Даже без Уз ванны? Просто полежали? Без "спа - массажа"? ))leif: ↑ 17.02.2026 19:14дав 15 хв полежати
Новини
Останні статті і огляди
Выбор клавиатуры под все нужды и направления
-
StTechnik
Member
-
leif
Member
нє, ти шо, уз ванна + таблетки одночасно це вже занадто потужно, так робити не рекомендується категорично. навіть для новіших капів.StTechnik: ↑ 17.02.2026 19:17Даже без Уз ванны? Просто полежали? Без "спа - массажа"? ))
так, просто полежали, взагалі нічого не робивStTechnik: ↑ 17.02.2026 19:17Просто полежали?
Відправлено через 1 хвилину 47 секунд:
взагалі, здається, що якщо взяти концентрацію повище, як власне радить виробник для прямого застосування, то результат міг вийти ще покраще. ну і плюс я дещо перестрахувався і з температурою води, рекомендується брати трохи теплішу
Відправлено через 28 секунд:
але для такого режиму супер-сейф-mode результат прям приємно здивував
-
StTechnik
Member
Да, выглядит неплохо. Я недавно делал профилактику капам когда менял плейт - я купал в УЗ + фейри. Потом еще просто в воде. Но у меня они практически чистые были. Супруге тоже недавно капы отмывал по тому же принципу. Вроде норм. Но с таблетками - интересно.leif: ↑ 17.02.2026 19:21але для такого режиму супер-сейф-mode результат прям приємно здивував
-
leif
Member
ф-ряд після відмокання 15 хв в воді з рідким милом фрош (багато рідкого мила) і після того чищення м'якою зубною щіткою:
теж непогано, але трохи напряжніше по зусиллях ніж з таблетками))
зараз закинув те що відмито таблетками в мильну воду туди ж, почищу щіткою і подивлюсь чи буде ще покращення
теж непогано, але трохи напряжніше по зусиллях ніж з таблетками))
зараз закинув те що відмито таблетками в мильну воду туди ж, почищу щіткою і подивлюсь чи буде ще покращення
-
StTechnik
Member
leif
Так у тебя теперь будет буква Ыыыыы
Так у тебя теперь будет буква Ыыыыы
-
leif
Member
в підсумку таблетки це просто дуже ефективний спосіб з мінімумом зусиль: результат виходить чудовий як для "кинув і забув". але все ж таки ручна прочистка в мильному розчині щіткою робить результат ще кращим. вирішив на разі завершити експерименти і помити решту капів в мильному розчині щіткою щоб два рази не вставати (спочатку таблетки а потім все одно домивати вручну. який тоді сенс в таблетках?)
Відправлено через 2 хвилини 23 секунди:
viewtopic.php?p=3951384#p3951384
Відправлено через 11 хвилин 5 секунд:
але маю сказати, що пощастило мені також і зі світчами в цій клавіатурі. отримав просто канонічний вінтажний сет: big font лого, сірий стем на пробілі
топова якість і всі відчуваються як один, немає різнобою, видно, з золотого періоду черрі. однозначно найкращий вінтажний сет з усіх, що до мене наразі потрапили. а до того ж ще й 5 піновий. взагалі кайф.
при чому воістину вам кажу, щоб оцінити наскільки вдалий вінтаж сет тобі трапився це таки треба трохи перебрати вінтажних черрі. бо вони ну максимально різні трапляються в тому часовому фреймі, в якому вони вважаються вінтажними, і для розуміння різниці потрібно виключно персональне знайомство і перебирання.
хіба що ранні роки це однозначно win без сумнівів. якщо клавіатура умовно 85-88 років, то тут 98%, що це топчік, але за такі світчі хочуть чималих грошей. в ідеалі ж, звісно, купувати клавіатуру в зборі і випаювати самому, але це квест ще складніше.
Відправлено через 2 години 20 хвилин 14 секунд:
отже, ще разок для наочності весь борд
було: стало: я собі уявляв це все куди складнішим процесом, враховуючи вік клавіатури, чесно кажучи
Відправлено через 2 хвилини 32 секунди:
чот заглючив фотохостінг, апдейтнув
Відправлено через 2 хвилини 23 секунди:
у мене є Тайга, там вже є буква ЬІ, то ж це не перша в колекції)StTechnik: ↑ 17.02.2026 20:24Так у тебя теперь будет буква Ыыыыы
viewtopic.php?p=3951384#p3951384
Відправлено через 11 хвилин 5 секунд:
але маю сказати, що пощастило мені також і зі світчами в цій клавіатурі. отримав просто канонічний вінтажний сет: big font лого, сірий стем на пробілі
при чому воістину вам кажу, щоб оцінити наскільки вдалий вінтаж сет тобі трапився це таки треба трохи перебрати вінтажних черрі. бо вони ну максимально різні трапляються в тому часовому фреймі, в якому вони вважаються вінтажними, і для розуміння різниці потрібно виключно персональне знайомство і перебирання.
хіба що ранні роки це однозначно win без сумнівів. якщо клавіатура умовно 85-88 років, то тут 98%, що це топчік, але за такі світчі хочуть чималих грошей. в ідеалі ж, звісно, купувати клавіатуру в зборі і випаювати самому, але це квест ще складніше.
Відправлено через 2 години 20 хвилин 14 секунд:
отже, ще разок для наочності весь борд
було: стало: я собі уявляв це все куди складнішим процесом, враховуючи вік клавіатури, чесно кажучи
Відправлено через 2 хвилини 32 секунди:
чот заглючив фотохостінг, апдейтнув
-
StTechnik
Member
leif
Подскажи такой момент пожалуйста. Если кейкап одевается на стем достаточно "легко" - как это можно пофиксить аккуратно? Есть какие то надежные способы не колхозного типа?
Подскажи такой момент пожалуйста. Если кейкап одевается на стем достаточно "легко" - как это можно пофиксить аккуратно? Есть какие то надежные способы не колхозного типа?
-
leif
Member
StTechnik
Не колхоз це ти маєш на увазі якісь ущільнювачі але заводські по формі стему? Не зустрічав такого (хоча продукт такий би ринку точно не завадив). Всі колхозять, наскільки мені відомо. Кожен по своєму)
Не колхоз це ти маєш на увазі якісь ущільнювачі але заводські по формі стему? Не зустрічав такого (хоча продукт такий би ринку точно не завадив). Всі колхозять, наскільки мені відомо. Кожен по своєму)
-
StTechnik
Member
leif
А как бы ты такой вопрос решал? Особой критичности нет. Капы не слетают сами по себе даже если перевернуть и потрусить. Просто ощущаю что сел легко. Не более.
А как бы ты такой вопрос решал? Особой критичности нет. Капы не слетают сами по себе даже если перевернуть и потрусить. Просто ощущаю что сел легко. Не более.
-
leif
Member
StTechnik
Малярний скотч або плівку по типу харчової. Особисто мої симпатії на боці плівки. досить муторно її нарізати і прокладати, але результат має потішити, мене завжди виручала. Основна її перевага це те, що можна тонко підрегулювати товщину ущільнення, а недолік — що її напряжно різати, складати в кілька шарів, пінцетом прикладати на стем, вона злітає/зіжджає при затисканні капом. Не так щоб складно, просто треба посидіти витратити якийсь час
Відправлено через 43 секунди:
Але не обов'язково зупинятись на цих двох варіантах. Що є під рукою і підійде по товщині — все можна пустити в хід
Малярний скотч або плівку по типу харчової. Особисто мої симпатії на боці плівки. досить муторно її нарізати і прокладати, але результат має потішити, мене завжди виручала. Основна її перевага це те, що можна тонко підрегулювати товщину ущільнення, а недолік — що її напряжно різати, складати в кілька шарів, пінцетом прикладати на стем, вона злітає/зіжджає при затисканні капом. Не так щоб складно, просто треба посидіти витратити якийсь час
Відправлено через 43 секунди:
Але не обов'язково зупинятись на цих двох варіантах. Що є під рукою і підійде по товщині — все можна пустити в хід
-
StTechnik
Member
leif
Я про пленку тоже думал. А еще пришла идея - небольшой кусочек нитки проложить в канавки стема поперек крестовины. Единственное там надо с толщиной максимально бережно. Самой тонкой нити должно бы хватить. Можно даже зубную попробовать.
Я про пленку тоже думал. А еще пришла идея - небольшой кусочек нитки проложить в канавки стема поперек крестовины. Единственное там надо с толщиной максимально бережно. Самой тонкой нити должно бы хватить. Можно даже зубную попробовать.
-
Kosdnepr
Member
StTechnik
Міцна серветка (типу паперових носових хустинок) або фум-стрічка.
Міцна серветка (типу паперових носових хустинок) або фум-стрічка.
-
StTechnik
Member
Вот ее тоже наверно в первую очередь можно протестировать. Салфетки врятли - порвутсяKosdnepr: ↑ 18.02.2026 13:19фум-стрічка.
Відправлено через 34 хвилини 34 секунди:
Сейчас на скорую руку попробовал нитку на перекрестие стема - просто вот со старта стало лучше. Посадка более плотная, но не так что бы одевать с усилием. Пленку тоже попробовал - эффект чуть хуже, и морока с резанием и подбиранием толщины. В один слой - маловато. А нитка - вполне норм если нужно быстро. Чуть позже попробую фум ленту - вот это думаю будет самый агинь
-
leif
Member
leif: ↑ 17.02.2026 23:01але маю сказати, що пощастило мені також і зі світчами в цій клавіатурі. отримав просто канонічний вінтажний сет: big font лого, сірий стем на пробілі топова якість і всі відчуваються як один, немає різнобою, видно, з золотого періоду черрі.
почитав трохи про те, в чому причина цих відмінностей і чому світчі такі класні.
виходить така історія:
- до падіння берлінскього муру Cherry штампує світчі у себе в Auerbach in der Oberpfalz (Баварія)
- за залізною завісою в східній німеччині, в місті, як не дивно, теж Auerbach але /Vogtland (Саксонія) на заводі VEB Elektroschaltgeräte Auerbach виготовляли не зовсім світчі, але певною мірою щось на них подібне: промислові і військові перемикачі/реле/пульти.
- після об'єднання німеччини починається потужна приватизація "народного" господарства НДР і cherry недовго думаючи заполучає собі заводєц Elektroschaltgeräte Auerbach.
- на придбаний завод завозять обладнання черрі, значною мірою залишають старий персонал, бо люди займались вельми схожими речами, і десь в районі 92 року там починається виробництво клавіатур і світчів черрі. при чому в цей перехідний період завод ще не інтегрований в структуру Cherry повністю і тому на продукції, що сходить з конвеєру ще не логотип з вишенькою а старий добрий Elektroschaltgeräte Auerbach або ESA. по суті ж це буквально черрі: ті ж корпуси, всередині ПЦБ та світчі з логотипами черрі.
- далі ідуть припущення (але я "сваімі глазамі патрогал і рукамі увідєл", як казав проффесор, і можна впевнено стверджувати, що щось таке явно мало місце)
1) на завод завезли або нові або відновлені молди для виробництва світчів
2) на заводі було якесь нове обладнання, або ж інші більш суворі тех процеси, що позитивно впливало на якість
3) з часів НДР на заводі залишились залишкі різних матеріалів для виробництва пластику (адже саме тим вони там і займались) які були задіяні при виробництві
4) працівники заводу не одразу зрозуміли, що вони тепер роблять просто кнопочки для комп'ютерних клавіатур, а не пульти для станків і військової техніки, тому за старою звичкою робити роботу дуже відповідально і якісно
- так чи інакше у 94му завод повністю інтергується в структуру Черрі і виробництво продовжується вже під цим брендом, ЕSA зникає.
- в цьому ж 94 році з метою економії черрі відмовляється від виробництва dye-sub pbt капів
відповідно, артефакт який я купив, було виготовлено в цей короткий період (92-94) після того як черрі вже запустила виробництво в східноміцькому Ауербасі, але ще не інтергувала його повністю в свою структуру. виготовлено очевидно по замовленням для країн колишнього совка, партії ці були зовсім невеликі.
ІТОГО
1) мені не здалось на радощах, це дійсно інші вінтаж блеки ніж усі, що потрапляли до мене до цього.
2) в ком'юніті вони дуже котіруються і мають напівміфічний статус
3) встановлюються в найкращі білди, ну, типу отаких:
-
StTechnik
Member
Вообщем победила ниточка из фум ленты. Можно примерно и толщину подстроить и сидит достаточно плотно. Т.е. кусок ленты скатываем в "нитку" и кладем аккуратно на перекрестие стема, так что бы концы нитки при одевании капа попадали между крестиком. И аккуратно надеваем кап. Вполне норм садится. 
Відправлено через 2 хвилини 53 секунди:
А, и важное - на звук - не повлияло.
Відправлено через 2 хвилини 53 секунди:
А, и важное - на звук - не повлияло.
-
leif
Member
StTechnik
Гарна ідея з ниточкою з фум-стрічки
Відправлено через 47 хвилин 44 секунди:
Тим часом процес пішов: Кожен світч окрім власне металевих півнів ліфу ще додатково утримується такою собі скобою в тому місці, де світлодіод зазвичай стоїть, ех... Де мій хакко фр301?!
вже давно треба було б купити, а я все вручну і вручну. Ну нічо.
Намагаюсь максимально уважно випаювати, щоб не перегріти ні ноги ні пцб.
Пцб натурально паперова, Гугл каже шо це якийсь навіть не CEM-1/CEM-2 а Phenolic FR-2 пцб. І нибито вона ще більш ніжна ніж CEM.
Фіг його знає але пцб просто в ідеалі як для своїх 33 років (а, так, знайшов дату на ній — січень 1993року, а корпус відлитий в 1990му) і світчі теж в ідеалі, їх навіть в УЗ ванній не треба буде мити, пройдусь серветками і все
Це я до чого. Спробую зібрати ретро черрі білд (корпус також без сколів, тріщин, взагалі чікібрікі, тож якщо акуратно захарвещу світчі і пцб це переживе — запаяю на неї щось що не шкода, заретробрайтчу кейс і зроблю HASRO білд чисто щоб любоватись вічною естетикою G80
Відправлено через 52 хвилини 3 секунди:
гетинакс тобто фенол-формальдегідний папір. Ось що таке цей fr-2. Це точно він тут, повивчав ще питання по ходу справи.
А Блек Саймон розповідав якось що сем-3 ставили в черрі бордах золотого періоду. Може в якихось і ставили, але не тут
Гарна ідея з ниточкою з фум-стрічки
Відправлено через 47 хвилин 44 секунди:
Тим часом процес пішов: Кожен світч окрім власне металевих півнів ліфу ще додатково утримується такою собі скобою в тому місці, де світлодіод зазвичай стоїть, ех... Де мій хакко фр301?!
вже давно треба було б купити, а я все вручну і вручну. Ну нічо.
Намагаюсь максимально уважно випаювати, щоб не перегріти ні ноги ні пцб.
Пцб натурально паперова, Гугл каже шо це якийсь навіть не CEM-1/CEM-2 а Phenolic FR-2 пцб. І нибито вона ще більш ніжна ніж CEM.
Фіг його знає але пцб просто в ідеалі як для своїх 33 років (а, так, знайшов дату на ній — січень 1993року, а корпус відлитий в 1990му) і світчі теж в ідеалі, їх навіть в УЗ ванній не треба буде мити, пройдусь серветками і все
Це я до чого. Спробую зібрати ретро черрі білд (корпус також без сколів, тріщин, взагалі чікібрікі, тож якщо акуратно захарвещу світчі і пцб це переживе — запаяю на неї щось що не шкода, заретробрайтчу кейс і зроблю HASRO білд чисто щоб любоватись вічною естетикою G80
Відправлено через 52 хвилини 3 секунди:
гетинакс тобто фенол-формальдегідний папір. Ось що таке цей fr-2. Це точно він тут, повивчав ще питання по ходу справи.
А Блек Саймон розповідав якось що сем-3 ставили в черрі бордах золотого періоду. Може в якихось і ставили, але не тут
-
7mindfields
Member
leif, imgbb вже все потер (окрім останнього фото), але джентельменам вірять на слово 
-
leif
Member
7mindfields
У тебе не видно зараз прям все все зі вчора чи останнє?
Його щось останню добу глючить, мені теж те, що я залив, то показує то не показує
через пів години можуть повернутися. Якщо ні, може перезаллю пізніше, коли він прийде до тями.
Відправлено через 46 секунд:
Побачив що ти написав, що останнє як раз є.
У тебе не видно зараз прям все все зі вчора чи останнє?
Його щось останню добу глючить, мені теж те, що я залив, то показує то не показує
через пів години можуть повернутися. Якщо ні, може перезаллю пізніше, коли він прийде до тями.
Відправлено через 46 секунд:
Побачив що ти написав, що останнє як раз є.
-
7mindfields
Member
Все, крім останнього фото з pcb, не видно
-
leif
Member
7mindfields
viewtopic.php?p=4098215#p4098215
В цьому пості теж обидві фотки не видно? Мені зараз показує на форумі іх
viewtopic.php?p=4098215#p4098215
В цьому пості теж обидві фотки не видно? Мені зараз показує на форумі іх