Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Стоит начать с того, что промышленный класс точности (подтверждённый сертификациями) - это всегда дорого.
В остальном - я действительно ноль.
Не совсем понятно что там за анализатор, нет ТЗ, да и ветка тут про другое.
Говоря о потребительском уровне, всякого рода "умных" ус-в под Tuya или тот же Home Assistant - безлимитное количество (я серьёзно).
Затрагивая любую экосистему, налопатить связок там можно каких хочешь, но вновь - тема не про это.
А местное панство даже про реле ничего ответить не смогло (с вафлей), так что увы, нужно (при интересе) искать другие места.
"Умных" счётчиков уже тонны, которые напряжение/ток/мощность и прочие штуки считают/мониторят/отрабатывают по событию, а что самое интересное - являются триггером/логгером для всей экосистемы, а не какого-то узкого проприетарного промышленного ПО. Вопрос в точности и скорости обработки - для бытового уровня всего того уже за глаза.
Arduino/ESP32/малинки и прочие на месте тоже не сидят, говоря про полный кастом.
Juv4uk
HWBOT OC Team

Повідомлення

Тема: Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)
acm_fan: 31.01.2026 21:08
Juv4uk: 31.01.2026 20:58через бмс пише що заряд акума умовно 70% і далі інвертор не доливає решту об'єма
Уже что-то.
Так расскажите / покажите какие настройки в инверторе. И какие для BMS. Нужна предметность.
% заряда (SOC) для LiFePo4 это буквально счётчик энергии (залив и расход). Считает BMS. Магии никакой нет.
Налаштування інвертора:
02 input voltage range UPS
11 maximum charging current 60A
12maximum charging current 60A
14 battery type Li
17 bulk charging voltage 27.6
18 floating charging voltage 27.2
19 low DC cut-off voltage 22.0
20 battery stop discharging when grid avaliable 23
21 battery stop charging when grid avaliable 26.4

Налаштування БМС:
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Станом на зараз ледве заливає 15 амперами, а поже взагалі на 70% зупинитися і чекати вимкнення
спойлер
Зображення
S0N1C
Member

Повідомлення

17 bulk charging voltage 27.6
Спробуй:
17 - 28.4
18 - 27.2

Воно не дозаряджає коли виставлено 27.6, це 3.45В на комірку

Відправлено через 1 хвилину :
і переходить на флоат 27.2
Juv4uk
HWBOT OC Team

Повідомлення

S0N1C: 01.02.2026 11:28 17 bulk charging voltage 27.6
Спробуй:
17 - 28.4
18 - 27.2

Воно не дозаряджає коли виставлено 27.6, це 3.45В на комірку

Відправлено через 1 хвилину :
і переходить на флоат 27.2
При цих маніпуляціях в бмс теж треба вносити зміни?
S0N1C
Member

Повідомлення

Так, у вас там на останньому скріні як мінімум треба змінити cell ovp 3.48 - підняти десь до 3.6, плюс змінити start balance voltage до 3.42 десь

Відправлено через 6 хвилин 14 секунд:
Vol. smart sleep 3.50V теж дивно

Vol. Smart Sleep (Voltage Smart Sleep) is a setting in JK BMS, often set around \(3.35\text{V}\) (range \(3.35\text{V}\)–\(3.4\text{V}\)), that determines the threshold voltage for entering a low-power, idle mode. It helps reduce self-discharge in LiFePO4 batteries by turning off the BMS when all cell voltages fall below this level for a set time (e.g., 24 hours), saving energy when not in use. 

Відправлено через 1 хвилину 32 секунди:
Взагалі не зрозуміло навіщо було міняти налаштування без розуміння :shuffle:
Там немає якогось скидання до заводських? Чи вони там неадекватні?
Juv4uk
HWBOT OC Team

Повідомлення

S0N1C: 01.02.2026 12:19 Так, у вас там на останньому скріні як мінімум треба змінити cell ovp 3.48 - підняти десь до 3.6, плюс змінити start balance voltage до 3.42 десь

Відправлено через 6 хвилин 14 секунд:
Vol. smart sleep 3.50V теж дивно

Vol. Smart Sleep (Voltage Smart Sleep) is a setting in JK BMS, often set around \(3.35\text{V}\) (range \(3.35\text{V}\)–\(3.4\text{V}\)), that determines the threshold voltage for entering a low-power, idle mode. It helps reduce self-discharge in LiFePO4 batteries by turning off the BMS when all cell voltages fall below this level for a set time (e.g., 24 hours), saving energy when not in use. 

Відправлено через 1 хвилину 32 секунди:
Взагалі не зрозуміло навіщо було міняти налаштування без розуміння :shuffle:
Там немає якогось скидання до заводських? Чи вони там неадекватні?
1) скидання є
2) робив по гайду в інтернетах ... пахне зрадою :eek:
3) застосував зміни, буде світло - буде зрозуміло.
Дякую
S0N1C
Member

Повідомлення

ну то якийсь дивний гайд, я б ще може зрозумів його якщо так налаштувати для роботи в режимі упса у мирний час, коли воно постійно було б "100%" заряджено і майже ніколи не розряджалося (а по факту було десь на 80-90% заряджено),
але тоді все одно не зрозуміло старт балансування з 2.80В...
а в наших умовах, коли воно постійно робить заряд/розряд, треба заряджати до справжніх 100%, ну і балансувати завжди треба на останнії відсотках зараду у будь-якому випадку
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Juv4uk: 01.02.2026 13:12робив по гайду в інтернетах
В первом посте темы пан нормально всё расписал именно под 24 В (25,6 В) систему. В картинках и с объяснением. А конкретно Bulk = Float для нынешних времён.
Дополню пана выше.
3,55 на заряд если уже поставили (инвертор), то 3,65 пусть будет как защита (BMS), а возврат заряда тогда тоже повысить до 3,6 (BMS) - это всё предохранители, которые никогда не должны сработать.
На ёмких элементах 3,42 балансировка (BMS) может быть слишком рано - надо смотреть когда будет значительный разбаланс (будет видно ближе к фишину заряда).
Juv4uk: 01.02.2026 10:01Станом на зараз ледве заливає 15 амперами
Входное напряжение какое (сетевое)?
Если и дальше (после изменения настроек) будет "тормозить", то менять с "Li" на User/Custom (в инверторе).
Juv4uk
HWBOT OC Team

Повідомлення

Панство дуже дякую за поради. :super: Змінив налаштування.
Зараз заливає 30А (хоч і налаштовано на 60А), коли акум просів десь до 60% і дали світло то лив десь 35А.
В мережі зараз 190В, вирівнювач на котлі так показує.
Зараз зарядить і буду бачити весь цикл як пройшов.

БМС
спойлер
Зображення
Геральт
Member

Повідомлення

S0N1C: 01.02.2026 13:24 а в наших умовах, коли воно постійно робить заряд/розряд, треба заряджати до справжніх 100%,
Чому? Якщо умовні 80% тримають кілька денних циклів розряду, то заливати кожний раз під зав'язку не обов'язково. Залежить від графіків відключень, одним словом.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Juv4uk: 01.02.2026 16:05Зараз заливає 30А (хоч і налаштовано на 60А)
13 (пункт меню) Max. Mains Charging Current 30A (default) Range: 1A to 60A. Increment: 1A.
Из того что я нагуглил. Вот Ваши 30 А. Видимо Must сетевое питание именует как Main. Страшно подумать что Вас ждёт на 60 А (я про шум :gigi: ).

Отправлено спустя 2 минуты 1 секунду:
Геральт: 01.02.2026 16:27Залежить від графіків відключень, одним словом.
Угу. Отключения могут быть не только по графикам. Как Вам такое? :rolleyes:

Хотя в Ривии не понять :gigi:
Hotspur
Member

Повідомлення

коли люди сидять по 30-90 годин взагалі без світла я б заряджав завжди до 100% до весни
S0N1C
Member

Повідомлення

Геральт: 01.02.2026 16:27
S0N1C: 01.02.2026 13:24 а в наших умовах, коли воно постійно робить заряд/розряд, треба заряджати до справжніх 100%,
Чому? Якщо умовні 80% тримають кілька денних циклів розряду, то заливати кожний раз під зав'язку не обов'язково. Залежить від графіків відключень, одним словом.
тому що не буде нормального балансування, та і краще мати ті "зайві" 20% зараз ніж на місяць продлити життя батареї колись
Геральт
Member

Повідомлення

Hotspur
Це ясно. Але якщо в мене умовно вже тиждень по пару год відключають, а в певні дні не відключають взагалі, то зі 100% заряду паритись не буду. Як тільки графіки пожорсткішають, можна вернутись до 100%. Я про те, що сам по-собі "розряд-заряд" не зобов'язує до 100%
S0N1C
Так балансування десь після тих же 80% і потрібне, чи я не так розумію?
Z440_User
Member

Повідомлення

Угу, особливо коли у тебе графік 7-9годин без світла, 2-3,5 години світла, але то не точно.
Але коли увімкнули, то напруга може бути рандомної величини в межах 146-272В (що бачив на стабілізаторі) та коливатися рандомними величинами.

Тож хрін його зна, чи включиться тобі світло за графіком після вимкнення, скільки його у Вольтах буде та якої тривалості.

Тож хай АКБ буде залитий під зав'язку, а на час вимкнення переводимо в режим тотальної економії. Бо без АКБ немає опалення та гарячої води. На все інше байдуже, можна потерпіти.

Я не знаю щоб робив би без стабілізатора, та велика дяка що і дбж теж зі стабілізатором...
S0N1C
Member

Повідомлення

балансування як таке потрібне, і краще його стартувати вже коли напруга помітно зростає в кінці заряду, а це вже останні кілька %

Зображення
Z440_User
Member

Повідомлення

Геральт, якщо не підводить пам'ять, у вас теж Кулон?
Ви ж помітили що він залив в АКБ 3,47В на комірку (13,92-13,93В) і відключився від АКБ взагалі (0,00А 0,00Вт протікання через БМС згідно додатку)?
Зарядили та вимкнули АКБ і хай собі стоїть. Чи у вас БМС без кнопки?
Juv4uk
HWBOT OC Team

Повідомлення

acm_fan: 01.02.2026 16:31
Juv4uk: 01.02.2026 16:05Зараз заливає 30А (хоч і налаштовано на 60А)
13 (пункт меню) Max. Mains Charging Current 30A (default) Range: 1A to 60A. Increment: 1A.
Из того что я нагуглил. Вот Ваши 30 А. Видимо Must сетевое питание именует как Main. Страшно подумать что Вас ждёт на 60 А (я про шум :gigi: ).

Отправлено спустя 2 минуты 1 секунду:
Угу. Отключения могут быть не только по графикам. Как Вам такое? :rolleyes:

Хотя в Ривии не понять :gigi:
Я книжку вже вивчив :gigi: Стоїть 60 але не видає їх.
По шуму так, повна ср*ка :mжad: Родичу на днях встановив 3.2 квт (в мене 3.5) то він нереально тихий, без навантаження (десь до 500 вт) взагалі не вмикаються вентилі і в залежності від навантаження росте і рівень шуму динамічно =)
S0N1C
Member

Повідомлення

я б краще ті відсотки залишив на низах, тобто не розряджати в 0 а вимикати наприклад коли меньше 3.1В на комірці, тоді і розбалансів меньше буде
Зображення
Геральт
Member

Повідомлення

S0N1C
Ок, тоді поясніть, яка шкода буде для комірок, якщо вони заряджаються/розряджаються в діапазоні 3,2-3,4В струмом 0,05С-0,1С
Z440_User: 01.02.2026 16:56 Геральт, якщо не підводить пам'ять, у вас теж Кулон?
Ви ж помітили що він залив в АКБ 3,47В на комірку (13,92-13,93В) і відключився від АКБ взагалі (0,00А 0,00Вт протікання через БМС згідно додатку)?
Зарядили та вимкнули АКБ і хай собі стоїть. Чи у вас БМС без кнопки?
Так, кулон. І він там ще раніше "відключається" (0,00А 0,00Вт протікання через БМС згідно додатку), залежно від напруги відсічки на BMS. Виставлю 13.6, то при досягненні 13,6 так само буде (0,00А 0,00Вт). BMS без кнопки. І я не хочу тримати 13,93 постійно. Навіть, якщо там 0А протікає.
Востаннє редагувалось 01.02.2026 17:02 користувачем Геральт, всього редагувалось 1 раз.
Відповісти