Выбор клавиатуры под все нужды и направления

Клавиатуры, мыши и прочая периферия
Відповісти
Автор
Повідомлення
Kosdnepr
Member

Повідомлення

leif: 03.02.2026 14:20ТТС я цілком припускаю юзати в стоці
Тут згоден. Стокова змазка хоч і не дуже рівномірна, але світч настільки вдалий, що для нього це не критично.
leif: 03.02.2026 14:20прикол) а звідки це?
Якось раптово натрапив, спілкувався з другом з Німеччини.
Bender911
Member

Повідомлення

leif

Я вірно розумію з вашої переписки, що механічні клави треба змащувати регулярно? Наскільки є проблемою, якщо просто купити і юзати як є?
Ніколи не було механіка, роками влаштовував середньо-ціновий логітек і дома, і на роботі, з ноутбучними клавішами. Відповідно роками юзав без будь який питань.

Замовив по рекомендації вище AULA F75 LEOBOG Reaper на подивитись. Поки їде.

Але тепер думаю, чи не буде це гемор з пошуком мастил, вивчати як його правильно робити і все таке інше.

Запитав ШІ і зрозумів, що це явно для поціновувачів, типу як процес заточки ножів:)
спойлер
Що знадобиться:
Мастило: Найпопулярніші — Krytox 205g0 (для лінійних світчів та стабілізаторів) або Krytox GPL 105 (рідке мастило для пружин).

Інструменти: Пулер для кейкапів, пулер для світчів (якщо плата Hot-Swap), відкривач світчів (switch opener) та тонкий пензлик.

Процес (крок за кроком):
Розбирання: Вийміть світч із клавіатури та розберіть його корпус на чотири частини: нижню частину, пружину, стем (рухома частина) та верхню кришку.

Змащування стема: Нанесіть дуже тонкий, майже прозорий шар мастила на бічні «рейки» стема.

Змащування пружини: Найкраще використовувати метод «bag lubing» — покласти всі пружини в пакет, додати кілька крапель рідкого мастила і потрясти.

Змащування нижнього корпусу: Тонкий шар на внутрішні напрямні, де рухається стем.

Збирання: Зберіть світч назад. Він має натискатися легко, без відчуття «липкості» (це ознака надлишку мастила).

Порада: Краще недомастити, ніж перемастити. Зайве мастило зробить клавіатуру «в'язкою» і неприємною.
Але по свічам в клаві заспокоїв:)
спойлер
1. Чи треба її змащувати?
Коротка відповідь: Скоріше за все, ні.

Заводське змащення: Світчі LEOBOG Reaper йдуть із дуже якісним заводським змащенням. Вони відомі своєю плавністю прямо «з коробки».

Стабілізатори: В AULA F75 стабілізатори (довгі клавіші) також змащені на заводі досить щедро.

Конструкція: Ця клавіатура має "Gasket Mount" і багато шарів шумоізоляції (поролон, силікон, PET-підкладка). Це вже створює той самий глухий звук, заради якого люди зазвичай змащують клавіатури вручну.
Барбарис
Member

Повідомлення

leif, якщо стабілізатори від тх не дуже, то які краще обрати?
destructX
Member

Повідомлення

Bender911: 04.02.2026 12:08 leif

Я вірно розумію з вашої переписки, що механічні клави треба змащувати регулярно? Наскільки є проблемою, якщо просто купити і юзати як є?
Ніколи не було механіка, роками влаштовував середньо-ціновий логітек і дома, і на роботі, з ноутбучними клавішами. Відповідно роками юзав без будь який питань.

Замовив по рекомендації вище AULA F75 LEOBOG Reaper на подивитись. Поки їде.

Але тепер думаю, чи не буде це гемор з пошуком мастил, вивчати як його правильно робити і все таке інше.

Запитав ШІ і зрозумів, що це явно для поціновувачів, типу як процес заточки ножів:)
спойлер
Що знадобиться:
Мастило: Найпопулярніші — Krytox 205g0 (для лінійних світчів та стабілізаторів) або Krytox GPL 105 (рідке мастило для пружин).

Інструменти: Пулер для кейкапів, пулер для світчів (якщо плата Hot-Swap), відкривач світчів (switch opener) та тонкий пензлик.

Процес (крок за кроком):
Розбирання: Вийміть світч із клавіатури та розберіть його корпус на чотири частини: нижню частину, пружину, стем (рухома частина) та верхню кришку.

Змащування стема: Нанесіть дуже тонкий, майже прозорий шар мастила на бічні «рейки» стема.

Змащування пружини: Найкраще використовувати метод «bag lubing» — покласти всі пружини в пакет, додати кілька крапель рідкого мастила і потрясти.

Змащування нижнього корпусу: Тонкий шар на внутрішні напрямні, де рухається стем.

Збирання: Зберіть світч назад. Він має натискатися легко, без відчуття «липкості» (це ознака надлишку мастила).

Порада: Краще недомастити, ніж перемастити. Зайве мастило зробить клавіатуру «в'язкою» і неприємною.
Але по свічам в клаві заспокоїв:)
спойлер
1. Чи треба її змащувати?
Коротка відповідь: Скоріше за все, ні.

Заводське змащення: Світчі LEOBOG Reaper йдуть із дуже якісним заводським змащенням. Вони відомі своєю плавністю прямо «з коробки».

Стабілізатори: В AULA F75 стабілізатори (довгі клавіші) також змащені на заводі досить щедро.

Конструкція: Ця клавіатура має "Gasket Mount" і багато шарів шумоізоляції (поролон, силікон, PET-підкладка). Це вже створює той самий глухий звук, заради якого люди зазвичай змащують клавіатури вручну.
ріпери змащені, хіба шо, святим духом :laugh:
але ці світчі та ця клава були наче зроблені один для одного, вони чудові :D
leif
Member

Повідомлення

Bender911: 04.02.2026 12:08Я вірно розумію з вашої переписки, що механічні клави треба змащувати регулярно?
"треба змащувати" це дуже умовно. комусь треба комусь не треба, вкрай суб'єктивна штука
Bender911: 04.02.2026 12:08Але тепер думаю, чи не буде це гемор з пошуком мастил, вивчати як його правильно робити і все таке інше.
в такій клавіатурі не варто. імхо, легше купити нову пачку змащених на заводі світчів, якщо стокове перестане влаштовувати.
Барбарис: 04.02.2026 12:50leif, якщо стабілізатори від тх не дуже, то які краще обрати?
у ТХ є як плюси так і мінуси. мені вони взагалі перестали подобатись на певному етапі, але для когось вони досі топ, наприклад для Діми сакредкіба.

треба дивитись в розрізі конкретного білда і твого бачення про те, як мають звучати моди і особливо пробіл. бо, скажімо, в моїй сайлент клавіатурі стоять ТХ АР і вони мене там повністю влаштовують.
StTechnik
Member

Повідомлення

Приехали HMX XINHAI для будущей Neo98, ну и я конечно же несколько штук вставил в свою, что бы сравнить.
1. Звук - ну практически одинаковый. Мои уши разницу не услышали.
2. А вот ощущения - разные. У "Хинкали" более тугая пружина, и более короткий ход что ли. Наверно дело привычки, но с Cloud v2 лично мне комфортнее. Другу будет норм, т.к. он с другими не имел дела заранее.
3. Сами по себе свичи класные. Все тот же чистый, звонкий Клак. Очень линейные, смазаные, плавные. Но.. повторюсь - Клауды мне лично нравятся больше. Вот такой вот короткий обзор )
leif
Member

Повідомлення

StTechnik: 04.02.2026 18:13. Звук - ну практически одинаковый. Мои уши разницу не услышали.
не знаю, що там зробили з другою ревізією клаудів, але перша ревізія звучить інакше ніж ксінхаі, більш округло і спокійно, наскільки це можливо для клакі світча від hmx :laugh: + перша ревізія має довший на 0.2мм хід ніж друга, відповідно різниця з ксінхаі всі 0.3мм, а не 0.1мм як у випадку клауд2 vs ксінхай.

ксінхай прям максимально різкий. але прикольний. мені найбільше сподобався в глибоко зафоамлених білдах, наскільки мені взагалі може подобатись такий звук. а ще на карбоплейті в айроні 165 без фоамів, теж прикольно вийшло. карбон пасує до таких лонгполлів інколи.

ти ще не потестив карбоплейт в своєму білді?
StTechnik
Member

Повідомлення

leif: 05.02.2026 14:47що там зробили з другою ревізією клаудів
The V2 version is now manufactured using HMX's newest L4 mold set, which is the same as cosmic purple and lunar stone switches; The new mold makes them smoother and feels less tight. They are likely the most comfortable HMX switches to type on so far.
Не вдаваясь в подробности как я понял что то изменили в материалах таки. Еще там немного меньше ход стал - 3.5±0.2mm против 3.9±0.3mm. Т.е. они уже прям не сильно и лонгполы.
leif: 05.02.2026 14:47ти ще не потестив карбоплейт в своєму білді?
Еще нет, но планирую. Надо какие то нибудь свободные выходные выбрать. Может быть на этих получится. В принципе как оно с PEI мне уже понятно.
leif
Member

Повідомлення

StTechnik: 05.02.2026 15:14Т.е. они уже прям не сильно и лонгполы.
навпаки ж)

Відправлено через 1 хвилину 20 секунд:
у клаудів 1: 3.9±0.3mm (Around 3.7mm in real life)

тому я і писав, що 3.7 тому що на 3.9 там точно не тягне
StTechnik
Member

Повідомлення

leif
Вот сейчас психану, и поставлю CF :D
Смотивировал ты меня походу на вечер. )

Відправлено через 2 хвилини 16 секунд:
leif: 05.02.2026 15:19у клаудів 1: 3.9±0.3mm
именно это я и имел ввиду. У второй версии тотал тревел стал чуть менше.
leif
Member

Повідомлення

leif: 05.02.2026 14:47перша ревізія має довший на 0.2мм хід ніж друга
так ось і я ж про це зазначив, але відштовхуючись від реального а не паперового значення. просто написав все на купу, заплутав, мабуть:

ксінхай 3.4мм->cloud v2 3.5мм->cloud v1 3.7мм реальних

тобто найбільш лонгполльний це ксінхай. лонг полл -- довга ніжка стему, чим довше ніжка, відповідно тим коротше хід

Відправлено через 1 хвилину 43 секунди:
StTechnik: 05.02.2026 15:32Смотивировал ты меня походу на вечер. )
з хотсвапом перекинути плейт це буквально 10-15 хв по часу
StTechnik
Member

Повідомлення

leif: 05.02.2026 15:43лонг полл -- довга ніжка стему, чим довше ніжка, відповідно тим коротше хід
А.. Значит я до сейчас понимал все наоборот. )))
Но объективно мне Клауды нравятся. И по весу все самое "тошо надо". Знаю есть любители тяжелых пружин, но мне как то больше нравятся по ощущениям те что на 45-55 грамм. Клауды брал себе на 55г ботом аут. Вот те "хинкали" - 60+. Казалось бы не много разницы, но в реале ощущаешь.
leif: 05.02.2026 15:43з хотсвапом перекинути плейт це буквально 10-15 хв по часу
Да, но пообедать же надо. Плюс у меня есть очень внимательный помошник в этих делах - кличка Мартин. Порода Шитцу :D Мне стоит только щелкнуть пуллером или отверткой - он несется с любого угла квартиры ко мне и как давай помогать :lol:

Відправлено через 3 години 2 хвилини 46 секунд:
leif: 05.02.2026 15:43з хотсвапом перекинути плейт це буквально 10-15 хв по часу
Поставил я карбон :-)
спойлер
IMG_4268.JPG
Ну что сказать. Звук поменялся немного. Он стал не таким прям звонким как на PEI, по прежнему громким, но яркость немного утихла. Пока до конца не понял, но мне кажется он мне пока нравится чуть меньше PEI. Хотя может я не понял пока его. Нет, такого что прям буэээээ :puke: - нету. Но мне кажется потерялась "веселость" что ли.. Бляха что я несу :D
Останусь пока на нем. Надо по привыкнуть, понять чуть больше. Но тот плейт однозначно был поярче.
Пробовал класть шумку на дно - фу. Не мое. Прям вот быстро снял. Шумку на плату вообще не ставил. Думаю уйдет весь кайф и получится Аула :gigi:

Відправлено через 19 хвилин 11 секунд:
Вот щас печатаю там по работе кое что. И вот чет не заходит. Во первых толи мне кажется, толи звук в разных зонах клавиатуры - разный. Чет абсолютно пересал нравится пробел. И то что рядом с ним. Звук немного глуховатый какой то. Вообщем если за пару дней не пойму - на выходных поменяю на PEI обратно. Чет вот защел он мне.
leif
Member

Повідомлення

StTechnik: 05.02.2026 19:19 Вот те "хинкали" - 60+. Казалось бы не много разницы, но в реале ощущаешь.
хід короткий, а пружина дуже довга, ось воно і відчувається важким. якщо ті ж 63.5гр на пружині 15-16мм це відчувається значно легше суб'єктивно.
StTechnik: 05.02.2026 19:19Мне стоит только щелкнуть пуллером или отверткой - он несется с любого угла квартиры ко мне и как давай помогать
принаймні не коти, які залізають прямо на стіл і допомагають прямо по місцю. Мартін же, мабуть, просто десь поруч тусується? а чому прибігає на ці звуки? означає для нього що ти не зайнятий і можеш приділити трохи уваги, чи є за цим якась інша історія?
StTechnik: 05.02.2026 19:19Поставил я карбон
:super:
StTechnik: 05.02.2026 19:19Ну что сказать. Звук поменялся немного. Он стал не таким прям звонким как на PEI, по прежнему громким, но яркость немного утихла.
так десь і мало би статись. звук мав би стати гостріше + сухіше, трохи вище. пластиковий плейт в твоєму конфігу резонує ще сам, а карбон дає звучати самому світчу мало чого в нього додаючи.
StTechnik: 05.02.2026 19:19Останусь пока на нем. Надо по привыкнуть, понять чуть больше. Но тот плейт однозначно был поярче.
на пластику мало би більше звуку, те що дає світч, те що додає плейт. карбон трохи ріже і трохи фокусує
StTechnik: 05.02.2026 19:19И вот чет не заходит
може таке бути звичайно, карбон дуже специфічний матеріал, але для того щоб зрозуміти як працюють смолянисті плейти: фр4/карбон мастхев, імхо.
StTechnik: 05.02.2026 19:19Звук немного глуховатый какой то
так, це саме те що я написав рохи вище про звук, це такий карбон.
StTechnik: 05.02.2026 19:19Вообщем если за пару дней не пойму - на выходных поменяю на PEI обратно. Чет вот защел он мне.
та не мучайся, навіщо. якщо не зайшов з цим світчем -- ну його нафіг. вечір поюзав, якщо активно -- все ясно!
StTechnik
Member

Повідомлення

leif: 05.02.2026 20:26Мартін же, мабуть, просто десь поруч тусується? а чому прибігає на ці звуки? означає для нього що ти не зайнятий і можеш приділити трохи уваги, чи є за цим якась інша історія?
Он тусуется под ногами, трется об них шо кошка и периодически издает мявкающие звуки. А прибегает потому что до чертиков любопытное создание. Ему пока не покажешь и не дашь понюхать пуллер - он фиг отвяжется.
А как такому отказать?
спойлер
IMG_3834.jpg
На выходных наверно верну PEI, долго не буду действительно испытывать. До лучших времен. Я уверен что он мне еще пригодится. :D
leif
Member

Повідомлення

StTechnik: 05.02.2026 20:54А как такому отказать?

красавчік :)
StTechnik: 05.02.2026 20:54До лучших времен. Я уверен что он мне еще пригодится.
моя особиста думка, яку як завжди нікому не нав'язую, така, що для першого пристойного кастому краще взяти всі можливі плейти і погратись з ними досхочу, це не так дорого коштує, але дає по-перше можливість одразу чимало змінити в білді тільки зміною плейту, а по друге -- зрозуміти взагалі для себе на майбутнє, що це за матеріали такі, чим вони відрізняються, про що вся ця зміна плейтів. звісно, на різних клавіатурах/світчах ефект від зміни плейту буде дещо різний і потрібно трохи більше досвіду, щоб розкласти все це по поличках остаточно, на практиці почути і відчути, як працюють різні матеріали плейту з різними світчами, маунтами і внутрішньою будовою кейсу але починати все одно варто з цього :kbd:
StTechnik
Member

Повідомлення

leif
Вернул я PEI. Да, не ошибся. Я ж улыбаюсь когда печатаю. Очень веселый плейт :D
leif: 06.02.2026 13:29що для першого пристойного кастому краще взяти всі можливі плейти і погратись з ними досхочу
Собственно я так и сделал.

Кстати кукеи сегодня прислали трекинг на Нео98. :super: По сути раньше официального срока на 2 недели. И есть очень высокий шанс, что на склад Миста она придет до CNY. Но поедет в Укр уже после 20.

Відправлено через 1 хвилину 34 секунди:
По сути я так понял что это будет первая партия отгруженая после старта продаж. Ну не считая нулевой партии для обзоров и блогеров.
Kosdnepr
Member

Повідомлення

leif
Цікаво, як така конструкція стему у порівнянні з хайму?
JERRZI Misty Purple
Зображення
Надійність точно під питанням)
leif
Member

Повідомлення

Kosdnepr

Ah, ну добре шо у них "the factory is finely lubricated" :lol: :D

Складно сказати по фотці, тут ще від самого пластику чимало залежить :dontknow:

Тільки тест дасть відповідь
7mindfields
Member

Повідомлення

Kosdnepr: 10.02.2026 19:04 leif
Цікаво, як така конструкція стему у порівнянні з хайму?
JERRZI Misty Purple
Зображення
Надійність точно під питанням)
Ммм, не топре (c)
StTechnik
Member

Повідомлення

Докину немного "любопытных" новостей. Истории, о которых нельзя молчать. :D
Мист таки потерял мою посылку в Гонконге. С Нео98. Ее доставили еще с утра понедельника. Но поддержка радостно уверяла меня что ее там нет, и сканирование она не проходила. Я не знаю что они там бухают перед CNY, но потерять коробку на 3 кг почти - это надо уметь. Два дня поисков ничего не дало. Пикантный факт в том, что посылка формально не моя, а моего друга. Т.е. деньги его, а ответственность - моя. Т.к. я его в эту увлекательную трясину затянул. И я уже думал кучу разных вариантов что делать. В любом случае перезаказ - не проблема, но ВРЕМЯ. А время это невосполнимый ресурс. Но сегодня после подачи мной официального тикета на розыск, с предоставлением всех скринов, трекингов и прочего - она внезапно НАШЛАСЬ :D И даже успевает завтра уехать до праздников. Что экономит неделю времени. Кстати доставка так себе.. почти 50$ в Украину.
Вот такая история со счастливым концом :D
Відповісти