Треба проводку міняти
Новини
Останні статті і огляди
Майбутні процесори Intel Nova Lake отримають рекордні за розміром кристали через великий кеш bLLC
-
yariksom
Member
Предлагаю обсудить Майбутні процесори Intel Nova Lake отримають рекордні за розміром кристали через великий кеш bLLC
Треба проводку міняти
Треба проводку міняти
-
Earanak
Member
Помню инфу что TSMC не дали Интелу скидок якобы из-за какого то конфликта + 2NM техпроцесс + такой размер кристалла - и чё будет по ценам на это чудо ? Ну, зато охлаждать будет легче ))
-
Nekros
Member
Вентилятор плаче тихо,
паста тоне у жарі —
інтел знову кип’ятильник,
підігріє все в комп’ютері
паста тоне у жарі —
інтел знову кип’ятильник,
підігріє все в комп’ютері
-
Earanak
Member
Nekros, наоборот же чем больше кристалл тем легче отводить тепло.
-
Nekros
Member
Так легше, але чекаємо 400w при 100% навантаженніEaranak: ↑ 12.02.2026 11:36 Nekros, наоборот же чем больше кристалл тем легче отводить тепло.
-
gregory_amd
Member
С учётом процента выхода живых кристаллов такого размера, можно представить стоимость и конкурентоспособность такого продукта..
-
Piter Cantrope
Member
gregory_amd
Він не мололітний, а складатиметься з кусків (тайлів). Процент їх виходу вищий, але збирати їй потім докупи в один проц дорого.
Якщо 110мм2 - це тільки compute tile без soc, графіки і всього іншого, то розмір немалий.
Він не мололітний, а складатиметься з кусків (тайлів). Процент їх виходу вищий, але збирати їй потім докупи в один проц дорого.
- спойлер
Якщо 110мм2 - це тільки compute tile без soc, графіки і всього іншого, то розмір немалий.
Востаннє редагувалось 12.02.2026 12:08 користувачем Piter Cantrope, всього редагувалось 1 раз.
-
Scoffer
Member
gregory_amd
Нормально там все з відсотками буде. Кеш це проста структура, котру можна поблочно вимкнути і продати як моделі попростіше.
До того ж чипи там не такі вже й великі. Приблизно як кор2 або половинка від і7 нахалєма.
Нормально там все з відсотками буде. Кеш це проста структура, котру можна поблочно вимкнути і продати як моделі попростіше.
До того ж чипи там не такі вже й великі. Приблизно як кор2 або половинка від і7 нахалєма.
-
waryag
Member
В общем случае, с большего кристалла отводить тепло тяжелее.Earanak: ↑ 12.02.2026 11:36Nekros, наоборот же чем больше кристалл тем легче отводить тепло.
Легче только в случаях равного ТДП с малым (точнее - при более низком тепловом потоке). И то, могут быть нюансы.
-
unique-neon
Member
Відстав від новин. То інтели для краси показують високий ТДП, чи справді багато споживають? Обмеження ТДП скажімо до 150Вт б'є відчутно по швидкодії?
-
Liam
Member
Я можу помилятись, але десь на початку січня бачив тести Ryzen з купою кешу(96 Mb) та без(~32 Mb). Тести були ігрові. Щось не побачили там люди хайпер продуктивності(навіть у стабільністі кадру) після 32 Mb, чи може не там дивились. Якась "тряска" за тим кешем.
-
Earanak
Member
unique-neon, во первых это зависит от изначального PL2 у модели. Во вторых если просто ограничивать PL2 простым лимитом и не отключать всякие IA CEP - то да, будет сильный удар по многопоточной производительности. Но, если руками крутить соотношение частоты/вольтажа, ну там или AC/DC/VFPoint настраивать и прочие штуки, то потеря будет не такой жесткой. Допустим 13900K теряет в многопотоке 35-40% при годном андервольте, это от стоковых ~250вт до ~70вт. Но если это делать дуболомно за счет простого PL2 лимита и без прочих настроек, все это улетит в -70%, запросто. А еще все это нелинейно идет.
Конечно же натягивать эти данные на будущие процессоры - сомнительно.
Мы пока не знаем PL2 лимитов у Nova Lake и то как они будут проседать от лимитов.
Так что об этом рано говорить, IMHO.
Конечно же натягивать эти данные на будущие процессоры - сомнительно.
Мы пока не знаем PL2 лимитов у Nova Lake и то как они будут проседать от лимитов.
Так что об этом рано говорить, IMHO.
Востаннє редагувалось 12.02.2026 12:42 користувачем Earanak, всього редагувалось 2 разів.
-
erkins007
Member
Вы не можете, вы точно ошибаетесь.Liam: ↑ 12.02.2026 12:30 Я можу помилятись, але десь на початку січня бачив тести Ryzen з купою кешу(96 Mb) та без(~32 Mb). Тести були ігрові. Щось не побачили там люди хайпер продуктивності(навіть у стабільністі кадру) після 32 Mb, чи може не там дивились. Якась "тряска" за тим кешем.
Разница между 9700х с 32 и 9800х3д с 96 огромная

Отправлено спустя 6 минут 16 секунд:
Чем больше кристал, тем легче с него снять тепло. Это аксиома, смысл спорить?waryag: ↑ 12.02.2026 12:06В общем случае, с большего кристалла отводить тепло тяжелее.
-
Евгений King
Member
Як це?Liam: ↑ 12.02.2026 12:30 Я можу помилятись, але десь на початку січня бачив тести Ryzen з купою кешу(96 Mb) та без(~32 Mb). Тести були ігрові. Щось не побачили там люди хайпер продуктивності(навіть у стабільністі кадру) після 32 Mb, чи може не там дивились. Якась "тряска" за тим кешем.
Якщо опустити фейкові тести в ютубі і взяти щось +- адекватне, можна побачити таке: 7950x два CCD по 8 ядер + 32mb L3, загалом 64mb типу...
І він вкакується проти 7800x3d з одним CCD та 32 L3 + 64 x3d
Та й старичок 13900 не пасе задніх, тут більше за рахунок високої частоти
Так що, 32mb кешу та 32+64 (x3d 96mb) різниця є і вона відчутна, щонайменше 10% в мінімальному фпс дає, а щонайбільше, як от в таймкоді що дав, там взагалі разюча різниця.
Інша справа, якщо у вас не 4090/5090 і ви граєте не на мінімалках, то там якось і пофіг який проц, аби було щось типу ряжанки 7700 інтел 12600 і краще, та й хвате.
Востаннє редагувалось 12.02.2026 13:08 користувачем Евгений King, всього редагувалось 2 разів.
-
Earanak
Member
Кэш не имеет общего пулла между чиплетами.Евгений King: ↑ 12.02.2026 12:507950x два CCD по 8 ядер + 32mb L3, загалом 64mb типу...
-
erkins007
Member
Если игра использует оба чиплета, то и кеш используется и там и там. Да, он будет разный, но и операции там тоже будут разные. Если используется один чиплет, то тогда будет только 32мб использоваться.Earanak: ↑ 12.02.2026 12:51Кэш не имеет общего пулла между чиплетами
-
Sanьka
Member
-
Евгений King
Member
Я тому і написав "типу"Earanak: ↑ 12.02.2026 12:51Кэш не имеет общего пулла между чиплетами.Евгений King: ↑ 12.02.2026 12:507950x два CCD по 8 ядер + 32mb L3, загалом 64mb типу...
А в заключенні вказав що 32mb vs 32+64 це різниця. Я не розцінюю L3 кеш розміщений на різних чиплетах як щось загальне
Востаннє редагувалось 12.02.2026 13:06 користувачем Евгений King, всього редагувалось 2 разів.
-
Liam
Member
Ну, якщо ~4% для Вас "огромная" різниця, нехай буде "огромная".erkins007: ↑ 12.02.2026 12:45Вы не можете, вы точно ошибаетесь.Liam: ↑ 12.02.2026 12:30 Я можу помилятись, але десь на початку січня бачив тести Ryzen з купою кешу(96 Mb) та без(~32 Mb). Тести були ігрові. Щось не побачили там люди хайпер продуктивності(навіть у стабільністі кадру) після 32 Mb, чи може не там дивились. Якась "тряска" за тим кешем.
Разница между 9700х с 32 и 9800х3д с 96 огромная
![]()
-
Sanьka
Member
Нісенітниця.waryag: ↑ 12.02.2026 12:06В общем случае, с большего кристалла отводить тепло тяжелее.
Навпаки здоровий кристал легше охолодити.
Ось чому у тих же чиплетних рузенів були короткочасні стрибки температури навіть при тому, що загальне споживання невелике. Важко зняти тепло з малої площі.
Ось чому від водянок найбільший профіт мають відяхи.
Востаннє редагувалось 12.02.2026 13:08 користувачем Sanьka, всього редагувалось 1 раз.