Вибір відеокарти

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Відповісти
Автор
Повідомлення
Yurius
Member

Повідомлення

Nouriel: 07.03.2026 19:44то працювало якшо один моітор втикнути у відяху, інший у мамку
хм,зараз спробую такий варіант ,спочатку правда треба згадати де в біосі увімкнути інтеграшку назад.

Відправлено через 1 хвилину 56 секунд:
Nouriel: 07.03.2026 19:44в баузере скачет до 50w, а если зависнуть на одной вкладке то 35-37 будет
ось так у мене було на 2к 180гц моніку та на 4к 120гц тв тільки падає до 20вт,а ось на 2к 360 гц воно нікуди не рухається..
Ektalion
Member

Повідомлення

Hells Angels: 07.03.2026 19:14 вимкни її і все, перемикання не працює взагалі ніяк.
Краще інтегроване відео повністю не вимикати., а зробити його другим номером в пріоритеті використання. Завжди пригодиться.
l-m
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 07.03.2026 18:48 Yurius
Можете спробувати hybrid graphics.
Підключаєте монітор до материнки, а не до вк. Призначаєте браузер, відеоплеєр, нескладні 2d проги на інтеграшку. А ігри на вк. Тоді відеокарта не буде нічого споживати.
НВідія так не вміє, та все одно під'їдає, це тільки Радеони повністю вимикаються.
Hells Angels
Member

Повідомлення

Ektalion: 07.03.2026 19:51а зробити його другим номером в пріоритеті використання.
не вміє вінда у перемикання між інтеграшкою та дискреткою на ам5
вже пробував пару місяців тому запустити перемикання виставляючи пріоритети у вінді, ноль на масу.
Ektalion
Member

Повідомлення

Hells Angels: 07.03.2026 19:59 не вміє вінда у перемикання між інтеграшкою та дискреткою на ам5
вже пробував пару місяців тому запустити перемикання виставляючи пріоритети у вінді, ноль на масу.
Нічого не знаю, у мене ігри запускає виключно дискретка, інтеграшка відпочиває :dontknow:

Її відключати повністю не бажано, на випадок усяких форсмажорів. Щоб потім була змога зайти у в віндовс/біос.
vsx
Member

Повідомлення

Yurius: 07.03.2026 19:50 ось так у мене було на 2к 180гц моніку та на 4к 120гц тв тільки падає до 20вт,а ось на 2к 360 гц воно нікуди не рухається..
а если герцовку поставить 180?
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Striker: 07.03.2026 19:11 але чому при ALT+R з'являється якийсь баг, що треба робити релоад системи? Ще й тепер костиль з локом фпс, хоча на старому драйвері такого не було.
Спробував цей страшний alt-r у страшному адреналіні. Працює, релоад системи не знадобився. Лок фпс теж працює :dontknow:
https://drive.google.com/file/d/1BLd3ZY ... TSQPb/view
Драйвер останній. На попередньому було наче так само.
спойлер
Screenshot 2026-03-07 201640.png
Yurius
Member

Повідомлення

vsx: 07.03.2026 20:20
Yurius: 07.03.2026 19:50 ось так у мене було на 2к 180гц моніку та на 4к 120гц тв тільки падає до 20вт,а ось на 2к 360 гц воно нікуди не рухається..
а если герцовку поставить 180?
тоді все ок(200гц ставив,180нема вибору),50 с падінням до 20 ,а якщо поставити 60гц то просто 20вт макс.
man1242
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 07.03.2026 18:48 Yurius
Можете спробувати hybrid graphics.
Підключаєте монітор до материнки, а не до вк. Призначаєте браузер, відеоплеєр, нескладні 2d проги на інтеграшку. А ігри на вк. Тоді відеокарта не буде нічого споживати.
Ну якщо інтеграшка підтримує монітори з такою частотою.
спойлер
Screenshot 2024-10-04 203531.png
Відправлено через 7 хвилин 58 секунд:
Filabatya: 07.03.2026 14:29 радеон, бо фср4 туди ще досі не завезли
Відправлено через 54 хвилини 34 секунди:
та бачу шо оптискейлером можна завезти, але це не нативна підтримка
Так там нічого складного. Просто перетягнути файли оптискейлера в папку з грою, і запустити bat
І fsr4 можна буде увікнути у всіх іграх, у яких є fsr2 або fsr3. Коли вийшла нова версія fsr - в той же день можна її отримати у всіх іграх, просто вставивши новий dll. І не чекати поки деви чи амд колись там додадуть.
спробував у себе, працює усе чудово але фпс на 1% нижчий ніж напряму :rolleyes:

Відправлено через 23 хвилини 57 секунд:
Hells Angels: 07.03.2026 19:59
Ektalion: 07.03.2026 19:51а зробити його другим номером в пріоритеті використання.
не вміє вінда у перемикання між інтеграшкою та дискреткою на ам5
воно то перемикає але через те що в тебе сігнал виходить через зовнішню відеокарту то і дублює інфу що робить нуль на масу, навантаження по моніторінгу є на інтеграшку.
QFlash
Member

Повідомлення

Yurius
Ви на чому?
Yurius
Member

Повідомлення

QFlash: 07.03.2026 21:10 Yurius
Ви на чому?
[CPU] AMD Ryzen 7800X3D
[MB] Asrock B850m Steel Legend WIFI
[RAM] G.Skill Flare 2x16Gb 6200mhz cl30
[GPU] RX 9070 XT Asrock Steel Legend
[MONITOR] Philips Evnia 27M2N8500/00 OLED 2k 360hz

чи ви про щось інше?
QFlash
Member

Повідомлення

WOW!

Відправлено через 49 секунд:
Yurius
WOW!
Striker
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 07.03.2026 20:24Спробував цей страшний alt-r у страшному адреналіні. Працює, релоад системи не знадобився. Лок фпс теж працює
Господи, до чого тут взагалі Radeon chill? :facepalm:
Зайдіть в глобальні налаштування і виставте лок на умовні 70-90 фпс. Запустіть гру не відкриваючи вікно Adrenalin, хай він там десь в треї висить. Подивіться фпс якоюсь сторонньою софтиною або прямо в грі, якщо є. Заходжу в KCD1, стоїть лок 80 фпс, а воно відразу в меню вже 160+, потім відкриваю вікно Adrenalin, заходжу в гру, і тільки тоді вже 80 фпс. ALT + R вибиває в KCD1 і HOGWARTS LEGACY. Не тільки в мене таке, он вище ж писали вже.
QFlash: 07.03.2026 21:50WOW!

Відправлено через 49 секунд:
Yurius
WOW!
WOOOOOOW!
QFlash
Member

Повідомлення

WOW!

Відправлено через 13 хвилин 23 секунди:
Yurius
Там памяті бракує
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Striker: 07.03.2026 22:04 Господи, до чого тут взагалі Radeon chill? :facepalm:
Зайдіть в глобальні налаштування і виставте лок на умовні 70-90 фпс. Запустіть гру не відкриваючи вікно Adrenalin, хай він там десь в треї висить. Подивіться фпс якоюсь сторонньою софтиною або прямо в грі, якщо є. Заходжу в KCD1, стоїть лок 80 фпс, а воно відразу в меню вже 160+, потім відкриваю вікно Adrenalin, заходжу в гру, і тільки тоді вже 80 фпс. ALT + R вибиває в KCD1 і HOGWARTS LEGACY. Не тільки в мене таке, он вище ж писали вже.
До чого radeon chill? Бо саме так називається та штука в драйвері, яка обмежує фпс. :shuffle: Дозвольте поцікавитись, а ви як ставите глобальний лок фпс?
Виставив 80 фпс в глобальних налаштуваннях.
спойлер
Screenshot 2026-03-07 222646.png
Перезапустив комп. Лишив адреналін в треї. Ввімкнув afterburner i rivatuner для моніторингу. Зайшов в Subnautica. 80 фпс :dontknow:
спойлер
Screenshot 2026-03-07 222438.jpg
Striker
Member

Повідомлення

Piter Cantrope
Так зрозуміліше?
спойлер
Зображення

Зображення
Раніше все працювало, тепер через костилі.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Striker
О, тепер зрозуміло :up:

Оце тобі й на. Виходить, що в драйвері є два способи обмежити фпс:
1) Radeon chill
2) FRTC - frame rate target control.

Я завжди користувався chill і навіть не знав, що є ще інший спосіб. Прошу мене вибачити, я не найбільш досвідчений радеощик. Я сидів до 2023 року на 2600k i gtx1070 на своєму пк :gigi: Сидів на PCIe 2.0 i ddr3 і перейшов на PCIe 5.0 i ddr5))
Спробував frame rate target control.
В Gaming -> Graphics є Global Graphics Settings, і там трохи внизу frtc. Увімкнув, поставив 75фпс.
спойлер
Screenshot 2026-03-08 000934.png
Після того у вкладці Home вибрав Use Global Experience для гри. Бо якщо залишити на Custom, то будуть ті налаштування, які вибираються на вкладці самої гри.
спойлер
Screenshot 2026-03-08 000857.png
Ребутнув комп. Не чіпав адреналін, лишив його у треї. Увімкнув afterburner-rivatuner, запустив гру. У грі ліміт 75 фпс. Тобто, воно працює.
спойлер
Screenshot 2026-03-08 001255.jpg
Але якщо придивитись до графіку frametime, то він не рівний. Є просадки фпс. Я потім ще трохи походив у грі, і були навіть більші просадки, коли заходив у приміщення.

Після того я вимкнув frtc i знову увімкнув radeon chill, на тих же 75 фпс. Ребутнув комп, зайшов у гру.
спойлер
Screenshot 2026-03-08 002039.jpg
fps знову обмежений до 75, але графік frametime рівненький, як кардіограма небіжчика. І поки я лазив по грі, то не зловив жодної просадки чи підвисання. Цікаво.

P.S. Мінуси вам ставив не я. Я мінуси взагалі нікому не ставлю на форумі, навіть тому чуваку, який всюди розказує, що прийшов час арм, а x86- мертвий.
Gil_gamesh
Junior

Повідомлення

Piter Cantrope
Я читав, що chill правильно обмежує фпс. Він змушує проц готувати кадри з однаковим інтервалом, і не додає інпут лагу. Тому у вас графік фреймтайму рівний коли увімкнений chill. Пишуть, що треба використовувати саме його, а не frtc або той ліміт, який є у самій грі. Бо той, який у самій грі, часто криво написаний. A frtc - то стара технологія. Таке я на редіті прочитав.

frtc схожий своєю суттю до vsync. Він працює, але додає інпут лаг, і якщо кілька кадрів під ряд не синхронізовані, то то можна зловити статери і інші проблеми. Бо він не вклинюється в pipeline гри, а просто додає ліміт на вказаній частоті зі сторони відеокарти.

Я використовую chill, бо він з мого досвіду працює дуже добре. Але він не обмежує фпс в меню. Тільки в самій грі, коли відбувається 3д рендер. Тому я ставлю ліміт chill на 118фпс (у мого монітора 120Гц частота і є vrr i freesync), і ставлю в меню гри обмеження фпс до 150. Щоб не було високого фпс в меню, і щоб карта не споживала дурно енергію.

Коли активувати radeon chill, то можна вибрати idle i peak fps значення. Я їх завжди ставлю однаково. Якщо вибрати idle значення меншим, то воно ніби має працювати так: ти відійшов від компа і залишив гру відкритою. Драйвер розуміє, що ти афк, і обмежує фпс до того значення, яке вказане в idle. А якщо знову почати рухати мишкою, то драйвер це теж розуміє, і обмежує фпс до того, яке вказане в peak. Але це звучить складно, і я не випробовував. Я ставлю однакове значення idle i peak. І працює воно добре.
Yurius
Member

Повідомлення

Gil_gamesh: 08.03.2026 01:15і ставлю в меню гри обмеження фпс до 150
а як оце зробити?
Геральт
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 08.03.2026 00:41 Striker
О, тепер зрозуміло :up:

Оце тобі й на. Виходить, що в драйвері є два способи обмежити фпс:
1) Radeon chill
2) FRTC - frame rate target control.
Насправді -3 ;)
Бо Chill може бути глобальним, тоді для кожної нової гри буде застосовуватись автоматично його налаштування. Але можна і індивідуально під кожну гру окремо. І працює він трохи інакше ніж глобальний лок. Якщо глобальний просто ріже верх (в мене це 164 для 165монітора), то Chill визначає діапазон. І низ буде відповідати швидкодії в повільних сценах.
Для прикладу, глобальний - 164, Chill 70-90. В меню буде 164, в кат-сценах - 70, якщо постояти в грі, опуститься до 70, швидко крутити камерою - 90.
Інший приклад:
глобальний - 164, Chill 70-70. В меню буде 164, все решта -70.

Загалом, крута штука, тюнити можна індивідуально під кожну гру для макс комфорту свого і карти. В НВ таке не побачиш, і Chill одна з причин покупки АМД
спойлер
Відповісти