Клуб поціновувачів старого заліза

Куратор темы: mklm
Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Member

radical

P4VM800 хто б міг таке очікувати під капотом, да?
Це як у сцені з першого Форсажу, коли Брайан підкотив згорівшу Супру до гаража Торетто :lol:
radical
Member

spoglyadach
Так, дивно, це досить пізня плата, прескоти G1 вже знає, а тут топ нортвуд.
spoglyadach
Member

Особисто я дуже їм вдячний, краще міг бути тільки екстрім, але це вже зовсім фантастика в наших широтах :eek:
Чи тут в когось є екстрім 478?
radical
Member

spoglyadach
Є нортвуд М0, трохи недоекстрім ;)

З екстрімів є тільки X9100 і QX6700
Prescot478
Member

spoglyadach: 10.03.2026 21:16 Нарешті щось цікаве нащупав на цьому вашому олуху, перепуки у відчаї :laugh:
спойлер
Изображение
Изображение
Изображение
Відправлено через 4 хвилини 50 секунд:
Тим часом ціни на DDR5/DDR4 почали тиcнути на ринок геймерської легендарної нєобичайної RDRAM, золотий стандарт гєя мінга тих років :lol:
спойлер
https://www.olx.ua/d/uk/obyavlenie/redk ... bserved_ad
Також купив (рік тому)на olx таку саму материнку, правда там був передтоп пеньок 3.0, а який? не памятаю, треба лізти в закрома дивитись
Бумик
Member

Prescot478: 12.03.2026 21:08 правда там був передтоп пеньок 3.0
Маю на сокет 478 два проци.Один 2,8 з метровим кешем.Другий 3,0 з кешем 512 кб.*Кукурудзяні мегагерци*.Купу материнок 478 давно вже продав,а проци залишив,як памятку...про кукурудзу :gigi:
Prescot478
Member

Якщо попадется вайбова материнка на 478 обовязково куплю, щось воно мені подобаєтся це жалкоє поделіє від інтел під опреділенієм "сокет-478" )))
ApostolCV
Member

spoglyadach
,вітаю крута покупка.
P.S. я з цим не зустрічався з цим бо в ті роки звідки в мене на таке гроші .
Однак якщо вірити інтернету , то старші нортвуди навіть без розгону могли піти SNDS, хтось з цим зустрічався/ може чув ?
spoglyadach
Member

radical

X9100 - пішов гуглити, не шарю за цю тєму B-)
Prescot478: 12.03.2026 21:08 Також купив (рік тому)на olx таку саму материнку, правда там був передтоп пеньок 3.0, а який? не памятаю, треба лізти в закрома дивитись
Пирскотіна скоріш за все SL7PM, бо як вище писали материнка періоду заката 478
Бумик: 12.03.2026 21:50 Маю на сокет 478 два проци.Один 2,8 з метровим кешем.Другий 3,0 з кешем 512 кб.*Кукурудзяні мегагерци*.Купу материнок 478 давно вже продав,а проци залишив,як памятку...про кукурудзу :gigi:
Та чого ж кукурудза, верхні Нортвуд якраз таки одна з самих цікавих архітектур на 478 бо вілямєта був доволі сирий з купою приколів, а Пирскотіна мала вже доволі довгий конвеєр бо якраз в ньому почалили робити серйозну ставку на вєлікого кукурузо :laugh: Самий яскравий представник кульмінації то мабуть Pentium D ось де сама смачна кукурудза :eek:
Prescot478: 12.03.2026 23:13 Якщо попадется вайбова материнка на 478 обовязково куплю, щось воно мені подобаєтся це жалкоє поделіє від інтел під опреділенієм "сокет-478" )))
Не попадеться, нещодавно прослизнула EpoX на 478 то як написав пару годин після публікації то відповіли що вже відправлена. Хоча якийсь банальний АЦУЦ 800SE думаю не проблема вичепити, але ж не сказати що це прям вайбова материнка. Думаю вони вже у всіх є хто хоч іноді бавиться 478 платформою, в мене ще Абітка лежить не сама топова але треба до неї дістатись та перевірити, мені її в пакетику АТБ відправили колись :spy:
ApostolCV: 13.03.2026 01:29 spoglyadach
,вітаю крута покупка.
P.S. я з цим не зустрічався з цим бо в ті роки звідки в мене на таке гроші .
Однак якщо вірити інтернету , то старші нортвуди навіть без розгону могли піти SNDS, хтось з цим зустрічався/ може чув ?
Дякую,
Почитав про SNDS але на скільки я бачу то там більше стосується ранніх лінійок та степінгів Нортвудів, можливо пов'язано із живленням та подачею завищеної напруги на кристал та не дуже точним показанням моніторингу. Навіть більш пізні плати на 775 часто грішили тим що показували занижену чи завищену напругу відносно замірів мультиметром на фазах. Ну і дивлячись які температури вказують юзери то ще й очевидно що кривий моніторинг тоъ самоъ температури трохи вводив їх в оману, бо які 37 градусів при розгоні ранніх степінгів та ще й з підняттям напруги при відведенні тепла через кришку. Це ж маразм якийсь, я б ще зрозумів якби писали "маю кілограмовий залман і температура не перевищувала 45" але ж там багато в кого бокси або щось подібне і такі смішні показники
Mykolay3ack
HWBOT OC Team

spoglyadach: 13.03.2026 14:28Не попадеться
Так, доба 478 пройшла (колись трапились ECS Photo PF1 та багато інших цікавих Albatron, EpoX, Abit)
Зараз треба по дешевше брати 775/1156/1155 та ам2/ам3, хоча вже і 775 доволі дорого.
spoglyadach
Member

Да ну, а що цікавого в Альбатронах? Я всі їх плати звісно не щупав, але одну доволі популярну на 462 з нфорс2 маю і одну під 478 трохи ганяв на 865. Таке собі, може там є якісь хінти та лахаки типу ізі-вольтмода, але в базовому виконанні можу оцінити їх на 4 з 10 бо якось і по налаштуваннях бідненько і в цілому біваси мені не дуже зайшли. Хоча варто визнати що конденсаторної чуми в них не помітив як у деяких більш модних відомих брендів, може якщо просто взяв зібрав і юзаєш то вони і норм

Відправлено через 2 хвилини 50 секунд:
Гадаю що залізки такого формату стали рідше з'являтись у продажу бо в цілому самих продажів стало менше з об'єктивних причин, а так старого заліза ще має бути дофіга десь по кладовках. Але так в загальному якось сумно, особливо якщо не маєш якогось базового парку норм залізяк і хочеться їх потицять, треба прям полювати за ними :rolleyes:
radical
Member

spoglyadach: 13.03.2026 17:53 Да ну, а що цікавого в Альбатронах? Я всі їх плати звісно не щупав, але одну доволі популярну на 462 з нфорс2 маю і одну під 478 трохи ганяв на 865.
Ну, їх у нас не було так прямо уже і багато.
Так, зрідка траплялися. По можливостям розгону - ну десь щось типу Солтека, напевне.
До мене потрапила LGA775 плата Альбатрона на і865, здох біос, а флешка була припаяна. Оскільки Альбатрон і їхній сайт з каталогом плат на той момент вже теж подохли, навіть знайти біос, не знаючи точно назви моделі було досить складно. Я щось там наколупав через вебархів, перепаяв флешку, прошив, воно стартануло, але вело себе досить дивно, показувало у біосі якісь ліві температури і переплутані покази обороту вентиляторів. Тільки тоді я збагнув, що зашив туди біос не від тої плати, а від плати на 478 сокеті ще.
Згодом я найшов правильний біос і прошив, завівся навіть Cedar Mill на ній, хоча там нічого, крім прескоттів, наче не повинно було підтримуватись.
Що ще цікаво, у Альбатрона в біосі був якийсь аналог асусівського Hyper Path, тобто примусового вмикання PAT, що підвищувало продуктивність роботи плати з оперативою на рівень топового i875.

До речі, якщо комусь цікава ця плата (повноформатна, 4 слоти RAM), можу зміняти на якусь гігабайтину LGA775/і865
Prescot478
Member

Альбатрони норм мамки, дубові правда але живучі, їх плюси як вище дописувач згадав в Hyper Path, і бажано щоб була без бортової мережі служать такі мамки довго.
Ще пригадавсь Солтек на 865 чіпсеті, теж нічого особливого та був у них Red Storm щось типу пату та гіперпату, пригадую як цей редсторм розганяв пенька при навантажені, піньок бідака чуть не взлітав від гулу вентилятора ))) потім на солтеку всі кондера попухли тай гаплик прийшов тайванцю але треба віддати належне він відпрацював своє.
mklm
Member

radical: 13.03.2026 21:24 Оскільки Альбатрон і їхній сайт з каталогом плат на той момент вже теж подохли, навіть знайти біос, не знаючи точно назви моделі було досить складно.
https://drive.google.com/drive/folders/ ... neAVBW9iXD
ApostolCV
Member

Я якщо чесно не розумію хайпу стосовно то ї ж самої P4C800 Delux.
З нортвудом - ОК. Якщо розглядати їх в купі з Прескотом то VRM там для нього слабий , про розгін я би взагалі не думав.
Звичайно, якщо в умовах не стоїть феєрично пролюбить дорогий преск 3.4ГГц та не саму дешеву мамку.
А от ЕПОКС на диво кращі. Про Абіти промовчу бо їх х.. знайдеш.
radical
Member

ApostolCV: 14.03.2026 00:16 Про Абіти промовчу бо їх х.. знайдеш.
Та десь так само, як і альбатрони. Мені зовсім випадково трапились 478 і865 і 939 K8T800 pro
Mykolay3ack
HWBOT OC Team

ApostolCV: 14.03.2026 00:16Про Абіти промовчу бо їх х.. знайдеш.
Одні з топ плат під розгін, є пара на 865 та була на 875, але з відвальним сокетом(((
ApostolCV
Member

Mykolay3ack, abit ic7 max3 , заверніть 2 шт., з собою . :D
spoglyadach
Member

radical: 13.03.2026 21:24 Ну, їх у нас не було так прямо уже і багато.
Так, зрідка траплялися. По можливостям розгону - ну десь щось типу Солтека, напевне.
Ну ви трохи неправі, траплялись періодично, прикол був в тому що їх наче не завозили найбільші постачальники тих часів або не дуже великими партіями. Найчастіше їх можна було зустріти в готових збірках, все через банальну цінову політику яка дозволяла зекономити 10-20 баксів на платі з таким же набором чипсетів. Умовно якийсь ASUS A7N8X коштує 80 баксів а Albatron 65, ось і профіт. Особливо їх любили невеликі хвірмочки чи магазини які ці збірки і збирали, якось знайомий купував собі перший свій компутор і запросив мене як експерта пройти із ним до найближчої такої конторки. От якраз там я бачив одночасно мінімум 3 компа з альбатронами, йому взяли на нфорс2 з бартоном 2500+ на борту та 512мб пам'яті (класіка+мінєт того часу :laugh: ).

ApostolCV
А який хайп навколо цих материнок? Ну окрім того що їх випустили 999 штук і їх просто банально мало залишилось живих, наче нічого там такого і немає окрім тонких нюансів що відчує 1,5 ентузіаста. На скільки пам'ятаю там така ж сама топологія живильника як в банального делюкса чи 800SE і так само немає ніякого притомного охолодження цього добра. Давайте ще почнемо з того, що існує дві ревізії тих же 800SE одна з них має по 2 силових елементи на фазу, а друга має по 3 елементи, тобто теоретично другий варіант має бути цікавіший. Банальне розподілення навантаження та тепла, більша площа розсіювання. Ну і якщо прям любиш поганять, то мабуть треба сісти і подумать над оснащенням того пітальніка радіаторами та його обдувом. Базовий мінімум це накинути чашку від Zalman що б вона обдувала ті радіатори хоч мінімально або накинути 60-80мм карлончіка що б він виконував цю функцію. Я сам планую таким зайнятись як буде більше вільного часу, вже підготував жертву з тими самими трьома мосфетами. Тільки ніяк не зрозумію як краще ці радіатори до них клеїти що б і надійно і теплопроведення було нормальне :-/

Стосовно EpoX я мабуть не дуже погоджуюсь, бо в мене є одна епоксіна на 865 і не сказав би що вона прям якась вершина інженерної думки для розгону 478 там ті ж самі 3 фази живлення в тісному просторі і по 3 мосфети на фазу (але хоча б не 2). Хоча якщо десь дістати епоксіну на 875 (удачі бро) то там в плати аж 4 фази, оце мабуть теоретично може бути цікавіше :rotate: Абіти постійно зустрічались мені на ібей іноді навіть по 30 баксів і точно пам'ятаю як там відлетів комплект IC7+3.4 Presscot з коробасом та пам'яттю щось чи за 50 чи за 55 баксів. Це уло мабуть в 2021 році що там наразі не скажу бо заходжу дууужеее рідко і навряд буду там щось таке замовляти але ящо прям дуже хочеться то треба моніторити ситуацію і впевнений що купити цілком реально

P.S: відкрив що б оживити в пам'яті зображення P4C800 і мені прям стало фізично погано від реалізації живлення, це просто якесь убожество :weep: тут EpoX реально іграє і переігрує
Просто гляньте і порівняйте оці витвори мистецтва з ASUS

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/2hx7m ... 0.jpg.webp
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/vtyBj ... 0.jpg.webp
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/37jLo ... 0.jpg.webp
radical
Member

mklm: 13.03.2026 23:59
radical: 13.03.2026 21:24 Оскільки Альбатрон і їхній сайт з каталогом плат на той момент вже теж подохли, навіть знайти біос, не знаючи точно назви моделі було досить складно.
https://drive.google.com/drive/folders/ ... neAVBW9iXD
Дякую, друже, за посилання, але проблема ще в ідентифікації плати.
у мене щось типу такого
https://theretroweb.com/motherboards/s/ ... 865pe7-pro
але там ціла купа біосів, для про-, не-про-, про-ІІ, ще треба розбиратись.
Там ще флешка була якась паскудна, на 3 МБіта. Скільки я її не прошивав (і міняв на точно таку саму), жодного разу вона з неї не стартувала, хоча прошивка бездоганно проходила, як і верификація.
А стартанула с універсальної PMC LPC/FWH флешки 4MBit, в яку я її паскудний 3МБіт біос юніфлешем запхав.

spoglyadach
Я пам'ятаю, альбатрони десь в районі 478 сокету траплялися, ну ще 775, як у мене. Ні раніших, ні пізніших мені не траплялося. Ну й десь в районі Core2 він і здох.
У них ще був такий характерний блакитний текстоліт, трохи світліший за синій гігабайтівський.
Абіти навіть попадалися частіше, звичайно, часто у вигляді безпонтових плат типу АМ2/775 на nForce MCP.
А нфорсів2 я яких тільки не бачив, але альбатрон чомусь не згадується.
Ответить