Однокристальна система Snapdragon X2 Elite для Windows-ноутбуків демонструє непогану надбавку ігрової швидкодії

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Барбарис: 09.02.2026 19:35 kabostebeztak, якщо арм стануть достатньо потужні, то доведеться з опен гл переходити на вулкан/дірект, чи потягне таку графіку арм не зрозуміло і розпаяну пам'ять доведеться міняти, щоб забезпечити достатнью продуктивність. Ні снапи, ні ріск поки не демонструють нічого в пк сегменті.
І на друкарські машинки немає повноцінних кад. Є мобільна версія автокаду чи спрощений аналог соліду(без бібліотек та всього функціоналу) лише на мак, але й він не потягне великі проекти. І такого софту багато, а щоб його переносити треба щоб платформа мала достатньо потужності. Судячи з усього до цього моменту ще роки мають пройти.
так постав гпу, ніхто не забороняє
автокад можна написати або ганяти через шари сумісності

Відправлено через 30 секунд:
AssayMAS: 09.02.2026 23:32
yurius_r: 09.02.2026 21:04супершвидкісними процесорами
супершвидкісними процесорами = передовые = оверпрайсные = сверхприбыля... ну или мечты корпораций о них.
В ноутбук таке не запхати

Відправлено через 50 секунд:
yurius_r: 09.02.2026 21:04
dext: 09.02.2026 18:42 бо нікому не потрібен такий одноразовий оверпрайснутий ПК
Це тут головне. Воно і виконано як планшет, а переставити Windows як щось станеться дуже не просто. Я вже мовчу про Linux. Qualcomm треба працювати над екосистемою, а не бігти із супершвидкісними процесорами, які нікому не потрібні.
трясця юра сказав правду

едіт: але це стосується і епл, напевно навіть більше ніж інших виробників

Відправлено через 4 хвилини 2 секунди:
AssayMAS: 09.02.2026 23:32
yurius_r: 09.02.2026 21:04супершвидкісними процесорами
супершвидкісними процесорами = передовые = оверпрайсные = сверхприбыля... ну или мечты корпораций о них.
Например Асусы всякие хромбуки на арм делают так по цене как у "х86" и народу не надо...
А вот в планшетах и смартах надо ибо Андроид - экосистема есть и от 50$ за устройство...
на планшетах ніхто не ганяє ті задачі які ганяють на звичайних пк
там реально треба 28 годин дивитись ютуб а не оці ваші змагальні шутери на анріл енджин 5 і проги для монтажу
Z440_User
Member

Повідомлення

kabostebeztak: 09.02.2026 23:59 автокад можна написати або ганяти через шари сумісності
Ви мабуть великі проекти в CAD'і не бачили.
Особливо якщо це 3D збірка на 400+ деталей, яку треба покрутити, повертіти, щось змінити...
Щоб казати щось про шари сумісності...
Барбарис
Member

Повідомлення

kabostebeztak, :facepalm:
Де пропустив слова про мак? При чому треба вже десь мак студіо/про. А з їх у нас(та й,на інших ринках теж) від пів мільйона взагалі не вигідна покупка. Та й беруть їх заради всяких блендерів тощо. Інші арм подібного не пропонують.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Барбарис: 10.02.2026 06:00 kabostebeztak, :facepalm:
Де пропустив слова про мак? При чому треба вже десь мак студіо/про. А з їх у нас(та й,на інших ринках теж) від пів мільйона взагалі не вигідна покупка. Та й беруть їх заради всяких блендерів тощо. Інші арм подібного не пропонують.
Ніде начебто

ого, студіо від 2300 євро коштує. ну його, ця штука точно не конкурент моєму комп'ютеру.
едіт: блін 2300 євро і 0 ігор)))
Барбарис
Member

Повідомлення

kabostebeztak, на інших арм сильно падає продуктивність. Мак у великих печеться на максимум, бачив подібного уніка - трохи страшнувато на постійному з такою вартістю. Десктоп під вінду і дешевше, і краще охолодження.
Ніби мак про на м4/м5 мають бути потужніше та з кращим охолодженням, але там ціни ще більші.
Z440_User
Member

Повідомлення

https://system76.com/desktops/thelio-as ... /configure
Кому дуже треба десктоп на ARM але без MacOS.
Машина з процом на 3ГГц (самий швидкий по частоті), 64ГБ ДДР4 3200МГц ЕСС, 1Тб NVME PCIe4, RTX 5060 8Gb = 5 337$
Поки що це єдина реальна пропозиція десктопу на ARM, яку реально придбати.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Ці АРМ компи ніхто не хоче купувати, а спозиціонували їх у преміум ультра-лайт сегмент (ну як завжди) з ціною $1000-1400. І тому їх часто можна побачити на знижках по $500-700, щоб не лежали. Потрапляють на очі за такі гроші, часто з олед екраном.
І тоді брати можна не тому, що 'квалком класний проц', а тому, що береш ноут з ціною $1200-1300 за $600, і в ньому і екран, і корпус, і все інше буде норм.
Тільки шкода, що проц квалком :laugh:
big_bang
Member

Повідомлення

ну, купив ти пк з арм і шо далі ?
хто цільова аудиторія ?

я розумію, шо МАК візьмуть, ті кому він потрібен. певний софт ДИКО оптимізований під роботу з мак ос та їх процом.
а шо там у інших ?

нічого !!!

я розумію, Юрій давить за мак і оптимізовані до нього бенчмарки та застосунки, а шо там де не мак ?

Відправлено через 3 хвилини 34 секунди:
ага
я ще думаю наперед - кому його потім продавати ?

хромбуки і ті веселіше розходяться на б/в ринку

що маємо в ітозі - не потрібний девайс на якому не працює половина того, до чого звик але ДУЖЕ ПОТУЖНЕ у непопулярних задачах)))
вау !
Барбарис
Member

Повідомлення

Z440_User, :lol:
Це не найкращий, в них ще є альтра мах.
Все ж таки це більше для хмар чи рендеру(і вигода буде за рахунок споживання та постійної роботи), навіть для симуляції чи розрахунку процесів/проектів є обмеження та специфіка. А якщо для цього обрати профкарту, то вийде 7 штук.
Тредріпер та зіон можна взяти з більшою пам'ятю та картою.
Арм поки для стабільних, повторюваних завдань, як на мене.
Z440_User
Member

Повідомлення

Барбарис, я в темі ARM про це вже писав.
Мене мобільне залізо (смарти-планшети-ноути) не цікавить, в силу того що воно мені тупо не потрібно, бо буде стаціонарно стояти вдома та постійно стирчати в розетці 220В.

Тож реально дивися що можна купити/зібрати на ARM для десктопу, щоб воно було не гірше за АМ5/intel socket + DDR5 збірку.

Отой ящик це найближчий варіант який РЕАЛЬНО купити. Звісно що вони пропонують Альтра макс, але ви спочатку навантажте хочаб простий Альтра в звичайному десктоп сценарії домашнього юзера.

Але є вже більш сучасний AmpereOne з підтримкою DDR5 та PCIe5, найменший за кількістю ядер (80), та найшвидший за частотою (під 4ГГц) коштує 4к$. Материнка під нього є аж у 2-3 виробників, але немає ціни для вільного продажу всім бажаючим.

Тож найбільш доступний та швидкий ARM, доступний звичайному юзеру, це Apple Silicon M-cpu з усіма обмеженнями Apple та MacOS в комплекті.

Ну і "нубукі" на снапдрагонах...

Це об'єктивна реальність ринку ARM для звичайних юзерів.
Все інше суто спеціалізоване обладнання для конкретних задач, яке купується корпоративом саме для цих задач.
yagerq
Member

Повідомлення

big_bang: 10.02.2026 10:18 не працює половина того, до чого звик
вау !
Какой конкретно софт?
tornadox
Member

Повідомлення

Z440_User
В мене віртуалка в ораклі на схожому процесорі, cильно не навантажую, крутить віртуальний десктоп sealskin + firefox, frigate, tailscale та ще пару сервісів. В якості безіксового сервера воно норм, дуже багато пакетів зібрані під АРМ, також майже завжди можна знайти докер імідж.

Коли вийшли перші SBC я тоді в 2015му взяв клон малини, думав, от воно - скоро будуть дешеві маленькі плати на АРМ і можна буде зібрати безшумний економічний медіа сервер за копійки чи навіть лінукс десктоп. От за 10 років нічого з цього не сталося, дешевшими вони не стали, навпаки дорожчими і гарячішими, а от х86 стали прохолоднішими, з меншим споживанням і навіть ціна приємно впала. За $65 я взяв міні пк на целероні (N100/95) 8/256. За ці гроші буде гола Pi 5 2gb, без корпуса, без БЖ, без накопичувача, без СО. Так там є додаткові IO, але при бажанні такі додаються через USB мікроконтролер.

Лептопи та пк на АРМ потрібні, і бажано щоб вони були на полицях магазинів і було чим по-більше оглядів. Це добре впливає на конкуренцію.
waryag
Member

Повідомлення

kabostebeztak: 09.02.2026 18:42всі ноутбуки і міні пк на арм, але консолі і пк на х86. хоча, як на мене, рано чи пізно печатних машинок стане надто багато + вони стануть надто потужними і тоді почнуть з'являтись нормальні релізи на них, і з часом всі перейдуть на арм.
Смартфонів вже забагато і вони вже занадто потужні, і що? Три в ряд і інше сміття панує.

А мобільні порти/версії більш-менш нормальних ігор далеко не завжди вдалі, навіть хітові речі потрохи закриваються.
Z440_User
Member

Повідомлення

tornadox: 10.02.2026 11:52 Лептопи та пк на АРМ потрібні, і бажано щоб вони були на полицях магазинів і було чим по-більше оглядів. Це добре впливає на конкуренцію.
Звісно, але й потрібно мати вибір, умовно: "ось це" на 100попугаїв = 500$, а "ось це" на 160попугаїв з іншою архітектурою та деякими нюансами = 600$
Тоді ще можна про щось подумати.

Якось так воно є зараз в ніші ноутів: apple vs snapdragon vs прості х86 ноути.

В десктопі порожнеча.
Окрім ящика на AmpereAltra vs x86, варіантів які РЕАЛЬНО МОЖНА ПРИДБАТИ ЗВИЧАЙНОМУ ЮЗЕРУ, а не корпорації - немає.
Приклад вартості я навів вище. Про що тут думати?
tornadox: 10.02.2026 11:52 міні пк на целероні (N100/95) 8/256
Ми ж не будемо його порівнювати з десктопом в якому багато ОЗУ, дисків, дискретна відеокарта, інше?
Тому це ніша: "пк на целероні (N100/95) 8/256" vs macmini vs Pi vs аналогічні девайси.
Коментувати не буду, не мій тип пристроїв...

Смартфони-тв приставки-ігрові гаджети-інше приладдя ми не чіпаємо, бо "трохи" не профильне.
Востаннє редагувалось 10.02.2026 12:22 користувачем Z440_User, всього редагувалось 1 раз.
alexeygalas
Member

Повідомлення

Замкнуте коло: Деви не хочуть портувати Windows софт, бо платформа не популярна. А платформа не популярна, бо софту немає :rotate:
Барбарис
Member

Повідомлення

Z440_User, так я більше про те що пересічному користувачу воно не дуже придатне і для того, хто заробляє на ньому самостійно теж.
alexeygalas, платформа не те що б не популярна, скоріше не зовсім придатна.
MVE
Member

Повідомлення

FastBullet: 09.02.2026 15:19 Це ж наскільки треба бути тупим, щоб не бачити хто тут король :D :D :D :D це тут мабуть якась заразна хвороба, бо більше як 90% цього форуму думає, що х86 швидша за М5 і навіть неважливо амд це чи інтел :lol: :lol: :lol: :lol:
І це ще при тому, що М5 це самий базовий чіп 😂😂😂😂
У 90% цього форуму концепція пк не мінялася з початку 90-х, нема чому дивуватись
big_bang
Member

Повідомлення

yagerq: 10.02.2026 11:03
big_bang: 10.02.2026 10:18 не працює половина того, до чого звик
вау !
Какой конкретно софт?
cad застосунки
драйвери до принтерів/сканерів

а за різний утилітарний софт взагалі мовчу (до чпу станків)
Барбарис
Member

Повідомлення

big_bang, типу ESPRIT для верстатів Doosan (Puma).
tornadox
Member

Повідомлення

Z440_User: 10.02.2026 12:12Звісно, але й потрібно мати вибір, умовно: "ось це" на 100попугаїв = 500$, а "ось це" на 160попугаїв з іншою архітектурою та деякими нюансами = 600$
Тоді ще можна про щось подумати.

Якось так воно є зараз в ніші ноутів: apple vs snapdragon vs прості х86 ноути.

В десктопі порожнеча.
Окрім ящика на AmpereAltra vs x86, варіантів які РЕАЛЬНО МОЖНА ПРИДБАТИ ЗВИЧАЙНОМУ ЮЗЕРУ, а не корпорації - немає.
Приклад вартості я навів вище. Про що тут думати?
Я розумію що ви пишете на емоція після жарких дискусій з проффесором Юрієм. Але давайте чесно, ніхто в консюмер сегменті не купить цей AmpereAltra для дому. Можливо якийсь універсистет буде мати мати вільні гроші в якомусь гранті і замовить для дослідження щоб освоїти бюджет.

Те що є з АРМ WoA на ринку це бізнес клас, всякі CEO та подібного рангу таке будуть брати, бо це зручно - можна працювати на борту літака, в аеропорту чи номеру готелю. Їм глибоко плювати на сумісність, там максимум потрібен браузер і офіс. Я тому і написав, що дуже дивно чому Квальком вкладається в рекламу цих друкарських машинок як ігрових. Чому МС пропихує WoA активно? Тому що в певному налаштувати повноцінно епл дівайси в корпорації які заточена під сервіси МС досить складно.
Невже ігри стали настільки важливими в сегменті ультрабуків? Невже СЕО такий бідний що єдиною розвагою є кіберпанк в 30фпс?
Відповісти