Выбор БП

Куратор темы: Melofon
Корпуса и источники питания
Ответить
Автор
Member

Данная тема предназначена для обсуждения и выбора конкретных моделей блоков питания для ПК.

Рекомендации мощности БП к современному железу в виде таблицы:
спойлер
Изображение
PSU Tier List 1 (список по эшелонам БП с краткой инфой )

PSU Tier List 2 (список по эшелонам БП)

Рекомендации по моделям БП с информацией по каждому в виде таблицы

Рекомендации по моделям БП с информацией по каждому в виде текста

Шумовая сертификация (оценки) БП по CYBENETICS

Похожие темы:
Хватит ли блока питания?
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение.
Корпуса
Выбор вентилятора в БП
Писк свист гул шум треск и прочие эффекты в блоке питания

Пожалуйста сформулируйте вопросы согласно шаблону, это поможет сэкономить ваше и наше время.
Правильная формулировка вопросов по шаблону:
спойлер
- Укажите конфигурацию ПК.
- Наличие/отсутствие разгона.
- Бюджет на покупку БП ( можно ли двигаться в большую сторону или нет ).
- Планируется ли апгрейд процессора и/или видеокарты. Если да, то примерный уровень апгрейда.
- Укажите нужно ли наличие таких фишек БП как:
- Сертификат КПД 80+ ( 80+, Bronze, Silver, Gold, Platinum, Titanium ).
- Полу-модульность ( часть кабелей отсоединяются от БП ).
Полная модульность ( все кабели отсоединяются от БП ).
- Полу-пассивный режим работы вентилятора ( при маленьких нагрузках таких как рабочий стол, использование браузера, просмотра видео и других не ресурсоемких задачах вентилятор не крутится и включается только по достижении определённого процента мощности или по достижении определённой температуры ).
- Когда задаете вопросы по конкретным бп обязательно пишите названия моделей правильно и полностью !!! (Это упростит нашу помощь вам и в будущем поиск по теме).
Правильное подключение кабелей БП к видеокарте:
спойлер
Видеокарты высокой мощности (более 225 Вт) обычно оснащены двумя (или тремя) слотами PCIe. По соображениям производительности и безопасности настоятельно рекомендуем использовать два (или три) отдельных кабеля PCIe для подключения таких карт к источнику питания:
спойлер
Изображение
спойлер
Изображение
Руководство по кабелям питания видеокарты:
спойлер
Изображение
Примечание. Все приведенные здесь значения потребляемой мощности взяты из спецификации ATX для блоков питания. И помните, спецификации не являются ограничениями. Фактическая мощность, которую кабель будет и может передавать, зависит от гораздо большего. Например, кратковременные всплески могут мгновенно потреблять до 2 раз больше средней мощности. Как вы можете видеть ниже, Vega64, карта мощностью 250 Вт~, увеличивает мощность до 420 Вт за 0,3 миллисекунды!
спойлер
Изображение
Может ли ваш кабель выдержать всю эту мощность, зависит от размера сечения кабеля и общего качества рассматриваемого блока питания. Кроме того, разъём питания 6+2 Molex Mini-Fit Jr (пластиковый разъём питания PCIe) может безопасно работать с мощностью до 288 Вт (8А×3×12В). Именно потому, что мощность 150 Вт не является пределом, мы подчеркиваем важность покупки блоков питания хорошего качества для рабочих станций и других систем с высокой нагрузкой.
Кабели-переходники питания видеокарт 12VHPWR обязательно подключать отдельными кабелями идущими от БП, есть три вида переходников в зависимости от мощности карты которые обычно идут в комплекте к ней, с 2-х, 3-х и 4-х 8-pin pci-e на один 12VHPWR и все их нужно подключать только отдельными кабелями!
спойлер
Изображение
Игнорирование правил конференции наказывается
Последний раз редактировалось Melofon 08.04.2026 15:52, всего редактировалось 30 раз.
pelia
Member

Всім привіт.
Живу я прямо зовсім поруч з підстанцією, яка живить більшу частину міста і навколишні села, шум трансформаторів ігнорується мозком, світло у нас не вимикають, але люблять хлопці поклацати там, світло на півсекунди в цей час зникає.

Так ось, пк у мене працює 24/7, не вимикаю. На початку лютого був приліт по головній підстанції (не нашій) і ми залишилися без світла, вся техніка була висунута з розеток до того моменту як світло дали.

Коди його дали, я ввімкнув мережевий фільтр в розетку і почув звук з середини бж, тріщало ніби поганий контакт. Я злякався, вимкнув все діло, перевірив з'єднання, все ок, також ніяких запахів не було. Ввімкнув назад, тріск не зник, але простоявши так 10 секунд стало ок. Я сильно не розбирався, зробив собі помітку що з цим треба щось робити у майбутньому, а поки юзати буду, дбж і заміна бж якось колись, можливо :rotate:

Значить цей звук я чув ще 1-2 рази, якщо робили переключення, але ставало все ок. Однак в понеділок вони там взагалі здуріли, 4-5 разів клацали, а сьогодні звук з БЖ почав проявлятися навіть при активній роботі пк, також у цей час мигали монітори. Задумався я значить що вже точно треба щось робити і бажано швидше.

А ось півгодини тому я собі спав, але чомусь прокинувся і почув цей тріск і виявилося що пк взагалі в захист пішов, горить індикатор на кнопці, але зображення немає і на кнопку ніяк не реагує (навіть на 6 секунд), допомогла лише кнопка на бж.

Так ось, я все вимкнув з розетки, вже замовив новий бж (be quiet! Pure Power 13 M 850w), який приїде не раніше четверга, але ж працювати якось потрібно і потрібно саме з пк, оскільки робота з відео, котру треба виконати до кінця тижня.

Так ось в чому суть питання: на скільки безпечно пересидіти ці півтора дні на старому БЖ? Цце System Power 9 600w, той що старий не модульний, йому 6 років виповнилося нещодавно.
Я розумію що питання дебільне і це взагалі не дуже безпечно, але ніби не ксас якийсь, він же не забере за собою весь пк, якщо таки здохне?
acm_fan
HWBOT OC Team

Реле напряжения, хотя бы розеточного типа (чтобы не на всю квартиру/дом, а на отдельного потребителя - ПК).
vEx
Junior

Доброго дня. Потрібна допомога з БЖ. Пару місяців назад оновив систему.
На даний час маю наступний конфіг:
Ryzen 7 9700x
ASUS TUF B850
32Gb DDR5 6000
І залишилась стара відеокарта GTX1070, яку хочу замінити на RTX5070
На даний час встановлений БЖ CHIEFTEC CFT-600-14CS, який відпрацював більше 5 років без проблем.
Підскажіть будь ласка чи потрібно міняти його так як рекомедації до цієї ВК мінімум 700Вт, хоча мій без проблем видає 300Вт по лінії 12В.
Підскажіть модель надійного БЖ, бажано повністю модульний.
waryag
Member

vEx: 04.03.2026 08:56Підскажіть будь ласка чи потрібно міняти його
В сусідню тему.
vEx: 04.03.2026 08:56Підскажіть модель надійного БЖ, бажано повністю модульний.
Все залежить від бюджету.
heidfeld
Member

vEx: 04.03.2026 08:56 Доброго дня. Потрібна допомога з БЖ. Пару місяців назад оновив систему.
На даний час маю наступний конфіг:
Ryzen 7 9700x
ASUS TUF B850
32Gb DDR5 6000
І залишилась стара відеокарта GTX1070, яку хочу замінити на RTX5070
На даний час встановлений БЖ CHIEFTEC CFT-600-14CS, який відпрацював більше 5 років без проблем.
Підскажіть будь ласка чи потрібно міняти його так як рекомедації до цієї ВК мінімум 700Вт, хоча мій без проблем видає 300Вт по лінії 12В.
Підскажіть модель надійного БЖ, бажано повністю модульний.
такой возьми https://hotline.ua/computer-bloki-pitan ... t=priceAsc
Барбарис
Member

vEx, під 5070 бажано брати з атх 3.1. Звісно вона і через перехідник повинна жити, але краще перестрахуватись.
Ektalion
Member

vEx: 04.03.2026 08:56 Підскажіть будь ласка чи потрібно міняти його так як рекомедації до цієї ВК мінімум 700Вт, хоча мій без проблем видає 300Вт по лінії 12В.
спойлер
https://exe.ua/product/p935492/?utm_cam ... 14xg-white
ATX 3.1 і підтримка PCIe 5.1, гарантія пристойна.

Існує ще у чорному виконанні, але зараз немає з офіційною гарантією.
Поганий жарт.
vEx
Junior

Барбарис
Дякую згоден.
Ektalion
Поганий жарт.
А чим він поганий (Блок живлення Chieftec Vega M 850W (PPG-850-C))? По обглядах вроді як нормальний.
maroders2
Member

Вітаю,
Corsair rm650i перестав працювати.
ПК півроку простояв у вимкненому стані, але був підключений до мережі. Зараз не подає жодних ознак життя, включаючи кнопки тесту вентиляторів, яка мала працювати навіть без підключення до пк.
Блок розібрав, візуально все ціле, не вздуте. Єдине, на що звернув увагу - розбитий варістор. Він у мене ще рік назад трошки відколовся, але після цього все працювало довгий час, а зараз видно що йому стало гірше, відсутня майже половина.
Це може бути причиною відсутності старту?
Куди його краще відіслати на ремонт?
Дякую
Entar
Member

vEx: 04.03.2026 08:56 І залишилась стара відеокарта GTX1070, яку хочу замінити на RTX5070
Підскажіть будь ласка чи потрібно міняти його
Скажу не як спеціаліст в бп а як звичайний користувач який просто цікавиться цією темою, і в якого схожий БЖ чіфтек протон 600W.
Я б не міняв, міняв би якщо б брав RTX 5070 ti. Потужності у вашого БЖ вистачає.

Якщо вже хочеться потратити гроші бо "а раптом потім буде дорожче", то бж що вам прислали вище:
Chieftec Vega M 850W по оглядам та відгукам - гарний варіант, не гірше тих що коштують на 1000-1500 грн більше, один з оптимальних по ціна/якість.

На хотлайні якщо відсортувати БП на 850 Вт по "популярності" він буде в топ-3, а це про щось говорить.
Топ-1 - MSI MPG A850G, але в ньому старіше стандарт. Зате гарантія 10 років проти 2 років на чіфтек.
Ektalion
Member

Entar: 04.03.2026 16:53 Якщо вже хочеться потратити гроші бо "а раптом потім буде дорожче", то бж що вам прислали вище:
Chieftec Vega M 850W по оглядам та відгукам - гарний варіант, не гірше тих що коштують на 1000-1500 грн більше, один з оптимальних по ціна/якість.
Лише гарантія 2 роки, а не 10 . Смішно.
Entar
Member

Ektalion: 04.03.2026 17:02 Лише гарантія 2 роки, а не 10 . Смішно.
Що саме смішно? Що при +50% ціни можна отримати суттєво більшу гарантію? Не бачу нічого смішного, абсолютно звичайна ситуація.
При цьому практика показує, що БП чіфтека в більшості своїй безпромлемно служать багато років, і сам факт надання гарантії лише на 2 роки не робить їх одноразовими. І не прирівнює до нонеймів завезених без гарантії взагалі/куплених на аліекспресі.
n+gibat[]r
Member

pelia: 04.03.2026 02:42 Так ось в чому суть питання: на скільки безпечно пересидіти ці півтора дні на старому БЖ? Цце System Power 9 600w, той що старий не модульний, йому 6 років виповнилося нещодавно.
Я розумію що питання дебільне і це взагалі не дуже безпечно, але ніби не ксас якийсь, він же не забере за собою весь пк, якщо таки здохне?
Краще б не ризикувати, бо новий комп з нуля збирати по нинішнім прайсам це шок.
Cirax
Member

n+gibat[]r: 04.03.2026 19:39
pelia: 04.03.2026 02:42 Так ось в чому суть питання: на скільки безпечно пересидіти ці півтора дні на старому БЖ? Цце System Power 9 600w, той що старий не модульний, йому 6 років виповнилося нещодавно.
Краще б не ризикувати, бо новий комп з нуля збирати по нинішнім прайсам це шок.
Есть немного.
Если предтоп конфигурация, то б/у автомобиль можно купить.
За топ наверное и новый можно купить.
ipto
Member

У него есть отечественный клон (даже вертуха таже, а вот транзисторы не сравнивал, возможно, более бюджетные), где гарантия аж 3 года :)
https://hotline.ua/computer-bloki-pitan ... t=priceAsc
У Gecid недавно был его разбор, кому интересно нутро.
heidfeld
Member

ipto: 04.03.2026 20:22
У него есть отечественный клон (даже вертуха таже, а вот транзисторы не сравнивал, возможно, более бюджетные), где гарантия аж 3 года :)
https://hotline.ua/computer-bloki-pitan ... t=priceAsc
У Gecid недавно был его разбор, кому интересно нутро.
конечно более бюджетные. У Веги стоят Toshiba, а у этого китай ноунейм от ips. и еще неизвестно где сэкономили помимо транзюков. любителям китай мусорной комплектухи конечно зайдет :lol: :laugh: :gigi:
ipto
Member

heidfeld
Если уж взялись смотреть, Тошиба у ненаглядной Веги лишь в синхронном выпрямителе, а в основном преобразователи тоже китайцы.
heidfeld
Member

ipto: 05.03.2026 10:54 heidfeld
Если уж взялись смотреть, Тошиба у ненаглядной Веги лишь в синхронном выпрямителе, а в основном преобразователи тоже китайцы.
ну да, в том китайцы и там и там, и еще неизвестно какого эшелона, но для тебя это все равно лучше чем китайцы+ норм. транзюки по 12 и 3.3 и 5в в Веге :facepalm:
ipto
Member

heidfeld: 05.03.2026 11:15но для тебя это все равно лучше чем китайцы+ норм. транзюки по 12 и 3.3 и 5в в Веге

Ну вот и начались фантазии.

Отправлено спустя 37 минут 12 секунд:
Японца на входе в отличии от Веги тоже, кстати, можно отметить.
heidfeld: 05.03.2026 11:15ну да, в том китайцы и там и там, и еще неизвестно какого эшелона,
Откуда инфа, что там везде китайцы или тоже фантазии?
У Гецида это опущено и на фотках привычно ничего не видно.
heidfeld: 05.03.2026 09:43 У Веги стоят Toshiba, а у этого китай ноунейм от ips.
InPower Semiconductor разве что подобный фанбой назовет нонеймом.
Не редко нынче используются, как раз особенно в выпрямителях и никаких проблем с ими не слышал.
Шаженла
Member

Всем привет. Посоветуйте блок питания в районе 200$. Мощность минимум 850 ватт ATX 3.1 нужна. Что то китайское не предлагайте, только нормальное.

И что бы ему без разницы было сверху или снизу корпуса происходит установка.
Ответить