Огляд та тестування материнської плати MSI MEG X870E GODLIKE X EDITION для платформи AMD Socket AM5. Лімітована серія для поціновувачів

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Piter Cantrope: 12.03.2026 22:07Чим ближчими будуть десктопні процесори до серверних, тим більше будуть брати їх під різні юзкейси, де це можливо.
Це погано?
Ну, ви говорите про характеристики HEDT. Пам'ятаєте, скільки коштували HEDT проци інтела
А тепер згадайте скільки і тій ціні було маркетингу і як змінювался ціна від 7ххх до 10ххх 2066-го сокета. Ми ж за собівартість, а не про те, скільки Інтел хотіла грошей
Але можу вас потішити. Багато інсайдерів кажуть, що в Nova Lake буде більше ліній
Поки інтел на десктопі не буде підтримувати 4x4x4x4 біфуркацю, яка є на АМД з часів AM4 тупе збільшення кількості ліній не допоможе сильно.
Ektalion: 12.03.2026 22:36SATA нікуди не пропадуть, бо харди завжди будуть потрібні.
А ви гляньте скільки SATA на цій платі. А ця плата за практично всі гроші світу.
Piter Cantrope
Member

yurius_r: 12.03.2026 23:17
Piter Cantrope: 12.03.2026 22:07Чим ближчими будуть десктопні процесори до серверних, тим більше будуть брати їх під різні юзкейси, де це можливо.
Це погано?
Погано для Інтел і АМД) Бо вони хочуть продавати зіони і епіки по 10к, чи по скільки вони там продаються, а не кори і райзени по $500.
s1nedus
Member

yurius_r: 12.03.2026 23:17
Ми ж за собівартість, а не про те, скільки Інтел хотіла грошей
Себестоимость бесполезная цифра для конечного потребителя от которой покупателю не тепло не холодно
Intel74320ASuperFin+
Member

Обычный тест процессора в разгоне на самой дорогой плате. Где хотя бы тестирование платы расширения с ген 5 ссд? Нет нормальных обзорщиков плат в сети, которые тестируют абсолютно весь функционал платы.
Denvys5: 12.03.2026 16:37
xIIImaL: 12.03.2026 15:56Так а в чем платы виноваты если у процов максимум 24 линии
PLX чіпи існують
але овер кілобакс плата не може його мати, маржа постраждає :weep:
Броадком продает плату 5.0 х16 с псие свичем за стоимость двух годлайков. Времена дешевого плх закончились на 2066 мертвом сокете.
yariksom
Member

Piter Cantrope: 12.03.2026 16:01
yariksom: 12.03.2026 15:50 Як це вже задовбало "Вони ділять лінії PCI Express 5.0 зі слотом M.2_2", і така штука на всіх преміальних платах ціною в 1-2 тисячі паперів.
Впаяйте вже якийсь чіп в свою плату бббббббббблін
Чекайте на Nova Lake і нові райзени. Там має бути більше ліній.
Broadcom чіп впаяти для розширення ліній не так вже й важко.
Так, вони будуть повільніше працювати, але будуть.
WWQ
Member

Intel74320ASuperFin+: 13.03.2026 07:13Времена дешевого плх закончились на 2066 мертвом сокете
для работы было прям шикарно в свое время под виртуалочки, да и сейчас не дурно, нарыл древний скрин свой...
познакомился с этой платформой еще в 17 году, сначала был 7940х, после старого 6950х все прям заиграло новыми красками... если грульки за скобки вынести...
Вложения
Screenshot 2026-03-13 081334.png
yurius_r
Member

s1nedus: 13.03.2026 01:33Себестоимость бесполезная цифра для конечного потребителя от которой покупателю не тепло не холодно
Дуже дякую, КЕП. Я свій приклад із 2066 сокетом навів, вам там щось не зрозуміло?
Piter Cantrope: 12.03.2026 23:36Погано для Інтел і АМД) Бо вони хочуть продавати зіони і епіки по 10к, чи по скільки вони там продаються, а не кори і райзени по $500.
Ну знову ж мова не про "бажання" у вакуумі. Є відносно дешеві Епік/тредріппери, але із-за кількості ядер - ліній pcie та каналів там багато. Але там є декілька проблем, в саме ціна материнки та пам'яті, бо каналів там мінімум 6. І воно не вміє в гарне споживання електрики під малим навантаженням, в простої там може бути більше 100 Вт, в це іще і гаряче и тихо не охолодиш. З іншого боку проблеми десктопу також вже назбиралися і їх якось треба вирішувати. Бо наступний Zen6 потягне 24 ядра 48 потоків, в каналів пам'яті та ліній pcie залишиться так само. Та й APU тіпа 8700G чи уявний Ryzen AI 470 із 890m 16CU лише з двома каналами досить безглузда історія. Ті ж Apple зрозуміли це давно, і навіть не топовий M5 pro обганяє за швидкістю пам'яті Ryzen AI Max, а це 4-х канальний топ на x86. Коротше треба з лініями pcie та швидкістю пам'яті на десктопі щось робити.

P.S. Та й питання із портативками як на мене не вирішене, там також треба 3/4 канали пам'яті, мінімальний проц на умовні 6-8 компактних ядер та iGPU на 16-20 CU. А зараз це або порізаний топ із ноутах, що коштує як крило боїнга і все одно йому не вистачає швидкості пам'яті, або монстри із AI MAX, який в портативках виглядає дуже дивно
Denvys5
Member

Intel74320ASuperFin+
Не обов'язково піднімати 5.0 х16 PLX

4.0, ба навіть 3.0 для тих дисків
Intel74320ASuperFin+
Member

Хорошая была платформа, у которой самое слабое звено - сам центральный процессор. После 2066 умер дешевый ХЕДТ.
Denvys5: 13.03.2026 09:09 4.0, ба навіть 3.0 для тих дисків
По идее могли вырезать ЮСБ4 и 1 Ген 5 нвме и выделить 3х8 линий на 3 х16 слотов. У Х870Е Эйса, Х670Е Эйса и Х670Е Годлайка получше с распределением линий. Сделать ДИММ карту как у Асуса и повесить на нее чипсетные линии.
Mozdev
Member

yariksom: 12.03.2026 15:50 Як це вже задовбало "Вони ділять лінії PCI Express 5.0 зі слотом M.2_2", і така штука на всіх преміальних платах ціною в 1-2 тисячі паперів.
Впаяйте вже якийсь чіп в свою плату бббббббббблін
Раніше додавали окремий чіп для периферії( usb, ethernet, IEEE-1394, e-sata, додаткові SATA порти на мат.платі і т.д.), якщо не вистачало ліній з процесора або чипсета, так воно працювало іноді на 10% повільніше( здебільшого у виробників шитрпотребу), але це повністю вирішувало проблему нестачі ліній і взаємного блокування, тобто можна було задіяти всі порти та роз'єми одночасно, о це був преміум, а зараз вони роблять шитпотреб за великі грощі, і кажуть вам жеріть гівно та не обляпайтесь.
yariksom
Member

Mozdev
Про це я й писав.
А було ще прикольно коли графічний чіп в матплату паяли.
Зараз юзери скажуть "Діду, ти з глузду з'їхав - пий таблетки" :gigi:
Рішення зробити це в самому процесорі мені з самого початку не подобалося, лишній нагрів, і ще 10 зауважень, але індустрія пішла таким шляхом.
Vladys77
Member

Подивився вартість. Далі можна не читати.
Зрозуміло що вона крута. Але материнка за ціною ігрового ПК початкового рівня...
Melofon
Member

Блок EZ Bridge имеет магнитную конструкцию, так что его можно без проблем снять. Именно на нем находится батарейка CMOS.
Интересно зачем надо было засовывать батарейку под съёмный экран? :think: Ведь если его надо будет снять то сразу все настройки биоса тю-тю, что не очень то и продумано, лучше бы она была на плате.
Ektalion: 12.03.2026 22:36SATA нікуди не пропадуть, бо харди завжди будуть потрібні.
Ну именно харды не всегда и не всем нужны, но конечно я не против сата, они по любому нужны, у меня например там сата ссд подключены и выкидывать я их не собираюсь пока они не помрут сами, ну а так кому нужен очень большой объём то конечно тут харды вне конкуренции.

Отправлено спустя 3 минуты 10 секунд:
yariksom: 13.03.2026 15:14А було ще прикольно коли графічний чіп в матплату паяли.
А вот это как раз и не прикольно сейчас было бы, бо встройка которая работала бы сейчас через чипсет была бы медленнее чем те что в процах, тогда когда они были очень слабые и медленные это большой роли не играло, а теперь бы была бы потеря, особенно если встройка мощная.
Ektalion
Member

Melofon: 14.03.2026 12:53 Ну именно харды не всегда и не всем нужны, но конечно я не против сата, они по любому нужны, у меня например там сата ссд подключены и выкидывать я их не собираюсь пока они не помрут сами, ну а так кому нужен очень большой объём то конечно тут харды вне конкуренции.
Використовувати для усього виключно ССД - рівень самовпевненності 99 лв.
yurius_r
Member

Ektalion: 14.03.2026 13:10Використовувати для усього виключно ССД - рівень самовпевненності 99 лв.

В мене RAID-Z1 невиличкий NAS на 5 NVME - тихенько і дуже швидко. HDD думаю як бекап додати
StingerYar
HWBOT OC Team

Melofon: 14.03.2026 12:53Интересно зачем надо было засовывать батарейку под съёмный экран? :think: Ведь если его надо будет снять то сразу все настройки биоса тю-тю, что не очень то и продумано, лучше бы она была на плате.
Не совсем так, оно на магнитах, после его снятия батарейка будет в прямом доступе. Это если захочется вообще все снимать оттуда, то тогда да, придется доставать и батарейку. У нее, так сказать, своя "нора".
спойлер
0.jpg
Nutbar
Member

StingerYar
Оце так преміум розміщення батарейки :gigi:
StingerYar
HWBOT OC Team

Nutbar
Жарти жартами, але нехай вже краще так, ніж під радіаторами чипсетів, або десь вглибині зони I/O чи інших позиціях, що треба потім пів плати розбирати аби дістатись до неї (а в умовах корпусу ще й демонтаж всього робити). :gigi:
Melofon
Member

Ektalion: 14.03.2026 13:10
Melofon: 14.03.2026 12:53 Ну именно харды не всегда и не всем нужны, но конечно я не против сата, они по любому нужны, у меня например там сата ссд подключены и выкидывать я их не собираюсь пока они не помрут сами, ну а так кому нужен очень большой объём то конечно тут харды вне конкуренции.
Використовувати для усього виключно ССД - рівень самовпевненності 99 лв.
А в чем проблема если например для себя лично я так хочу? я же не писал что и всем так надо и тем более я написал что если нужен большой объём и нет денег на ссд такого объёма то тут хдд конечно маст хэв, а вы там чет подумали что кому-то что-то навязываю или утверждаю, и в чем я не прав когда написал что хдд не всегда и не всем нужны? Я последние сборки только на ссд и собирал и людям хватает, а когда не хватает то докупают ещё один ссд, поэтому я и пишу что не всегда и не везде, это когда надо 6-10+ ТБ тогда тут хдд, но для большинства обычных людей хватает и 1-2ТБ ссд для начала.

Отправлено спустя 31 секунду:
StingerYar: 14.03.2026 21:30
Melofon: 14.03.2026 12:53Интересно зачем надо было засовывать батарейку под съёмный экран? :think: Ведь если его надо будет снять то сразу все настройки биоса тю-тю, что не очень то и продумано, лучше бы она была на плате.
Не совсем так, оно на магнитах, после его снятия батарейка будет в прямом доступе. Это если захочется вообще все снимать оттуда, то тогда да, придется доставать и батарейку. У нее, так сказать, своя "нора".
спойлер
0.jpg
Другое дело.
Ektalion
Member

Melofon: 15.03.2026 16:07 А в чем проблема если например для себя лично я так хочу? я же не писал что и всем так надо и тем более я написал что если нужен большой объём и нет денег на ссд такого объёма то тут хдд конечно маст хэв, а вы там чет подумали что кому-то что-то навязываю или утверждаю, и в чем я не прав когда написал что хдд не всегда и не всем нужны? Я последние сборки только на ссд и собирал и людям хватает, а когда не хватает то докупают ещё один ссд, поэтому я и пишу что не всегда и не везде, это когда надо 6-10+ ТБ тогда тут хдд, но для большинства обычных людей хватает и 1-2ТБ ссд для начала.
Мова була про використання ССД для УСЬОГО. Тримати якісь важливі файли на ССД - погана ідея. Бо якщо хард ще якось можна відновити, то ССД - ти попав. Вдумливо читай.
Ответить