Выбор клавиатуры под все нужды и направления

Клавиатуры, мыши и прочая периферия
Відповісти
Автор
Повідомлення
leif
Member

Повідомлення

7mindfields
"Усипка, утечка, усушка й утруска" (с) 33-річного пбт пластику :D

справа в типі пластику і тому як застигає pbt, з більшою усадкою. до того ж цей черрі-пбт справді має якийсь інший склад у порівнні з сучасним, я вже порівняв лоб в лоб з найс-пбт, різниця велика. може він ще більше сідав в процесі лиття.

до слова, nicepbt теж мають більшу відстань між капами у порівнянні з гмк, практично таку ж як ці og cherry.

але саме ці форми по яких відлиті ці капи ніби як у черрі викупили чуваки, що працювали на черрі, а потім лівнули з цими викупленими ОГ формами черрі-профілю і заснували в 1992 році ГМК.

Відправлено через 3 хвилини 20 секунд:
власне тому, незважаючи на більшу усадку при литті пбт, ці кейкапи відчуваються по формі буквально 1 в 1 з сучасними ГМК і в обговоореннях в частині випадків при згадуванні іменуються "OG GMK" а в половині "OG Cherry".
7mindfields
Member

Повідомлення

leif: 27.02.2026 21:58 до слова, nicepbt теж мають більшу відстань між капами у порівнянні з гмк, практично таку ж як ці og cherry.
Це до речі ледь не єдиний момент, який напрягає в дешевих китайських клонах, особливо відстань між модіфаєрами і спейсом
StTechnik
Member

Повідомлення

leif
фінальний вигляд наступний:
Максимальное ретро. :up:
А что по звуку кстати?
leif
Member

Повідомлення

StTechnik: 27.02.2026 23:29Максимальное ретро.
в срібному кейсі з hasro капами це саме OTD-стильок (кінець нульових і початок/середина 10х). на l9u9 геоні ф1 було ретровіше, якщо в класичному розумінні цього слова, по періоду кінця 80х і всіх 90х (госпадє, не зчувся як це вже стало "ретро", ніби ж недавно було :laugh: ):

viewtopic.php?p=4099709#p4099709
StTechnik: 27.02.2026 23:29А что по звуку кстати?
непросто підібрати з наскоку правильні слова, щоб його описати без референсів і щоб було якось зрозуміло принаймні в загальних рисах. може допишу якось пізніше, якщо мені це вдасться зробити
StTechnik
Member

Повідомлення

leif
може допишу якось пізніше, якщо мені це вдасться зробити
Интрига интрига. Я понимаю что точно НЕ сайлент - уже легче. Но и не яркий клаки. Наверно что то глухо - низкочастотное?
leif
Member

Повідомлення

StTechnik
З чого б це воно було глухо-низькочастотне? Це ж черрі Блек на топмаунті)

Пошукай в YT як звучить геон глейр з будь якими блеками, якщо знайдеш на вінтажних то ще краще. А потім вже до цього додпється специфіка унікальних кейкапів і сем-3 пцб і халф плейту і модінгу світчів.

Хоча я не вважаю що в прослуховуванні на YT є якийсь сенс, бо це все викривлення на викривленні і звучить на YT воно зовсім не так, але, якщо я правильно зрозумів, тобі цікаво саме в таких дуже загальних рисах. тоді цього вистачить
StTechnik
Member

Повідомлення

leif: 28.02.2026 00:24З чого б це воно було глухо-низькочастотне?
Так я не утверждал. Просто предположил пальцем в небо. Я не помню уже как эти черри блэк звучат. :-)
leif: 28.02.2026 00:24тобі цікаво саме в таких дуже загальних рисах
Да, именно. Гляну потом на ютубе.
Kosdnepr
Member

Повідомлення

leif: 27.02.2026 20:45 фінальний вигляд
:up:
Але не кожен зрозуміє)
leif: 27.02.2026 20:45алю халф-плейт
А можна короткий лікбез для лінивих, чим цікавий половинчастий плейт?
leif
Member

Повідомлення

Kosdnepr
в розрізі typing feel халф-плейт це = більш м'який боттом аут блоку альф, очевидно. В цьому конкретному білді до цього загального правила додаються 2 моменти:

- глейр на фулл алю реально жорсткий
- сем-3 більш м'який матеріал ніж фр4

Тобто з одного боку халф плейт усуває жорсткість властиву фулл алю плейтами на топ маунті в цілому і глейру зокрема, а з іншого боку — додатково до цього дозволяє "розкрити" флекс сем-3 матеріалу пцб. Я збирав колись глейр на халф алю плейті з фр4 пцб — різниця миттєво помітна.

Моди, які залишаються на плейті, тримають більш чіткий і швидкий боттом аут. За рахунок цього борд залишається зібраним, відчуття rigid структури топмаунту не в повному обсязі але значною мірою присутнє.

В розрізі звуку:
халф плейт усуває "плейтовість" звучання альф, тобто фокус звуку з алюміній плейту + світч + пцб зміщується до світч+пцб+кейс.

В цьому конкретному випадку це дозволяє краще чути саме вінтажний нейлон, який добре працює з сем-3 матеріалом пцб і підсилюється конструкцією алю акустичної камери + великої латунної ваги глейру. Звук альф стає тепліше, густіше, насиченіше, трохи втрачаючи атаки металевого плейту.

Але зберігаючи її на модах, знову ж таки. тобто там де вона не зайва. Взагалі я не проти і плейтлесу, якщо він реалізований правильно, але для глейру халф-плейт це максимум через особливості конструкції :gigi: хоча є ще bikini плейти для топ маунт дошок (плейт з двох окремих смужок алюмінію чи іншого матеріалу для верхнього і нижнього ряду світчів відповідно), але не для глейру.

Фулл плейт теж, звичайно, має свій шарм, але це вже інший характер борду.
leif
Member

Повідомлення

вирішив спробувати перейти до канонічного стилю тайпінгу з висячими над клавіатурою долонями, тобто без упору на зап'ястя взагалі: ані на стіл ані на ріст рест. і відмовитись від підставки під долоні :idea:

цікаво, що з цього вийде, поки не дуже прикольно, але тут явно треба час
StTechnik
Member

Повідомлення

leif: 01.03.2026 14:37до канонічного стилю тайпінгу з висячими над клавіатурою долонями
А это канонический стиль? :-) Ну не знаю. Я думал что канонический - это как тебе лично наиболее удобно :D
Лично я например запястья не упираю и по сути можно сказать что они висят, но я упираю предлоктевую часть.. Или не знаю как там оно называется. Короче то что между кистью и локтем. Т.е. руки как бы лежат на краю стола, но сами кисти - висят. не знаю насколько это канонично. В таких случаях очень решает регулируемый по высоте стол. :up:
leif
Member

Повідомлення

тим часом я вирішив спробувати гмк капи на цьому білді глейра, який зібрав позавчора, і буквально одразу стало ясно, що вони мені сюди зайшли більше ніж ОГ черрі пбт. саме в цьому випадку такого "відкритого", світче-орієнтованого білду. яким би не був цікавим, не схожим на сучасний і потужним старий пбт, проти фізики матеріалів не попреш і абс є абс, саме він дозволяє максимально чесно передати звук.
спойлер
Зображення
це gmk/geonworks black snail

а hasro dye-sub переїхали назад на ф1в2, куди я зібрав білд не з вінтаж блеками, а з блеками хайперглайдами (L+F+SS). мені здається, ця клавіатура, будучи більш сучасною, спроектована цілком собі під новіші світчі, особливо в варіанті з фулл алю плейтом. звідси і перехід від латунної до мідної внутрішньої ваги та інші зміни в акустиці у порівнянні з ОГ ф1, яка вважається багатьма референс бербоуном під вінтаж блеки, еталоном. хоча це спірно, звісно, адже гаскет маунт це одразу свій вайб. особисто на мою думку, вінтаж блеки все ж найкраще розкриваються на топ-маунті.

довелось бріджик поставити для ф1, втомилось одне кільце, але воно ні на що не впливає, тож це пофіг:
спойлер
Зображення
Зображення
звук виходить офігєнний в такому варіанті, але не так як в глейрі, а більш аддитивно, коли кожен компонент (корпус, капи, світчі, плейт, пцб) додає своє в загальний ансамбль і це добре чути і при цьому все органічно звучить.

f1-8x v2
Classic (l9u9) WKL
full alu v1.1 plate
hiney h87 solder fr4 1.6mm
cherry clip-in stabs (205 + bdz)
cherry black HG (hand lubed with 3204 + TX 0.125mm PC films + TX 55g 16mm springs lubed with 105 gpl)
cherry og HASRO dye-sub keycaps

допишу ще повний конфіг глейру в одному місці:

glare TKL brass weight
silver ano WKL
half alu plate
hiney h87 solder cem3 1.6mm
cherry clip-in stabs (205 + bdz)
cherry vintage black harv. from ESA-3000-HASRO (hand lubed with 3204 + TX 57g 16mm springs lubed with 105 gpl)
GMK Black Snail

Відправлено через 1 хвилину 2 секунди:
StTechnik: 01.03.2026 15:11А это канонический стиль?
взагалі так, якщо спиратись саме на ергономіку, усілякі там розрахунки, розуміння анатомії тощо

Відправлено через 3 хвилини 40 секунд:
StTechnik: 01.03.2026 15:11Т.е. руки как бы лежат на краю стола, но сами кисти - висят. не знаю насколько это канонично.
я думаю цілком собі непогано з точки зору ергономіки, але глянь як там виглядають саме рекомендації з "підручника", може так ще більше зайде
Kosdnepr
Member

Повідомлення

StTechnik: 16.02.2026 23:1427.02 ожидаю клавиатуру
StTechnik: 25.02.2026 22:44На след неделе приезжает многострадальная Neo98
Зображення
Ну шо там?)
StTechnik
Member

Повідомлення

Kosdnepr: 02.03.2026 10:47Ну шо там?)
Ну если все будет нормально - пока планирую на ближайшую субботу мероприятие.
А пока что ситуация такая.
спойлер
Screenshot 2026-03-02 104831.jpg
Відправлено через 14 хвилин 5 секунд:
Я им даже на таможню уже звонил, предлагал документы прислать - сказали - ничо не надо, все под контролем, все в порядке очереди. Формально по закону у них есть 10 дней с возможностью продления до 14. И вот этого всего не хотелось бы. Там стоимость ниже 150 евро с запасом и даже с учетом доставки из Китая в Гонконг.

Відправлено через 5 хвилин 42 секунди:
Я сам уже жду не дождусь. С учетом того факта, что это клавиатура для друга, который ее ждет 2 месяца от момента заказа. Т е он по сути преисполнился вот этими груп баями, преордерами и прочим :D

Відправлено через 56 хвилин 48 секунд:
StTechnik: 02.03.2026 11:21Ну шо там?)
кстати момент такой, что если тебя там что то конкретное интересует - спрашивай. Я как обладатель Neo80Cu уже в принципе понимаю что там приедет и в чем их отличие. Главное отличие - в 98 - целиком алюминий со стальным весом. Т.е. она легче Cu. примерно чуть меньше чем в два раза. В остальном всем - они практически сестры. Те же варианты маунта, тот же принцип соединения платы. Единственное - 98 "младше" продукт - поэтому набор плейтов там не богатый. По крайней мере пока что. Там Alu и PP. Мы взяли РР и будем делать клаки вариант.
leif
Member

Повідомлення

Кароч є у мене другий сет вінтаж блеків 5-піновий, але він потрапив до мене буквально на халяву, в подарунок, і в ньому було 82 світча. Ці 82 світча з 1 партії, ставлю навіть 15 гривень, що захарвещені з однієї дошки, але прикол в тому, що коли я їх заполучив ще в 24 році я був молодий гарячий недосвідчений в питанні черрі блеків і докинув до вінтажів 8шт черрі блеків мх2а, ну щоб повний 90шт сет був :laugh: А потім трохи згодом, коли я вирішив перезмастити ці світчі я щось забув про це додавання в процесі і перемішав стеми і хаузінги :lamer:

Відкладав-відкладав, але сьогодні я нарешті виправив цю прикру помилку, перебравши всі 90 світчів і виокремивши 8 топів, 8 боттомів і 8 стемів від мх2а) виявилось, що зробити це дуже просто: на топі відрізняється шрифт, на ботомі маркування, а стем взагалі конструктивно інший :write:

Відправлено через 39 хвилин 1 секунду:
надихнувшись враженнями від пом'якшеного топ-маунту глейру з халф плейтом і маючи під рукою пурифікований і змащений сет вінтаж блеків я вирішив зробити наступний експеримент:

- дістав свій матрац 2.0адд
- взяв пцб завтовшки 1.2мм, яку я купив з австралії за мілйон долларів, старожили топіку можливо згадають про таку (потім ще була 1.6мм з китаю за 2 мільйони доларів)

- розміллмаксив цю пцб ( гроші в трубу :weep: ) шкода але що поробиш, вподобання еволюціонували. оплата за навчання в клавіатурному університеті :laugh:
- відшукав полікарбонатний плейт, який теж замовляв з китаю у того ж таки продавця з дискорду матрікслаб
- і таки запаяв вищезгадані блеки на цю пцбшку з пц плейтом

матркіс 2.0адд, як і не менш класичні матрікси 1.2og і 2.0og взагалі проектувались насамперед під 1.2мм пцб, це штатна товщина для них. тут накладається з одного боку вподобання китайців і азіатів по звуку, а з іншого -- дуже цікавий підхід інженерів матрікслаб (так так, колись у них були дуже круті дизайнери, але це вже давно). існуює думка, що це мало не єдині клавіатури, які справді дуууже добре звучать без фоамів з 1.2мм пцб. як їм вдалось цього досягти одному Богу відомо, але особисто я також поділяю цю думку, принаймні зі свого дуже обмеженого досвіду.

отже, що вийшло в сумі:
- топ маунт
- пцб 1.2мм (faye)
- PC плейт
- вінтаж блеки за класичним рецептом: hand lubed 3204, TX 0.125mm PC films, TX 57g 16mm springs lubed 105 gpl (+2шт мх2а на scroll lock та pause)

я взагалі надаю перевагу алюмінієвим плейтам для вінтажів практично в 100% випадків, але поклавши руку на серце...цей білд вийшов просто топовий. по-перше він реально м'який завдяки полікарбонатному плейту і тонкій пцб! ну наскільки може бути м'який топмаунт, офк. але. при цьому завдяки магії інженерії маткрікслаб зразку 2020 року звучить це все пречудово завдяки характеру самого бербоуну. це інша історія ніж з 1.6мм пцб, незалежно сем3 чи фр4, адже тут пцбшка гнучка і м'який плейт натягнутий топ маунтом разом з нею це як шкіра на барабані дозволяє досить круто цьому всьому сендвічу резонувати зі звуком вінтажних блеків яким ти б'єш по цьому "барабану". так, звісно, це полікарбонатний плейт, і тому звучок дещо брудний і немає різкості атаки і фокусу алю плейтів, але хто сказав, що всі вінтаж блеки треба причісувати під один канон?! :rotate: саме в форматі матрацу 2.0адд це не те що має право на життя, а 10/10 :super:

кілька фоток з процесу і фінальний вигляд:
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
leif
Member

Повідомлення

флекс вчора зібраного білда в матріксі виявився настільки флексі, що довелось сьогодні дещо покращити плейт :D :laugh:
спойлер
Зображення
начепив тефлонові наліпки у всі місця де плейт торкається верхньої рамки окрім власне точок кріплення. при швидкому інтенсивному тайпінгу починало проскакувати дрєбєзжання в цих місцяхф викликане власне потужністю флекса, яке було періодично чути (мікро рухи вниз-вверх, пластик тук-тук об корпус). але тефлонові наліпки, як і завжди в таких випадках відмінно працюють і глушать зайве на 100%

ще раз напишу, що клавіатура аж ніяк не батут, топмаунт це апріорі жорстко, адже 8 гвинтів без гаскетів без нічого подібного просто фіксують наглухо сендвіч з плейту і пцб до верхньої рамки. але при цьому ПЦ плейт і 1.2мм пцб :kbd:

Відправлено через 5 хвилин 18 секунд:
leif: 01.03.2026 14:37вирішив спробувати перейти до канонічного стилю тайпінгу з висячими над клавіатурою долонями
до речі!

2 дні минуло лише, а вже взагалі норм, фіг я повернусь до підставки під зап'ястя, дурна звичка просто причепилась, яку лінь було міняти

перейшов в табір фанатів класичної ергономіки :yes:
leif
Member

Повідомлення

Bias R2 TKL Silver ano
Baion-808 PCB fr4, 1.6mm solder
Full alu plate
Typeplus x Alexotos Granite (hand lubed with 3204 + 105 on springs)
Typeplus x YiKB Stabs (205+bdz)
GMK Jags + hangul alphas add-on

спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Відправлено через 4 хвилини 35 секунд:
оце ніколи у мене не було клавіатури від кбдфанс. ходжу-думаю останні пару днів, чи передзамовити зараз тофу65 3.0 чисто подивитись, що воно таке, познайомитись з конторою. той конфіг, який я хочу, виходить $231 + доставка з китайщини :think: ГБ до 20 березня, час подумати ще є

варіативність кольорів/ваг/матеріалів/версій у них -- моя повага. хіба що латунних опцій бракує
StTechnik
Member

Повідомлення

В свою очередь решил чуть поиграться и поставил на Нео80Ку набор от НайсПБТ Сейлор. Ну типа колор мач и все такое. Скажу так… звук стал менее ярким. Оно и понятно. Толстый пбт, сублимация, черри профиль (в нем меньше обьема чем в КАТ. Пока не сильно зашло. Не, оно норм конечно и по преднему клаки, но звук стал скучнее. И пробел совсем не нравится. Попозже вернусь обратно, а заодно попробую Алю плейт. Он еще не охваченый у меня остался :shuffle:

И таможня блин пока не радует. :(
leif
Member

Повідомлення

StTechnik: 04.03.2026 22:13Ну типа колор мач и все такое
фоточку не робив?
StTechnik
Member

Повідомлення

leif: 04.03.2026 23:02фоточку не робив?
Да сразу не сделал, но по спец заказу...
Не, на самом деле выглядит не плохо. До выходных точно так оставлю, а там гляну что у меня будет по времени. Хочется и Алю попробовать.
спойлер
IMG_4310.jpg
Відправлено через 9 хвилин 18 секунд:
Я там у КаннонКейс один сет присмотрел… в CXA профиле. Это по сути черри по высоте, но чуть более скульптурный. ABS + PBT. Такой себе Нави цвет с розоватыми акцентами. Lara называется. Не дорого. Может попозже возьму для разнообразия. Пока другие задачи - месяц подождет. :D
Відповісти