Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
Timedemo
Member

Повідомлення

коротче фігня ці жиконг бмс інверторні. в чардж ліміт динамічний не вміє, ставиш дисчардж ліміт 200 ампер, вона рапортує інвертору тільки 170а.
перехід на флоат заряд дибільний, ставлю ій щоб основний заряд тримала після заряджання до 100 відсотків, пів години, тримала 2 години до відключення світла. Жиконг розводить руками, каже оновлюйте прошивку бмс на нову.
один плюс, це гарна силова частина, 200ампер реально тримає не кашляє, не перегрівається і т.д. і це я взяв саму нову V19
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Для начала нужно разобраться в концепте заряда лиферов.
Она простая как грабли - CC/CV, в каком месте тут динамичность чардж лимита (с)? Дея придумала костыли (для работы своего пассивного балансира) и теперь так должны уметь все остальные? :facepalm:
Timedemo: 19.02.2026 12:37коротче фігня
Есть две стадии и всё. Для остального есть активный балансир.
Даём 100 А до победы (или сколько оно там), когда напряжение достигло потолка, ток идёт на снижение. База? Не, слишком сложно :weep:
Со всем остальным тоже давно разобрались - Ютуб, форумы, нейронки в помощь.
JK в инверторных BMS имеет/умеет такое, про что остальные даже не догадываются (я про наполнение). На то оно и в топах - для гик-сборок.
Хомячкам - противопоказано, потому что не хватает сил и терпения даже базу понять (CC/CV).
спойлер
Пан был в ЧС ещё до этой ветки, не зря :laugh:
Hotspur
Member

Повідомлення

До весни 9 днів :rotate: :super:
Timedemo
Member

Повідомлення

acm_fan: 19.02.2026 16:07 Для начала нужно разобраться в концепте заряда лиферов.
Она простая как грабли - CC/CV, в каком месте тут динамичность чардж лимита (с)? Дея придумала костыли (для работы своего пассивного балансира) и теперь так должны уметь все остальные? :facepalm:
Timedemo: 19.02.2026 12:37коротче фігня
Есть две стадии и всё. Для остального есть активный балансир.
Даём 100 А до победы (или сколько оно там), когда напряжение достигло потолка, ток идёт на снижение. База? Не, слишком сложно :weep:
Со всем остальным тоже давно разобрались - Ютуб, форумы, нейронки в помощь.
JK в инверторных BMS имеет/умеет такое, про что остальные даже не догадываются (я про наполнение). На то оно и в топах - для гик-сборок.
Хомячкам - противопоказано, потому что не хватает сил и терпения даже базу понять (CC/CV).
спойлер
Пан был в ЧС ещё до этой ветки, не зря :laugh:
При чем тут 100 ампер до победного? когда у нормальных брендов акб в бмс есть динамический чардж лимит, тот же пайтес, дайнес, дейе, юхон, все сбавляют чардж лимит на финише заряда, и это реально классно для акб, а не херячить до победного на все бабки. а если я хочу не 100 ампер? а хочу чтобы в диапазоне заряда 20-80 херячило 200 ампер? а потом под конец чтобы сбавило?
ты хоть вкурсе как происходит основной заряд у батарей которые подключены по кану или рс485? это когда ты просто подключил +- без кана, то ты задал напряжение на инверторе основной и флоат и радуешься жизни, а когда у тебя по кану или рс485 эти параметры ты уже ставишь в бмс, и бмс говорит инвертору сколько держать основной заряд, когда сбавлять, и когда переходить на флоат. так вот именно тут и забор у инверторных бмс, они тупят , и держат основной заряд до последнего игнорируя таймер который ты выставляешь. Я уже у нескольких людей проверил, они даже не подозревали, что у них на батарее все время 55.6 вольта, без сброса конца заряда, просто держит и не сбрасывает.

Ты прежче чем умничать в гугл поиске и чат гпт, хоть что-то сам проверь в этой жизни, а потом умничай тут.

Відправлено через 52 секунди:
acm_fan: 19.02.2026 16:07 JK в инверторных BMS имеет/умеет такое, про что остальные даже не догадываются (я про наполнение). На то оно и в топах - для гик-сборок.
ану что же умеет такого, что не умеют другие? ты только по делу с фактами, я не пи...жом своим.

Відправлено через 37 хвилин 16 секунд:
acm_fan: 19.02.2026 16:07 Есть две стадии и всё. Для остального есть активный балансир.
https://gyazo.com/760065c830bb7ad53170c1ce979a5635

на любимой всеми готовой батарее как жк бмс жарит батарею, и это готовое решение готовый акум. Товарищ даже не подозревал что у него такое. Как тебе флоат заряд 56,6 вольта? Класно? Батарейка Биом, с любимой жк бмс.
Z440_User
Member

Повідомлення

Шановне панство! Є питання!
Зібрав колезі 12В@280Аг, вжарив йому під 1кВт навантаження (75-80А) протягом години-півтори.
Запобіжник ANL 200A нагрівся до 52-55градусів. Болт прохідної клеми зі сторони підключення інвертора набрав 37-40градусів.
спойлер
17715347227258313574766844861122.jpg
Чи то норм, чи запобіжник фігня, чи спеціальний тримач потрібно?
Чи взагалі, нафіг він потрібен? :D
Hotspur
Member

Повідомлення

Z440_User: 19.02.2026 23:04Чи то норм, чи запобіжник фігня, чи спеціальний тримач потрібно?
Чи взагалі, нафіг він потрібен?
бажано в тримачі. гріться буде але не рознесе комірки при спрацюванні

Відправлено через 4 хвилини 38 секунд:
Z440_User: 19.02.2026 23:04Зібрав колезі 12В@280Аг
:D після 3 можеш вішати патч професійний збирач :D
Z440_User
Member

Повідомлення

Hotspur: 19.02.2026 23:16 бажано в тримачі. гріться буде але не рознесе комірки при спрацюванні

Відправлено через 4 хвилини 38 секунд:
Z440_User: 19.02.2026 23:04Зібрав колезі 12В@280Аг
:D після 3 можеш вішати патч професійний збирач :D
Та воно в цьому ящику відокремлено від комірок
спойлер
IMG-1fc0289ad0d45d00b43003f7bdcf457b-V.jpg
Якось воно мене напрягає своїм нагрівом. Все відносно холодне, а цей запобіжник гріє "+" клему прохідну і відповідно "шину" з іншого свого боку... :-/
Hotspur
Member

Повідомлення

Z440_User: 19.02.2026 23:32Якось воно мене напрягає своїм нагрівом. Все відносно холодне, а цей запобіжник гріє "+" клему прохідну і відповідно "шину" з іншого свого боку...
можеш дорогий поставити типу цього -
https://www.aliexpress.com/item/1005010 ... 1802ko5kg1
PROGRAMMATOR
Member

Повідомлення

Z440_User
У ETI:
4110094 - 160А - NH-1C
4110095 - 200А - NH1
4110096 - 250А - NH1
Z440_User
Member

Повідомлення

PROGRAMMATOR: 20.02.2026 01:41 4110095 - 200А - NH1
А не жирно такий в 12В батарейку? :spy:
Hotspur
Member

Повідомлення

Z440_User: 20.02.2026 02:06А не жирно такий в 12В батарейку?
грітись не буде :shuffle:
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Z440_User: 19.02.2026 23:04Чи взагалі, нафіг він потрібен? :D
:-/
Нужен.
55 градусов? И что? АВ в домашних щитках имеют 65-75 °C рабочими (говоря про боковую стенку корпуса) при номинальных нагрузках или близких к 1,11-1,13 (когда защита никогда не сработает).
Главное что в той сборке он удалён от элементов и не особо их подогревает (лишь косвенно - воздух вокруг).
Очевидно, при больших токах нагрев лишь усилится.
Про корпус уже сказали - в нём лучше, чем без, потому что может бахнуть и осколки полетят куда-то. А так есть шанс, что не полетят. В термоусадку хотя бы загнать его.
Хотя у Вас куда они там полетят? В железные стенки или в BMS, которая тоже железная? :dontknow:
ANL вообще выбор так себе, имхо, но лучше, чем ничего. Cработает сильно позже номинала. При КЗ всё равно какой, главное что он есть.

NH для 12 В системы? Це ж було вже (с)
:facepalm:
Hotspur
Member

Повідомлення

acm_fan: 20.02.2026 02:28В термоусадку хотя бы загнать его.
грітись буде сильно. краще в рідний корпус для ANL

Відправлено через 32 секунди:
Z440_User: 20.02.2026 02:06А не жирно такий в 12В батарейку?
жирно :D

Відправлено через 4 хвилини 11 секунд:
acm_fan: 20.02.2026 02:28ANL вообще выбор так себе, имхо, но лучше, чем ничего. Cработает сильно позже номинала. При КЗ всё равно какой, главное что он есть.
чого ? Віктрон пише вони швидкі :shuffle:
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

https://www.eaton.com/content/dam/eaton ... 24-anl.pdf
Нормальная pdf от понятного производителя. Не Алик :gigi:
200 А номинал: 300 А - не сработает никогда, 400 А - 7 сек, судя по графику кривой (в треде тоже проблемы и с этим - график прочитать не могут :facepalm: ). Сильно позже номинала, я так и писал. Быстро? :dontknow: Как будут работать китайские ноунеймы - сложно сказать. От КЗ спасут (во всяком случае должны). Это и есть основная цель.
Для остального ставятся АВ.
The_Rusik
Member

Повідомлення

Hotspur
Зачем тогда нужен такой аккум, чтобы возле него танцевать с бубном. Он должен работать на меня а я на него. Включил и забыл. Иначе лучше сразу его в помойку и не тратить время.
GreenMile
Member

Повідомлення

Z440_User: 19.02.2026 23:04 Чи то норм, чи запобіжник фігня, чи спеціальний тримач потрібно?
Запобіжники (плавкі вставки) спрацьовують за рахунок розплавлення від перегріву, тому так, це нормально і його штатна робота.
Z440_User: 19.02.2026 23:04 Чи взагалі, нафіг він потрібен? :D
Потрібен, приблизно як подушка безпеки чи ремінь в машині. Можна і без них їздити і все буде ок, допоки не потрапите в ДТП. Так і тут.
Але треба ставити якісні, а не китайські за 10 центів, бо там реальні характеристики сильно відрізняються від заявлених.
Timedemo
Member

Повідомлення

Z440_User: 19.02.2026 23:04 Шановне панство! Є питання!
Зібрав колезі 12В@280Аг, вжарив йому під 1кВт навантаження (75-80А) протягом години-півтори.
Запобіжник ANL 200A нагрівся до 52-55градусів. Болт прохідної клеми зі сторони підключення інвертора набрав 37-40градусів.
спойлер
17715347227258313574766844861122.jpg
Чи то норм, чи запобіжник фігня, чи спеціальний тримач потрібно?
Чи взагалі, нафіг він потрібен? :D
запобіжник потрібен, або автомат, вони всі гріються ці запобіжники, але той що на фото, не саме краще виконання.
GreenMile
Member

Повідомлення

Z440_User: 20.02.2026 02:06
PROGRAMMATOR: 20.02.2026 01:41 4110095 - 200А - NH1
А не жирно такий в 12В батарейку? :spy:
Є менші типорозміру NH00.
Жирно чи ні - то вже самі вирішуєте яке ваше ставлення до власної безпеки, чи безпеки того, хто і як її буде експлуатувати. Умовно, собі я можу поставити і без запобіжників, а якщо зберу мамі в квартиру - то запобіжники будуть в трьох місцях.
Те шо у вас на фото має право на життя, але я б замінив на нормальні, типу victron mega.
Z440_User
Member

Повідомлення

Дякую за відповіді.
Ну той запобіжник брав в салоні який автівки для глухих готує, в тому числі і на змагання з автозвуку. Сказали що вони сетапи на них збирають, ну і в акб ставили.

Мене напрягло що після 1-1,5 години під навантаженням 75-80А розряду нагрілося з'єднання "+" шина-запобіжник-прохідна клема-болт прохідної клеми зі сторони підключення інвертора.
Якби за десь 40хв воно нагрілося і далі наче як температура не зростала.

Температури по ВСІХ з'єднаннях, з "+" шиною біля комірки включно, та з'єднані БМС з прохідною "-" клемою 27-29 градусів;
А от з'єднання "+" шина - ANL - Прохідна клема нагрілася 53-55 градусів;
Ззовні температура на "+" болту яким прикручено кабель інвертора нагрілася до 40 градусів.

Більше температура не зростала, а потім дали світло і пішов заряд 30А - воно все доволі швидко впало до 26-28 градусів.

Як би те що воно може грітися то я розумію, іноді погані "флажки" на галогенне ближнє чи дальнє світло своїм корпусом плявляться, то питання нагріву як би трохи зрозуміло.
Мене більше непокоїть пластик клеми в корпусі, чи не розсохнеться/потече він від температури? Хоча наче сам пластик наче як був холодний. Клеми звісно китайські, але фабричні. Не отой 3Д друк яким пів ОЛХ завалено.
Силові шини зроблено на 35мм.кв міді ПВ-3, обтиснутій гідравлічним пресом в ТМЛ-35-6 та запакованими хвостами в термоусадку з клеєм.
Dima4s
Member

Повідомлення

Timedemo: 19.02.2026 12:37коротче фігня ці жиконг бмс інверторні.
В мене все працює. після 90% починає скидати струм. на 99% ставить ліміт 14А.
БМС v15.
Єдине що мене підхарює це дріфт SOC
спойлер
EaseUS_2026_02_20_10_34_48.png
Відповісти