Майбутні процесори Intel Nova Lake отримають рекордні за розміром кристали через великий кеш bLLC

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
erkins007
Member

Повідомлення

Liam: 13.02.2026 05:26Я в усьому розібрався сам
Молодец, возьми с полки пирожок. Правда судя по вашей простыне где смешано все нужное и ненужное это тупо ответ нейронки)
Earanak: 13.02.2026 07:38бенчмарк на века
Совершенно верно, Хогвартс просто эталонный пример упор в проц не более. Хватает и других игр с подобным, но не так ярко выраженным - сталкер2 где 5090 может больше 100 кадров везде, а проц нет, паук2, вторые джедаи, вторые ультрамарины и т.д.
Никто не говорит что у условного 9700 там будет ужасная производительность. Нет 60+ там будет везде, но у 9800х3д она будет лучше и утверждать что 3д кеш ничего не даёт (как это делал любитель нейронок и Ютуба и из-за чего спор вообще начался) вкрай неверно. Мне проще доплатить 100$ за х3д чем ловить иногда упор в проц.
Liam
Member

Повідомлення

erkins007: 13.02.2026 12:22
Liam: 13.02.2026 05:26Я в усьому розібрався сам
Молодец, возьми с полки пирожок. Правда судя по вашей простыне где смешано все нужное и ненужное это тупо ответ нейронки)
Earanak: 13.02.2026 07:38бенчмарк на века
Совершенно верно, Хогвартс просто эталонный пример упор в проц не более. Хватает и других игр с подобным, но не так ярко выраженным - сталкер2 где 5090 может больше 100 кадров везде, а проц нет, паук2, вторые джедаи, вторые ультрамарины и т.д.
Никто не говорит что у условного 9700 там будет ужасная производительность. Нет 60+ там будет везде, но у 9800х3д она будет лучше и утверждать что 3д кеш ничего не даёт (как это делал любитель нейронок и Ютуба и из-за чего спор вообще начался) вкрай неверно. Мне проще доплатить 100$ за х3д чем ловить иногда упор в проц.
Правда судя по вашей простыне где смешано все нужное и ненужное это тупо ответ нейронки)
Дійсно? Ну, такі часи зараз, якщо хтось тобі пендаля дав під дупу - нейромережа винна B-)

и утверждать что 3д кеш ничего не даёт (как это делал любитель нейронок и Ютуба и из-за чего спор вообще начался) вкрай неверно
То знайдіть мій текст з цим твердженням :-P , "упоровпроцевый" Ви пан :)
waryag
Member

Повідомлення

Liam: 13.02.2026 05:26Дякую за лекцію про частоту, але вона була б доречною у 2005 році. Сьогодні ж, коли ми бачимо 30% навантаження CPU і недовантажену RTX 4090, — це не "позитивна реакція на частоту", а неспроможність гри ефективно використати архітектуру сучасних процесорів. Ваша теза про те, що гра "хоче всю частоту", звучить як виправдання для розробників, які не змогли в оптимізацію DX12. Іноді варто промовчати, перш ніж писати про грамотність інших. Томні зітхання про частоту не виправлять того, що Main Thread (дививиться в матеріалі мого коментаря вище) у цій грі — це "вили" для будь якого сучасного CPU.
:facepalm:
Ми говоримо не про ідеальний, а про реальний світ, де більшість розробників клала болт на слово на букву О - якось йде на курентген консолях і показує 60 фпс на 5090 (часто з апскейлером або ФГ) - і добре.

Саме тому всі чипмейкери женуться за максимальною частотою з коробки, ще й полюбляють випускати рефреші, де піднімають ці частоти ще сильніше.
erkins007
Member

Повідомлення

Liam: 13.02.2026 13:28То знайдіть мій текст з цим твердженням
Liam: 12.02.2026 12:30 Я можу помилятись, але десь на початку січня бачив тести Ryzen з купою кешу(96 Mb) та без(~32 Mb). Тести були ігрові. Щось не побачили там люди хайпер продуктивності(навіть у стабільністі кадру) після 32 Mb, чи може не там дивились. Якась "тряска" за тим кешем.
Чувак, хватит уже позориться. Уже всем ясно что у тебя знания в теме околонулевые. Приводить в качестве аргументов системные требования в целом и тем боле частоту проца в них это вообще огонь, такого тут я раньше в принципе не встречал. Тут разная аудитория - фанаты АМД, фанаты нвидиа, Интела. Любители разгона, любители стабильности, любители(скорее любитель) арм и т.д.
Но у всех у них есть понимание матчасти. Ты же в этом деле совершенно некомпетентен, но при этом лезешь в спор.
Это как если бы я пришел спорить на форум садоводов о пользе конкретного типа грунта где все мои знания это школьный курс биологии - никакая нейронка не поможет.
Вот так и твои попытки выглядят. Подятни понимание предмета и спорь на оверах на здоровье, но пока это не для тебя занятие
Liam
Member

Повідомлення

waryag: 13.02.2026 14:26
Liam: 13.02.2026 05:26Дякую за лекцію про частоту, але вона була б доречною у 2005 році. Сьогодні ж, коли ми бачимо 30% навантаження CPU і недовантажену RTX 4090, — це не "позитивна реакція на частоту", а неспроможність гри ефективно використати архітектуру сучасних процесорів. Ваша теза про те, що гра "хоче всю частоту", звучить як виправдання для розробників, які не змогли в оптимізацію DX12. Іноді варто промовчати, перш ніж писати про грамотність інших. Томні зітхання про частоту не виправлять того, що Main Thread (дививиться в матеріалі мого коментаря вище) у цій грі — це "вили" для будь якого сучасного CPU.
:facepalm:
Ми говоримо не про ідеальний, а про реальний світ, де більшість розробників клала болт на слово на букву О - якось йде на курентген консолях і показує 60 фпс на 5090 (часто з апскейлером або ФГ) - і добре.

Саме тому всі чипмейкери женуться за максимальною частотою з коробки, ще й полюбляють випускати рефреші, де піднімають ці частоти ще сильніше.
Обережно, не пошкодьте м'які тканини обличчя та вчиться читати про що Вам пишуть. Й все буде добре!

Отправлено спустя 8 минут 50 секунд:
erkins007: 13.02.2026 14:59
Liam: 13.02.2026 13:28То знайдіть мій текст з цим твердженням
Liam: 12.02.2026 12:30 Я можу помилятись, але десь на початку січня бачив тести Ryzen з купою кешу(96 Mb) та без(~32 Mb). Тести були ігрові. Щось не побачили там люди хайпер продуктивності(навіть у стабільністі кадру) після 32 Mb, чи може не там дивились. Якась "тряска" за тим кешем.
Чувак, хватит уже позориться. Уже всем ясно что у тебя знания в теме околонулевые. Приводить в качестве аргументов системные требования в целом и тем боле частоту проца в них это вообще огонь, такого тут я раньше в принципе не встречал. Тут разная аудитория - фанаты АМД, фанаты нвидиа, Интела. Любители разгона, любители стабильности, любители(скорее любитель) арм и т.д.
Но у всех у них есть понимание матчасти. Ты же в этом деле совершенно некомпетентен, но при этом лезешь в спор.
Это как если бы я пришел спорить на форум садоводов о пользе конкретного типа грунта где все мои знания это школьный курс биологии - никакая нейронка не поможет.
Вот так и твои попытки выглядят. Подятни понимание предмета и спорь на оверах на здоровье, но пока это не для тебя занятие
Та я вже й не хочу, нехай буде як Ви кажете :shuffle: Бо щось, знаєте, дурне це діло. Дякую за приємне спілкування
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 12.02.2026 12:01 110мм2 без кешу і 150мм2 з кешем - то не так вже і багато, якщо це цілий проц. Площа цілого Arrow Lake 236мм2.
Якщо 110мм2 - це тільки compute tile без soc, графіки і всього іншого, то розмір немалий.
Почитав. 110мм2 - це розмір самого compute tile. Якщо два таких з кешем разом будуть 300 мм² + ще iGPU, цікаво якого розміру, але непевно більший, ніж в AMD + плюс якийсь NPU, як же без нього + PCIe + контролер + media engine і все інше, то це буде десь 400-450 мм². :eek: Просто гігантський чип. З яких 220мм2 - це найдорожчий TSMC N2.
Ці проци будуть дуже недешеві. Це вже HEDT-клас, фактично.
waryag
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 13.02.2026 15:11Ці проци будуть дуже недешеві. Це вже HEDT-клас, фактично.
ХЕДТ на десктопній платформі. Мабуть, багатьом буде цікаво.
Також, Л4 повинен бустанути е ядра, у яких в стандарті дуже мало кешу.

Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:
Liam: 13.02.2026 15:08 Обережно, не пошкодьте м'які тканини обличчя та вчиться читати про що Вам пишуть. Й все буде добре!
Уважно читати кривий переказ не надто свіжих маркетингових буклетів? :laugh:

Відправлено через 15 хвилин 19 секунд:
П.С. Чи це у вас травма від провалу 4 пентіуму та запаморочення від успіхів кор дуо? Так вже 20 років пройшло, багато чого змінилося...
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

waryag: 13.02.2026 16:53
Piter Cantrope: 13.02.2026 15:11Ці проци будуть дуже недешеві. Це вже HEDT-клас, фактично.
ХЕДТ на десктопній платформі. Мабуть, багатьом буде цікаво.
Також, Л4 повинен бустанути е ядра, у яких в стандарті дуже мало кешу.
+
Є питання щодо пам'яті і як 2 канали годуватимуть всі ці ядра інформацією. Але тут якраз великий кеш дасть про себе знати, як мінімум, в частині завдань. Цікаво, що з того вийде.
longaro
Member

Повідомлення

Типы такие смешные , не поняли что все частично в чем-то правы , но друг друга обвиняют в полной обосранности по Хогвартсу :laugh:
А на самом деле там все в одном , и упор в узкое место железа , и гомнокод . Ибо очевидно если остальные игры не показывают такой низкий фпс , значит это прокол разрабов ( так еще и сцена типо нагруженная , в поле за городом 40 не будет , пфф ) .
А про упор в проц , ну да упор , Рома вроде все пояснял в видосе .. Такое себе мирило , но оно покажет прирост , если проц новый выйдет , лет через 5-10 , протестишь эту игру , и увидешь что она вдруг быстрее лететь начнет ... О да , это та самая упоротость в проце , кеше , памяти была улучшена / убрана , Нашими великими инженерами , ты ощутишь этот прогресс Человечества :rolleyes:
Відповісти