Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Hotspur: 22.02.2026 01:42а якщо згорить з хатою жінкою коханкою і котом коханки кому претензії давати ? :shuffle:
Шведская семья? :gigi:
Сгорит кто? Лифер? Они не горят :rolleyes: Дымят. Пожарные вынесут на улицу и будет дальше себе дымить :gigi:
Проводка защищается нормальными АВ, розетка тоже должна быть надёжной. Всё.
Piter Cantrope
Для предприятия и частного дома собирается СЭС и вешается рядовой инвертор. Тут вопросов никаких нет и притом давно. А дальше там хоть подмесы, хоть полная автономность.
Концепт этой штуки Вы же и разъясняли прежде в тредике.
Балконная система для бюргеров, которая не шумит + занимает немного места (малозаметна) и уменьшает счета за ЭЭ. Идея простая и понятная.
Для этапов блэкаутов девайс не работает (резерв только через розетку, которая соотв. Back-up).
evenmore
Member

Повідомлення

acm_fan: 22.02.2026 02:27 Для этапов блэкаутов девайс не работает (резерв только через розетку, которая соотв. Back-up).
В смысле, без сети солнечные батареи работать не будут?
Так они у меньшинства. В основном владельцы станций либо просто экономят/ждут, либо от генератора заряжают.
Или какие-то ещё отличия есть?
Hotspur
Member

Повідомлення

acm_fan: 22.02.2026 02:27Сгорит кто? Лифер? Они не горят Дымят. Пожарные вынесут на улицу и будет дальше себе дымить
Проводка защищается нормальными АВ, розетка тоже должна быть надёжной. Всё.
це саме тому пілонтеч ставить плавкий а після нього автомат DC :shuffle:

Відправлено через 1 годину 23 хвилини 29 секунд:

:lol: :lol: :lol:
Timedemo
Member

Повідомлення

Hotspur: 22.02.2026 04:14 це саме тому пілонтеч ставить плавкий а після нього автомат DC :shuffle:
всі толкові виробники акб, ставять і автомат і запобіжник. і вважаю це правильним рішенням.

Відправлено через 53 секунди:
відос жесть. я про ці запобіжники ще в 24му році тут писав, коли теж купив на аліку, і на 100а навантаженні, 200а грівся як чорт .
Z440_User
Member

Повідомлення

Hotspur: 22.02.2026 02:07
Z440_User: 21.02.2026 19:22Будь ласка.
я он тобі тримач керамічний найшов :gigi: і собі :gigi:
Ай дякую тобі. :laugh:
Timedemo
Member

Повідомлення

1985god: 21.02.2026 19:53 Timedemo
Ото ж бо й воно, на твоєму досвіді ми переконались що нема сенсу переплачувати за інверторну бмс в два рази. Дякую. Підключення по електричній частині + - достатньо .
===============
Тестую два акб dc house 150A з блютузом , після заряду розбіг 0,15 і 0,17 в абсолютних цифрах 3,36 vs 3,51
======
Он фіцо казав що виключить нам експорт електроенергії 23.02.26 якщо ми «дружбу» не запустимо, кажуть вони нам до 40% із всієї енергії що до нас приходить із за кордону дають, тож західним областям може стати гірше
ось чого я хотів досягти. щоб на 95 відсотках було зниження загальної потужності заряду.
прийшлось зробити автоматизацію в солар асістант. тепер працює як треба.

червоним видно як зменшився струм заряду на 95 відсотків.
https://gyazo.com/f1728bc5dfc46034bcf90b063f62cc27

а так налаштував автоматизацію.
https://gyazo.com/23d6448d7f8f4acbe5f204750578463d

тепер батарею не буде жарить наприкінці заряду. а нормальним струмом 0,17С зробить дозаряд. і трохи більше часу буде на балансування комірок (якщо буде розбаланс) і батарейці буде легше.
GreenMile
Member

Повідомлення

Timedemo: 22.02.2026 08:57
Hotspur: 22.02.2026 04:14 це саме тому пілонтеч ставить плавкий а після нього автомат DC :shuffle:
всі толкові виробники акб, ставять і автомат і запобіжник. і вважаю це правильним рішенням.
Автомат ставлять в першу чергу як розмикач для зручного знеструмлення клем, щоб було зручно підключати-відключати батарею, наприклад, якщо часто її кудись транспортувати, або збирати в паралель з іншими тощо. Якщо батарею один раз прикрутив до інвертора і вона так стоїть роками, то автомат там зайвий, запобіжника достатньо.
З двома воно, звісно, надійніше, але автомат після запобіжника - це також і зайвий опір в ланці.

ІМХО, краще запобіжник ставити при стаціонарному юзі, або один автомат (правильний), якщо планується батарею тягати кудись. І те і інше - то, якщо треба вже додатковий захист.
Hotspur
Member

Повідомлення

Timedemo: 22.02.2026 08:57всі толкові виробники акб, ставять і автомат і запобіжник. і вважаю це правильним рішенням.
я от собі це саме ставити буду. плавку кераміку ближче до клеми+ батареї і потім автомат DC великий

Відправлено через 2 хвилини 48 секунд:
Timedemo: 22.02.2026 08:57відос жесть. я про ці запобіжники ще в 24му році тут писав, коли теж купив на аліку, і на 100а навантаженні, 200а грівся як чорт .
угу, в мене звичайні стояли зараз поставив кераміку. і тримач поставлю керамічний

Відправлено через 29 секунд:
GreenMile: 22.02.2026 11:45Автомат ставлять в першу чергу як розмикач для зручного знеструмлення клем, щоб було зручно підключати-відключати батарею, наприклад, якщо часто її кудись транспортувати, або збирати в паралель з іншими тощо. Якщо батарею один раз прикрутив до інвертора і вона так стоїть роками, то автомат там зайвий, запобіжника достатньо.
З двома воно, звісно, надійніше, але автомат після запобіжника - це також і зайвий опір в ланці.

ІМХО, краще запобіжник ставити при стаціонарному юзі, або один автомат (правильний), якщо планується батарею тягати кудись. І те і інше - то, якщо треба вже додатковий захист.
200+ А великі автомати не дадуть великого опору

Відправлено через 1 хвилину 8 секунд:
Timedemo: 22.02.2026 10:28тепер батарею не буде жарить наприкінці заряду. а нормальним струмом 0,17С зробить дозаряд. і трохи більше часу буде на балансування комірок (якщо буде розбаланс) і батарейці буде легше.
та можна просто поставити не максимальний заряд загалом і все. це вже дрібниці, чесно
GreenMile
Member

Повідомлення

Hotspur: 22.02.2026 13:51 200+ А великі автомати не дадуть великого опору
200А автомат, залежно від того, як повезе, може давати в середньому від 0,5 до 0,9мОм (вибірка з 4 шт нових). Якщо у мене опір всієї збірки 1,71мОм, то 0,8 мОм - це великий опір, чи ні?
Hotspur
Member

Повідомлення

GreenMile: 22.02.2026 14:11200А автомат, залежно від того, як повезе, може давати в середньому від 0,5 до 0,9мОм (вибірка з 4 шт нових). Якщо у мене опір всієї збірки 1,71мОм, то 0,8 мОм - це великий опір, чи ні?
в мене загальний опір 5 мОм на кінцях Андерсона

Відправлено через 50 секунд:
GreenMile: 22.02.2026 14:11Якщо у мене опір всієї збірки 1,71мОм, то 0,8 мОм - це великий опір, чи ні?
це не критично абсолютно
Timedemo
Member

Повідомлення

GreenMile: 22.02.2026 11:45
Timedemo: 22.02.2026 08:57

Автомат ставлять в першу чергу як розмикач для зручного знеструмлення клем, щоб було зручно підключати-відключати батарею, наприклад, якщо часто її кудись транспортувати, або збирати в паралель з іншими тощо. Якщо батарею один раз прикрутив до інвертора і вона так стоїть роками, то автомат там зайвий, запобіжника достатньо.

автоматичний вимикач, це не вимикач навантаження, а захисний пристрій. Для вмикання вимикання навантаження існують саме для цієї задачі пристроі. Тільки ідіот буде використовувать автоматичний вимикач захистний, як звичайний вимикач. Та і не зрозуміло навіщо взагалі вимикать автомат, якщо ми фізично від"днуєм кабель.
Hotspur
Member

Повідомлення

Timedemo: 22.02.2026 14:57автоматичний вимикач, це не вимикач навантаження, а захисний пристрій. Для вмикання вимикання навантаження існують саме для цієї задачі пристроі. Тільки ідіот буде використовувать автоматичний вимикач захистний, як звичайний вимикач. Та і не зрозуміло навіщо взагалі вимикать автомат, якщо ми фізично від"днуєм кабель.
1 згоден про захистний пристрій
2 іноді коли довго не використовуєш треба виключити автомат без навантаження і виключити БМС
Timedemo
Member

Повідомлення

Hotspur: 22.02.2026 13:51 та можна просто поставити не максимальний заряд загалом і все. це вже дрібниці, чесно
світові виробники це роблять, а можна було без цього. Ти не ображайся, але ти не зовсім розумієш для чого це треба. коли у тебе одна батарея, наприклад 200а, і ти ставиш макс заряд 80-100, то це дійсно пофіг, а коли у тебе 2, 3, 4 батареі в паралель, і у тебе струм заряду максимальний на всіх 240 ампер, і наприклад ти батарею в сонячці ганяєш пару тижднів не заряджаючи батареї до 100 відсотків, у тебе ці батареї трохи розбігаються, і от коли настав той день, коли сонце у тебе заряджає на макс потужності всі батареї, наприклад одна трохи відстала, і на прикінці заряду всі будуть брать не дуже великий струм, а на ту прилетить практично 1С заряду її. і от саме для цього батареї які приходять до фінішу заряду, починають збавлять чардж ліміт, саме для того, щоб безболісно підтягнувся весь блок батарей до 100 відсотків.
Hotspur
Member

Повідомлення

Timedemo: 22.02.2026 15:03 коли у тебе 2, 3, 4 батареі в паралель, і у тебе струм заряду максимальний на всіх 240 ампер, і наприклад ти батарею в сонячці ганяєш пару тижднів не заряджаючи батареї до 100 відсотків, у тебе ці батареї трохи розбігаються, і от коли настав той день, коли сонце у тебе заряджає на макс потужності всі батареї, наприклад одна трохи відстала, і на прикінці заряду всі будуть брать не дуже великий струм, а на ту прилетить практично 1С заряду її. і от саме для цього батареї які приходять до фінішу заряду, починають збавлять чардж ліміт, саме для того, щоб безболісно підтягнувся весь блок батарей до 100 відсотків.
випадок реальний але дуже обмежений. коротко - я б обмежував максимальний ампераж зарядки.
Timedemo
Member

Повідомлення

Hotspur: 22.02.2026 15:08
Timedemo: 22.02.2026 15:03 коли у тебе 2, 3, 4 батареі в паралель, і у тебе струм заряду максимальний на всіх 240 ампер, і наприклад ти батарею в сонячці ганяєш пару тижднів не заряджаючи батареї до 100 відсотків, у тебе ці батареї трохи розбігаються, і от коли настав той день, коли сонце у тебе заряджає на макс потужності всі батареї, наприклад одна трохи відстала, і на прикінці заряду всі будуть брать не дуже великий струм, а на ту прилетить практично 1С заряду її. і от саме для цього батареї які приходять до фінішу заряду, починають збавлять чардж ліміт, саме для того, щоб безболісно підтягнувся весь блок батарей до 100 відсотків.
випадок реальний але дуже обмежений. коротко - я б обмежував максимальний ампераж зарядки.
коли сонячка, і декілька батарей. немає сенсу обмежувать, будуть втрати. у мене багато сонячок під наглядом, зі стаками батарей 4-8шт. повір, я знаю про що кажу в цьому плані.
GreenMile
Member

Повідомлення

Timedemo: 22.02.2026 14:57 автоматичний вимикач, це не вимикач навантаження, а захисний пристрій. Для вмикання вимикання навантаження існують саме для цієї задачі пристроі. Тільки ідіот буде використовувать автоматичний вимикач захистний, як звичайний вимикач. Та і не зрозуміло навіщо взагалі вимикать автомат, якщо ми фізично від"днуєм кабель.
Давайте без оцього високопарного, що всі ідіоти, один ви д'Артаньян? Нормально спілкуватись ніяк?
Автоматичний вимикач - це ВИМИКАЧ в першу чергу, призначення закладено прямо в його назві. Ото всі ідіоти в домашніх щитках автоматами відключають лінії за потреби, треба мабуть дроти з клем викручувати. Ручне вимикання є одним з його призначень також, саме для того, щоб не ставити окремо захисний пристрій і окремо комутаційний.
Але, якщо ви його розглядаєте саме так, то в ньому пропадає будь-який сенс при наявності окремого запобіжника. Окрім додаткового опору, він нічого вам не дає, бо запобіжник більш надійний і спрацює швидше.
Автомат вимикають саме тому, щоб випадково не закоротити клеми при від'єднанні, під'єднанні і транспортруванні батареї, а також, щоб не робити комутацію з кількох батарей або системи, коли вони всі під напругою (не у всіх є можливість зайди і в додатку і відключити БМС), щоб випадково щось не коротнути також.

В розпіареній деї, наприклад, запобіжника немає, тільки автомат. Насправді, я навіть не назву виробників яки б ставили і те і інше одночасно.
Hotspur
Member

Повідомлення

GreenMile: 22.02.2026 15:39(не у всіх є можливість зайди і в додатку і відключити БМС), щоб випадково щось не коротнути також.
відключення БМС не завжди гарантує що все добре. краще автомат або свіч

Відправлено через 29 секунд:
GreenMile: 22.02.2026 15:39Насправді, я навіть не назву виробників яки б ставили і те і інше одночасно.
Пілонтеч. Е4 і ще з десяток
GreenMile
Member

Повідомлення

Hotspur: 22.02.2026 15:45
GreenMile: 22.02.2026 15:39(не у всіх є можливість зайди і в додатку і відключити БМС), щоб випадково щось не коротнути також.
відключення БМС не завжди гарантує що все добре. краще автомат або свіч
Це не мені пояснюйте.
Hotspur: 22.02.2026 15:45 Пілонтеч. Е4 і ще з десяток
Шось у мене великі сумніви, якщо в пілонтечах шось і почали ставити то віднедавна, мабуть, на момент як вони почали масово продаватись не було там запобіжника окрім автомата.

Відправлено через 4 хвилини 4 секунди:
Ось купка пілонтечей, може я сліпий, то покажіть, де там запобіжник і автомат, бо я щось не бачу нічого, окрім БМС.

Відправлено через 4 хвилини 19 секунд:
І ще один, те саме :dontknow:

Hotspur
Member

Повідомлення

все там є. також є фото де там і автомат DC
Timedemo
Member

Повідомлення

GreenMile: 22.02.2026 15:39
Timedemo: 22.02.2026 14:57 автоматичний вимикач, це не вимикач навантаження, а захисний пристрій. Для вмикання вимикання навантаження існують саме для цієї задачі пристроі. Тільки ідіот буде використовувать автоматичний вимикач захистний, як звичайний вимикач. Та і не зрозуміло навіщо взагалі вимикать автомат, якщо ми фізично від"днуєм кабель.
Давайте без оцього високопарного, що всі ідіоти, один ви д'Артаньян? Нормально спілкуватись ніяк?
Автоматичний вимикач - це ВИМИКАЧ в першу чергу, призначення закладено прямо в його назві. Ото всі ідіоти в домашніх щитках автоматами відключають лінії за потреби, треба мабуть дроти з клем викручувати. Ручне вимикання є одним з його призначень також, саме для того, щоб не ставити окремо захисний пристрій і окремо комутаційний.
Але, якщо ви його розглядаєте саме так, то в ньому пропадає будь-який сенс при наявності окремого запобіжника. Окрім додаткового опору, він нічого вам не дає, бо запобіжник більш надійний і спрацює швидше.
Автомат вимикають саме тому, щоб випадково не закоротити клеми при від'єднанні, під'єднанні і транспортруванні батареї, а також, щоб не робити комутацію з кількох батарей або системи, коли вони всі під напругою (не у всіх є можливість зайди і в додатку і відключити БМС), щоб випадково щось не коротнути також.

В розпіареній деї, наприклад, запобіжника немає, тільки автомат. Насправді, я навіть не назву виробників яки б ставили і те і інше одночасно.
автомат
https://vencon.ua/ua/products/hager-2p- ... JrEALw_wcB

вимикач навантаження
https://ao-energo.com.ua/ru/vyklyuchate ... 3rEALw_wcB

то ідіоти чи ні ?
чи може то ідіоти придумали різні пристроі?
казав і буду казать, автоматичний вимикач, це пристрій для захисту, а не для вимикання. так, пару раз можна вимкнуть, но використовувать як вимикач це ідіотизм.

Відправлено через 2 хвилини 1 секунду:
GreenMile: 22.02.2026 15:39 Але, якщо ви його розглядаєте саме так, то в ньому пропадає будь-який сенс при наявності окремого запобіжника. Окрім додаткового опору, він нічого вам не дає, бо запобіжник більш надійний і спрацює швидше.
вивчіть питання для чого існують запобіжники, а для чого автомати.

Відправлено через 3 хвилини 12 секунд:
GreenMile: 22.02.2026 15:39 Автомат вимикають саме тому, щоб випадково не закоротити клеми при від'єднанні, під'єднанні і транспортруванні батареї, а також, щоб не робити комутацію з кількох батарей або системи, коли вони всі під напругою
автомат в першу чергу створений для захисту дротів.
а щоб клеми не закоротить, треба бути просто не криворуким, і кожна батарея має кнопку увімкнення вимкнення. а не через керування бмс з додатку. На любій батареі, я конкретно кнопка увімкненні вимкнення, і це не автомат. Є батареї без автоматів, що тоді? всьо? не можна відключать включать? а вдруг закоротить? то Грін майл тепер не зможе приєднать батарею?
Відповісти