Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
s1R1us
Member

Повідомлення

Z440_User: 02.02.2026 18:34Воно дозволяє приконектиться без всяких "фірмових костилів"?
В самому мануалі написано так:
спойлер
The following hardware is required:
Either
• A MK3-USB (VE.Bus to USB) interface and RJ45 UTP cable.
• A connection to the internet and VRMVictron Remote Management account to use Remote VEConfigure.
Тобто ваш варіант Remote VEConfigure. Сам не пробував, але я так розумію - налаштування буде таке саме як і через Cerbo GX, тільки коли дійте до самого налаштування, у вас буде замість Cerbo - Victron Multiplus II GX.
Типу такого

Також раджу подивитись відео на рахунок шуму віктрону, звісно це не ті турбіни піднебесної, але характерний "трансформаторний шум" присутній. Заради справедливості - як і писк деї - він не турбуватиме, якщо не в одній кімнаті.
хоча дехто писк не чує ;)
Z440_User
Member

Повідомлення

s1R1us, для мене шум критичний. Пристрій буде в 10кроках від ліжка.
Станом на зараз, 1кВт трансформаторного Кулона, який зі 146...188В останні 2 тижні робить 220В і живить ними будинок, одночасно заряджаючи АКБ струмом 30А перекриває за гучністю кіт який сопить в ногах в ліжку, коли посеред ночі дали світло і почалося заряджання.
Ось таку тишу я хочу зберегти з новим пристроєм.
Deye теж на розгляді, але багато скарг на конфлікти з семисторними стабілізаторами (відключається від мережі, коли стаб перемикає обмотки), а ще Deye щось скидає в мережу, тоді вже стаб йде у захист.
Стаб 7кВт у мене вже в наявності, а інвертор ще тільки обирається.

Ще на Victron дивлюся в розрізі що буде декілька асинхронників із замкнутим ротором запускатися (привіт пускові струми та індуктивне навантаження). Як би його трансформатор таке легко пережовує на відміну від високочастотників.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

acm_fan
спойлер
Українською в словах іншомовного походження немає подвоєння букв. Тому правильно: піца, шосе, маса, вати, інтермецо. Окрім винятків, але їх є небагато.
"Ват" у значенні одиниці вимірювання пишеться з однією буквою "т". А британський вчений називався Джеймс Ватт, з двома "т".
Ця Marstek Venus - це батарея від балконної системи накопичення енергії - Balkonkraftwerkspeicher. Найвідоміші серед них Ecoflow Stream. Можуть віддавати заряд напряму в мережу по принципу підмішування, і також мають інвертор всередині і розетку на корпусі. Зазвичай мають захист від вологи і бруду, щоб їх можна було використовувати на вулиці. Або балконі, як люблять німці.
Вони бувають з MPPT контролерами в корпусі або без. Конкретно та Marstek Venus E 3.0 - без MPPT, вони йдуть окремо. Для наших реалій в ній цікаво те, що вона не працює при напрузі в мережі нижче 187В. Як саме "не працює" не ясно, але в інструкції пише "Grid Voltage Range 187-253V".
Вони зазвичай всі йдуть з повністю пасивним охолодженням. Ця теж, наскільки пам'ятаю. Для того їх роблять з великими ребрами радіатора.

По дефолту вони підмішують 800вт в мережу, бо такі обмеження в Німеччині. Але у виробника Marstek в додатку є кнопка, якою можна дати більше. Для цієї 2500Вт, для Marstek Venus A 1200Вт.

Ці системи цікаві тим, що зазвичають у них набагато краще співвідношення ємність/ціна, ніж у зарядних станцій. В Німеччині (без ПДВ) вони йдуть по 400-500 євро за 2квт*год. Також вони добре підходять для тих, хто хоче ставити панельки.
Недоліками у них є мала потужність інвертора порівняно зі станціями з такою ж ємністю, тільки одна або дві розетки, відсутність упса (але в цієї великої venus e 3.0 упс є), відсутність DC виходів.
Timedemo
Member

Повідомлення

Z440_User: 02.02.2026 21:02 s1R1us, для мене шум критичний. Пристрій буде в 10кроках від ліжка.
Станом на зараз, 1кВт трансформаторного Кулона, який зі 146...188В останні 2 тижні робить 220В і живить ними будинок, одночасно заряджаючи АКБ струмом 30А перекриває за гучністю кіт який сопить в ногах в ліжку, коли посеред ночі дали світло і почалося заряджання.
Ось таку тишу я хочу зберегти з новим пристроєм.
Deye теж на розгляді, але багато скарг на конфлікти з семисторними стабілізаторами (відключається від мережі, коли стаб перемикає обмотки), а ще Deye щось скидає в мережу, тоді вже стаб йде у захист.
Стаб 7кВт у мене вже в наявності, а інвертор ще тільки обирається.

Ще на Victron дивлюся в розрізі що буде декілька асинхронників із замкнутим ротором запускатися (привіт пускові струми та індуктивне навантаження). Як би його трансформатор таке легко пережовує на відміну від високочастотників.
а що заважає стаб поставити після інвертора?
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Piter Cantrope: 02.02.2026 21:22По дефолту вони підмішують 800вт в мережу, бо такі обмеження в Німеччині. Але у виробника Marstek в додатку є кнопка, якою можна дати більше. Для цієї 2500Вт
спойлер
Спасибо за весь пост. И за ликбез.
Ват (укр) - это полная дурка.
К дротам та коміркам теперь ещё Ват добавился :facepalm: Надеюсь Оксен горд собой.
В чём суть тогда вклада пана в историю, если его фамилия (это не запозичене слово, а имя собственное) исковеркано правилами? :laugh: :insane: :facepalm:
Вопрос конечно же риторический.
Как это можно реализовать для блэкаута? Запитать весь дом / квартиру можно? Одним и тем же кабелем (в комплекте)?
Фактически это схема "суицидальная вилка-вилка" для обычных ЗС, только оно ещё и не боится напряжения на "вход"?
Звучит как идеальная система для тех, кто не собирается переделывать щиток (а таких полно).
2500 Вт это лайт история для нормальной 16 А розетки и подходящей проводки.
Ближе к сути, как это всё активируется у конечного кастомера? Через приложение - это понятно, я вижу там режимы (три), но они все странные. ИИ опускаем :gigi: , мануал тоже (расписание), остаётся третий, но он привязывается через сторонний датчик к... солнечному полю?
Self-Consumption – власне споживання. Вимагає підключення трансформатора струму (CT). Коли CT виявляє активне навантаження, пристрій негайно подає живлення. Коли CT виявляє, що сонячна система віддає електроенергію в мережу, пристрій починає заряджатися для збереження енергії. Це створює незалежну систему керування енергією будинку.
AI Optimization – оптимізація зі штучним інтелектом. Використовує алгоритми штучного інтелекту для розробки економічно ефективних стратегій заряджання на основі споживання електроенергії користувачем, сонячної генерації та тарифів на електроенергію в реальному часі.
Manual – ручний режим. Виконує визначені користувачем стратегії заряджання та розряджання.
оттуда https://shop.bachu-vse.online/catalog/m ... nus-e-3-0/
Готового решения для блэкаута не видно, к сожалению.
Солнечного поля нет. Никакой "продажи" ЭЭ в сеть нет, соотв. и переключения на генерацию (отдачу в розетку) не будет?
Неясно как сделать триггер на отдачу энергии из ус-ва в существующую сеть.
UPD
Кажется роль триггера будет у некоего "однофазного смарт-бокса":
Зображення
Сам ответ чуть ниже:
Сумісність з розумними лічильниками. Пристрій повністю сумісний з лічильниками Marstek CT002 та CT003 (слід придбати окремо), а також з розумними лічильниками інших брендів (Shelly, everHome, Homewizard). Це необхідно для коректної роботи режимів самоспоживання та ШІ-оптимізації.
Счётчик видит отсутвие энергии на входе и может запросить переключение сабжа на режим геренации? Кажется идея понятна.
Без переделки щита не обойтись. Плюс траты на работу + на сам счётчик. Такая себе история в общем.
Востаннє редагувалось 02.02.2026 22:25 користувачем acm_fan, всього редагувалось 1 раз.
Z440_User
Member

Повідомлення

Timedemo: 02.02.2026 21:49 а що заважає стаб поставити після інвертора?

Приблизно ось це:
спойлер
IMG-92233aa8b3dd3672f442e7a1c05921de-V.jpg
Або це:
спойлер
IMG-9bff309e15d1ccca3235973f896b5a68-V.jpg
І навіть це:
спойлер
IMG-b21a0ce61def63871621031d64f7982a-V.jpg
Мені треба щоб АКБ заряджався з такою вхідною мережею, яка скаче туди-сюди.
Востаннє редагувалось 02.02.2026 22:34 користувачем Z440_User, всього редагувалось 1 раз.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

acm_fan
Про ці системи варто думати як про мікроінвертор з батареєю.
Мікроінвертори працюють по принципу підмішування - вони синхронізуються з енергомережею, і видають напругу на 2-3В вищу, ніж до нас приходить з вулиці, і таким чином "витискають" електрику, яка поступає в будинок з вулиці.
Умовно у вас пралка споживає 2000Вт, ця система видасть в мережу 800Вт, а ще 1200 отримаємо з енергомережі.

В Німеччині у багатьох стоять двонаправлені лічильники, і вони можуть віддавати електрику в енергомережу - продавати її. Саме звідти і походить обмеження в 800вт - для звичайних домогосподарств це максимум.
Для наших умов, якщо нема двонаправленого лічильника, існують розумні лічильники типу Shelly 3EM і інші від Marstek, Ecoflow і інших виробників, які можна використати щоб не віддавати енергію в мережу, якою будуть користуватись сусіди, а платити ми. Ці лічильники доволі недорогі - 50-60 євро, не потребують врізання і є нескладними для встановлення власними руками.

Цей режим підмішування працює тільки якщо є світло. Тобто під час відключень воно не працює. Ця штука не є простим готовим рішенням для блекаутів.
Для блекаутів у цих систем накопичення енергії є розетки на самому корпусі, і інвертор всередині. І їх використання в принципі таке ж, як і використання звичайних станцій, або акумів зі звичайними інверторами.

Режим підмішування набагато цікавіший тим, хто купує електрику по промисловому тарифу, який в рази вищий за тариф для споживачів. Знаю особисто власників магазинів і складів, які використовують мікроінвертори + панельки для економії. Така система може окупитись доволі швидко.

Знаю приклад використання такого на складі: один мікроінвертор Powerstream, на OLX можна купити за 2000тис, дві панельки по 420Вт, коштують нехай 3тис. кожна.
На складі є холодильник, ще якісь споживачі, споживання завжди вище 1кВт, і там спочатку не ставили навіть лічильник, бо не було потреби. Світло там коштувало 7.8 грн/кВт, здається.
Якщо за рік ці дві панельки виробляють нехай 800квт*год, то вони економлять 800x7.8 = 6200грн. Тобто за рік майже відбивають свою вартість. Це при умові, що світло в мережі є завжди.

А ці станції - це такі ж системи, просто з батареєю. В домашніх умовах їх також можна використовувати для зарядки вночі по нічному тарифу, віддачі енергії вдень. Хто хоче таким займатись.
Востаннє редагувалось 02.02.2026 22:49 користувачем Piter Cantrope, всього редагувалось 1 раз.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

С подмесом понятно. И зачем он нужен тоже.
Без ЭЭ (из сети) счётчик (который надо докупить) выключается и не может инициировать какие-то переключения на генерации. Напридумал я себе фантом-модель, которая нереализуема :gigi:
По факту сабж для блэкаута выполняет роль большой зарядной станции, сохраняя все её плюсы и минусы.
Timedemo
Member

Повідомлення

Z440_User: 02.02.2026 22:20
Timedemo: 02.02.2026 21:49 а що заважає стаб поставити після інвертора?

Приблизно ось це:
спойлер
IMG-92233aa8b3dd3672f442e7a1c05921de-V.jpg
Або це:
спойлер
IMG-9bff309e15d1ccca3235973f896b5a68-V.jpg
І навіть це:
спойлер
IMG-b21a0ce61def63871621031d64f7982a-V.jpg
Мені треба щоб АКБ заряджався з такою вхідною мережею, яка скаче туди-сюди.
а яка різниця інвертору? поставиш працювать від 150в, та і все. на виході у нього теж буде 150-160в, а далі стаб вирівняє. стабу пофігу де піднімать напругу, а інвертору пофігу теж напруга. тут питання в іншому, як ця вся бадяга тобі досаде мережу, коли ще й інвертор почне тягнути на зарядку.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

acm_fan
Ну я продав свою дельту про екофлошку щоб купити таку систему. Все-таки різниця в ціні є.
Я живу в своєму будинку, і є можливість використовувати панельки. В літній період воно мало би майже повністю покривати мої потреби, а під час відключень буде як джерело живлення. Там є нюанси і питання, але загалом воно працює.
Ну і воно не потребуватиме ніякого врізання, роботи майстра, перебирання щитка. Що для мене актуально, бо я будуюсь в іншому місці, і звідси, де зараз живу, буду з'їжджати. Ну і не треба думати про флоат, балк і все інше. Воно думатиме за мене. :shuffle:
acm_fan: 02.02.2026 22:17 Без переделки щита не обойтись. Плюс траты на работу + на сам счётчик.
Є різні їх типи. Найпростіші не потребують жодного втручання в щиток. Просто запхати в розетку, і все. Всі налаштування в додатку на телефоні. Розумний лічильник треба, так, але 3000грн - не така вже й велика ціна. Ну і він сам по собі корисний, для моніторингу і т.п.
Востаннє редагувалось 02.02.2026 23:09 користувачем Piter Cantrope, всього редагувалось 1 раз.
Z440_User
Member

Повідомлення

Timedemo, так воно 160В, хоп, вже 180В, оп 173В, раз і 240В, раз і 172В, оп і 180В...
Якось так його штормить. Боюся як би інвертор від такої мережі на АКБ не втік.

Ну зараз кулон таке переварює.

А коли є мережа, то перемикаюсь на "великий стаб" і навіть можна пралку включить, або електродуховку, або посудомийку...
Timedemo
Member

Повідомлення

Z440_User: 02.02.2026 23:04 Timedemo, так воно 160В, хоп, вже 180В, оп 173В, раз і 240В, раз і 172В, оп і 180В...
Якось так його штормить. Боюся як би інвертор від такої мережі на АКБ не втік.

Ну зараз кулон таке переварює.

А коли є мережа, то перемикаюсь на "великий стаб" і навіть можна пралку включить, або електродуховку, або посудомийку...
Так инвертор з ума сходе коли у нього до входу стаб, асколи після нього, йому пофігу, дея дозволяє дуже низько спускатись при потоебі.
Dubass
Member

Повідомлення

Є тут хтось,хто може замінити пару конденсаторів на інверторі 12v?
GreenMile
Member

Повідомлення

Dubass: 03.02.2026 16:23 Є тут хтось,хто може замінити пару конденсаторів на інверторі 12v?
Тут - це де саме? )) В даній темі є, але як воно допоможе?..
Z440_User
Member

Повідомлення

а графіки все жорсткіше і жорсткіше.
Сьогодні 3,5г є світло / 7 немає
На завтра 3,5г є / 12 немає
Ще й того "є світло" аж 170-190В
:-/
Hotspur
Member

Повідомлення

Z440_User: 03.02.2026 22:36а графіки все жорсткіше і жорсткіше.
Сьогодні 3,5г є світло / 7 немає
На завтра 3,5г є / 12 немає
це не жорсткі
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

100+ кВт*ч энергии, набранной батареями самых разных видов и размеров.
К сожалению видео про "как я всё это сделал", но не про как оно всё работает.
Лишь в конце сказано про то, что быстрее всех заряжается и разряжается самое мощное (+ с короткими проводами), а наиболее отстающие - батареи по 12,8 В (группы из них).
Разбаланс решается периодическим заливом энергии до 100 % (всюду).
evenmore
Member

Повідомлення

Подскажите, будет ли нормальным вариантом подключить последовательно две одинаковые батареи лифер 12.8 к гибридному инвертору (с зарядкой) на 24в?
GreenMile
Member

Повідомлення

evenmore: 05.02.2026 14:38 Подскажите, будет ли нормальным вариантом подключить последовательно две одинаковые батареи лифер 12.8 к гибридному инвертору (с зарядкой) на 24в?
Ні, так не треба робити, бо можете спалити і БМС, і інвертор разом з ними.
Якщо ну прямо дуже треба, бо хтось помре - треба знайти мануал на БМС, встановлені в аккумуляторах і подивитись, чи допускає виробник їх послідовне включення і в якій кількості. Якщо допускає, тоді слідкувати за напругою на обох акумах під час заряду, бо якщо одна БМС відключиться при перезаряді і розірве коло в момент, коли інвертор буде напихувати в АКБ 50А+ - є дуже великий шанс, що він згорить.

В якості резюме: ризики того не варті.
Відповісти