nutman: ↑
09.03.2026 09:22
zalizo_org: ↑
08.03.2026 22:15
Братику, в тебе відяха топ топчанський. Я б на твоєму місці сидів роками і горя не знав на 4К. Навіть на своїй чудово себе почуваю.
Відправлено через 2 хвилини 35 секунд:
nutman
Так якщо твій сценарій використання дозволяє OLED без проблем користуватися, то чому, власне, ні? Купи та й отримуй задоволення.
вот эти вот приписки маленькими буквами это что? В смысле мой сценарий использования позволяет? А монитором что, можно как-то иначе пользоваться, разделывать на нём рыбу? Ютуб, фильмы, чтение
та ні, рибу на ньому розбирати не треба, але сценарій - це про твою чесність перед самим собою. Перед тим як нести 30-40к у магазин, варто відповісти на кілька питань, які я сам собі ставив:
1)скільки годин на добу монітор реально працює без перерви? три години - це одне, а 10-15 - зовсім інша арифметика для органіки.
2) Чи готовий ти ламати свої звички заради панелі? Ховати панель задач Windows, переходити на темні теми всюди, де можна, і обмежити роботу в Word/Excel чи IDE з білим тлом? Для OLED це не просто користування, це питання виживання субпікселів.
3) де стоїть монітор? якщо позаду нього батарея чи інший обігрівач - тепле повітря йде вгору через нутрощі монітора, що не додає йому життя. Або якщо сонячна сторона (як у мене) - чи вистачить тобі яскравості перебити сонце, і чи не перетвориться глянцевий OLED на дзеркало, в якому ти будеш бачити себе, а не контент?
Якщо ти готовий просто купувати новий монітор кожні 3 роки (долати проблему методом грубої сили), то на ці питання можна забити. Якщо ж хочеш пристрій на 5-7 років - тут починаються компроміси.
Я коли обирав, теж думав, що потону в асортименті. А виявилося, що реальних кандидатів було всього кілька: LG C3/C4 (і можливо С5) vs Samsung Odyssey Neo G7 43" (VA Mini-LED). Я зважив свій режим і зрозумів, що OLED у мене стільки не проживе.
Обрав Mini-LED і отримав те, чого OLED не дасть фізично - космічний запас яскравості. Коли грав у Until Dawn, там є момент коли ти ходиш по локаціях з газовим ліхтарем у руках персонажа. Так от, цей ліхтар світив так, що в моїй реальній кімнаті на білих стінах (за 3 метри від столу!) йшло таке саме мерехтіння язиків полум'я, ніби я те багаття розпалив прямо на столі. Це був справжній шок і зовсім інший рівень занурення, при цьому я взагалі не парюся за статику чи вигорання.
Так що OLED - це круто, але Mini-LED у правильному виконанні дає емоції не гірші, а в плані надійності і яскравості - це зовсім інша ліга.