У статистиці Steam уперше з’явилася відеокарта AMD RDNA 4‑го покоління

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Gil_gamesh
Junior

Повідомлення

zalizo_org: 03.02.2026 01:38
Gil_gamesh: 02.02.2026 19:52купував комплект z690 + 64гб ддр4 за 150$
Топово затарив!🤝
Дякую! :super:
Затарювався в кінці 24 року. Спочатку думав на AM5, aле я люблю цікаві материнки, а в мій бюджет помістилось би тільки щось b650 найпростіше.
Я почав дивитись ціни, і побачив, що в Америці навіть хороші 64Gb кіти DDR4 коштували по 80$ нові в магазині, а по акціях навіть дешевше. І на ібеї їх було повно, бо люди пересідали на x3d AM5. І продавали їх разом з цікавими платами 1700. То я так і купив свій комплект) Довольний, як слон!
Earanak
Member

Повідомлення

dead_rat:Стім при кожному запуску шле статистику у що ти граєш та має доступ до опису заліза?
Если оно делает это автоматически то на кой у меня раз в 3-4 месяца вылезает окошко Steam Survey которое просит поделиться инфой о железе (когда я ничего в железе и софте не меняю) :think: Если что у меня HWID не меняется, привязан к лицензиям на компах.
kairo
Member

Повідомлення

dead_rat: 03.02.2026 13:01Нащо взагалі опитувати, коли Стім при кожному запуску шле статистику у що ти граєш та має доступ до опису заліза?
Бо це збір особистої інформації і він потребує згоди користувача. Крім того, Стім хоче бачити реальні дані, тому опитує активних користувачів, щоб не збирати дані із різного старого залізячча, де стоїть клієнт, але реально ніхто їм не користується роками.

Якщо автоматично збирати дані, то прилітять звинувачення в порушенні приватності, якщо пропонувати опиутавння усім користувачам, будуть жалітись, що Стім задовбує.
Kirakishou
Member

Повідомлення

У мене 7800 ХТ, я не дуже часто користуюся стімом і навіть мені за ці два роки, що я володію 7800 ХТ приходило опитування і не один раз. Причому здається воно приходило навіть тоді, коли я ніяких змін в комп’ютері не робив. Хіба що додавав HDD та SSD. Тому ніякої підкрутки в бік Нвідії тут немає, АМДешникам опитування також приходять.
Щодо нового покоління відеокарт від АМД – завдяки ціні воно виграє, але я почитав про ситуацію з FSR4 – це просто сором. У них і так немає хорошої підтримки в більшості ігор, так вони ще й встромлюють палки в колеса розробникам ігор. Тих, хто проводить таку політику, потрібно просто звільняти. Взагалі дуже дивно, що у них така хороша команда інженерів на розробці процесорів і такі телепні на розробці відеокарт та софту. Вже навіть починає здаватися, що це роблять навмисно. Ну і особисто мене кидок 7000-покоління з FSR4 образив, тому при апгрейді відеокарти АМД виграє тільки якщо матиме хороше співвідношення ціни до продуктивності, і якщо зможе без FSR забезпечити хорошу продуктивність в потрібних мені іграх.
S0N1C
Member

Повідомлення

мені за всі роки регістрації в стімі (з моменту виходу першого сталкера який треба було регати) приходило опитування рази 2, може 3 :rolleyes:
але більшість часу були карти нвідіа
dead_rat
Member

Повідомлення

kairo: 03.02.2026 13:20
dead_rat: 03.02.2026 13:01Нащо взагалі опитувати, коли Стім при кожному запуску шле статистику у що ти граєш та має доступ до опису заліза?
Бо це збір особистої інформації і він потребує згоди користувача. Крім того, Стім хоче бачити реальні дані, тому опитує активних користувачів, щоб не збирати дані із різного старого залізячча, де стоїть клієнт, але реально ніхто їм не користується роками.

Якщо автоматично збирати дані, то прилітять звинувачення в порушенні приватності, якщо пропонувати опиутавння усім користувачам, будуть жалітись, що Стім задовбує.
Ніяких приватних даних не поширюється. Дані про модель проца/відяхи/озу не не PII. Так само, вони трекають весь онлайн і яку гру ти граєш прямо зараз, то відфільтрувати тих хто не користується нема проблеми. Спитати чи ти ок шарити статистику це один раз при установці клієнта.

Реально що я думаю, його як зробили через :censoured: десять років тому, так ніхто і не міняв.
kairo
Member

Повідомлення

dead_rat: 03.02.2026 14:23Ніяких приватних даних не поширюється. Дані про модель проца/відяхи/озу не не PII.
Gemini каже, що такий збір даних без активної згоди на конкретну дію (опитування) може стати підставою для багатомільйонних позовів. Valve просто перестраховується. Дешевше і простіше для серверів отримати 1-2 мільйони якісних, структурованих анкет на місяць, ніж обробляти дані від кожного клієнта і намагатися їх відфільтрувати.

Для них така статистика достатня, не бачу тут страшної змови Габена Із Хуангом :-P
yurius_r
Member

Повідомлення

Як тут люди порівнюють те що вже є в ПК користувачів, причому протягом багатьох років і те що зараз краще продається? Перше - це зріз всіх людей взагалі, друге - лише нових покупців за місяць/квартал. Ви ж не дивуєтеся, що в статистиці Amazon немає 1060?
dead_rat
Member

Повідомлення

yurius_r: 03.02.2026 14:54 Як тут люди порівнюють те що вже є в ПК користувачів, причому протягом багатьох років і те що зараз краще продається? Перше - це зріз всіх людей взагалі, друге - лише нових покупців за місяць/квартал. Ви ж не дивуєтеся, що в статистиці Amazon немає 1060?
Дивись.

Ми намагаємося зрозуміти: по продажам сьогодні в магазинах розподіл 50хх та 90хх плюс мінус схожий, принаймні точно не 20:1, але в Стімі розподіл десь 20:1.

Тобто чи то Стім не порахував, чи статистика продажів не враховує важливі дані, наприклад готові пк.
Skiff93
Member

Повідомлення

Ну і я недавно взяв 9070 за 27к рефаб в Телемарті. Дуже вигідне рішення, вирішив в останній вагон заскочити. Пару ssd ще взяв, оператви і так 48Гб (за 800 півроку 2х8 на б-даях взяв).
Поки друган ганяє, сам зайнятий трішечки у інші ігри.

Надіюсь вийде щось на ній поганяти.
erkins007
Member

Повідомлення

dead_rat: 03.02.2026 14:59Ми намагаємося зрозуміти: по продажам сьогодні в магазинах розподіл 50хх та 90хх плюс мінус схожий, принаймні точно не 20:1, але в Стімі розподіл десь 20:1.
Где там он похож? В мидифактори, которая является фирменным магазином АМД?
Потому что в статистике глобальной там именно 20:1 - у нвидиа 95% рынка, у амд 5. На прошлой странице график.
Сказочки про невероятные продажи АМД от мидифактори мы слышим уже не первый год.
vsx
Member

Повідомлення

S0N1C: 03.02.2026 12:39 було б цікаво побачити статистику по розетці або інших великих магазах, може хто працює і має доступ :shuffle:
А какой смысл? В нашем регионе всегда доминировала нвидиа еще с начала нулевых.
Думаю сейчас 95% сборок в таких магазинах делается на картах geforce.
erkins007
Member

Повідомлення

vsx: 03.02.2026 15:41Думаю сейчас 95% сборок в таких магазинах делается на картах geforce.
Логично, учитывая что общемировая доля нвидиа как раз таки и есть 95%)
yurius_r
Member

Повідомлення

dead_rat: 03.02.2026 14:59Тобто чи то Стім не порахував, чи статистика продажів не враховує важливі дані, наприклад готові пк.
Це вже цікавіше питання. Воно все одно натикається на мій аргумент щодо того, що аналіз стіму йде по всіх користувачах на зараз, а продажі дивляться на дуже короткий діапазон дат. А я нагадаю, що в АМД були проблеми із цінами в магазинах відносно MSRP. Але таке співвідношення в Стім на останньому поколінні карт виглядає дивно
tablestikus
Member

Повідомлення

dead_rat: 03.02.2026 14:59
yurius_r: 03.02.2026 14:54 Як тут люди порівнюють те що вже є в ПК користувачів, причому протягом багатьох років і те що зараз краще продається? Перше - це зріз всіх людей взагалі, друге - лише нових покупців за місяць/квартал. Ви ж не дивуєтеся, що в статистиці Amazon немає 1060?
Дивись.

Ми намагаємося зрозуміти: по продажам сьогодні в магазинах розподіл 50хх та 90хх плюс мінус схожий, принаймні точно не 20:1, але в Стімі розподіл десь 20:1.

Тобто чи то Стім не порахував, чи статистика продажів не враховує важливі дані, наприклад готові пк.
А що як 90хх купляють не для ігр в стімі, а для генеруванні фуррі-прона?
Аціо
Member

Повідомлення

Ну статистика Стім загадкова - тут марно навіть намагатись сперечатись ОК.

Але якщо співпрацювали з великими китами, можете підглянути справжню статистику від МС.
От вона більш адекватна, але і там за фактом близько 5% у АМД, саме за дискретними прискорювачами (це 4ххх та 5ххх у Нвідії та 7ххх та 9ххх у АМД). Але так топ АМД це 9070 та 9070хт по продажам на зараз.
А у Нвідії топ по продажам це 5070.
VovaII
Member

Повідомлення

А якщо все простіше: багато власників АМД відеокарт грають на торентедішен?
Bukakanga
Member

Повідомлення

VovaII: 03.02.2026 17:25 А якщо все простіше: багато власників АМД відеокарт грають на торентедішен?
в КС2, дотку и прочие онлайн-упорышни торрент-эдишен не нужен, там ф2п. Хотя, можно смеха ради предположить, что все амудешники играют строго в Фортнайт и Тарков.
dead_rat
Member

Повідомлення

VovaII: 03.02.2026 17:25 А якщо все простіше: багато власників АМД відеокарт грають на торентедішен?
Я не бачив людей з дорогою відяхою, щоб не мали хоч однієї гри в Стімі
vsx
Member

Повідомлення

dead_rat: 03.02.2026 18:11
Я не бачив людей з дорогою відяхою, щоб не мали хоч однієї гри в Стімі
Я бачив. При чем они удивлялись что за игры и софт вообще нужно платить.
Відповісти