В Європі остання партія GeForce RTX 5090 Founders Edition була розпродана за лічені хвилини

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

8 минут это огромное количество времени. Можно даже вручную успеть заказать.
У нас год назад на релизе в той же розетке они были доступны не больше пары минут.
Hells Angels: 01.02.2026 19:01хіба що хтось зробить бота котрий буде контролювати наявність та в потрібен момент зробить викуп карт
Я вас таки удивлю, но все так и делают
Impulse101
Member

Enjthesilence: 01.02.2026 18:55
Impulse101: 01.02.2026 18:39
Так в тому то і справа що 5090 це неповний чіп, тобто фактично НВ прибрала з лінійки топову іміджеву карту (Титан), і продає предтоп по ціні іміджевого топа, залишаючи за собою можливість накинути ще трохи куда і зелених також.

Якщо б вони керувались своєю старою, більш адекватною логікою, то продавали би 5090 по 1000 баксів, але комьюніті менеджмент все грамотно пояснив, а риночок порішав. Нічого дивоного тут немає, враховуючи монополію, але трохи сумно що є люди які це виправдовують :)
1000 баксів... той самий 1080ті, який ти згадав коштував приблизно 800 євро на момент реліза в Європі, про які 1000 доларів за 5090 йде мова. чому не за 600 баксів одразу, було б ще краще))
Річ про мсрп в США, і чому б її не продавати там по 1000 баксів за фаундерс, навіть з урахуванням інфляціїї долара і складності чіпа, яка безумовно зросла. З чим ти незгоден я нерозумію.
Enjthesilence
Member

Impulse101: 01.02.2026 19:41
Enjthesilence: 01.02.2026 18:55

1000 баксів... той самий 1080ті, який ти згадав коштував приблизно 800 євро на момент реліза в Європі, про які 1000 доларів за 5090 йде мова. чому не за 600 баксів одразу, було б ще краще))
Річ про мсрп в США, і чому б її не продавати там по 1000 баксів за фаундерс, навіть з урахуванням інфляціїї долара і складності чіпа, яка безумовно зросла. З чим ти незгоден я нерозумію.
так кажеш, наче між 1080 та 5090 в нас гпу не виходили і прайс скакнув не за 10 років, а за покоління. це лайнова тенденція, базару нуль, мені лячно уявити що буде у наступному поколінні, якщо воно взагалі буде у звичному вигляді для нас) на ртх2000 накинул прайс, а майнінгбум показав жупану та лізі, що можна продавати за скільки скажуть
ronemun
Advanced Member

Impulse101
Firebrand

у вас крім грошей ще щось в очах є?
згідно даних аналітиків, тільки
спойлер
Изображение
1 GB gddr7 коштує 35 дол (див. стовтець про CPX, тобто 1100 доларів за 32 ГБ, і це при старих цінах. Можливо це при 4ГБ за чіп, думаю по 2 ГБ дешевше не 2, а в 3 рази, але все одно це 600 мінімум за 32 ГБ.
також чіп в 5090 це 750 мм2 на 4нм, тільки кристал коштує 300 доларів, а ще відбраковка, а ще розробка, тобто десь під 500-600 чистими
А ще добавте плату, живлення на 800 Вт і охолодження, рекламу, доставку, гарантійний сервіс і т.п.
Там Нвідія взагалі прибуток на мінімум.
Саме тому АМД відмовилась виробляти вже готовий розроблений 9080, в 2 рази сильніший чіп за 9070, теж на 512 біт і 32 Гбайт, і то він займав би <700мм2, а був би на рівні 5090. Все тому що дуууже дороге виробництво, мало прибутку, а Нвідія дуже багата і могла легко опустити ціну на 5090 так щоб 9080 була в збиток
Последний раз редактировалось ronemun 01.02.2026 20:31, всего редактировалось 1 раз.
Sanьka
Member

Дорого, то коли ці викуплені по мсрп карточки полетять на ібеї з +50% націнки ;)
Аціо
Member

ronemun: 01.02.2026 20:21 Impulse101
Firebrand

у вас крім грошей ще щось в очах є?
згідно даних аналітиків, тільки 32 ГБ gddr7 коштує більше 600 доларів, і це по старих цінах, а зараз взагалі
також чіп в 5090 це 750 мм2 на 4нм, тільки кристал коштує 400 доларів, а ще відбраковка, а ще розробка, тобто десь під 600 чистими
А ще добавте плату, живлення на 800 Вт і охолодження, рекламу, доставку, гарантійний сервіс і т.п.
Там Нвідія взагалі прибуток на мінімум.
Саме тому АМД відмовилась виробляти вже готовий розроблений 9080, в 2 рази сильніший чіп за 9070, теж на 512 біт і 32 Гбайт, і то він займав би <700мм2, а був би на рівні 5090. Все тому що дуууже дороге виробництво, мало прибутку, а Нвідія дуже багата і могла легко опустити ціну на 5090 так щоб 9080 була в збиток
Ікспєрди та аналітеги це страшні люди, більшість про них знають, рахувати вони вміють по роздрібним цінам + ручна пайка так і буде коштувати, а от виробники продукту що за контрактами закуповують пам'ять відверто вказували ціну на гддр6 - 16 баксів за 8гб, і відверто казали що гддр7 х2 дорожче. Потужні математики можуть сподіваюсь порахувати, без Ікспєрдів. :lol:

ronemun
Хоча це і не заперечує вам, в обставинах нових чудових цін, тут так потужна незламність.
S0N1C
Member

Охолодження і живлення на 800 Вт особливо викликало посмішку :laugh:
ronemun
Advanced Member

Аціо
Вас від пихи мозок череп не розпирає, мега-супер критик, раз ні за що маєте Semianalysis, після критичної статті яких про AMD MI300 сама Ліза Су напряму звязалась і саме за їх рекомендаціями повністю реформувала відділ розробки софту для AI прискоювачів, чим нарешті добилась їх визнання на ринку і MI400 нарешті став конкурентом для Нвідія.
про гддр6 - 16 баксів за 8гб йшлося про древні чіпи по 1 ГБ, ще коли 16ГБ ddr4 була по 1000грн. І навіть тоді чіпи 2 ГБ коштували в рази дорожче. А gddr7 по 2ГБ навіть Nvidia вже не може продавати разом з чіпами відях, тепер хто хоче або сам, або беріть набір для карт на 8 ГБ.
ось дані на 18,01 цього року: Найбільше постраждала Radeon RX 9070. При початковій ціні у 549 доларів США вона має занадто малий запас маржі, щоб поглинути подорожчання компонентів. Натомість старша Radeon RX 9070 XT, яку AMD оцінила у 599 доларів США, краще захищена від коливань ринку.
І то карта яка має всього 16ГБ, 8 чіпів по 2 ГБ і чіп на 350мм2 300Вт. У 2 рази потужніша річ мала б коштувати мінімум 1200 доларів, і це з gddr6, і не враховуючи великий брак для чіпа 700мм2, і плату+охолодження на 600 Вт і т.п.

Відправлено через 3 хвилини 16 секунд:
S0N1C: 01.02.2026 20:43 Охолодження і живлення на 800 Вт особливо викликало посмішку :laugh:
і чого сміятись? в 5090 випарна камера на рівні прискорювачів gb200 на 1000+ Вт, а зарашні чіпи мають імпульсні струми в 2-3 вищі за номінал, що для відяхи в 600 Вт явно вимагає солідний запас
kairo
Member

Impulse101: 01.02.2026 19:41Річ про мсрп в США, і чому б її не продавати там по 1000 баксів за фаундерс, навіть з урахуванням інфляціїї долара і складності чіпа, яка безумовно зросла. З чим ти незгоден я нерозумію.
5090 не є аналогом 1080Ті. Мало того, що карта фізично в три рази більша, в неї кристал на 60% більший, силова система стоїть під 600 Вт, а не 250 Вт, ітд ітп.
erkins007
Member

ronemun: 01.02.2026 20:21також чіп в 5090 це 750 мм2 на 4нм, тільки кристал коштує 300 доларів, а ще відбраковка, а ще розробка,
Это бесполезно объяснять, у таких людей суждения в стиле "почему нельзя напечатать много денег и раздать всем бедным".
S0N1C
Member

ronemun: 01.02.2026 20:21 1 GB gddr7 коштує 35 дол (див. стовтець про CPX, тобто 1100 доларів за 32 ГБ, і це при старих цінах. Можливо це при 4ГБ за чіп, думаю по 2 ГБ дешевше не 2, а в 3 рази, але все одно це 600 мінімум за 32 ГБ.
а на алібабі 2 ГБ модуль коштує $18 (тобто $288 на 5090), на алієкспрес 2 ГБ кощтує $35, а нвідії по старим контрактам на міліоних кількостях взагалі навіть не буду гадати скільки, але рази в два точно дешевше :shuffle:
які 1100 для 5090? :lol:
Изображение

Відправлено через 5 хвилин 8 секунд:
нехай навіть зараз трохи подорожчало, але не коштує нвідії один GB202 ні 600 ні 500 :rolleyes:
Изображение

Відправлено через 1 хвилину 43 секунди:
я буду дуже здивований якщо саме нвідії 5090 коштує навіть 1000 баксів
harito
Member

Будет ещё хуже по ценам на все комплектующие .

"Четыре города в США держали в секрете многомиллиардные сделки с IT-гигантами по строительству ЦОД
Tom's Hardware, ссылаясь на расследование Wisconsin Watch, сообщает о закулисных сделках в штате Висконсин. По меньшей мере четыре муниципалитета подписали секретные соглашения с Meta и Microsoft, обсуждая создание центров обработки данных на миллиарды долларов.
Как сообщает Tom's Hardware, в Висконсине (WI) сложилась практика полной секретности вокруг масштабных инфраструктурных проектов. Расследование выявило, что власти нескольких городов связывали себя соглашениями о неразглашении (NDA), ведя переговоры о строительстве дата-центров с такими гигантами, как Meta* и Microsoft, и не могли информировать об этом публику.

В список попали города Бивер-Дэм, Меномони, Кеноша и Джейнсвилл (все — штат Висконсин, США). И почти всегда компании-застройщики выходили на переговоры через подставные ООО с беглым юридическим адресом. Документы по таким сделкам позже поступали в редакцию с вымаранными фрагментами.

Самый яркий случай — сделка в Бивер-Дэме. Местные власти обсуждали проект стоимостью свыше миллиарда долларов с никому не известной Degas LLC, за которой стояла Meta. Соглашение NDA не позволяло чиновникам называть имя настоящего инвестора и раскрывать детали, даже когда речь заходила о будущей нагрузке на городские сети.

Примерно так же действовала и Microsoft в Кеноше. Компания подписала секретное соглашение с городом еще в мае 2024 года. Лишь спустя полгода стало известно, кто именно купил сотни акров земли под новый комплекс.

Причина такой скрытности корпораций очевидна. Штат Висконсин предлагает, пожалуй, самые выгодные в Америке налоговые льготы для дата-центров. Программа покрывает налоги на закупку всего оборудования — от серверов до кабелей — и даже на гигантские объемы потребляемой электроэнергии.

Но для местных жителей эта завеса тайны создает реальные проблемы. Энергосети в регионе уже перегружены из-за бума строительства дата-центров, что ведет к росту тарифов. А публичные обсуждения проектов, которые кардинально меняют инфраструктуру и потребление ресурсов, часто начинались слишком поздно, когда ключевые решения уже приняли за закрытыми дверями. "
leif
Member

harito: 01.02.2026 22:19(признана в РФ экстремистской организацией)
хлопци я свий
kairo
Member

harito: 01.02.2026 22:19"Четыре города в США держали в секрете многомиллиардные сделки с IT-гигантами по строительству ЦОД
Навіщо тягнути це з руснявих помийок? Навіть якщо людина англійською "ні бе ні ме", зараз достатньо нормальний автопереклад статей. Не кажучи вже про наші ресурси.
Аціо
Member

S0N1C
Не заважайте там же цілі Ікспєрди які змусили Лізу! Ви не розумієте!

ronemun
:lol: Я зрозумів все зрозумів, але у час Інтернету - для розумних людей вони саме Ікспєрди.
Не буду вам суперечити, гарні у вас казки маркетологів якщо ви в них повірили, там ще буде 33 серії де 55 слонів станцюють для нас за х3, х5, х7, х9 ціну.

Насправді я навіть вам заздрю - рожевим поні, ви щасливі та віруєте у світле, потужне, незламне тощо майбутнє. Тому так згоден я поганий та нікчема, а вони усі кажуть правду вірте їм.
S0N1C
Member

leif: 01.02.2026 22:21
harito: 01.02.2026 22:19(признана в РФ экстремистской организацией)
хлопци я свий
* Meta признана в РФ экстремистской организацией :lol:

аж цікаво стало шо там визнано саме :insane:
ronemun
Advanced Member

S0N1C
Це якого року картинка. на ній не має даних про доступність товару, а така ціна явно неадекватна, я бачив на alibaba навіть за 23 гривні :laugh:
Зараз навіть для Nvidia нехватає памяті, а тут китайці на алі в роздріб за копійки
та звичайна ddr5 вже коштує 10+ доларів за ГБ, 32 ГБ за 400+ євро в Європі, а ви показуєте 18 доларів за 2 ГБ gddr7, і то в роздріб :lol:
з доступних на ali чи китаців на eby цей чіп коштує 55, що при 16 штук зажене аж на 880 доларів
є ще вживана по 32,5
S0N1C
Member

ronemun: 01.02.2026 22:59 S0N1C
Це якого року картинка. на ній не має даних про доступність товару, а така ціна явно неадекватна, я бачив на alibaba навіть за 23 гривні :laugh:
Зараз навіть для Nvidia нехватає памяті, а тут китайці на алі в роздріб за копійки
та звичайна ddr5 вже коштує 10+ доларів за ГБ, 32 ГБ за 400+ євро в Європі, а ви показуєте 18 доларів за 2 ГБ gddr7, і то в роздріб :lol:
з доступних на ali чи китаців на eby цей чіп коштує 55, що при 16 штук зажене аж на 880 доларів
є ще вживана по 32,5
https://www.aliexpress.com/item/1005010122376384.html

Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:
https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 78799.html
evenmore
Member

Hells Angels: 01.02.2026 19:01 купити майже нереально, хіба що хтось зробить бота котрий буде контролювати наявність та в потрібен момент зробить викуп карт(и).
Смотря с чем сравнивать. Пара минут это не доли секунды, как с некоторыми распродажами)
dead_rat
Member

evenmore: 02.02.2026 00:21
Hells Angels: 01.02.2026 19:01 купити майже нереально, хіба що хтось зробить бота котрий буде контролювати наявність та в потрібен момент зробить викуп карт(и).
Смотря с чем сравнивать. Пара минут это не доли секунды, как с некоторыми распродажами)
А як ти знатимеш, коли ці хвилини почалися? Чи ти що 10хв щодня перевіряєш сайт НВ?
Ответить