Вибір роутера

Локальные сети и Интернет
Ответить
Автор
Member

кря-кря
бо це таки топ бренд
блажен кто верует... какой критерий вкладываем в понятие топовости? охват рынка - если да то какой регион ? Для США в SOHO там в топ 3 внезапно будут NetGear, TP Link и Linksys, но наврено в 5-рку входит и ASUS и вот так в завимисости от региона будет разное сочетание брендов в топ 3 и топ 5... Далее какой все таки сегмент SO или HO так как в первом его на лопатки положит Микротик тот же :) в сегменте роутеров для геймеров с перламутриовыми ргб-пуговицами - вполне возможно безусловный лидер. Это я к тому, что критерии топовости если взять 10 участников форума, то у каждого будут разные и свои уникальные :) Причем и дизайн может быть весомой причиной тоже если он не в шкафу на полке где то. Не осуждаю за выбор по внешнему виду при прочих равных ТТХ.

Отправлено спустя 2 минуты 5 секунд:
кря-кря: 20.02.2026 13:49І ще трохи дешевший. І також підтримує останній стабільний білд OpenWRT. Ну якщо "ідентична апаратна начинка" то чого переплачувати. Чи ні?
с какой целью интересуетесь ? :) Ищете железку под OpenWRT? тогда берите что дешевле.. хотите быть на гарантии на стоковой прошивке - выбирайте там где гарантия дольше. Асус скорее имеет смысл брать что бы сидеть на AsusWRT (тут лучше модели с 4 ядрами и 512мб-1024мб оперативки и что бы их продвинутый SQM поддерживал) пока есть поддержка (и она там достаточно долгая), но после ее окончания лучше бы иметь роутер на базе Mediatek. Тем более его тут вполне часто советуют в теме (ASUS на Mediatek)
кря-кря
Member

Критерій топовості Азуса я описав - філософія максимальної якості у виробництві. Незалежно чи це мережеве обладнання чи ні.

Від OpenWRT хотів би в першу чергу щоб різало рекламу. Та могло зробити аналіз мережі як загально так по кожному з клієнтів для подальшого їх конфігурування по трафіку та пріоритету. Чекати 3 роки до закінчення гарантії.... Ну навряд, руки раніше зачешуться.

Клієнтів штук 10 максимум, в основному серфінг, звінки та ютуб. Другий такий самий рутер мабуть піде в Меш.

Вибір з сучасного та надійного по прошивці не дуже широкий, це:

Asus ax52 pro
Asus ax52
Cudy wr3000p
Cudy wr3000h
Cudy wr3000c
Netis NX31
Netis NX31u

І навіть якщо не вимагати підтримки OpenWRT щось краще в цю ціну не знайти. А на 4 ядерні там і ціна в 2 рази зросте.

AsusWRT? Ну от чесно не знаю чи є зміст, в цю ціну точно не краще буде.
vdemeshko
Member

кря-кря: 20.02.2026 16:19 максимальної якості у виробництві.
Так себе критерий - у них совсем разные подоходы для топ моделей и бюджетных хотя бы по компонетной базе. (я уже молчу про 2023 и "high SoC voltage issue" с 7800х3d :) привет секте Свидетелей максимального качества ASUS) В целом тот же TP Link только в профиль. Да понятно что бюджетный ASUS скорее всего будет чуть лучше по компонентной базе чем бюджетный Xiaomi c Али. Основное отличие - это все таки достаточно продвинутый по функционалу AsusWRT в моделях среднего и топового сегмента. А про число багов и сырости прошивок для WiFi7 можно посмотреть на канале "Моя справа адмін" в обзорах :) а он еще тот Асусо-фил

ЗЫ
что бы ставить модули под опен врт и резать рекламу то выбирайте модели не базовый с 128мб флеша и 256мб памяти, а все таки с с 512мб флеша и 512мб+ памяти... оно да - можно поместить на 128 flash\256 ram, но судя по отзывам слишком в притык..
Grava
Member

vdemeshko: 20.02.2026 16:32можно поместить на 128 flash\256 ram, но судя по отзывам слишком в притык..
В мене є 128/256 cudy wr3000h. Це відгуки на Adguard home, але є adblock lean який блокує так само і майже нічого не займає.
Последний раз редактировалось Grava 20.02.2026 16:59, всего редактировалось 1 раз.
кря-кря
Member

Останній раз коли шукав щось мережеве Netis був лов-енд брендом на рівні підвального Китаю, а Cudi і в поміні не було. І от тут на тобі, вони вже по ціні на рівні розкрученого Азус з 3 річною гарантією цілодобовою підтоимкою і сервісними центрами повсюди. Кофуз. Ну ок....

AsusWRT можливо і цікавий варіант для вторички, яка завалена дешевими б/у топовими Азусами з Європи... Але не знаю не знаю.. Занадто багато напрягів і можливих головняків.

Про 512 дякую, прийму до уваги. Тут тільки Cudy wr3000p варіант.

Відправлено через 31 хвилину 59 секунд:
Виникає логічне зустрічне запитання (сорян лінь гуглити), USB флешка розширить внутрішню флеш память рутера (той же Netis NX31u) для OpenWRT ?
LESHIY_ODESSA
Member

кря-кря: 20.02.2026 17:31 Виникає логічне зустрічне запитання (сорян лінь гуглити), USB флешка розширить внутрішню флеш память рутера (той же Netis NX31u) для OpenWRT ?
Extroot configuration.

OpenWrt can be configured with extroot to use an external storage device (USB, SATA, SD card, etc.) to expand your root filesystem, to install freely all the packages you need.

In most supported devices OpenWrt splits the internal storage into rootfs and rootfs_data or ubifs partitions which are merged together into a single writable overlay filesystem.
Васильович
Member

кря-кря: 20.02.2026 17:31Останній раз коли шукав щось мережеве Netis був лов-енд брендом на рівні підвального Китаю, а Cudi і в поміні не було. І от тут на тобі, вони вже по ціні на рівні розкрученого Азус з 3 річною гарантією цілодобовою підтоимкою і сервісними центрами повсюди. Кофуз. Ну ок....
Не розумію, в чому проблема віддати перевагу бренду, до якого "лежить душа"? :shuffle:
кря-кря
Member

Якщо відмовитись від OpenWRT (а рекламу різати на хмарному днс що зараз і роблю на старенькому ДІР-615) то бачу ще один цікавий варіант:
Cudy WR3600 WiFi7 4 ядра по 2 ГГц та 512 РАМ усьго за 1800 грн. Знову питання чому так дешево? У чому подвох при таких шикарних ТТХ? Ну то тобто аж в двічі потужніший за Asus ax52 pro і в 1,5 рази дешевший. Мені б якраз такі дві штуки на міст з одночасно роздачею заканало.
Bruno Banani
Member

кря-кря
Т.е. процессор на старых ядрах А7 лучше, чем современный процессор на ядрах А53? :)

И где вы его за 1800 видели? Такой цены не вижу.
кря-кря
Member

На хотлайні найнижча ціна 1600. Я так розумію то доставка з Європи.

В процесорах не шарю, тому й запитую. Але 4х2 підозрюю значно краще ніж 2х1,3 притому що споживання заявлене менше.
Frakis
Junior

Що краще під домашній роутер mx4300 чи be5000?
Filabatya
Member

Хлаомі менше жре :up:
Bruno Banani
Member

Frakis
4300, це зовсім інший рівень
KingpinUA
Member

Frakis: 23.02.2026 12:12 Що краще під домашній роутер mx4300 чи be5000?
з особистого досвіду можу сказати про be5000 (в мене їх 3) , меню на китайському (один раз налаштувати через перекладач та і все) , через дбж не хоче робити коли напруга просідає менше 11.5v, гігaбіт по вайфай не видає( треба бж на 12v 2a +, замість стандартного 12v 1a), сигнал вайфай дуже потужний. За свої 1000грн (літом купував на Алі) це топ роутер :D зараз не знаю які ціни на них.
odessitmws
Member

KingpinUA
Ну у меня ксяоми бе3600 почему то гигабит выдавал :) ну как гигабит 900 с копейками но то ограничение провайдера было скорей
Frakis
Junior

Bruno Banani: 23.02.2026 14:52 Frakis
4300, це зовсім інший рівень
Не рекомендуете до покупцi?
Bruno Banani
Member

Frakis
Рекомендую
кря-кря
Member

Bruno Banani: 22.02.2026 19:19 кря-кря
Т.е. процессор на старых ядрах А7 лучше, чем современный процессор на ядрах А53? :)
У Cudy WR3600 стоїть Broadcom BCM6764. Такий самий як у TP-LINK Archer BE230 за 3500 грн та у ASUS RT-BE58U за 4500 грн.

Продуктивність на мегагерц у архітектури А53 на 30% вища за А7, але сумарно виходить що власне цей потужній А7 у 2,5 рази швидший за бюджетний А53.

Схоже що це дійсно топ за свої гроші на сьогоднішній день.
LESHIY_ODESSA
Member

KingpinUA: 23.02.2026 15:06 через дбж не хоче робити коли напруга просідає менше 11.5v, гігaбіт по вайфай не видає( треба бж на 12v 2a +, замість стандартного 12v 1a)
У меня такая же проблема с Микротик. Пришлось докупать повышайку DC-DC XL6019. В последнее выкрутил на 12,8 вольт.

ДБЖ нужен DC1036P, а не DC1018P.
KingpinUA
Member

LESHIY_ODESSA: 24.02.2026 12:10
KingpinUA: 23.02.2026 15:06 через дбж не хоче робити коли напруга просідає менше 11.5v, гігaбіт по вайфай не видає( треба бж на 12v 2a +, замість стандартного 12v 1a)
У меня такая же проблема с Микротик. Пришлось докупать повышайку DC-DC XL6019. В последнее выкрутил на 12,8 вольт.

ДБЖ нужен DC1036P, а не DC1018P.
Так у мене DC1036L ;)
Ответить