Obsidian визнала провал Avowed і The Outer Worlds 2

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
waryag
Member

Повідомлення

Volodymyr1985: 04.02.2026 13:18Ну, як на мене, це все закономірно. Така сама історія як із Starfield. Коли якась студія стає внутрішньою студією Microsoft Xbox, то очікувати якогось прогресу від них не доводиться. В кращому випадку буде виходити щось схоже на попередні ігри, а по факту виходить гірше. Падіння продажів Xbox series і стагнація росту підписок на Game Pass досить однозначно натякають, що щось вони роблять не так.
Я нагадаю, що задовго до втручання майків і старфілду бетезда випускала посередні фолаут 4, ТЕСО і провальний Ф76.
Grava
Member

Повідомлення

Розробка зенімакс
Volodymyr1985
Member

Повідомлення

waryag: 05.02.2026 09:06
Volodymyr1985: 04.02.2026 13:18Ну, як на мене, це все закономірно. Така сама історія як із Starfield. Коли якась студія стає внутрішньою студією Microsoft Xbox, то очікувати якогось прогресу від них не доводиться. В кращому випадку буде виходити щось схоже на попередні ігри, а по факту виходить гірше. Падіння продажів Xbox series і стагнація росту підписок на Game Pass досить однозначно натякають, що щось вони роблять не так.
Я нагадаю, що задовго до втручання майків і старфілду бетезда випускала посередні фолаут 4, ТЕСО і провальний Ф76.
Якби Starfield був хоча б рівня Fallout 4, у мене не було б претензій. А вийшло щось дуже спірне.
kairo
Member

Повідомлення

waryag: 05.02.2026 05:22Я спеціально вказав відправну точку: успіхи перших стовпів і ДОС.
Обидві студії непогано заробили, але одні зосередилися на підвищенні якості, інші продовжили брати кількістю.
Перші стовпи - непогана рпг.
Тирані - гарні ідеї, бідна реалізація.
Другі стовпи - знову непогана рпг без розвитку і з графоманією.
ОВ - бідна до відвертої копіпасти арпг, якій не вистачало глибини. (Проблема всіх нових ігор обсідіан).
Пентімент - цікавий камерний експеримент.
Те, що Ларіани випустили дві хітових гри підряд не робить ігри Обсидіан поганими. Для мене особисто: ДОС2 - 10/10, ПОЕ1 - 8.5/10, ПОЕ2 - 9/10, Тірані - 8/10, Пентімент - 8/10, БГ3 - 9/10. Головна проблема в нішовості жанру. ПОЕ1 продалась в перший рік в 700 тис копій і це був величезний успіх. В рамках більш популярних жанрів, це смішно. Monster Hunter Wilds продали 8 мільйонів за три дні не дивлячись на жахливу оптимізацію. Тому Обсидіани пішли в Екшен-РПГ, але з тих чи інших причин не потягнули.
waryag
Member

Повідомлення

kairo: 05.02.2026 12:59Те, що Ларіани випустили дві хітових гри підряд не робить ігри Обсидіан поганими. Для мене особисто: ДОС2 - 10/10, ПОЕ1 - 8.5/10, ПОЕ2 - 9/10, Тірані - 8/10, Пентімент - 8/10, БГ3 - 9/10.
А розмова не тільки в термінах хороший-поганий.

Зараз саме граю в ДОС2, прогрес відносно ДОС1 великий і видно, звідки взялася БГ3.
Де у обсідіан є таке? Тим більше, що люди можуть порівнювати з крутими історіями старої обсідіан.
Головна проблема в нішовості жанру. ПОЕ1 продалась в перший рік в 700 тис копій і це був величезний успіх. В рамках більш популярних жанрів, це смішно.
А БГ3 зірвала банк, і тим, хто розповідав про "мертвий" піджанр, стало якось не смішно.
Також, там доволі непогано виступив ряд інших студій.
kairo: 05.02.2026 12:59Monster Hunter Wilds продали 8 мільйонів за три дні не дивлячись на жахливу оптимізацію.
Бо там багато класних моментів і в цілому гра хайпонула та зацікавила публіку.
Взяти тих же котиків чи блонду - коваля.
kairo: 05.02.2026 12:59Тому Обсидіани пішли в Екшен-РПГ, але з тих чи інших причин не потягнули.
І я про те. Тільки з іншого боку. Випускати дві гри (плюс ранній доступ) з інтервалом в півроку - це "стратегія" берсерка-камікадзе.
Перед релізом вам потрібно (з великою ймовірністю) кранчити, потім якийсь час допилювати і покращувати гру, ще й дати людям відпочити.
А потім час, щоб у другій грі врахувати помилки і вдалі ідеї першої. Це вже мінімум рік, а краще 1.5-2.

Можна і ні, але тоді ви просто зробите гіршу і менш конкурентну гру, не дуже цікаву гравцям...
kairo
Member

Повідомлення

waryag: 05.02.2026 14:02Зараз саме граю в ДОС2, прогрес відносно ДОС1 великий і видно, звідки взялася БГ3.
Де у обсідіан є таке? Тим більше, що люди можуть порівнювати з крутими історіями старої обсідіан.
Для мене Пілларси 2 кращі за першу частину. А БГ3 гірша за ДОС2. Так, вклались в графон, озвучку та сінематіки. Але бойова система на D&D взагалі не збалансована.
А БГ3 зірвала банк, і тим, хто розповідав про "мертвий" піджанр, стало якось не смішно.
Також, там доволі непогано виступив ряд інших студій.
Ларіани зірвали джекпот, але давайте тверезо дивитись на речі. Нічого з часу Балдурс Гейт 3, а це 2023й, не вийшло і єдиний анонс від тих самих Ларіанів та днями від Owlcat Games.
Студії, які випускали CRPG за останні 10 років:
Obsidian Entertainment - пішли з CRPG в Action RPG.
Owlcat Games - анонсували наступну гру в жанрі Action RPG та днями CRPG Warhammer 40,000: Dark Heresy.
ZA/UM - фактично розвалилась.
Harebrained Schemes - випустили провальну The Lamplighters League, з того часу нічого.
inXile Entertainment - випустили останню гру в 2020му.
Iron Tower Studio - остання випущена гра вийшла Colony Ship(2023), максимальний онлайн 1400 чоловік.

Якщо жанр не мертвий, де анонси де релізи?
Бо там багато класних моментів і в цілому гра хайпонула та зацікавила публіку.
Взяти тих же котиків чи блонду - коваля.
У гри рейтинг 50% і це не завадило їй продатись багатомільйонним тиражем.
waryag
Member

Повідомлення

kairo: 05.02.2026 14:28Для мене Пілларси 2 кращі за першу частину. А БГ3 гірша за ДОС2. Так, вклались в графон, озвучку та сінематіки. Але бойова система на D&D взагалі не збалансована.
А багатьом не подобається бойовка з ДОС2 з 2 шкалами броні. Чи ребаланс бойовки ДОС1 в ЕЕ. Але гра в цілому, персонажі, подача історії, механіки і т.п. стала краще.
kairo: 05.02.2026 14:28Якщо жанр не мертвий, де анонси де релізи?
Щось виходить, але більше як інді.
kairo: 05.02.2026 14:28ZA/UM - фактично розвалилась.
Щось випустили.
І Курвіц начебто працює над чимось в іншій команді.
kairo
Member

Повідомлення

waryag: 05.02.2026 14:46Щось виходить, але більше як інді.
Майже усі перелічені студії, це інді. Що ви можете пригадати, що вийшло в жанрі CRPG після BG3?
Васильович
Member

Повідомлення

waryag: 05.02.2026 09:06посередні фолаут 4
Гра досі жива, з акивним комюніті :shuffle:
Навряд чи посередня сінглова гра стільки часу протрималася б...
P.S. Я й сам періодично граю в неї, і навіть час від часу знаходжу щось нове.
erazel
Member

Повідомлення

waryag: 05.02.2026 14:02 А БГ3 зірвала банк
Але ж вона зірвала за рахунок кінематографічності, маркетингу, та імені Балдурс. Без балдурса(і всього супутнього) це було б звичайна хороша напівтактична РПГ.
waryag
Member

Повідомлення

erazel: 05.02.2026 19:20Але ж вона зірвала за рахунок кінематографічності, маркетингу, та імені Балдурс. Без балдурса(і всього супутнього) це було б звичайна хороша напівтактична РПГ.
І це буде навіть не напівправда.
В грі чудові персонажі з неймовірно крутими акторами озвучки, гарна і доволі розгалуджена сюжетка, багато контенту, при цьому фактично відсутні самоповтори, квести принеси-подай і прохідні бої з однотипними ворогами.
Робота левелдизайнерів і художників на високому рівні, є великий простір для експериментів з геймплеєм і білдами, є і елементи імерсив симу.
Багато уваги приділено деталям і приколюхам. Ролик з Астаріоном і ведмедем хайпонув, але чи багато студій наважилися би не те, що реалізувати таке, а просто винести таке на внутрішнє обговорення?
Чи взяти той же мініквест при смерті Гейла - сюжетна "бомба" в його грудях нікуди не зникає після смерті, провтикав - будуть наслідки.
Васильович: 05.02.2026 16:00Гра досі жива, з акивним комюніті :shuffle:
Навряд чи посередня сінглова гра стільки часу протрималася б...
P.S. Я й сам періодично граю в неї, і навіть час від часу знаходжу щось нове.
Це гарна пісочниця, але не дуже гарна гра.
Старфілду цього виявилося недостатньо.
nutman
Member

Повідомлення

Да что вы заладили с этими ларианами, их игры типо дивинити и балдурсгейта не понятно на кого рассчитаны. Я пытался много раз играть и каждый раз дропал. В мире столько интересной литературы, которая не просто несравнимо интереснее, она ещё и полезная для мозгов. Эта же чепуха вообще не понятно для кого и для чего сделана. Может для детей или для тех кто так и остался ребенком, но взрослому человеку в это играть совершенно невыносимо, ну вот прям никак невозможно. Всё что угодно лучше, книги, фильмы, сериалы, прогулка, женщины, выпивка, спорт, наука, история, животные, политика - даже смотреть телемарафон интереснее, они там хотя бы не скрывают своих умственных способностей.
Эти игры плохи всем, читать плохо, потому что бездарная любительская графомания, смотреть неинтересно и, соответственно, взаимодействовать - тоже. Я не понимаю, как это можно называть не то что бы лучшим, а просто чем-то хорошим. Первый оутер ворлдс, который я прошел, в невероятное количество раз лучше чем дивинити оригинал син 2 и балдрус гейт 3. Взрослые люди, которые реально сидят и играют в этот бессмысленный шизофренический поток блевотни просто нездоровы. С детьми не общаюсь, может для ребенка это и ок, но и детям лучше не забивать башку этим, детские мозги впитывают инфу как губка, потом всю жизнь будет бред нести несчастное дитя
stakanctl
Member

Повідомлення

nutman: 05.02.2026 20:08 Да что вы заладили с этими ларианами, их игры типо дивинити и балдурсгейта не понятно на кого рассчитаны. Я пытался много раз играть и каждый раз дропал. В мире столько интересной литературы, которая не просто несравнимо интереснее, она ещё и полезная для мозгов. Эта же чепуха вообще не понятно для кого и для чего сделана. Может для детей или для тех кто так и остался ребенком, но взрослому человеку в это играть совершенно невыносимо, ну вот прям никак невозможно. Всё что угодно лучше, книги, фильмы, сериалы, прогулка, женщины, выпивка, спорт, наука, история, животные, политика - даже смотреть телемарафон интереснее, они там хотя бы не скрывают своих умственных способностей.
Эти игры плохи всем, читать плохо, потому что бездарная любительская графомания, смотреть неинтересно и, соответственно, взаимодействовать - тоже. Я не понимаю, как это можно называть не то что бы лучшим, а просто чем-то хорошим. Первый оутер ворлдс, который я прошел, в невероятное количество раз лучше чем дивинити оригинал син 2 и балдрус гейт 3. Взрослые люди, которые реально сидят и играют в этот бессмысленный шизофренический поток блевотни просто нездоровы. С детьми не общаюсь, может для ребенка это и ок, но и детям лучше не забивать башку этим, детские мозги впитывают инфу как губка, потом всю жизнь будет бред нести несчастное дитя
Ты в порядке?
nutman
Member

Повідомлення

stakanctl: 05.02.2026 20:28 Ты в порядке?
Та да, мелькает че-то этот лариан при обсуждении приличных игр современности (avowed), только раздражает. А если серьезно, в авовд не играл, слышал, что её называют "абоба" и всячески издеваются
kairo
Member

Повідомлення

erazel: 05.02.2026 19:20Але ж вона зірвала за рахунок кінематографічності, маркетингу, та імені Балдурс. Без балдурса(і всього супутнього) це було б звичайна хороша напівтактична РПГ.
Немалу роль зіграло використання рольовки від D&D. Зараз у світі ностальгія по 80м та 90м. Навіть в Дивних Дивах використали D&D, як центральний елемент сюжету в попередніх сезонах. При цьому в самій грі система реалізована досить погано.
Васильович
Member

Повідомлення

waryag: 05.02.2026 19:36Це гарна пісочниця, але не дуже гарна гра.
Як це розуміти? "Пісочниця" вже не гра?
waryag
Member

Повідомлення

Васильович: 05.02.2026 22:06Як це розуміти? "Пісочниця" вже не гра?
Це доволі специфічна гра, де гравцю даються інструменти, щоб розважати себе самого.
kairo
Member

Повідомлення

waryag: 05.02.2026 19:36Це гарна пісочниця, але не дуже гарна гра.
Старфілду цього виявилося недостатньо.
В Фоличі, як і в попередніх іграх Бєсєдки, світ зроблений вручну, тому його цікаво досліджувати. Сюжет в їхніх іграх традиційно вбогий. Старфілд із його нагенерованими планетами банально нудний.
waryag
Member

Повідомлення

kairo: 06.02.2026 00:53В Фоличі, як і в попередніх іграх Бєсєдки, світ зроблений вручну, тому його цікаво досліджувати. Сюжет в їхніх іграх традиційно вбогий. Старфілд із його нагенерованими планетами банально нудний.
Може, в старфілд я не грав і не хочеться.
Відповісти