Обмеження енергоспоживання не врятувало Gigabyte GeForce RTX 5090 від оплавлення роз’єму живлення

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
oversteve
Member

Повідомлення

xIIImaL: 19.02.2026 19:58
Kirakishou: 19.02.2026 19:14
Якщо у людини платиновий кіловатний блок живлення стандарту ATX 2.4, який має десять років гарантії, і людина користується ним п’ять років, то чому вона має його міняти?
Вот и я также подумал , зачем менять прекрасный ATX2,4 блок ради какой то 5090 . И оффициально заявляю в очередной раз - карта уже скоро год как жива, работает каждый день через переходник и ничего не подгорает . Но это все при условии прямых рук :learn:
напевно ви його не гнули буквою Г прям на виході, як цей товариш, от і нема феєрверку :gigi:

Відправлено через 3 хвилини 27 секунд:
sapsan: 19.02.2026 18:16 erkins007
"Дапричемтутнвидия?"
12VHPWR (16-pin конектор на 600 Вт) не винайшов одна конкретна людина, а розробили його в рамках консорціуму PCI-SIG (PCI Special Interest Group), який відповідає за стандарти PCI Express.
Але головним ініціатором і «замовником» цього конектора була NVIDIA — саме вони просували його для своїх відеокарт серії RTX 40 (починаючи з 2022 року), бо попередні 6+8-pin вже не вистачало для дуже енергоємних GPU.
Коротка хронологія:

Ідея та специфікація → NVIDIA + Dell (найактивніші спонсори в PCI-SIG)
Формальне прийняття → PCI-SIG у PCIe CEM 5.0 (2021–2022)
Перше масове використання → GeForce RTX 4090 / 4080 від NVIDIA

Тобто якщо коротко відповідати «хто придумав?» — найчесніша відповідь: NVIDIA замовили/просували, а PCI-SIG офіційно стандартизував.
Пізніше через проблеми з плавленням (особливо при неповному защолкуванні) PCI-SIG випустив покращену версію 12V-2x6 (CEM 5.1 / PCIe 6.0), але оригінальний 12VHPWR — це саме дітище епохи RTX 40 і вимог NVIDIA до 600 Вт через один кабель. 😅
From Wikipedia, the free encyclopedia
The 16-pin 12VHPWR connector is a standard for connecting graphics processing units (GPUs) to computer power supplies for up to 600 W power delivery. It was introduced by Nvidia in 2022 to supersede the previous 6- and 8-pin power connectors for GPUs. The stated aim was to cater to the increasing power requirements of Nvidia GPUs. The connector was formally adopted as part of PCI Express 5.[1]
якщо вже копати до кінця, то цей роз'єм це молексовський мікрофіт, який випустили ще в 13 році
CADR
Member

Повідомлення

Так, зауважимо.
Не "відеомапа", а "відеокарта".
Не "електрохарчування", а "електроживлення".

Використовуй українську відповідально!
Enjthesilence
Member

Повідомлення

CADR: 19.02.2026 21:00 Так, зауважимо.
Не "відеомапа", а "відеокарта".
Не "електрохарчування", а "електроживлення".

Використовуй українську відповідально!
прям пекельні борошна
Scoffer
Member

Повідомлення

Я коли казав що треба переходити на 48 вольт і не страждати фігнею, мені тут розповідали що маячня бо це купляти нові бж. А з 12VHPWR не купляти. Ага :laugh:
CADR
Member

Повідомлення

Scoffer: 19.02.2026 21:04 Я коли казав що треба переходити на 48 вольт і не страждати фігнею, мені тут розповідали що маячня бо це купляти нові бж. А з 12VHPWR не купляти. Ага :laugh:
Дуже все просто реалізується. Беремо 6 пар по 12 В, що є у 12hpwr і з'єднуємо не паралельно, а послідовно-паралельно - 2*3 з робочою напругою 36в.
oversteve
Member

Повідомлення

CADR: 19.02.2026 21:17
Scoffer: 19.02.2026 21:04 Я коли казав що треба переходити на 48 вольт і не страждати фігнею, мені тут розповідали що маячня бо це купляти нові бж. А з 12VHPWR не купляти. Ага :laugh:
Дуже все просто реалізується. Беремо 6 пар по 12 В, що є у 12hpwr і з'єднуємо не паралельно, а послідовно-паралельно - 2*3 з робочою напругою 36в.
і отримуємо кз :lol:

Відправлено через 1 хвилину 54 секунди:
можна спокійно жити зі старим бж, якщо руки прямі і не кортить погнути перехідник прямо за роз'ємом :D
або як варіант у випадку багатьох добротних бж можна просто докупити потрібний провід з 12вхпвр з однієї сторони і 2-3 роз'ємами під бж з іншої
Afit
Member

Повідомлення

Насправді хороша ідея :up: Менше втрат, тонші провода, надійніше
CADR
Member

Повідомлення

oversteve: 19.02.2026 21:22
CADR: 19.02.2026 21:17

Це робиться у схемі БЖ, а не пустотливими рученятами.
Mozdev
Member

Повідомлення

Згідно з PCI-SIG.
12VHPWR це 12В та 9.5A на дріт.
16AWG -що має перетин близько: 1.27~1.31мм²
Чого як виявляється зовсім недостатньо, і це ще без врахування перехідного супротиву на конекторі, та того факту що їх 12 і вони у єдиному конекторі.

Для струму 9.5 А при напрузі 12 В рекомендується використовувати мідний провід перетином щонайменше 1.5мм².

Мідний провід з перетином 1.5мм² може витримувати струмове навантаження приблизно до 10 А, чого достатньо для 9.5 А
( але тут немає запасу згідно із стандартами безпеки +30%, тобто дріт повинен мати перетин приблизно ~1.95мм²).

Тому дроти мають бути, 14AWG(2.07мм²) та 2 конектори по 6 пінів відповідно більшого розміру та конструкції що зменшить перехідний супротив.
oversteve
Member

Повідомлення

CADR: 19.02.2026 21:33
oversteve: 19.02.2026 21:22
там пів бж треба перебрати, щоб зробити ізольовані виходи, які можна ланцюжком під'єднати

Відправлено через 1 хвилину 27 секунд:
Mozdev
ви фігню пишите, навіть по наших нормативах для 10А вистачає проводу 0.75мм2, на 1.5мм2 - 19А
EvgenyDET
Member

Повідомлення

denizen: 19.02.2026 16:36 Пропоную обговорити Обмеження енергоспоживання не врятувало Gigabyte GeForce RTX 5090 від оплавлення роз’єму живлення

Завжди одне і те саме, використовують перехідник і мають проблеми. Вже б прибрали його з комплекту, від гріха подалі.
Откуда это утверждение взялось? И постоянно всплывает на этом форуме...
https://videocardz.com/newz/nine-brands ... pu-adapter многие производители рекомендуют именно адаптер. В том числе Гига

Собирал недавно комп с новым be quiet! GOLD, так вот я был очень неприятно удивлен состоянием и качеством проводов
Mozdev
Member

Повідомлення

oversteve: 19.02.2026 21:45
CADR: 19.02.2026 21:33
там пів бж треба перебрати, щоб зробити ізольовані виходи, які можна ланцюжком під'єднати

Відправлено через 1 хвилину 27 секунд:
Mozdev
ви фігню пишите, навіть по наших нормативах для 10А вистачає проводу 0.75мм2, на 1.5мм2 - 19А
Самі провода той не плавляться тільки конектори :D
Їх 12 у 1 жгуті, пульсації, єдс( провідники при струмах більше ніж 3 ампери та 9в починають взаємодіяти поміж собою як у трансформаторі), нагрів, перехідний супротив на конекторі, тому й плавися, мені що придбати це лайно, та протестувати щоб фізично довести що воно лайно, якби не конектор самі дроти витримують 10А і не горять при цьому, а при 19А воно нагріється та розплавить оболонку пвх :rotate:

Мідний дріт перерізом 1.3 мм² при струмі 10А (напруга 12В) відчутно нагріється приблизно до 50 градусів, а тепер уявіть їх 12 і вони сходятся у фіговий конектор B-)

І взагалі все зроблено у найкращих традиціях китайців все в притул по номіналах, щоб "Зєкономити на сірниках".

Отправлено спустя 10 минут 39 секунд:
Ось ненайкраще дослідження але щось
спойлер
https://www.youtube.com/watch?v=Y36LMS5y34A
Отправлено спустя 16 минут 17 секунд:
48VHPWR is in design B-)
Востаннє редагувалось 19.02.2026 22:48 користувачем Mozdev, всього редагувалось 1 раз.
oversteve
Member

Повідомлення

Mozdev
конектори 12вхпвр по спекам молекса рохраховані на 9.5А з дельтою нагріву 30 градусів, і це з врахуванням того, що проводів там 12, для того, щоб їх поплавило треба струм в 2+ рази більше

хочете можете придбати, але як на мене простіше подивитися готовий відос з тестами і попуститися ;)

п.с. і ви б самі ваш відос подивилися уважніше, там про недогуий перехідник від кейблмод і про комплектний перехідник старого зраку, з яким були проблеми, а не про сам роз'єм
Mozdev
Member

Повідомлення

oversteve: 19.02.2026 22:39 Mozdev
конектори 12вхпвр по спекам молекса рохраховані на 9.5А з дельтою нагріву 30 градусів, і це з врахуванням того, що проводів там 12, для того, щоб їх поплавило треба струм в 2+ рази більше

хочете можете придбати, але як на мене простіше подивитися готовий відос з тестами і попуститися ;)

п.с. і ви б самі ваш відос подивилися уважніше, там про недогуий перехідник від кейблмод і про комплектний перехідник старого зраку, з яким були проблеми, а не про сам роз'єм
Це ви не додивились, там і про оригінальний кабель та конектор теж ;)

Так проблема в конекторі я згоден, з цим, але як завжди все це в комплексі каже нам про те що цей 12VHPWR лайно.
erkins007
Member

Повідомлення

EvgenyDET: 19.02.2026 21:45многие производители рекомендуют именно адаптер
Да вы что? Так и рекомендуют? Говорят "да лучше косичкой подключайте, а не прямым 12v2x6 кабелем"?)
EvgenyDET
Member

Повідомлення

erkins007
Я же ссылку приводил
vmsolver
Member

Повідомлення

HazardVadim: 19.02.2026 18:43XT60 от дрона
так он на 30А долговременных, первая попавшаяся дока
https://www.handsontec.com/dataspecs/connector/XT60.pdf
А XT90 на 45А
Scoffer: 19.02.2026 21:04Я коли казав що треба переходити на 48 вольт і не страждати фігнею, мені тут розповідали що маячня бо це купляти нові бж
Эти 48В нужны будут фактически только энтузиастам, а всем остальным платить за более дорогие компоненты и подвергать риску формально уже опасного для жизни напряжения, нужно примерно как собаке космический челнок. Как сказал классик: нафик нам не нужны ваши интернеты 48В :lol:

А вот электрическая дуга сказала бы за 48В большое, светящееся синим цветом спасибо ))
oversteve
Member

Повідомлення

Mozdev: 19.02.2026 22:50 Так проблема НЕ в конекторі я згоден, з цим, але як завжди все це в комплексі каже нам про те що цей 12VHPWR лайно.
ви дещо пропустили :rolleyes:
в комплексі з кривими руками, але як практика показує криві руки майже все перетворюють на лайно :dontknow:
Scoffer
Member

Повідомлення

vmsolver: 19.02.2026 23:33Эти 48В нужны будут фактически только энтузиастам, а всем остальным платить за более дорогие компоненты и подвергать риску формально уже опасного для жизни напряжения, нужно примерно как собаке космический челнок. Как сказал классик: нафик нам не нужны ваши интернеты 48В
А вот электрическая дуга сказала бы за 48В большое, светящееся синим цветом спасибо ))
Вже прямо сьогодні в USB Power Delivery 3.1 48 вольт, а в POE доходить до всіх 57. Ти ж чомусь не переживаєш що тебе мобільник може жахнути, чи ноут, чи роутер.
48 вольт це навпаки спрощення тому що все більше електроніки заживлюється саме з цього вольтажу.
А дуга виникає не через напругу, а через струм. Це на 12 вольтах з в 4 рази більшим амперажом простіше зловити дугу, ніж на 48.
AndrewV
Member

Повідомлення

Потому что надо нормальные БП покупать, которые имеют ограничения на разъем и мониторинг
спойлер
Untitled-1.jpg
Відповісти