходять, і не лише через ціну (як ви пізніше написали), але через енергоефективність - бо на той самий Вт - АРМ дасть більше папуг
ronemun: 21.03.2026 12:26ТАк само і ARM - їх хліб - економність, а векторний код розробити дуже важко і дорого, а користуються ним лише специ, тим більше є gpgpu. Також широкі інструкції це шалені витрати транзисторів на шини і кеші, енергії і її підведення/відведення тепла, падіння IPC, тож простіше дати необхідний мінімум, а при потребі додати ядер
чудово що ви це розумієте. Я вважаю що все векторне - це лайно, яке лише забирає транзисторний бюджет. Векторний код потрібно відразу писати під ГПУ
ronemun: 21.03.2026 12:26Також в ARM сторінки кешу 16к проти 4к в x86 - це реальна причина швидкості
щось заважає х86 стати швидшим? може підтримка старого коду тягне в болото?
ronemun: 21.03.2026 12:26CB спеціально розроблений під ширину вектора 128 біт, як в ARM, але чомусь не підтримує 256/512, як у x86. Здогадайтесь кому це вигідно
ви ж напевне в курсі як легко Інтел відмовився від AVX512? може тому що воно нікому не потрібне? що в кожному проці реалізована інша підмножина інструкцій? може підтримувати стільки різних бінарників - трохи важко?
ronemun: 21.03.2026 12:26І в CB2026 нарешті ввели показник не тільки на потік, але й на ядро, де Zen5 750-800 проти 740 в Apple m5
не дійшли руки потестити ще СБ2026 - може на наступному тижні
ronemun: 21.03.2026 12:26 Основна перевага ARM зараз якраз в дуууже дешевій реалізації при власному виробництві - в 10 раз дешевше за ядро ніж у intel/amd
х86 - зможе вижити?

для мене важливий одно-потоковий код, для парсування тексту - xml, json, csv - опрацьовується побайтно, файли величезні (по 10 Гб). Код виключно цілочисельний, дійсні числа взагалі майже не використовую, навіть ціна - в мене int - називаю price100 чи price10000 - це на скільки потрібно поділити при показі користувачу. Але як такої операції ділення не роблю - просто своя функція форматування int в str
М4 - працює дуже швидко. І взагалі все на ньому працює дуже швидко.
bogob
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 20.03.2026 20:14
bogob: 20.03.2026 13:05Прийшов у Гугєл працювати, а тебе питають: що тобі потрібно для комфортної праці з максимальним вихлопом? Або навіть не питають а просто ставлять макбуки-макпро-аймаки на стіл і починай працювати, раб, на галерах.
а чому лише на маках можна отримати максимальний вихлоп? чому не на х86?
А чому лише на ракеті можно досягти космосу, та інших планет. А в майбутньому навіт інших зірок. А чому Сонце називається Сонце, а небо - небо? Все це тобі стане відомо, коли ти будеш дуже гарним спеціалістом, і не ти будеш шукати роботу, а робота тебе. Тоді, попрацювавши у Гуглі і інших монстрах ті зрозумієш, або дізнаєшся чому Гугл та інші вікористовують маки. Доречі, ти впевнений на кшталт маків? Масово це скільки, 100% чи менше? Коротше кажучи: "сєня! забєй".
Ти коли небуть працював? А чому роботодавець встановлює свої правила? А ти або з ними погоджуєшся, або смокчеш під забором.

Перечитай своє ж питання, на яке я відповів - все зрозумієш. Добре, я процітую, але все одно до тебе не дійде. Бо ти жирний...троль. Ти все одно все перевернеш до гори дригом.
yuriy_dd: 20.03.2026 11:55

чому працівники Гугл масово на макбуках?
Будь ласка, не відповідай, бо дивлячись на тебе сумно стає. Начебто розумні слова використовуєш, але речення, складені з ціх слів - "брєд самашєдшєго".
kabostebeztak
Member

Повідомлення

bogob: 21.03.2026 13:56 Будь ласка, не відповідай, бо дивлячись на тебе сумно стає. Начебто розумні слова використовуєш, але речення, складені з ціх слів - "брєд самашєдшєго".
Шизофазія (від дав.-гр. σχίζω «розщеплювати, розколювати» і φάσις «мовлення, висловлювання») — симптом психічних розладів, що виражається в мовній розірваності — [...] фрази будуються правильно, однак не несуть жодного змістовного навантаження, а зміст мовлення відповідає змісту марення.

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0 ... 1%96%D1%8F
yuriy_dd
Member

Повідомлення

bogob: 21.03.2026 13:56А чому лише на ракеті можно досягти космосу, та інших планет
трішки мимо - бо я ж порівнюю ноутбуки, просто від різних виробників. У вашому прикладі це би були в різні ракети.
bogob: 21.03.2026 13:56Перечитай своє ж питання, на яке я відповів - все зрозумієш. Добре, я процітую, але все одно до тебе не дійде
до себе це застосуєте?
bogob: 21.03.2026 13:56Ти коли небуть працював? А чому роботодавець встановлює свої правила?
а може я роботодавець?

Відправлено через 1 хвилину 20 секунд:
bogob: 21.03.2026 13:56Будь ласка, не відповідай, бо дивлячись на тебе сумно стає. Начебто розумні слова використовуєш, але речення, складені з ціх слів
спробуйте не коментувати мої слова. А слова тих кого я цитую або результати тестів.
але я думаю що ви навіть до купи пару слів по темі не зможете скласти.
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

yuriy_dd
у вашому випадку, очевидно, впирається в затримку кешу L1/L2, а не в ядро - цілочисельні всюди швидкі. Ясно що тут apple краще.
Або придумати якийсь свій оптимізований алгоритм з:
1. самому на асемблері прикинути на різних операціях зсуву + арифметика
2. виокремити групи і обробляти на векторах
kabostebeztak
Member

Повідомлення

ronemun: 21.03.2026 14:07 yuriy_dd
у вашому випадку, очевидно, впирається в затримку кешу L1/L2, а не в ядро - цілочисельні всюди швидкі. Ясно що тут apple краще.
передай юрі ось це
Було б цікаво подивитись на тести якогось х3д в парсінгу
https://stackoverflow.com/questions/728 ... r-ex-a-csv

ГЕЙМ ВАН ВИЯВИВСЯ ПРАВИЙ
ПАМ'ЯТЬ РУЛИТЬ
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 18.03.2026 16:16 навіть і не сперечаюсь (а скоріше мені все одно), а в робочих програмах? маєте якісь тести, чи може відгуки користувачів?
ігри - приклад комплексного навантаження, від перегріву частота тротлить на третину вниз, системи на 90 градусах довго не живуть, щоб там не казали продавці та маркетологи, ну і 8ГБ у 2026 це відвертий сором або сеча в очі - обирайте, що краще
kabostebeztak
Member

Повідомлення

ronemun: 21.03.2026 14:07 yuriy_dd
до того ж підсистема пам'яті дуже сильно впливає на відчуття від користування ОС
Demedik
Member

Повідомлення

dext: 21.03.2026 14:18 ігри - приклад комплексного навантаження, від перегріву частота тротлить на третину вниз, системи на 90 градусах довго не живуть, щоб там не казали продавці та маркетологи, ну і 8ГБ у 2026 це відвертий сором або сеча в очі - обирайте, що краще
Ну вот к Вашим словам тест Нео и ноутов на винде(один из них на арм) с 16гб по +- одной цене...
спойлер
dext
Member

Повідомлення

Demedik: 21.03.2026 15:23 Ну вот к Вашим словам тест Нео и ноутов на винде(один из них на арм) с 16гб по +- одной цене...
Тести RAM - передбачувано, комплексних (ігр) я там не побачив, бо SN/SB це тести виключно GPU, windows ноут на ARM будь-який це такий самий одноразовий вироб, без нормальної підтримки GPU або інших ОС, погратися/доторктутися до "емейзінгу" - підійте, але далі тільки на смітник або таким самим фанатам на олх

The Neo will look better when you are sitting in the coffee shop pretending to be doing work.
:rotate:
Відповісти