от тільки давайте без цих казкових цін,
в can.ua 7 лютого 2018
INNO3D GeForce GTX 1070 Ti 8GB GDDR5 256-bit Twin X2 (N107T-1SDN-P5DN)
коштувала 21 971 грн.
гуголь каже шо курс тоді був
27.100
тобто у нас 1070 ті коштувала 810 баксів
а 1080ті тоді коштувала шось добре дорожче, 30к чи десь поряд, вже не пам"ятаю
спойлер
Востаннє редагувалось 17.02.2026 16:45 користувачем S0N1C, всього редагувалось 1 раз.
Очікую через пару років дописів у дусі
- "АІ АІ АІ АІ АІ було підкинуто куртці ворогами, він ні в чому не винен!"
Але нова курка з шкіри єдинорогів буде придбана
S0N1C
Это цены времён майнинг-бума. Я покупал новую 1070 в первый месяц после релиза за 500 (возможно за 550, не помню точно) баксов. Топовый на то время нереф MSI Gaming X.
Alex Pepper: ↑
17.02.2026 16:54S0N1C
Это цены времён майнинг-бума. Я покупал новую 1070 в первый месяц после релиза за 500 (возможно за 550, не помню точно) баксов. Топовый на то время нереф MSI Gaming X.
ще вам трохи історічних цін в тред 7 лютого 2018
не пам"ятаю, здається вже не було, тому і скасований
Відправлено через 33 секунди:
як раз 530 баксів
Відправлено через 29 секунд:
тому може це і не майнінг бум ціни?
Відправлено через 3 хвилини 40 секунд:
як же я тоді хотів купити нову відуху
В сентябре 2016 года курс доллара к гривне в Украине находился в диапазоне приблизительно 25,8–26,6 грн за доллар.
(за 10 лет столько всего случилось, что не помнишь уже многого). Теперь я вспомнил, что я "переплатил" 70 баксов относительно рекомендуемой цены.
Я сейчас сколько не смотрел, то ничего из нового по интересной цене на форуме не купишь, только б/у. Проще в магазине купить с гарантией, разница в цене у продавцов не стоит риска.
Востаннє редагувалось 17.02.2026 17:19 користувачем Alex Pepper, всього редагувалось 1 раз.
Enjthesilence
Зараз - так , на мсрп цінник можна просто не дивитись. До шизи майнінга ну може десь сотку накидували на старті бо ретейлери-реселлери теж хочуть заробити. Ось вони в першу майнінг хвилю і заробили
Відправлено через 3 хвилини 13 секунд: S0N1C
Приблизно так же заробляють зараз ті хто рамкою займається, купили ж вони її не по 500 баксів за комплект а ціни поставили "саатвєтствующіє", тож маємо те що маємо - ті самі граблі але напис на них інший. я в 2017 році ледве встиг купити риксу 460 чотиригіговку батьку на подарунок, ціна за один день змінилась з 2900 до 3300, за 3300 і купив. На наступний день "немає в продажу". Такі справи.
Enjthesilence: ↑
17.02.2026 16:53американський мсрп з реальними прайсами в наших магазинах не має нічого спільного (європейський мсрп, який вище + податки)
Далеко не всегда. Зависит от товара и импортёра. Например я Asus ROG lc 5090 брал за 3.5к, тогда как в США она без налогов у нее рекомендуемая 3.4
Як це ніхто не написав. Це все через Nvidia , куртку, через Ray Tracing, шось там Intel. Вже був би взагалі кінець світу, якби не AMD та її користувачі.
неужели только я и говорю об этом?))
Форумчане,здесь, это я даже не знаю какая тысячная процента всех покупок 2ххх,3ххх серии и так далее. Это только кажется, что даже здесь,их очень много.
Кхе-кхе. Чекайте, це ж ще не все.
В нас в країні ще багато старих залишків. А от як доїдуть НОВІ поставки з ФОБів - ото тоді буде весело.
Деякі країни ЄС вже дуже незадоволені, що деякі великі українські дістріб'ютори, накупивши восени до крістмас сейл гори всього (і не розпродавши, через власну жадібність) - знайшли спосіб наварити таки бабла в рази - і почали реекспорт в саме ці країни ЄС.
Тому що в ЄС стоки розпродані, а на ФОБа вже капець дорого. А пересічний європеєць набагато швидше дістане гроші з кубишки і зробить апгрейд.
А пересічний вкраїнчик буде ще півроку соплі розмазувать, і потім взагалі нічого не купить.
Бо здорожчання не зупинилося.
Чекайте, на черзі БЖ, корпуси і СЖО.
Чекайте
Вартість відеокарт зараз визначається не "жадністю" топа корпорації, і не "готовністю купувати/терпіти" у покупців.
Вартість відеокарт - похідна від:
1) Собівартості виробництва чіпів (яке росте зі зменшенням тех. процесу) та збільшенням розміру чіпів.
2) Дохідності продажу суміжних продуктів що використовують чіпи з кремнієвих пластин та память.
З одної сторони, є TSMC (+ASML) яка інвестує десятки млрд в виробництво нових тех процесів і повинна ці інвестиції відбивати щоб далі інвестувати в зменшення тех.процесів.
З іншої сторони, окрім відеокарт, є:
- смартфони (основний покупець самих передових тех процесів)
- ШІ прискорювачі
- ноутбучні процесори, в тому числі епл на передових тех процесах
- десктопні CPU
- приставки
- автомобілі
І купа всього іншого, для 95% чого достатньо більш старих тех процесів.
В ситуації коли компанії можуть:
1. Потратити 200$ на проц+память для смартфона вартістю 1000$
2. Потратити 400$ на проц+память для ноута вартістю 2000$
3. Потратити 10000$ на проц+память для ШІ прискорювача вартістю 30000$
4. Потратити 400$ на проц+память для відеокарти за 750$
І існує дефіцит потужностей виробництва як чіпів на передових тех.процесах так і памяті, ОДНОЗНАЧНО буде жорстка конкуренція за доступ до виробництва.
І АБО найменш маржинальні продукти просто перестануть виробляти, або вони будуть дорожчати.
Хто винен? Ну якщо постаратися все-таки пошукати винних, то винні:
- аналітики та директора асмл та тсмц які не спрогнозували чи недоінвестували.
- кляті влади США та Китаю які замість того щоб жити в щасті і гармонії із-за геополітичних амбіцій займаються торговими війнами і обмежують доступ Китаю до новітніх технологій що усугубляє монополії основних виробників як кремнієвих пластин так і прискорювачів
- криворукі інженери самсунга, інтела і всіх інших хто мав перспективи створювати власні виробництва кремнієвих пластин/чіпів але не змогли.
Із-за вище названих "винних" ми маємо те що маємо: поки або не побудують більше нових потужностей по виробництву, або не насититься ринок тим що є, відеокарти/смартфони/процесори/память будуть дорожче ніж могли б бути.
Таке вже було, під час майнінг буму, з осені 2020 до середини 2023 здається.
Чи можна знайти в цій ситуації плюси? Однозначно. Кількість грошей які зароблять всі учасники підуть не тільки на приватні яхти та літаки, куртизанок та податки, але й на R&D, розширення потужностей ітд, і через декілька років ми отримаємо більш круті відеокарти, яких могло б і не бути якби не сотні мільярдів інвестицій.
Приклад - це те, наскільки крутим був перехід з самсунгівських 8нм 3000 серії до 5нм техпроцесу TSMC 4N.
Коли після 3080 - 699 USD - 10 GB - TDP 320 W
Вийшла потужніша 4070 - 599 USD - 12 GB - TDP 200 W
А потім вийшла за ту ж вартість крутіша 4070 супер, а 4070 ti супер взагалі настільки крута, що буде актуальним предтопом ще дуже довго.
Я вже не говорю про те, наскільки еволюціонував з того часу DLSS.
Думаю після наступного виходу відеокарт, потративши на неї штуку баксів можна буде вже на 4К сміливо переходити.