Вибір роутера

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
artko
Member

Повідомлення

Scoffer
ок, де взяти fcpga-based плату на подивитись, масову, з ціною як у типового роутера або дешевше, бо там же нема багато пам'яті? у прикладі трохи вище згадувалася плата nano pi r2s, яка 100% не випускається мільйонними тиражами, бо таке собі специфічне рішення.

ви не плутайте спеціалізовані рішення з масовим ринком.
Scoffer
Member

Повідомлення

l-m: 15.02.2026 16:27Оце прям всі кинуться замінювати, щоб замість 1 ГБ розпаювати 256 МБ
Для початку подивись лінк зверху повередньої сторінки. Ні про який гігабайт мова вже не йдеться. Йдеться про 8 гіг на пересічному роутері, котра виросла в ціні в 7 раз. Тобто по ціні майже 64 гіг раніше. А це вже суттєво. Так що що там кому легше вже не має значення. Має значення фінальний результат.
artko: 15.02.2026 16:27ок, де взяти fcpga-based плату на подивитись, масову, з ціною як у типового роутера або дешевше
Плат з FPGA дуже багато за дуже різною ціною. Я не знаю скільки треба LUT для роутера щоб тобі показати щось конкретне.
artko
Member

Повідомлення

Scoffer: 15.02.2026 19:33Плат з FPGA дуже багато за дуже різною ціною. Я не знаю скільки треба LUT для роутера щоб тобі показати щось конкретне.
тобто?
Scoffer: 15.02.2026 15:41 Єдиний реальний варіант цього щось це замінити програмні рішення на лінуксі/фряхі/обрати інше, на апаратні рішення, котрі вимагають щонайменше в 10 раз простішого заліза ціною складності розробки.
це про що було тоді? я навів приклад двох плат розробників, приблизно за однією ціною, запросив пораду що ще можна знайти для експерименту.. а виявляється, що необхідні ресурси fpga чипів для завдання маршрутізації вам невідомі...
l-m
Member

Повідомлення

Scoffer: 15.02.2026 19:33Йдеться про 8 гіг на пересічному роутері
Це з вбудованим ШІ чи що?)
Де ці пересічні моделі з 8 ГБ? Якщо хтось таке й випускав би, то це вже б були моделі під $1000, сильно на них вплине це подорожчання тих 8 ГБ DDR4? Там в них маржі 100%, можуть і не помітити, а можуть $1050 ціну поставити :gigi:
Нормальним роутерам 8 ГБ не потрібні. Навіть на топові моделі ставлять 2 і це з запасом на даний час. WiFi7 нормально працює на 0.5-1ГБ, WiFi6 ще у 2 рази менше можна, а WiFi5 взагалі копійки тієї пам'яті потребує.
Scoffer
Member

Повідомлення

artko
Тобто в апаратному роутері процесор з усіма його транзисторами замінюється на фпга. Чіпмейкеру категорично пофігу в який стовпчик ці транзистори складати, на собівартість чипу це не впливає. І економії транзисторів тут не буде. А пам'ять DDR в гігабайтах тим часом замінюється на пам'ять QDR в десятках мегабайтів. От саме тут економія, а не там.
Приплітати сюди якусь плату для розробників це те ж саме що порівнювати спорткар зібраний з запчастин на афтемаркеті з бульдозером.
l-m
Member

Повідомлення

Ух, таки є з 8 ГБ. І там 4 ГБ з них, це окрема пам'ять як раз на ШІ - https://rog.asus.com/ua-ua/networking/r ... be19000ai/
З ціною я трохи не вгадав, всього-на-всього ~$800 - https://ek.ua/ua/ASUS-ROG-RAPTURE-GT-BE19000AI.htm
Як же мені буде шкода, коли він подужчає до $850 :rolleyes:
Scoffer
Member

Повідомлення

l-m: 15.02.2026 19:56Де ці пересічні моделі з 8 ГБ?
А це вже не до мене питання, це до Teardown and BOM Analysis Service. Там написано чорним по білому 8 гіг з х7 ціною за рік
спойлер
Зображення
l-m
Member

Повідомлення

Scoffer: 15.02.2026 20:04 8 гіг з х7 ціною за рік
Можливо вони взяли 8ГБ, як раз тому, що на ці чіпи злетіла ціна найбільше.
Бо якщо для 0.5/1/2 ГБ там х2-3, то це не такий шок-контент.
Коротше, аналітика яку ми заслужили.
кря-кря
Member

Повідомлення

Asus ax52 pro = Cudy wr3000s. Перший 2400 другий 2200. (Ну або Cudy wr3000h за 2400 де тільки 2,5 гіга порт різниця)
Чому ці два повністю ідентичні рутери від таких різних по престижу виробників однакові по ціні? В чому прикол?
Я десь відстав від прогерсу і якийсь там Cudy без вливань у рекламу сапорт та гарантію валить ціну топ бренда? Якість внутрянки в них взагалі однакова?

Хоч одна вагома причина купити Cudy а не Asus є?
vdemeshko
Member

Повідомлення

кря-кря: 19.02.2026 16:33 В чому прикол?
может дело в идентичной аппаратной начинке ;)
кря-кря: 19.02.2026 16:33Хоч одна вагома причина купити Cudy а не Asus є?
если нужен легкий переход на OpenWRT через промежуточную прошивку, предоставляемую производителем то более чем веская причина :)
кря-кря: 19.02.2026 16:33якийсь там Cudy
всего лишь отколовшийся кусок от TP-Link (ну или основанные бывшим топ менеджментом TP Link) с командой инженеров и своей собственной фабрикой :) а как вы думали они так просто взяли и "впрыгунли" на рынок ? :) это же навереняка прямые личные связи менеджмента с дистрибюторами и крупными торговыми сетями и тд
7mindfields
Member

Повідомлення

кря-кря: 19.02.2026 16:33 Я десь відстав від прогерсу і якийсь там Cudy без вливань у рекламу сапорт та гарантію валить ціну топ бренда? Якість внутрянки в них взагалі однакова?

Хоч одна вагома причина купити Cudy а не Asus є?
З яких пір асус це «топ» бренд?
Bruno Banani
Member

Повідомлення

7mindfields
А хіба не топ?
Один з найкращих брендів у роутерах.
DEVES
Member

Повідомлення

7mindfields
Для того, чтобы это понять понять, нужно просто попользоваться.
Вот мой "послужной" список и я с увереностью могу сказать, что АСУС топ

RT-AC68U
RT-AC88U
ZenWiFi XT8
ZenWiFi XT9
RT-AX86U Pro
ROG Rapture GT6
ROG Rapture GT-AX6000
ROG Rapture GT-AXE11000
ROG Rapture GT-AX11000 Pro

P.S. Внимательный читатель наверняка обратит внимание, что тут нет устройств дешевле $100
P.P.S. Последние пару лет пользовался последней троицей серии ROG Rapture, но буквально пару месяцев назад GT-AX6000 был заменён на RT-AX86U Pro по причине меньшего потребления при тех же тех. характеристиках. Что позволяет успешно запитывать от 22Вт повербанка ROMOSS PEA40PF (фактическое потребление 7-12Вт)

Восьмирогие конечно более прожорливые, поэтому они живут рядом с екофлошками и запитаны через 12В выходы DC5521
Bruno Banani
Member

Повідомлення

DEVES
А что у асуса есть с низким потреблением (примерно как 3000t) и wifi6?
DEVES
Member

Повідомлення

Bruno Banani
ASUS TUF Gaming BE3600 на новом BCM6764, думаю должен удовлетворить
7mindfields
Member

Повідомлення

Bruno Banani: 19.02.2026 19:04 7mindfields
А хіба не топ?
Один з найкращих брендів у роутерах.
І що цей топ може запропонувати на заміну, наприклад, beryl ax за $60?
DEVES: 19.02.2026 20:56 ROG Rapture GT6
ROG Rapture GT-AX6000
ROG Rapture GT-AXE11000
ROG Rapture GT-AX11000 Pro
Щоб зрозуміти що асус оверпрайс топ мені потрібні роутери з «ігровим» дизайном за $200-400, зрозумів
DEVES
Member

Повідомлення

7mindfields
Зачем тратить время и что-то объяснить тому, кто ничего кроме дизайна не видит?
Отвечать не обязательно, вопрос риторический...
Bruno Banani
Member

Повідомлення

beryl ax?

Як взагалі можна порівнювати тревел роутер з повнорозмірним?
Tesseract
Member

Повідомлення

Ви спочатку визначтеся з ціновими категоріями, а потім рахуйте хто там топ. Я не бачу сенсу порівнювати Beryl AX з ROG Rapture GT-AX11000 Pro.
кря-кря
Member

Повідомлення

Начинка то ідентична, але от чи обв'язка бува не сильно гірша. Я вже мовчу про контроль якості на виробництві. До Азусу таких питань навіть в поміні не виникає, бо це таки топ бренд в плані філософії якості усіх своїх товарів.

Але от проміжна прошивка це так, дякую, може й вагома причина. І з дизайном тут вірно зауважили, повісити у прихожій на стіну рогатого монстра ще той ізиск.

А що спільнота скаже про Netis NX31? Теж повністю ідентичний до тих двох. І ще трохи дешевший. І також підтримує останній стабільний білд OpenWRT. Ну якщо "ідентична апаратна начинка" то чого переплачувати. Чи ні?
Відповісти