Дефіцит мікросхем пам’яті може тривати ще кілька років, вважає голова SK Group

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
yariksom
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Дефіцит мікросхем пам’яті може тривати ще кілька років, вважає голова SK Group
Розганяють попит, однак багато хто просто не буде нічого купувати і ринок впаде, а з ним і ціни.
lktnv
Member

Повідомлення

Бедняги, им ведь так не выгодно... Сочувствую бедным большим корпорациям. Чего мелочиться, давайте сразу дефицит лет на 15-20.
Ostin
Member

Повідомлення

Купувати будуть, просто вже не заради кращих показників в бенчмарках, а за потребою. Типу зібрати машини з нуля. Або замінити зіпсоване. Кількість постійних покупців закономірно сильно знизиться, але попит повністю не зникне. Хіба що в умовному домашньо-ігровому може бути сильний перекос. Ну, тут очікуване стабільне падіння на доволі сильну величину.
Entar
Member

Повідомлення

Ostin: 18.03.2026 14:37 Купувати будуть, просто вже не заради кращих показників в бенчмарках, а за потребою. Типу зібрати машини з нуля. Або замінити зіпсоване. Кількість постійних покупців закономірно сильно знизиться, але попит повністю не зникне. Хіба що в умовному домашньо-ігровому може бути сильний перекос. Ну, тут очікуване стабільне падіння на доволі сильну величину.
Таки да. Ну оновлю умовно я/аналогічні покупці свою ддр 4 на ддр 5 не через рік а через 3-4. І не на 64 ГБ а на 32 аналогічно тому що є, якщо ситуація не зміниться.
dead_rat
Member

Повідомлення

Де дефіцит?

Вже і ціни вниз пішли. Я бачу 5070 ті за 899€ замість тисячі
evenmore
Member

Повідомлення

dead_rat: 18.03.2026 14:51 Де дефіцит?

Смотреть за тенденциями лучше по американскому рынку.
ДядяСаша
Member

Повідомлення

Дефіцит дав поштовх китайцям.
Плюс до цього масово тулять де тільки можна і не можна lpddr5. Тож дефіцит в певній мір дав поштовх до розвитку і в цій ніші, яка розширилася.
То може й не все так погано буде! Кому вже та звичайна DDR треба буде, так пару сотень тисяч геймерів. Тобто ніша ПК бояр і так була дуже вузька, а тепер взагалі це буде якесь братство.
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

Є повно патентів, навіть в AMD, на модулі памяті з буфером, який перетворює 2 біти від 2х ліній на низькій частоті в послідовність 2х біт на 1 лінії при зчитуванні, і навпаки при записі. Наприклад так працює MRDIMM, де 2 банки ddr5@4800 видають дані для ddr5@8800.
Аналогічно можна і з чіпами ddr3@2400 чи ddr4@3200+
якщо не важлива затримка, то можна і 3-4 лінії в одну
цікаво, хтось почне робити такі чіпи - це ж яку різницю в ціні можна освоїти між ddr3 reg і ddr5 :eek:
Entar
Member

Повідомлення

Де? Готовий купити прямо зараз за таку ціну. :gigi:
Ну тільки в нормальному магазині, в Києві) В нас були такі ціни
dead_rat
Member

Повідомлення

Entar: 18.03.2026 15:25

Де? Готовий купити прямо зараз за таку ціну. :gigi:
Ну тільки в нормальному магазині, в Києві)
Не Київ
https://www.ebay.de/itm/206146711156?va ... b_cq9gxh5w
Alexsandr
Member

Повідомлення

потрібно ще скороти кількість випущених пластин. Не думаю, що ШІ протримається 4-5 років. Технології на місці не стоять і будуть оптимізувати, бо дуже дорого і все рівно роблять помилки.
Unsecond
Member

Повідомлення

Alexsandr: 18.03.2026 16:56Не думаю, що ШІ протримається 4-5 років
Он продержится намного дольше, чем ты можешь себе представить :rotate:
Bukakanga
Member

Повідомлення

Unsecond: 18.03.2026 17:12
Alexsandr: 18.03.2026 16:56Не думаю, що ШІ протримається 4-5 років
Он продержится намного дольше, чем ты можешь себе представить :rotate:
как технология - да, как хайповая тема для инвестиций - скорее всего, нет
Unsecond
Member

Повідомлення

Bukakanga
Ну это понятно, что расширяться он не будет геометрически вечно. Но ближайшее время, может год-два, а может и все 5, пока оверприбыль идёт, то и будет дифицит
Intel74320ASuperFin+
Member

Повідомлення

lktnv: 18.03.2026 14:36 Бедняги, им ведь так не выгодно... Сочувствую бедным большим корпорациям. Чего мелочиться, давайте сразу дефицит лет на 15-20.
Да эти производители как лошки просчитались в 2023 году. Память выпускали сверх нормы и отдавали за копейки лишь бы ее брали. Пусть обмажутся сверхприбылью и угомонятся.
KimRomik
Member

Повідомлення

Подорожчання нафти теж впливає на ціни. Просто аналітики не люблять прямо говорити таке і показувати більше прямих зв"язків.
kyon
Member

Повідомлення

Мы очень на это надеемся :gigi:
LordTornado
Member

Повідомлення

Intel74320ASuperFin+: 18.03.2026 18:01 Да эти производители как лошки просчитались в 2023 году. Память выпускали сверх нормы и отдавали за копейки лишь бы ее брали. Пусть обмажутся сверхприбылью и угомонятся.
И даже эти "копейки" обеспечивали производителям немалую прибыль. Это можно увидеть в финансовых отчётах тех лет. Никто в убыток память не продавал. Просто сейчас безумные инвесторы закачали в ИИ в 10 раз больше денег, чем тот может дать отдачи... Через пару лет будет очередной крах на бирже, десяток инвесторов выйдут в окно и всё успокоится.
Graveworm
Member

Повідомлення

Дефіцит мікросхем пам’яті може тривати
Читати як "ми забезпечимо"
waryag
Member

Повідомлення

Дефіцит мікросхем пам’яті може тривати ще кілька років, вважає сподівається голова SK Group
fixed
Відповісти