в іграх, особливо усяких на анріал, буде помітна різниця, навіть в 4к, не в середніх фпс а в мінімальнихoversteve: ↑ 15.02.2026 18:43 2) не дасть відчутного профіту в іграх
Новини
Останні статті і огляди
Флагманські процесори Intel Nova Lake розкриють потенціал тільки на топових платах
-
S0N1C
Member
-
oversteve
Member
так давайте якісь нормальні тести, де це видноS0N1C: ↑ 15.02.2026 18:47в іграх, особливо усяких на анріал, буде помітна різниця, навіть в 4к, не в середніх фпс а в мінімальнихoversteve: ↑ 15.02.2026 18:43 2) не дасть відчутного профіту в іграх
-
Earanak
Member
В моем сравнении 13900KF на DDR4 и 9950X3D на DDR5 как раз именно игры на UE5 слабее всего отреагировали в плане 0.1% и 1%S0N1C: ↑ 15.02.2026 18:47в іграх, особливо усяких на анріал, буде помітна різниця, навіть в 4к, не в середніх фпс а в мінімальнихoversteve: ↑ 15.02.2026 18:43 2) не дасть відчутного профіту в іграх
https://youtu.be/JmU93YHkbi0
Вот в всяких там Киберпанке/Хогвартсе каличном - вот там да, там приятный буст вышел.
Разумеется я старался делать приличный зазор по нагрузке на GPU, что бы избегать упора в видеокарту.
Востаннє редагувалось 15.02.2026 19:00 користувачем Earanak, всього редагувалось 1 раз.
-
S0N1C
Member
але не забуваємо шо в чесні 4к ніхто зараз толком і не грає, майже все апскейл 
Відправлено через 1 хвилину 27 секунд:
Відправлено через 3 хвилини 41 секунду:
ні знов ж таки, якщо вже є 265к або ще шось подібні - ніхто ж не кличе міняти, то все для нових купівль справедливо тільки, там купувати плату плюс проц які повільніше і без перспективи апгрейду - дуже дивно
та і навіть продати буде потім складніше, на відміну від наприклад 5800х3д які і зараз ціну тримають, і бажані проци
Відправлено через 1 хвилину 27 секунд:
- анріал 4, та і 13900к мабуть пошустріше за коре 2ххEaranak: ↑ 15.02.2026 18:55 Хогвартсе каличном
Відправлено через 3 хвилини 41 секунду:
ні знов ж таки, якщо вже є 265к або ще шось подібні - ніхто ж не кличе міняти, то все для нових купівль справедливо тільки, там купувати плату плюс проц які повільніше і без перспективи апгрейду - дуже дивно
та і навіть продати буде потім складніше, на відміну від наприклад 5800х3д які і зараз ціну тримають, і бажані проци
-
oversteve
Member
ну от мені кажуть, що 13600к то застарівший проц і призивають апгрейдити його на якийсь х3д для описаних мною сценаріївS0N1C: ↑ 15.02.2026 19:04 ні знов ж таки, якщо вже є 265к або ще шось подібні - ніхто ж не кличе міняти, то все для нових купівл справедливо тільки, там купувати плату плюс проц які повільніше і без перспективи апгрейду - дуже дивно
та і навіть продати буде потім складніше, на відміну від наприкла 5800х3д які і зараз ціну тримають і бажані проци
та й знову тут питання цінника, рекомендована у 2хх явно завищена, але поточна ціна 265к і нижчих моделей за кордоном дуже ок порівняно з амд в тому ж ціновому діапазоні
-
S0N1C
Member
ну як людина яка не так давно замінила 12700к ддр4 на 9800х3д ддр5, скажу шо різниця є але вау ефекту поки не бачив, тільки у тому ж хогвардсі (сподіваюся їм ікаіться) де були просадки подекуди до 40 фпс - зараз їх немає, але то не критично як на мене
кіберпанк йшов норм і там.
але все дуже умовно, бо в мене 60гц монітор і я граю з залоченими 60 фпс
Відправлено через 2 хвилини 43 секунди:
а, ще в сталкер 2 дуже помітна різниця
-
Enjthesilence
Member
якщо казати за 5090 - сенс є звичайно, навіть у 4к. якщо мова про все інше, де основне навантаження припадає на гпу, сенсу нему ніякого, окреме питання онлайн-ігри. але, як вже купу разів зазначали раніше, умовний 7500ф, просто заміняється на майбутній 10800х3д без зміни нічого у системі, це все ще вигідніше, навіть з сьогоднішніми цінами на червоні х3д камніS0N1C: ↑ 15.02.2026 19:14 ну як людина яка не так давно замінила 12700к ддр4 на 9800х3д ддр5, скажу шо різниця є але вау ефекту поки не бачив, тільки у тому ж хогвардсі (сподіваюся їм ікаіться) де були просадки подекуди до 40 фпс - зараз їх немає, але то не критично як на мене
-
oversteve
Member
S0N1C
альдери і раптори люблять швидку пам'ять, так що не вкилючено, що там вже за рахунок неї відчутна різниця

альдери і раптори люблять швидку пам'ять, так що не вкилючено, що там вже за рахунок неї відчутна різниця

-
Piter Cantrope
Member
В мене були 7600 і 7800x3d, то з 6950XT в 1440p я не побачив різниці ніде. Ні в Гоґвортсі, ні в інших іграх. Але в мене пам'ять була хороша, дворанг 6200 cl30 зі всіма таймінгами ручками. Але я не перевіряв в Старкрафті - там, може, і була б різниця.
Якби мені запропонували 7700 і 4090 або 9800x3d i 4080, то обрав би перше, звичайно ж.
Якби мені запропонували 7700 і 4090 або 9800x3d i 4080, то обрав би перше, звичайно ж.
-
Lorichic
Member
Я бы выбрал мощнее проц с более простой видеокартой, не раз уже писал об этом, когда не хватает видеокарты всегда можно снизить с ультра настроек на средние и играть с комфортным фпс, если игра интересная можно и на Low её пройти, а когда не хватает процессора то только апгрейд, конечно хочется чтоб всё железо было на хорошем уровне, это в том случае если надо идти на компромиссыPiter Cantrope: ↑ 15.02.2026 21:04Якби мені запропонували 7700 і 4090 або 9800x3d i 4080, то обрав би перше, звичайно ж
-
kairo
Member
Ігри Парадоксів передають привіт))Earanak: ↑ 15.02.2026 16:57 oversteve, ооо... Эт ты зря. Теперь тебя не отпустят пока не купишь 1080p/480гц монитор и X3D процессор![]()
-
Scoffer
Member
Іграм парадоксів допоможе тільки флюгегехайменkairo: ↑ 15.02.2026 22:29Ігри Парадоксів передають привіт))
-
kairo
Member
Горбатого могила виправить. Тим не менш, чим потужніший ЦП, тим краще воно все йде.Scoffer: ↑ 15.02.2026 22:43Іграм парадоксів допоможе тільки флюгегехаймен
- спойлер
-
Scoffer
Member
Це той рідкісний випадок коли все одно. Через 50 ігрових років фпс просяде вдвічі і самий модний проц зрівняється з самим немодним 50 років тому. А шо таке 50 ігрових років? Та ні про що це. Можна і кризу не встигнути завалити.kairo: ↑ 15.02.2026 23:01Тим не менш, чим потужніший ЦП, тим краще воно все йде.
-
kairo
Member
Пруфи?Scoffer: ↑ 15.02.2026 23:06Через 50 ігрових років фпс просяде вдвічі і самий модний проц зрівняється з самим немодним 50 років тому.
-
Scoffer
Member
kairo: ↑ 15.02.2026 23:11Пруфи?
- спойлер

-
kairo
Member
Scoffer
На якій кількості ЦП тестували? Яка різниця між звичайними та X3D процамм? Як швидкість пам'яті впливає?
Проц в Іграх Парадоксів має величезний вплив, і в лейтгеймі він набагато важливіший ніж на старті, де вистачить і бюджетного ЦП.
На якій кількості ЦП тестували? Яка різниця між звичайними та X3D процамм? Як швидкість пам'яті впливає?
Проц в Іграх Парадоксів має величезний вплив, і в лейтгеймі він набагато важливіший ніж на старті, де вистачить і бюджетного ЦП.
-
Scoffer
Member
kairo
На всіх що є вдома. То все до сраки. На будь-якому існуючому в природі процесорі гра не грабельна на галактиках вище середньої в роках 2600+. А до 2600+ населення планет не встигає наплодитись в більшості випадків, так що те що вони ставлять кризу на 2450 це теж до сраки бо не цікаво, ще й половина не побудована з того що можна набудувати. Що з 3д, що без 3д, то лише незначне відтермінування по ігровим рокам, а не рішення проблеми.
Відправлено через 2 хвилини 28 секунд:
Єдине що рятує цю гру, це те що її можна запустити фоном і робити щось своє, поки вона там щось у себе дуже важливе обчислює
Ну і відсутність конкурентів в космотемі ще. Бо так-то гра гівняна насправді. Але на безриб'ї...
На всіх що є вдома. То все до сраки. На будь-якому існуючому в природі процесорі гра не грабельна на галактиках вище середньої в роках 2600+. А до 2600+ населення планет не встигає наплодитись в більшості випадків, так що те що вони ставлять кризу на 2450 це теж до сраки бо не цікаво, ще й половина не побудована з того що можна набудувати. Що з 3д, що без 3д, то лише незначне відтермінування по ігровим рокам, а не рішення проблеми.
Відправлено через 2 хвилини 28 секунд:
Єдине що рятує цю гру, це те що її можна запустити фоном і робити щось своє, поки вона там щось у себе дуже важливе обчислює
-
kairo
Member
Scoffer
На всіх яце на яких? Яка різниця між 13600KF та 9800X3D?
На всіх яце на яких? Яка різниця між 13600KF та 9800X3D?
-
Scoffer
Member
Та немає різниці яка, зрозумій це. Навіть в 2 рази для цієї конкретно взятої гри нічого не вирішує. Ферштейн, нє? Ото хіба що раз в 10 може можна бути якось зі скрипом пограти на гігантській галактиці партію коротше ніж місяць довжиною. Маякнеш коли з'явиться такий проц.kairo: ↑ 15.02.2026 23:44На всіх яце на яких?
Відправлено через 5 хвилин 21 секунду:
Потужність проца тут це всього-навсього десятки ігрових років. Що утиснений проц на ноуті, що розігнаний в хвіст і гриву десктоп, гра все одно стане стопором в якийсь момент. Ну протягне десктоп далі, ну супермодний 3д протягне ще кілька десят років, і шо з того? Цього замало. От така от гра.
Відправлено через 2 хвилини 29 секунд:
Це не як в нормальній грі у тебе припустимо не було 120 фпс, ти купив найкращий проц і стало 120. Тут у тебе буде твої 10 фпс хоч як не крути. Питання лише в тому трапиться це на 30й, 40й, чи 50й хвилині гри. І все. От НАСТІЛЬКИ вона крива.