Дати не "міняються", а куплена підтримка діє рік, і вони її з самого почаку анонсовували на 2 роки мінімум. Тому постійно писали до 20хх і січень (початок дії першої підписки платної на оновлення безпеки)shatun: ↑ 02.06.2023 20:18 Ти ж не думаєш, що я повинен перевіряти їх на чесність кожен місяць - чи припинили, чи передумали?![]()
Новини
Останні статті і огляди
Windows 7
-
RockSan
Member
-
shatun
Member
Та ти шо? Та не може бути. Мабуть не хочеш скористатись досвідом RockSan і щось там у майків докупити додатково на рік відтермінувавши дедлайн?LiquidStorm: ↑ 02.06.2023 22:11 Довго тримався із він7 х64 ультімейт, але цього року програми поступово відмовлялися оновлюватися: спочатку Хром, за ним Спотіфай, за ним - Вацап, а коли і Сигнал не зміг оновитися, та повісив попередження, що у серпні 23го взагалі перестане працювати... апгрейднутися на 10Pro 22H2.
Сімка усім подобалась, але довелось на 10Pro перейти - банально була відсутня можливость юзать інтеловську вбудовану графіку останіх трьох поколінь без танців з бубном.
-
RockSan
Member
Я нічого не купував, після 7 перейшов на 8.1, коли вона отримала всі великі оновлення, потім потрохи переходив на 10 ltsb\ltsc. Зараз на 10 21h2 ltsc.shatun: ↑ 03.06.2023 09:56Та ти шо? Та не може бути. Мабуть не хочеш скористатись досвідом RockSan і щось там у майків докупити додатково на рік відтермінувавши дедлайн?LiquidStorm: ↑ 02.06.2023 22:11 Довго тримався із він7 х64 ультімейт, але цього року програми поступово відмовлялися оновлюватися: спочатку Хром, за ним Спотіфай, за ним - Вацап, а коли і Сигнал не зміг оновитися, та повісив попередження, що у серпні 23го взагалі перестане працювати... апгрейднутися на 10Pro 22H2.![]()
Сімка усім подобалась, але довелось на 10Pro перейти - банально була відсутня можливость юзать інтеловську вбудовану графіку останіх трьох поколінь без танців з бубном.
-
LiquidStorm
Member
І як би та купівля помогла із додатками, які при перевірці version info продовжували би бачити v6.1.7601, а не бажані v10.0.* циферки?shatun: ↑ 03.06.2023 09:56 щось там у майків докупити додатково на рік відтермінувавши дедлайн
З радістю би мігрував на цю версію, але з сімки мені не давало.RockSan: ↑ 03.06.2023 10:1821h2 ltsc
Натомість LTSB версію на другому компі в кілька заходів я таки дотягнув до LTSC 21H2/
-
0trog0
Member
Маю запитання щодо переносу ОС на інший диск.
Є новий диск, на який потрібно перенести ОС Win 7 x64 із заміною старого диску. Я зробив клонування системного розділу С на новий диск у кармані через Parted Magic. Але система не загрузилась через карман, а стартує з основного старого диску, який зараз системний.
Через упавління дисками бачу, що на старому є 100Мб службових даних перед основним диском С:. Цей розділ я не клонував і на новому диску взагалі немає цих міні-розділів, лише один під систему і один загальний.
Питання наступне - якщо я зараз заміню клонований диск і поставлю новий із карману, я зможу легко відновити загрузчик (якщо воно не завантажиться чомусь) через Bootrec і флешку з ОС чи потрібно заново переформатувати всі розділи на новому і провести клонування двох розділів (100Мб і основного С:)?
В мене також є образ системи на старому диску D:. Його я зможу використати для відновлення загрузчика?
Дуже не хочеться зносити розділи на новому диску і заново клонувати.
Дякую.
P.S. Якщо зробити стиснення диску, то нові розділи будуть доступні ПІСЛЯ диску С:. Туди я зможу склонувати отой міні-розділ в разі необхідності? В оригіналі він самий перший.
Є новий диск, на який потрібно перенести ОС Win 7 x64 із заміною старого диску. Я зробив клонування системного розділу С на новий диск у кармані через Parted Magic. Але система не загрузилась через карман, а стартує з основного старого диску, який зараз системний.
Через упавління дисками бачу, що на старому є 100Мб службових даних перед основним диском С:. Цей розділ я не клонував і на новому диску взагалі немає цих міні-розділів, лише один під систему і один загальний.
Питання наступне - якщо я зараз заміню клонований диск і поставлю новий із карману, я зможу легко відновити загрузчик (якщо воно не завантажиться чомусь) через Bootrec і флешку з ОС чи потрібно заново переформатувати всі розділи на новому і провести клонування двох розділів (100Мб і основного С:)?
В мене також є образ системи на старому диску D:. Його я зможу використати для відновлення загрузчика?
Дуже не хочеться зносити розділи на новому диску і заново клонувати.
Дякую.
P.S. Якщо зробити стиснення диску, то нові розділи будуть доступні ПІСЛЯ диску С:. Туди я зможу склонувати отой міні-розділ в разі необхідності? В оригіналі він самий перший.
-
LiquidStorm
Member
Суть клонування диску в тому, що після завершення операції, старий диск відключається від системи і загрузка має відбутися з нового диску. Після першої загрузку можна підключити старий диск в систему, обравши в біосі першим в черзі новий диск.
При клонуванні розділами, а не диска в цілому, треба вручну правити BCD того диску, який лишається загрузочним.
При клонуванні розділами, а не диска в цілому, треба вручну правити BCD того диску, який лишається загрузочним.
-
0trog0
Member
Як і де це зараз зробити? В мене є різні флешки загрузочні (Parted Magic, Win 7). Системний диск з усіма папками склонований. Більше ніяких додаткових розділів не клонувались. Диск новий, тому туди ніколи нічого не ставилось. Просто розбитий на два розділи - системний і додатковий. Системний копія старого диску С:.LiquidStorm: ↑ 29.07.2023 20:29треба вручну правити BCD того диску, який лишається загрузочним
Команди bootrec /fixmbr і bootrec /fixboot після запуску з флешки вирішать проблему?
-
LiquidStorm
Member
Перше треба визначитися, з якого саме розділу у вас грузиться система. Тоді треба перевірити/поправити базу \Boot\BCD з допомогою редактору, наприклад, BootICE.
Для того, аби система грузилася суто з нового диску, на ньому має бути або окремий розділ із файліком bootmgr в корені та папкою Boot, де власне лежить BCD, або це все може бути на системному диску, де знаходиться папка Windows.
Перевірити легко: вимкнули комп, відключили старий диск і вмикаєте комп. Якщо напише на чорному фоні, що бут менеджер не знайдено, значить загрузочний розділ залишився на старому диску. Якщо на синьому фоні, що систему не знайдено (може ще написати шлях типу C:\windows\...winload.exe), значить BCD посилається не на той диск. Тоді грузимся з флешки, запускаєм BootICE ідем в редактор BCD і правим шлях до розділу на потрібний розділ (де папка Windows).
Після правки BCD і першої успішної загрузки системи, можна буде (за потреби) підключити назад старий диск і, наприклад, перерозподілити його на новий лад.
Для того, аби система грузилася суто з нового диску, на ньому має бути або окремий розділ із файліком bootmgr в корені та папкою Boot, де власне лежить BCD, або це все може бути на системному диску, де знаходиться папка Windows.
Перевірити легко: вимкнули комп, відключили старий диск і вмикаєте комп. Якщо напише на чорному фоні, що бут менеджер не знайдено, значить загрузочний розділ залишився на старому диску. Якщо на синьому фоні, що систему не знайдено (може ще написати шлях типу C:\windows\...winload.exe), значить BCD посилається не на той диск. Тоді грузимся з флешки, запускаєм BootICE ідем в редактор BCD і правим шлях до розділу на потрібний розділ (де папка Windows).
Після правки BCD і першої успішної загрузки системи, можна буде (за потреби) підключити назад старий диск і, наприклад, перерозподілити його на новий лад.
-
0kie
Member
На 7-ке до сих пор есть жизнь!
Кто бы мог подумать, что обновления для неё будут выпускаться до января 2026-го года?
Есть под рукой старенький ПК с вечно живым Сэндиком - поставил туда оригинальную 7-ку SP1, обновил пакетом от Симпликса, далее система сама докачала немного обновлений, драйверы также последние поддерживаемые поставил. И всё работает!
Понятно, что с играми проблема, но как офисная машинка вполне себе живая. Для интернета поставил 109-ю версию Эджа - это последняя для 7-ки, но проблем с доступом к любым сайтам не испытывал. Блокировщик рекламы uBlock Origin установился и также работает. Видеокарта там GT 1030 - ролики из интернета и видео в HEVC переваривает без проблем. Для музыки нарыл более-менее актуальную версию Winamp, чтобы по феншую - тоже работает.
Охренеть, я думал, что там "вилы", а оно вона как получается...
Кто бы мог подумать, что обновления для неё будут выпускаться до января 2026-го года?
Есть под рукой старенький ПК с вечно живым Сэндиком - поставил туда оригинальную 7-ку SP1, обновил пакетом от Симпликса, далее система сама докачала немного обновлений, драйверы также последние поддерживаемые поставил. И всё работает!
Понятно, что с играми проблема, но как офисная машинка вполне себе живая. Для интернета поставил 109-ю версию Эджа - это последняя для 7-ки, но проблем с доступом к любым сайтам не испытывал. Блокировщик рекламы uBlock Origin установился и также работает. Видеокарта там GT 1030 - ролики из интернета и видео в HEVC переваривает без проблем. Для музыки нарыл более-менее актуальную версию Winamp, чтобы по феншую - тоже работает.
Охренеть, я думал, что там "вилы", а оно вона как получается...
- спойлер
-
FarCry
Member
Семёрка Forever!
Но ты тот ещё извращенец, осквернил святое. "Огнелис" наше всё.
- Скриншот из древнего Египта.
-
Ekz0rcyst
Member
0kie
Для офісного ПК ставиться LMDE 7, а ви займаєтесь некромантією, хоча і веселою.
Для офісного ПК ставиться LMDE 7, а ви займаєтесь некромантією, хоча і веселою.
-
0kie
Member
Батла-3 живая, сервера ещё есть и там много народу катает. Сам иногда поигрываю.FarCry: ↑ 16.03.2026 00:08с корешами в Battlefield 3 покатать
Нафига мне Линукс во всех его проявлениях? Ну что за мода по делу и без тулить его в любые темы Винды? Знаю, что он есть - зачем он мне?Ekz0rcyst: ↑ 16.03.2026 00:28LMDE 7
Пробовал ставить Висту - вот где некромантия!Ekz0rcyst: ↑ 16.03.2026 00:28займаєтесь некромантією, хоча і веселою
Ну какая же Виста была красивой... Иконки в ней - загляденье!
-
geka3250
Member
Пользуюсь как основной ОС. Жизнь есть и будет, у системы много фанатов. Есть поддержка NVME, UASP, UEFI(с CSM). Хоть официальный хром 109 и справляется со всеми или почти всеми сайтами, но есть форк Supermium на новых ядрах Chromium.0kie: ↑ 15.03.2026 23:49На 7-ке до сих пор есть жизнь!
На Win 10 один ноутбук. Сделаю там что требует 10ки и хочу выключить его побыстрее. А знакомство с 11 продлилось 2 дня, мне хватило
полностью согласен, самая красивая ОС!0kie: ↑ 16.03.2026 00:46Ну какая же Виста была красивой...
А чего 1030 не завестись по вистой? Драйвера висты и 7 должны быть совместимы. С висты на 7 так точно ставились для всяких ретро железок. Попробовать не сам инсталлятор, а через дисп устройств указать путь к папке с драйверами.0kie: ↑ 16.03.2026 00:46Для GT 1030 драйверов нет и не было никогда
-
Ostin
Member
Як це працює? З усіх джерел пишуть, що сімка не трімить USB NVME SSD. Я перевіряв свого часу якоюсь утилітою, то дійсно не трімило. На Ugreen-івській кишені, яка гарно все робить під Windows 10. Було б цікаво почитати, як це фікситься.geka3250: ↑ 16.03.2026 01:19NVME, UASP
-
big_bang
Member
щось мені це все нагадує адептів winxp
я сам не в захваті від 11 але досі сидіти на 7... СИЛЬНО !
я сам не в захваті від 11 але досі сидіти на 7... СИЛЬНО !
-
Ostin
Member
big_bang
Ми коли віддали старий ноут жінки для рідні, то не перебивали вінду, хоч там і ссд + 8Гб. То якщо в ігри не грати - воно цілком живе і працює. І навіть можна як віддалений клієнт для ремоутів використовувати. Єдиний недолік, який я знайшов - це відсутність тріму для кишень. І був здивований, коли цього року вмикав оновлення - а там навіть якісь оновлення встановлювались)
Ну так-то згоден, це як основна машина не має права на життя. Але все ж, воно працює)
Ми коли віддали старий ноут жінки для рідні, то не перебивали вінду, хоч там і ссд + 8Гб. То якщо в ігри не грати - воно цілком живе і працює. І навіть можна як віддалений клієнт для ремоутів використовувати. Єдиний недолік, який я знайшов - це відсутність тріму для кишень. І був здивований, коли цього року вмикав оновлення - а там навіть якісь оновлення встановлювались)
Ну так-то згоден, це як основна машина не має права на життя. Але все ж, воно працює)
-
SergiusTheBest
Member
Щоб користуватися сучасною ОС з найновішою версією браузера та іншого софта на старому залізі. Буде прикро, якщо якийсь хакер з КНДР залізе до вас на комп через дірки в старому софті і знищить всі ваші дані.0kie: ↑ 16.03.2026 00:46 Нафига мне Линукс во всех его проявлениях? Ну что за мода по делу и без тулить его в любые темы Винды? Знаю, что он есть - зачем он мне?
-
0kie
Member
SergiusTheBest
Пусть этот воображаемый хакер сначала мой роутер пройдёт...
Все эти "опасности" и "дыры" преувеличены псевдо-айтишниками, которых наплодили в последнее время слишком много. Отсюда и "хакеры", отсюда и "дыры". Писать программы надо правильно, чтобы минимизировать "дыры". Но для этого надо иметь мозги, а не жидкую субстанцию.
"Сучасна ОС" - это не о Линуксе. Такое же дырявое и унылое "Г", как и Винда. Я не первый год на ПК и даже не первое десятилетие - давно сформировались привычки и предпочтения. Привык я к Тотал Коммандеру и любые замены трудно даются. Зачем мне ломать свои привычки? Ради чего? Чтобы отказаться от 7-ки, которая пропатчена по январь этого года и все известные дыры в ней заштопали? Чтобы не наслаждаться её приятным и понятным (!) интерфейсом, а разбираться с Линуксом и его структурой? Вместо включил и пользуешься я должен что-то там ковырять и привыкать? Да делать мне больше нечего... Я сторонник всего нового и интересного, но в данном случае это новое и интересное должно быть где-то как опытный образец с испытательным периодом - приживётся или нет? Моя личная практика показывает, что именно Линукс не приживётся никогда. Слишком он глючный и "не такой как все". А "нитакушки" идут лесом и в реальной жизни, и тем более в виртуальной.
Такие дела...
Пусть этот воображаемый хакер сначала мой роутер пройдёт...
"Сучасна ОС" - это не о Линуксе. Такое же дырявое и унылое "Г", как и Винда. Я не первый год на ПК и даже не первое десятилетие - давно сформировались привычки и предпочтения. Привык я к Тотал Коммандеру и любые замены трудно даются. Зачем мне ломать свои привычки? Ради чего? Чтобы отказаться от 7-ки, которая пропатчена по январь этого года и все известные дыры в ней заштопали? Чтобы не наслаждаться её приятным и понятным (!) интерфейсом, а разбираться с Линуксом и его структурой? Вместо включил и пользуешься я должен что-то там ковырять и привыкать? Да делать мне больше нечего... Я сторонник всего нового и интересного, но в данном случае это новое и интересное должно быть где-то как опытный образец с испытательным периодом - приживётся или нет? Моя личная практика показывает, что именно Линукс не приживётся никогда. Слишком он глючный и "не такой как все". А "нитакушки" идут лесом и в реальной жизни, и тем более в виртуальной.
Смотря какие задачи для основной машины. Если есть беспроблемный выход в интернет, то даже 7-ка вполне может быть основной ОС. Игры? Ну так тут надо себе задать вопрос: зачем мы все позволили свернуть цивилизации не туда и вместо покупки игры мы покупаем право её запустить в жёстких рамках чужих людей, которые могут в любой момент сказать "спасибо за твои деньги, а теперь вали отсюда!"? Все эти "цифровые магазины" - это не магазины, а ... Как называются те конторы, которые дают на время чем-то попользоваться? Вот они это самое и есть. Единственная площадка, которая молодцы - это GOG, которые позволяют скачать игру, запустить её без "магазина", защит и даже без интернета.Ostin: ↑ 16.03.2026 11:07як основна машина не має права на життя
Такие дела...
-
Ekz0rcyst
Member
0kie
Відповім вам стосовно мого коментарю про Linux хоча він максимально очевидний і логічний. Відверто, про яке життя на Windows 7 йде мова взагалі неясно, бо старі версії бібліотек, нових версій powershell немає, відповідно scoop та winget нормально не працюють. Актуального софту немає одним словом, що моментально ставить хрест на всіх ініціативах некромантії. Запропонований мною і більше того перевірений на практиці LMDE 7, це актуальний дистрибутив з актуальними бібліотеками та софтом, але що не менш важливо дає можливість "вдихнути життя" в старий ПК/лептоп, так як куди швидше працює без обмежень у функціоналі. Ось і вся відповідь, а у кого які звички чи ще щось мені абсолютно байдуже мова ж геть не про це. Вибачте мене, тема про легасі систему з усіма витікаючими.
Відповім вам стосовно мого коментарю про Linux хоча він максимально очевидний і логічний. Відверто, про яке життя на Windows 7 йде мова взагалі неясно, бо старі версії бібліотек, нових версій powershell немає, відповідно scoop та winget нормально не працюють. Актуального софту немає одним словом, що моментально ставить хрест на всіх ініціативах некромантії. Запропонований мною і більше того перевірений на практиці LMDE 7, це актуальний дистрибутив з актуальними бібліотеками та софтом, але що не менш важливо дає можливість "вдихнути життя" в старий ПК/лептоп, так як куди швидше працює без обмежень у функціоналі. Ось і вся відповідь, а у кого які звички чи ще щось мені абсолютно байдуже мова ж геть не про це. Вибачте мене, тема про легасі систему з усіма витікаючими.
-
0kie
Member
Пойди к ближайшему от тебя соседу и спроси его: что такое всё процитированное и пользуется он этим или нет? Только предварительно попроси не вызывать на твой адрес "дурку".Ekz0rcyst: ↑ 16.03.2026 12:51нових версій powershell немає, відповідно scoop та winget нормально не працюють
Именно.Ekz0rcyst: ↑ 16.03.2026 12:51тема про легасі систему з усіма витікаючими