Выбор звуковой карты

Звуковые карты, акустика, гарнитуры
Відповісти
Автор
Повідомлення
leshk
Junior

Повідомлення

В этой теме выбираем звуковые карты

Пофилософствовать на тему звука можно там

Флуд наказуем и преследуется по всей строгости правил
Востаннє редагувалось 02.06.2015 19:00 користувачем gehka3, всього редагувалось 2 разів.
QFlash
Member

Повідомлення

StTechnik: 19.03.2026 23:53Сложно искать то что лежит на самом видном месте
Все правильно, саме звідси і брав.
https://sourceforge.net/projects/sacddecoder/files/
StTechnik
Member

Повідомлення

Radio Bay
Кстати, рип с СД или хайрез тоже еще вопрос откуда тот хайрез залетел
Ну конкретно вся та куча dsd что у меня залетела путем прямого цифрового рипа sacd с ps3. Другого более точного варианта перевода живых sacd нет в природе.
А DxD иногда выкладывают некоторые скандинавские студии записи которые в том числе производят BlueRay audio.
Z440_User
Member

Повідомлення

StTechnik, а sacd в .iso образі?
У мене квадрофонічні перевидання sacd альбомів Pink Floyd, ті що виходили на квадрофонічному вінілі, так в фонотеці зберігаються.
Змонтував образ і слухаєш собі як живий диск....
StTechnik
Member

Повідомлення

Z440_User: 20.03.2026 10:16а sacd в .iso образі?
Есть и ISO (прямой рип с третьей плойки) и чистый DFF кое где есть.. Депеш Мод например 12 альбомов. Но в основном в ISO конечно.

Відправлено через 2 хвилини 53 секунди:
Вот перечень того что под рукой в хай резе. То что SACD - подписано.
спойлер
Screenshot 2026-03-20 104000.jpg
Screenshot 2026-03-20 104028.jpg
Відправлено через 37 хвилин 3 секунди:
Z440_User: 20.03.2026 10:16Змонтував образ і слухаєш собі як живий диск....
Кстати нет. Там ISO с другой стартовой записью. Ты не смонтируешь его в винде как диск. Его Фубар только читает через плагин. Ну и третья плойка :D

Відправлено через 1 хвилину 2 секунди:
А вот ИСО который копия DVD-A - да, тот можно.
QFlash
Member

Повідомлення

Z440_User
Цікаво з приводу того трека з пушками.
Tchaikovsky 1812 на пострілах гармати середній діапазон частот ніби на задній план переходить, реально гепає (хлопок ніби), як ті ракети (чорт забирай, що збивали над Львовом) і в цілому тихіше стає саме в тих місцях, можливо через те що середні частоти тихіші.
На треку 17 Jurassic Lunch.wav (рик монстра T-Rex) з диска Telarc DTS 5.1 Surround Sampler немає такого ефекту, але там звук в 5.1.
Все це дуже захопливо... :popcorn:
Востаннє редагувалось 20.03.2026 12:26 користувачем QFlash, всього редагувалось 1 раз.
Z440_User
Member

Повідомлення

StTechnik

Код: Виділити все

$ mkdir -p ~/tmp/sacd
$ mount -o loop,ro /path/to/your/sacd.iso /tmp/sacd
потім відкриваю в mplayer змонтований образ sacd як звичайний AudioCD вставлений в CD-Rom (тільки в часи наявності привода в ПК, спрацьовував автозапуск)

1.) mplayer читає образ та відправляє зчитаний квадрозвук з образу пряміком на звукову карту в обхід системи - мікшер в DSP карти розставляє отримані 4.0 канали по своїх місцях та відправляє на ЦАП карти.

2.) запускаю audacious, в ньому відкриваю напряму образ SACD або із змонтованого каталогу - плеєр читає образ і відправляє стереозвук напряму в DSP-карти, DSP розкладає стереозвук по фронтальним каналам і відправляє далі на ЦАП.

Схема така: Образ SACD -> плеєр -> ALSA -> Звукова карта X-Fi -> велика аудіосистема (з профілю)

В цьому сценарії "-> ALSA -> Звукова карта X-Fi ->":
ALSA - низькорівнева частина аудіосистеми ОС яка працює напряму із залізом через драйвери.

Creative X-FI Titanium через драйвер надає системі прямий доступ до свого DSP CA20K2. В DSP доступно майже все, окрім ефектів (ЕАХ) та MIDI-синтезатора бо то закрита Windows-пропрієтарщина.
DSP CA20K2 отримує від плеєра PCM, розкладає по каналах фронт-тил-бокові-центр-саб згідно того що хоче вивести плеєр (як є, чи ваші особисті забаганки в налаштуваннях) та в режимі bit-perfect передає на ЦАП карти та далі.

Момент: Якщо система нічого не виводила, ви запустили плеєр та включили музику, DSP СА20К2 отримав на вхід свого апаратного мікшера аудіопотік, розклав його по каналах аудіовиходу та відправив на ЦАП в бітності та частоті аудіопотоку.
Далі ви запускаєте щось ще (наприклад гру), DSP CA20K2 отримує на інший вхід свого апаратного мікшера додатковий звуковий потік і якщо додатковий аудіопотік співпадає по Bit/kHz з першим відкритим (ваша музика) - DSP його змішає мікшером по гучності, розкладе по каналах які потрібні та відправить на ЦАП.

Якщо додатковий звуковий потік не співпадає по Вit/kНz, DSP активує свій апаратний ресемплер та підгонить додатковий звуковий потік до формату першого потоку, змікшує по гучності/каналах та відправить на ЦАП.

Якось так у мене в Linux воно працює зі звуком завдяки апаратним можливостям карти та апаратного DSP. :gigi:

Якби був якийсь Realtek, чи сучасні Creative AE-5/7/9, чи всякі типу fiio (в сенсі вид пристрою, а не фірма), довелося б ставити Pipewire, який працює над ALSA та виконує роль DSP: підготувати-змікшувати-розкласти-зробити інші маніпуляції зі звуком та потім передати готовий PCM в ALSA, яка вже відправить PCM на залізячча.

Якось так, примітивно та по простому намагався описати логіку роботи. :shuffle:

Відправлено через 22 хвилини 17 секунд:
QFlash: 20.03.2026 12:09 Z440_User
Цікаво з приводу того трека з пушками.
Tchaikovsky 1812 на пострілах гармати середній діапазон частот ніби на задній план переходить, реально гепає (хлопок ніби), як ті ракети (чорт забирай, що збивали над Львовом) і в цілому тихіше стає саме в тих місцях, можливо через те що середні частоти тихіші.
На треку 17 Jurassic Lunch.wav (рик монстра T-Rex) з диска Telarc DTS 5.1 Surround Sampler немає такого ефекту, але там звук в 5.1.
Все це дуже захопливо... :popcorn:
Там дурний динамічний діапазон, швидкість наростання сигналу, дурна АЧХ (особливо внизу) та інше.
Щоб був саме БАХ, а не бух-х-х-х/пух-х-х-х/пук :laugh: треба щоб система мала:
- запас по БЖ та ємності конденсаторів, бо треба вивалити швидким короткочасним імпульсом ото все без провалу по живленню
і в цілому тихіше стає саме в тих місцях,
- запас по кліпінгу, бо дуже різкий та швидкий підйом сигналу то максимальних значень в повному частотному діапазоні;
- швидкість ЦАПу та підсилювачів, воно повинно саме бахнути, різко та чітко, а не розмазуватись в часі, плавно зростаючи по гучності;
- контроль НЧ як самим підсилювачем, так і АС та самими динаміками, різкий бах і все, а не розмазування "...ах-х-х-х-х".

Ну це перше і основне, намагався пояснити простою мовою як я це розумію.

Якщо тракт оце все відпрацьовує як треба, то в музка звучить як жива, без каши, без провалів по гучності/ачх, з макро та мікродінамікою, передає всі нюанси виконавців-зведення-настрою-емоцій, без компресії (але тоді добре чутно зажаті компресорами записи з малим динамічним діапазоном), 3Д сцени та іншу віртуальну реальність, яку створили звукоінженери в студії.
Якось так.
QFlash
Member

Повідомлення

Z440_User
То що саме має бути? Хлопок з НЧ-супроводом, як у мене, (чули як забивають опори на будові, як грім розкочується) чи "бум"?
Мені саме не подобається "бум-бум", це як бочка, ніби резонанс по НЧ. Наче з пластмасових колонок, тих що активна АС на 100W, китайці спихують.
Чи я не правильно шо розумію, в розумінні?
Z440_User
Member

Повідомлення

QFlash, короткий, чіткий, різкий, як больовий постріл у вусі при запаленні, чи як постріл зубного болю. Отакий різкий звук повинен бути. А після нього тиша, ніякого гулу-хвоста чи іншого. Різке коротке БАХ і все. Ударом, в тому числі звуковим та повітрям кімнати, бо там звук від 6Гц з великою силою.
Саме як бах від прильоту ракети, яка попала в землю, що немає детонації чи грохоту падаючої будівлі.
Або як від "баху" збитого в небі шахеду, на відкритій місцевості (поле в степу), коли немає відлуння.
Востаннє редагувалось 20.03.2026 13:21 користувачем Z440_User, всього редагувалось 1 раз.
StTechnik
Member

Повідомлення

Z440_User
Ну я ж про винду говорил. На самом деле не суть важно. Коллекцию заценил? 🫠
QFlash
Member

Повідомлення

Z440_User
Без питань. Саме це я чую. Там вище писав про збиття ракет на Львовом.
Ще типу як в кімнаті з басовими ловцями.
Gригадую гру Call of Duty: Modern Warfare перевидання. Там щось подібне від вибухів снарядів.
Востаннє редагувалось 20.03.2026 13:45 користувачем QFlash, всього редагувалось 1 раз.
Z440_User
Member

Повідомлення

StTechnik: 20.03.2026 13:20 Z440_User
Ну я ж про винду говорил.
У мене там стоїть в налаштуваннях звукової системи "Game mode" :D
На вінді у мене окрім CADу та STEAM і софту-то немає в принципі :laugh:
Коллекцию заценил? 🫠
Ага.
У мене SACD тільки квадрофонічні перевидання з оригінальних мастерів Pink Floyd, ота "Увертюра 1812" від Telarc, та ще штуки 3-4 чогось.
Зато тумба вінілу та магнітних стрічок :laugh:
спойлер
П.С. Є навіть квадрофонічний вініл Pink Floyd "The Dark Side of the Moon". Але немає на чому його програти.
Потрібна головка з ВЧ до 50-60кГц (була у мене до 48-50кГц колись), та квадрофонічний коректор, 2 стерео не підійдуть, тилові канали на вінілі зашифровано в частотному діапазоні 30-60кГц, тому і коректор спеціальний. Без нього воно грає як звичайне стерео.
Відправлено через 4 хвилини 9 секунд:
QFlash: 20.03.2026 13:38 Z440_User
Без питань. Саме це я чую. Там вище писав про збиття ракет на Львовом.
Ще типу як в кімнаті з басовими ловцями.
Без ось цього:
QFlash: 20.03.2026 12:09 середній діапазон частот ніби на задній план переходить, .... і в цілому тихіше стає саме в тих місцях
І без ось цього:
QFlash: 20.03.2026 13:09 як грім розкочується
QFlash
Member

Повідомлення

Z440_User: 20.03.2026 13:44Без ось цього:
QFlash: ↑ 20.03.2026 12:09
середній діапазон частот ніби на задній план переходить, .... і в цілому тихіше стає саме в тих місцях
І без ось цього:
QFlash: ↑ 20.03.2026 13:09
як грім розкочується
Ясно, ясно, зрозумів. В мене не Hi-End акустика від Ромашки :laugh:
Про, те мені подобається звучання і це головне.
Я б сказав ця АС свою ціну відпрацьовує на ура!
Z440_User
Member

Повідомлення

QFlash ви спитали, я відповів. Які проблеми? :dontknow:
Слухайте собі та радійте...
QFlash
Member

Повідомлення

Z440_User
Цікаво почути думки з цього приводу від людини з досвідом в цій справі. Мається на увазі думку звукорежисера. Тобто від Вас.
Z440_User
Member

Повідомлення

QFlash: 20.03.2026 13:48 Ясно, ясно, зрозумів. В мене не Hi-End акустика від Ромашки!
До чого тут ваша ромашка?
QFlash: 20.03.2026 12:09 середній діапазон частот ніби на задній план переходить, ....і в цілому тихіше стає саме в тих місцях
Тут починаючи з того що ваш реалтек може захлинатись, закінчуючи нестачею живлення в підсилювачі. ;)

Відправлено через 3 хвилини 58 секунд:
І я не звукорежисер. :gigi:
Так, маю деякий досвід та знання, але основний мій напрям діяльності все життя це різноманітне механічне залізячча. :rotate:
QFlash
Member

Повідомлення

Z440_User: 20.03.2026 14:03Тут починаючи з того що ваш реалтек може захлинатись, закінчуючи нестачею живлення в підсилювачі.
Ви напевне не правильно зрозуміли. Я не є хейтером дорогої апаратури за 10000$/
А скоріше цікавлюсь питанням що "гівно і палки" будуть співати не гірше, якщо знати куди копати.
Перепрошую якшо шо, сам не маю відношення до електроніки, так любитель. Я простий хімік.
Дозвольте подякувати за інформацію.
Z440_User
Member

Повідомлення

QFlash: 20.03.2026 14:07 "гівно і палки" будуть співати не гірше, якщо знати куди копати.
Все має свою межу.
Саме тому я, погравшись в майже весь "0" клас радянської апаратури, переліз на імпорт.

Але і перелазити з відреставрованого та налагодженого "0" класу на імпорт то вже відчутно боляче по грошах, бо треба ж "стати на сходинку вгору, а не вбік чи вниз, проте з іноземними буквами на морді".

І це ще мені байдуже на шильдики та країну виробника... ;)
QFlash
Member

Повідомлення

Z440_User: 20.03.2026 14:24І це ще мені байдуже на шильдики та країну виробника...
Сильно. Ну я б ніколи не брав MA8950, якби не подарок на весілля.
Z440_User: 20.03.2026 14:24на імпорт то вже відчутно боляче по грошах
О, так. Ліпше я ремонт зроблю в будинку, ніж на всяке барахло витрачати. :D
Так шо якось так. ;)
Radio Bay
Member

Повідомлення

StTechnik: 20.03.2026 08:36Ну конкретно вся та куча dsd что у меня залетела путем прямого цифрового рипа sacd с ps3. Другого более точного варианта перевода живых sacd нет в природе
Ну, это другой вариант. Я о стерео, я, когда меняю рип на хайрез всегда делаю бэкап. Потом, бывает сравниваю. От не всегда выбор в сторону хайреза, особенно в новоделе. Да, цокотит бодрее, но жир уходит. Винил рипы - отдельная тема, тут, как карта ляжет. Не даром в инфе по рипу пишут тракт, что-то там обсуждают, ёжики-иголки, но я в этом не шарю
Z440_User
Member

Повідомлення

Radio Bay: 20.03.2026 16:51 Винил рипы - отдельная тема, тут, как карта ляжет. Не даром в инфе по рипу пишут тракт
Якість тракту помножена на радіус кривизни рук автора.
Жирний тракт із записом низьким рівнем програє по жиру, драйву, цікавості менш козирному тракту, на якому оцифровки вели з більш високим рівнем запису.

Навіть якщо:
Запис вели з рівнем умовно -5дБ, а потім гучністю чи нормалізацією підтягнули до -0,2дБ = буде звучати скучно та без м'яса у порівнянні з
Запис вели з рівнем -1дБ, а потім підтягнули до -0,02 дБ нормалізацією чи збільшенням гучності.

При випадку з "-5дБ" ситуацію можна виправити динамічним компресором по rms сигналу, але то вже обробка, чого на ріпах намагаються не робити.

А низький рівень запису буває
- свідомо (не налаштували/дуууууже бояться кліппінгу)
- співпадіння слабкого виходу чи не чутливого входу, коли фейдер 100% стоїть, а рівня немає.
- ще якісь косяки.
Відповісти