Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
kabostebeztak
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 09.02.2026 00:07 нагадаю - бо х86 - це тупик через архітектуру, я вже описував чому - шукайте якщо цікавить
Оце в AMD та Intel дебіли сидять, щось там ддр5 прикручують, якийсь там кеш додають, енергоефективні ядра, AVX інструкції вигадують...
kabostebeztak
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 09.02.2026 09:17
kabostebeztak: 09.02.2026 09:02

"ні про що" Я як би вперше в житті мемтест86 в цьому треді прогнав! і мемів наробив :3
То повідомлення не до вас. То Юра ганяє по колу одні й ті ж тези як п'яний.
Я знаю, просто хоч щось корисне з цього срачу на 100+ сторінок вийшло.
Нє, ну точно як Twokinds чи Санта Барбара чи Дом-2. Я взагалі думаю що треба цей тред закривати через відсутність конструктиву.
Z440_User
Member

Повідомлення

kabostebeztak, це ж apple, ви про що? B-)
Були колись MacPro на PowerPC процах. Знайомому приперли зі штатів блок в якому стирчала SB Live! 5.1
За ради технічної цікавості, карточка була сунута в х86 машину і визначилася як ОЕМ з трошки іншим id номером.
А моя SB Live! 5.1 сунутая в його MacPro не визначилася взагалі.
Потім в 2010х купував собі MacPro на PowerPC за копійки заради ящика та і просто погратися з цікавим залізом. Деякий час тикав в MacOS, потім бігав він у мене під Gentoo Linux, а потім продав його далі...
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Юрі впродовж 106 сторінок В 2026 РОЦІ пояснюють що однопотік не є життєво важливим, бенчмарк браузера не є хорошим показником продуктивності в реальних задачах, а розгін може бути таким же стабільним як і стокова система.
Юзвері оверклокерів відважно йому це доводять.

Діючі особи:
Фуррі лисичка :3
Дед інсайд
2 анімешника
Юра в ролі Юри

Тільки на forum [крапка] overclockers [крапка] ua.
Востаннє редагувалось 09.02.2026 10:14 користувачем kabostebeztak, всього редагувалось 1 раз.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Z440_User: 09.02.2026 10:09 kabostebeztak, це ж apple, ви про що? B-)
Були колись MacPro на PowerPC процах. Знайомому приперли зі штатів блок в якому стирчала SB Live! 5.1
За ради технічної цікавості, карточка була сунута в х86 машину і визначилася як ОЕМ з трошки іншим id номером.
А моя SB Live! 5.1 сунутая в його MacPro не визначилася взагалі.
Потім в 2010х купував собі MacPro на PowerPC за копійки заради ящика та і просто погратися з цікавим залізом. Деякий час тикав в MacOS, потім бігав він у мене під Gentoo Linux, а потім продав його далі...
Магія!
Z440_User
Member

Повідомлення

Ніякої магії. Скоріш за все в "біосі" щось типу білих списків обладнання чи щось в такому роді... Не розбиралися в чому була причина, за відсутності знань та досвіду.

Але факт. Дрова від мого SB Live! в моєму ПК з WinXP на ті часи епловську карту підхватили, a MacPro мою карту не побачив, хоча дрова від його SB Live! Також були в системі.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Z440_User: 09.02.2026 10:24

Ніякої магії. Скоріш за все в "біосі" щось типу білих списків обладнання чи щось в такому роді... Не розбиралися в чому була причина, за відсутності знань та досвіду.

Але факт. Дрова від мого SB Live! в моєму ПК з WinXP на ті часи епловську карту підхватили, a MacPro мою карту не побачив, хоча дрова від його SB Live! Також були в системі.
Жах. Розпач.
Згадаю ще мишки for mac у логітек)))
Z440_User
Member

Повідомлення

kabostebeztak, а ви кажете про відкриття заліза для їхніх SoC, ба більше, використання їхніх SoC десь поза межами Apple :laugh:
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Z440_User: 09.02.2026 10:34 kabostebeztak, а ви кажете про відкриття заліза для їхніх SoC, ба більше, використання їхніх SoC десь поза межами Apple :laugh:
Я думав що це як раз в їхньому стилі буде - все собі забрати і нікому не віддавати... тіпа, бажання заробити переб'є небажання відкривати платформу
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 08.02.2026 22:43 Мінімальних?
вам лише VM, докер свідомо/спеціально не використовуєте?
запустити іншу ОС, протестувати бутлодер, драйвери? є також інші задачі, де об'єм RAM не залежить вій емейзінгу та є фіксованим (знизу)

з вашого боку виглядає як купити "мінімальну" версію щоб доєднатись до культу і потім думати, що з нею робити.

зменшення обсягу RAM це деградація, наприклад так само роблять виробники продуктів, зменшуючи вагу при постійній ціні для створення іллюзії "стабільності" та "доступності" - тепер і ваша черга таке поїсти, цікаво які виправдання будуть лунати цього разу :rotate:
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 08.02.2026 23:29
kabostebeztak: 08.02.2026 23:19так а нащо однопоток
хіба весь софт (і ігри, і робота не рахуючи офіс) не міряється багатопотоком? звісно, однопоток це добре, але не однопотоком єдиним
вся ваша UI взаємодія з системою - виключно одно-потік, запуск програм - одно-потік
є багато задач = які не можливо оптимізувати в одно-потік
наприклад такий монстр як AutoCAD - одно-потоковий
саме тому х86 так сильно женуть одне ядро - вже і 6+ Гц

якщо ви пишете самі код - в більшості це теж буде одно-потік, написати добре комерційний багатопотоковий код - який буде обробляти всі помилки - це дуже важко. Навіть розбити задачу на багато-потоків враховуючи що є HT а також P & E ядра - це вже не просто
на веб серверах процеси одно-потокові. Якщо запуститься щось багато-потокове - відразу вплине на все інше
ви так і не пояснили, чому там, де практично критичний однопотік як от в іграх, CyberPunk-2077 - емейзінг більше жере і видає менше fps, тож яким чином x86 може забезпечити інтерактивність у [дуже] важкій грі і щось там не може в CAD?
kabostebeztak
Member

Повідомлення

dext: 09.02.2026 10:43
yuriy_dd: 08.02.2026 22:43 Мінімальних?
вам лише VM, докер свідомо/спеціально не використовуєте?
запустити іншу ОС, протестувати бутлодер, драйвери? є також інші задачі, де об'єм RAM не залежить вій емейзінгу та є фіксованим (знизу)

з вашого боку виглядає як купити "мінімальну" версію щоб доєднатись до культу і потім думати, що з нею робити.

зменшення обсягу RAM це деградація, наприклад так само роблять виробники продуктів, зменшуючи вагу при постійній ціні для створення іллюзії "стабільності" та "доступності" - тепер і ваша черга таке поїсти, цікаво які виправдання будуть лунати цього разу :rotate:
знову вставлю 5 копійок: під час моїх тестів в рендерінгу в давінчі резолв система жерла по 11 гіг пам'яті
так, в фоні було купа процесів але тим показовіше
kabostebeztak
Member

Повідомлення

dext: 09.02.2026 10:51
yuriy_dd: 08.02.2026 23:29

вся ваша UI взаємодія з системою - виключно одно-потік, запуск програм - одно-потік
є багато задач = які не можливо оптимізувати в одно-потік
наприклад такий монстр як AutoCAD - одно-потоковий
саме тому х86 так сильно женуть одне ядро - вже і 6+ Гц

якщо ви пишете самі код - в більшості це теж буде одно-потік, написати добре комерційний багатопотоковий код - який буде обробляти всі помилки - це дуже важко. Навіть розбити задачу на багато-потоків враховуючи що є HT а також P & E ядра - це вже не просто
на веб серверах процеси одно-потокові. Якщо запуститься щось багато-потокове - відразу вплине на все інше
ви так і не пояснили, чому там, де практично критичний однопотік як от в іграх, CyberPunk-2077 - емейзінг більше жере і видає менше fps, тож яким чином x86 може забезпечити інтерактивність у [дуже] важкій грі і щось там не може в CAD?
Мініатюра: Юра і маркетологи епл
спойлер
Зображення
waryag
Member

Повідомлення

kabostebeztak: 09.02.2026 09:39нагадую: однопотік в ІГРАХ здох при переході з 7 на 8 покоління консолей, а в роботі ще раніше.
Ну як здох... Райзени х3д з 6-8 ядрами показують себе значно краще за топові 24-ядерники від інтел, а доволі часто - і за 12-16-ядерники з х3д.
Мабуть, коректно називати його малопотоком.
kabostebeztak: 09.02.2026 09:45 Це на ізі фікситься відкриттям платформи. У епл був би шанс стати новим майкрослопом...
Тоді еплу доведеться піднімати ціни на залізо, яке зараз частково відбивається анально огородженою екосистемою.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

waryag: 09.02.2026 11:27
kabostebeztak: 09.02.2026 09:39нагадую: однопотік в ІГРАХ здох при переході з 7 на 8 покоління консолей, а в роботі ще раніше.
Ну як здох... Райзени х3д з 6-8 ядрами показують себе значно краще за топові 24-ядерники від інтел, а доволі часто - і за 12-16-ядерники з х3д.
Мабуть, коректно називати його малопотоком.
Підсистема пам'яті тащить, і тащила як раз з 8 покоління.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

waryag: 09.02.2026 11:27
kabostebeztak: 09.02.2026 09:45 Це на ізі фікситься відкриттям платформи. У епл був би шанс стати новим майкрослопом...
Тоді еплу доведеться піднімати ціни на залізо, яке зараз частково відбивається анально огородженою екосистемою.
Так а можна зробити так, як могла зробити майкрослоп в часи розгортання віндовс 8 і закрити все Secure Boot'ом і змусити всіх користуватись макос незалежно від того зібрав ти щось на платформі епл сам чи купив готове рішення
kabostebeztak
Member

Повідомлення

StTechnik: 15.09.2025 10:18
yuriy_dd: 15.09.2025 10:08а х86 фанат робить виним Епл
Ты дурак или дурак? "Фанат" х86 не делает виноватым Эпл. "Фанат" просто не сравнивает теплое с жидким и предпочитает использовать инструменты по назначению. Для котиков и ютубчика - одно, а под нормальные проф задачи - другое. И "фанату" абсолютно пофиг что там божественный М4 показывает в сферических конях в вакууме, если его тупо нельзя использовать для определенных нужд. Ну не умеет оно в энтерпрайз, хоть ты усрись. Зачем мне вещь которая не удовлетворяет то что мне нужно. И никакая Майкрософт не будет ничего портировать ради гика Юры с его религиозными пристрастиями. Под Линух есть MS SQL. Занимает 0.00001% рынка. Толку с этого 0. Так что пей латте на кокосовом и чаще гуляй на свежем воздухе.
Єдина слушна думка в усьому треді. Модератори, прилепіть, прошу на колінах.
Z440_User
Member

Повідомлення

Так так, тихіше! :nunu:
Amazon, Google, Microsoft та інші великі корпорації переходять на ARM, вони ж не дурні, вони ж щось знають! :learn: (с) yuriy_dd
tornadox
Member

Повідомлення

kabostebeztak
Подивися під спойлер
viewtopic.php?p=4075763&hilit=%D0%BF%D0 ... 8#p4075763
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Z440_User: 09.02.2026 12:11 Так так, тихіше! :nunu:
Amazon, Google, Microsoft та інші великі корпорації переходять на ARM, вони ж не дурні, вони ж щось знають! :learn: (с) yuriy_dd
Падажжі
Так Xbox працює на x86
Відповісти