Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
kabostebeztak
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 08.02.2026 19:21 Відправлено через 59 секунд:
kabostebeztak: 08.02.2026 19:04з неповагою, власник розігнанної оперативи. нічого не крашиться хоч в резолві хоч в the finals
ви перевіряли до біта - що те що записано, таке точно прочитано?
Ні, але весь софт працює стабільно. Можу, звісно, прогнать якийсь тест пам'яті якщо так сильно хочеться.

Відправлено через 1 хвилину 39 секунд:
yuriy_dd: 08.02.2026 19:21
Polario457: 08.02.2026 18:59If you use an Apple silicon Mac I’m sure you have been impressed by its performance
місцевим х86 фанатам таке потрібно перекладати
Якщо ви користуєтеся Apple на М процах, я впевнений, що вас вразила його продуктивність.
але місцеві не користувались, все що в них є - це ненависть до Епл
чєл у мене самого макбук про 2010 є, афігєнна печатна машинка. матеріали, ТАЧПАД!!!

Відправлено через 1 хвилину 2 секунди:
kabostebeztak: 08.02.2026 14:58що я буду з ним робити? працювати вийде бо увесь мій робочий софт є і на макос
ого які чесні твердження. Всі чули?
Ти походу не чув те що ігор в які я граю там нема, тобто нема того чим я займаюсь 90% часу
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 08.02.2026 19:20є результати тестів, є графіки росту швидкодії, є висновки
Немає у тебе висновків. Точніше є лише один, завчасно заготовлений, і ніякі аргументи і тести на нього не впливають.
yuriy_dd: 08.02.2026 19:20те що АРМ працює на 50% шидше ще й на меншій частоті? почніть з пояснення цього
або заперечення
В цій темі тобі багато разів пояснювали, що при відході від маніпулятивних методик твої "на 50% швидше" перетворюються у "десь швидше, десь повільніше, а десь АРМ не може виконати завдання".
Але ти тупенький, не доходить...
yuriy_dd: 08.02.2026 19:20 в Ютюбі? в мене пріміум. На сайтах - вона мені не заважає і її не переглядаю
Преміум не відключає інтеграції. :popcorn:
yuriy_dd: 08.02.2026 19:20 більшість навіть не знає що у них х86
Так це чудово - чистота експерименту.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

kabostebeztak: 08.02.2026 14:47 ну наприклад?
забули про що питали? наприклад - DaVinci Resolve
Ну і як ти їм без норм монітору користуватись будеш? Ок, бог з ним з монітором - без миші з клавою як?

Відправлено через 21 хвилину 45 секунд:
RoMiLiUs: 08.02.2026 18:47 yuriy_dd
Йорік, я так розумію, що мій виклик на челендж ти ігноруєш. Повторюсь. Є скрипт на обчислення нулів гіпотези Рімана. Суто математика.
В мене є профільний ПК і є пара макбуків. На М1 і М4.
Не читав повністтю срач бо 100+ сторінок це нудно і головні перли я вже прочитав, але по приколу вирішив подивитись скільки жере моя система. Не впевнений в точності вимірів, але виглядає правдєподобно.
Вийшли абсолютно нереалістичні тести бо я так свою систему не напружую, і стараюсь відкривати мінімум програм і вкладок (наприклад гра + стім + ютуб), але тим показовіше

Задача 1, перекодування h264 відео в вп9 з аудіо мп3 з купою фігні на фоні (браузер з 5 вкладками, стім, діскорд, гімп з малим проєктом, пустий давінчі резолв через контейнер і 2 проги для моніторінгу споживання) на Fedora Workstation 43 + GNOME з розширеннями
спойлер
Зображення
спойлер
Зображення
спойлер
Зображення
спойлер
Зображення
Задача 2, The Finals (тренувальна зона) на мінімалках без згладжування чи апскейлінгу в 2560 на 1080 + та ж сама купа фігні на фоні окрім резолву. Музику на фоні не записав бо не налаштував звук в ОБС, то ж поставив іншу в давінчі резолв
спойлер
До речі, про давінчі, задача 3
спойлер
Зображення
Цікаво, що покаже комп Юри?
У мене ще й програми для відео незрозуміло на чому працюють, чи на цпу чи на гпу...

Взагалі як я казав сперечатись нема сенсу, беріть найкраще для ваших конкретних потреб і гаманця і ігноруйте тих хто старається вам щось довести.

Відправлено через 32 хвилини 46 секунд:
kabostebeztak: 08.02.2026 19:04з неповагою, власник розігнанної оперативи. нічого не крашиться хоч в резолві хоч в the finals
Цей тіп мене настільки задрав що я щас спеціально для нього мемтест86 ганяю

Щас йде 6 тест (Block move, 64 byte blocks), 1 прогон з 4, 0 помилок.
ред: фото будуть коли закінчу
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 08.02.2026 13:33 а яким боком обєм РАМ стосується прогресу АРМ?
прямим боком: скільки VM ви зможете запустити в наступній "базовій" версії емейзінгу?
на x86 це питання можна відтермінувати, встановивши додаткову RAM опісля, що робити з одноразовими 8ГБ-ARM-поробками?
kabostebeztak
Member

Повідомлення

dext: 08.02.2026 20:37
yuriy_dd: 08.02.2026 13:33 а яким боком обєм РАМ стосується прогресу АРМ?
прямим боком: скільки VM ви зможете запустити в наступній "базовій" версії емейзінгу?
на x86 це питання можна відтермінувати, встановивши додаткову RAM опісля, що робити з одноразовими 8ГБ-ARM-поробками?
маю зауважити, що це претензія до епл, а не архітектури. навіть там можна припаяти чіпи пам'яті.
Ось серверна материнка з нормальними слотами для ОЗП.
спойлер
Зображення
Востаннє редагувалось 08.02.2026 21:03 користувачем kabostebeztak, всього редагувалось 1 раз.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Ой, я з телефону щось не те зробив. Скоро виправлю.
Блін, а як тут пости видаляти? Хотів відредагувати, а зробив копію. Напишіть в ПП як це робити бум ласка
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Оффтоп для Юри
спойлер
Юра, я щас спеціально для тебе тестую пам'ять в мемтест86, результати будуть згодом.
dext
Member

Повідомлення

kabostebeztak: 08.02.2026 20:44 маю зауважити, що це претензія до епл, а не архітектури. навіть там можна припаяти чіпи пам'яті.
спойлер
Зображення
Ціна питання?
Ой, вибачаюсь, бачу DDR3, не маю питань :laugh:

+ "uBoot mode" якби натякає на ні з чим (як от UEFI ) не сумісну поробку, тож навіть безкоштовно не треба, просто щоб не марнувати час
kabostebeztak
Member

Повідомлення

dext: 08.02.2026 21:06
kabostebeztak: 08.02.2026 20:44 маю зауважити, що це претензія до епл, а не архітектури. навіть там можна припаяти чіпи пам'яті.
спойлер
Зображення
Ціна питання?
Ой, вибачаюсь, бачу DDR3, не маю питань :laugh:

+ "uBoot mode" якби натякає на ні з чим (як от UEFI ) не сумісну поробку, тож навіть безкоштовно не треба, просто щоб не марнувати час
впевнений що можна знайти щось нормальне, просто скачав першу картинку що попалась в гуглі
my point still stands, у відсутності апгрейдів винуватий виробник а не платформа.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.09.2025 10:59 я володів 3700Х, і 9900К - в стоку (без розгонів) йому програвав
я все використовую виключно в стоку, і память також по JEDEC - без ніяких XMP
Останній, напевно, мем про Юру.
Скажіть, якщо хтось хоче ще.

Зображення
Z440_User
Member

Повідомлення

kabostebeztak, я реально намагався "зібрати" десктоп на ARMі, щоб воно було конкурентне машині на АМ5+ДДР5.

Apple Silicon M-cpu це лише MacOS, і поза нею воно не життєздатне.

Найближча альтернатива це AmpereOne, вартістю 4к$ лише за один CPU, стартовий в лінійці. А ще мамка треба та інша комплектуха...
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Z440_User: 08.02.2026 21:45 kabostebeztak, я реально намагався "зібрати" десктоп на ARMі, щоб воно було конкурентне машині на АМ5+ДДР5.

Apple Silicon M-cpu це лише MacOS, і поза нею воно не життєздатне.

Найближча альтернатива це AmpereOne, вартістю 4к$ лише за один CPU, стартовий в лінійці. А ще мамка треба та інша комплектуха...
4к доларів і не мати можливості пограти ні у що.
рофлан помінкі
Z440_User
Member

Повідомлення

kabostebeztak, ну там 4к$ за проц, + десь за мамку 2$ під замовлення бо не знайшов пропозицій з продажу, +RDIMM DDR5 5600MHz
Ну і відеокарти там вже та іншу переферію пхай.
Linux під aarch64 і полетів. Wine іграшки запускає, десь траплялося відео з якимось ААА шутером на попередньому Ампері, доволі пристойно йшло.
Стосовно arm-вінди на ньому, не знаю, не цікавився.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Z440_User: 08.02.2026 22:22 kabostebeztak, ну там 4к$ за проц, + десь за мамку 2$ під замовлення бо не знайшов пропозицій з продажу, +RDIMM DDR5 5600MHz
Ну і відеокарти там вже та іншу переферію пхай.
Linux під aarch64 і полетів. Wine іграшки запускає, десь траплялося відео з якимось ААА шутером на попередньому Ампері, доволі пристойно йшло.
Стосовно arm-вінди на ньому, не знаю, не цікавився.
Гм. В будь-якому разі, чекаємо дешевших, продуктивніших опцій з можливісттю легкого апгрейду як зараз на x86 - купив 1 частину і вставив, а не як зараз. Буде щось привабливе для пересічного юзера - тоді можна буде говорити про смерть x86.
До речі, як вам мої приколи про Юру?
Де сам Юра, до речі? Пішов парсити в однопотоці? Чи кацапи світло вирубили? Щиро сподіваюсь що пішов парсити.

Блін, якщо б епл хоча б трохи відкрили свою залізну завісу і стали продавати свої SoC іншим виробникам і зробили би норм підтримку зовнішніх відеокарт то у них би реально вийшло забрати непогану частину ринку. Навіть з розпаянними процами. Навіть з розпаянною пам'яттю. Навіть без лінуксу. Навіть в форматі готових ПК від якихось там Dell, аби б дешево, аби б була ось та масовість... хороша бібліотека софту на мак ос вже є, лишилось тільки adoption бустануть...

В ідеалі взагалі відкрити всю платформу для виробників і розробників, але Apple це на жаль не цікавить...
yuriy_dd
Member

Повідомлення

kabostebeztak: 08.02.2026 19:32 Ти походу не чув те що ігор в які я граю там нема, тобто нема того чим я займаюсь 90% часу
дуже багато хто грає на консолях. Чому маючи х86 люди купують і грають на консолях? що заважає і вам робити так само?
waryag: 08.02.2026 19:40В цій темі тобі багато разів пояснювали, що при відході від маніпулятивних методик твої "на 50% швидше" перетворюються у "десь швидше, десь повільніше, а десь АРМ не може виконати завдання".
у всьому нормально оптимізованому софті - M5 буде швидшим в одно-потоці
браузер - це тип софта який використовується найбільше усіма - ви знаєте яка перевага М5?
waryag: 08.02.2026 19:40 Преміум не відключає інтеграції. :popcorn:
їх можна прокрутити. Невже я вам казав що я дивлюсь інтеграції?
kabostebeztak: 08.02.2026 20:36 Ну і як ти їм без норм монітору користуватись будеш? Ок, бог з ним з монітором - без миші з клавою як?
а ви мобільним без миші з клавою - теж не користуєтесь?
думайте критично - є софт, (може навіть платний), для кого він?

kabostebeztak
kabostebeztak: 08.02.2026 20:36Цей тіп мене настільки задрав що я щас спеціально для нього мемтест86 ганяю
в мене на серверах є по 128 Гб ЕСС памяті - і іноді я бачу в консолі звіти про те що помилка знайдена та виправлена. Сервер продовжує працювати без збоїв. Память і все інше в стоці. Для тестів піднімав частоту памяті - відразу к-ть помилок зростала.
dext: 08.02.2026 20:37 а яким боком обєм РАМ стосується прогресу АРМ?
Мінімальних?
вам лише VM, докер свідомо/спеціально не використовуєте?
на диво свідома думка, майже ніколи таке тут хтось пише
kabostebeztak: 08.02.2026 20:36але по приколу вирішив подивитись скільки жере моя система
це дуже добре що ви можете таке робити. Але цікавить споживання всієї системи від розетки - в тому числі в простої
kabostebeztak: 08.02.2026 20:36 Цікаво, що покаже комп Юри?
мак міні М4 - простой - коли є активна сесія і підключений монітор - десь до 3 Вт, якщо без монітору і по ssh - до 1 Вт
макс навантаження - десь 40 Вт
при цьому в Cinebench 2024 десь 1000 балів - можете самі такий тест провести
yuriy_dd
Member

Повідомлення

kabostebeztak: 08.02.2026 20:36Задача 2, The Finals (тренувальна зона) на мінімалках без згладжування чи апскейлінгу
я граю в єдину гру - War Robots - демо плей:
на мак міні я можу грати через BlueStacks емулятор
йде без лагів, роздільна 2К, стабільно 60 кадрів, споживає вся система десь 10 Вт - гра на Андроїді, через емулятор в МакОС
kabostebeztak
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 08.02.2026 22:43
kabostebeztak: 08.02.2026 19:32 Ти походу не чув те що ігор в які я граю там нема, тобто нема того чим я займаюсь 90% часу
дуже багато хто грає на консолях. Чому маючи х86 люди купують і грають на консолях? що заважає і вам робити так само?
Ексклюзиви. Я, до речі, собі думаю пс3 взяти для блю рей дисків і мгс4, але це вже оффтоп
kabostebeztak
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 08.02.2026 22:43 kabostebeztak
kabostebeztak: 08.02.2026 20:36Цей тіп мене настільки задрав що я щас спеціально для нього мемтест86 ганяю
в мене на серверах є по 128 Гб ЕСС памяті - і іноді я бачу в консолі звіти про те що помилка знайдена та виправлена. Сервер продовжує працювати без збоїв. Память і все інше в стоці. Для тестів піднімав частоту памяті - відразу к-ть помилок зростала.
Чи крашиться система? Наскільки критична стабільність? Який буст від вищих частот?
Я вже закінчую 4 прогон мемтесту, 0 помилок.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 08.02.2026 22:43
kabostebeztak: 08.02.2026 20:36але по приколу вирішив подивитись скільки жере моя система
це дуже добре що ви можете таке робити. Але цікавить споживання всієї системи від розетки - в тому числі в простої
сорі, в мене нема такої штуки. навіть якщо так можна напевно порахувати якось приблизну потужність решти системи. я б дав ватт так 40 на все (4 вентилятори в корпусі, 2 на кулері, м.2 ссд, хдд, вайфай, інші дрібниці)

максимум що можу по простою це запустити ось ті 2 проги і міряти споживання проц + відео в них.
Востаннє редагувалось 08.02.2026 23:03 користувачем kabostebeztak, всього редагувалось 1 раз.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

kabostebeztak: 08.02.2026 22:26Гм. В будь-якому разі, чекаємо дешевших, продуктивніших опцій з можливісттю легкого апгрейду як зараз на x86 - купив 1 частину і вставив, а не як зараз
з ноутами на х86 - теж так само легко? память вже часто розпаяна, поки ще ссд можна міняти, і все
все решта поміняти не можна - і терплять
на смартах взагалі нічого не можна поміняти - і всім все ок
kabostebeztak: 08.02.2026 22:26і зробили би норм підтримку зовнішніх відеокарт
тільки не це. Пхати в енерго-ефективні системи ВК яка в простої жере більше ніж АРМ в макс навантажені
Відповісти