Дядь ,перестань вже позоритися і залиш тему,дякуюEternal_SF: ↑ 31.01.2026 16:48 П.С. Я не фанат нікого, але в сучасному поколінні у AMD взагалі вдалих карт немає, на відміну від Нвідіі. Всі програють своїм прямим конкурентам як в софті так і в по факту. У Intel зате є чудові представники бюджетного сегменту)
Новини
Останні статті і огляди
У цьому кварталі 75% усіх поставок відеокарт GeForce RTX 50 припадає на три моделі
-
Yurius
Member
-
dead_rat
Member
Вау, в Німеччині в пошуковику буквально НУЛЬ 9060. Це походу в вас хтось роздерибанив готові пк.kairo: ↑ 31.01.2026 18:08https://telemart.ua/products/asus-radeo ... 5QEALw_wcBdead_rat: ↑ 31.01.2026 17:569060 8гб це оем карта.
https://ktc.ua/goods/videokarta_gigabyt ... LhEALw_wcB
https://hard.rozetka.com.ua/ua/videocar ... imEALw_wcB
Підозрюю, що більша частина 5060 йде в готові збірки.
-
Firebrand
Member
kairo

чего молчишь про прямого конкурента рх6900хт, у которого16 гб, против ртх3080/80ти с 10 и 12 гб?
дэ? а чего молчишь про печ5хх, 6хх, 7хх, 9хх ?Radeon RX 9060 (8 GB)
Radeon RX 9060 XT (8 GB)
чего молчишь про прямого конкурента рх6900хт, у которого16 гб, против ртх3080/80ти с 10 и 12 гб?
-
kairo
Member
Мова йде про сьогодення. Обидва чіпмейкери впарюють 8ГБ.Firebrand: ↑ 31.01.2026 18:53дэ? а чего молчишь про печ5хх, 6хх, 7хх, 9хх ?
-
Firebrand
Member
kairo
Речь шла про то, что было и что стало. Лиза всунь, тоже от куртки не отстает, в этом плане,но если взять не только лишь сегодняшний день, то хуанг начал зажимать, гораздо раньше.
Речь шла про то, что было и что стало. Лиза всунь, тоже от куртки не отстает, в этом плане,но если взять не только лишь сегодняшний день, то хуанг начал зажимать, гораздо раньше.
-
kairo
Member
Три останні покоління, що Нвідія, що АМД продають 8ГБ карти.Firebrand: ↑ 31.01.2026 19:33Речь шла про то, что было и что стало. Лиза всунь, тоже от куртки не отстает, в этом плане,но если взять не только лишь сегодняшний день, то хуанг начал зажимать, гораздо раньше.
-
erkins007
Member
И снова клоунада. Если не брать ситуацию с 8гб картами щас, то той же 3080ти с 12 Гб хватает до сих пор в 2к на все. А карте уже 6 лет. Даже обычная 3080 с 10гб памяти тоже тянет прекрасно все.Firebrand: ↑ 31.01.2026 17:33хуанг отсыпает мало памяти,что в итоге приводит к обсуждениям той или иной модели, в роли тыквы, как раз через год
Сравнивать это с нулевыми когда карты выходили два раза в год и спустя год у тебя могли игры не запускаться вообще просто глупо. Как и винить длсс в плохой оптимизации. Кривые игры и порты были задолго до длсс.
Отправлено спустя 4 минуты 9 секунд:
Если берёте 6900хт, то у неё конкурент 3090 была с 24 Гб памяти.Firebrand: ↑ 31.01.2026 18:53чего молчишь про прямого конкурента рх6900хт, у которого16 гб, против ртх3080/80ти с 10 и 12 гб?
Но даже если 3080ти брать, то у владельцев 3080ти есть нормальный апскейлер, а владельцам 6900хт не только фср4 не завезли, но и дрова хотели отключить совсем.
При сравнении на долгий срок АМД никакая память не поможет.
-
Eternal_SF
Junior
По-перше, ти сам собі суперечиш. На графіку який ти скинув від упередженого TechSpot RX 9070 = 65 FPS, RTX 5070 = 60 FPS у 4K, різниця в межах похибки, а 1% low у 9070 аналогічний 5070. Це і є наслідок частих звернень до VRAM і гіршого latency - великий об'єм не рятує плавність. ( Я уже не буду піднімати тему того, що тест був максимально упереджений в сторону AMD, жодного РТ, всі ігри максимально не дружні до зелених, + звісно усіма любимі графіки які не можливо повторити в реальному кейсі ).dead_rat: ↑ 31.01.2026 16:58 Eternal_SF
Літер багато, а толку мало.Якби це було так, то продуктивність 8гб карт би не падала. Ви можете самі погуглити порівняння 5060 ті 8 проти 16 і побачити падіння продуктивності. Не позортеся.Нікуди ці зайві 4 ГБ не записуються. 12 ГБ у більшості ігор - це алокація, а не активний робочий сет.І знову соромно. 9070 набагато швидша за 5060 ті.128-bit GDDR7 (5060 Ti) vs 256-bit GDDR6 (RX 9070). Так, нас цікавить підсумковий bandwidth: ~448 ГБ/с у 5060 Ti проти ~640 ГБ/с у 9070. На папері 9070 мала б рвати в дребезги цих зелених, але цього не відбувається
Медицина безсильна.9070 взагалі дивно тут згадувати, коли її прямий конкурент 5070 рве її без дискусій при схожій ціні, включно з 4K.Дядьку, пожалій, горло болить і реготати болячеЯ не фанат нікого
- спойлер
Тут просто фейспалм. Як же швидка памʼять підтягне текстури, якщо вони на ссд і ми будемо казати про 1 гб/сек?Вона дозволяє агресивно чистити потрібний кеш і швидко підтягувати потрібні дані.
І навіть з рами швидко не вийде бо pci-e 5.0 x8 це 31 гб/с.
Чим тобі допоможе швидка памʼять карти?
- спойлер
- [media][/media] [media][/media]
- спойлер
- [media][/media]
- спойлер
- [media][/media] [media][/media] [media][/media]
По-третє, про як швидка памʼять допоможе, якщо текстури на SSD. Допоможе не швидкістю SSD, а тим, що GPU рідше йде за даними за межі VRAM. Чим швидший VRAM і ефективніший кеш менеджмент - тим менше повторних звернень, мікрофризів і потреби у кількості VRAM. SSD тут взагалі не головний фактор, якщо не відбувся реальний overflow, а його на разі можна побачити лише в іграх від 2х компаній, від Ubisoft в Ассасіні і від Актівіжена в COD, бо ці контори манали весь ПК ринок і сруть кеш усюди де він лізе.
До того ж твій же скрін показує, що більший VRAM у AMD не дає їй домінування, навіть у 4K. Тобто теза більше ГБ = краще розбивається твоїм же графіком від упередженого видання.
Я ще раз повторюю VRAM - не магічна цифра, вирішує архітектура, тип пам'яті, кеші і патерн доступу т.д., а за цим NVIDIA досі краще ніж AMD практично усюди. Тому наразі в цьому поколінні, при однакових цінах AMD взагалі немає ніякого сенсу в GPU сегменті. Тому за 2025 рік AMD втратила свої позиції, а Nvidia навпаки наростила збільшивши свою частку серед геймерів на ~3.5%.
-
dead_rat
Member
Eternal_SF
Падажжді, ти лишень сказав що НВ розриває усюду, а виявляється що 5070 майже завжди позаду 9070.
Відправлено через 1 хвилину 45 секунд:
Якщо даних нема в памʼяті, то за ними доведеться йти кудись. Чи швидка памʼять така швидка, що вигадає?
Знову, погугли швидкість памяті 5070 і 9070. Тебе чекає сюрприз: вона майже однакова
Падажжді, ти лишень сказав що НВ розриває усюду, а виявляється що 5070 майже завжди позаду 9070.
Відправлено через 1 хвилину 45 секунд:
Медицина безсильна.
По-третє, про як швидка памʼять допоможе, якщо текстури на SSD. Допоможе не швидкістю SSD, а тим, що GPU рідше йде за даними за межі VRAM.
Якщо даних нема в памʼяті, то за ними доведеться йти кудись. Чи швидка памʼять така швидка, що вигадає?
Знову, погугли швидкість памяті 5070 і 9070. Тебе чекає сюрприз: вона майже однакова
-
Геральт
Member
Відколи це 8% - "в межах похибки" стало?По-перше, ти сам собі суперечиш. На графіку який ти скинув від упередженого TechSpot RX 9070 = 65 FPS, RTX 5070 = 60 FPS у 4K, різниця в межах похибки, а 1% low у 9070 аналогічний 5070.
Там 51vs46 по лоу
-
Firebrand
Member
erkins007
А с каких пор ртх3090 это прямой конкурент рх6900хт? Или это тебе так хочется, что бы невидия выглядела в более выгодном свете?
А по поводу костылей, которые вам впарил хуанг, вы продолжайте, не останавливайтесь. Как говорил классик: підтримуйте, гривнею,доларом,євро.
Вижу слово понравилось..И снова клоунада.
А с каких пор ртх3090 это прямой конкурент рх6900хт? Или это тебе так хочется, что бы невидия выглядела в более выгодном свете?
А по поводу костылей, которые вам впарил хуанг, вы продолжайте, не останавливайтесь. Как говорил классик: підтримуйте, гривнею,доларом,євро.
-
Ektalion
Member
Хочеш черговий бан акка?
-
Eternal_SF
Junior
Ти або намагаєшся маніпулювати, або просто неуважно читаєш. Я ніде не писав, що NVIDIA позаду. Навпаки - я показав на конкретних прикладах, що в прямому сегменті аналогів RX 9060 XT програє RTX 5060 Ti приблизно ~6% по середньому FPS, і це по сукупності ігор, а не по одному вибірковому тесту, причому з найменш ангажованого джерела. Це просто факт.dead_rat: ↑ 31.01.2026 22:14 Eternal_SF
Відправлено через 1 хвилину 45 секунд:Медицина безсильна.
По-третє, про як швидка памʼять допоможе, якщо текстури на SSD. Допоможе не швидкістю SSD, а тим, що GPU рідше йде за даними за межі VRAM.
По-друге, те, що RTX 5070 у твоєму мега-тесті програє RX 9070 ~5 FPS у 4K, - це одиничний і методологічно сумнівний сценарій: без RT, з умовами, які не відтворюються в реальному геймінгу, всі ігри AMD friendly і т.д. Повертаємось до реального кейсу скрін якого я прикріпив Kingdom Come 2, 1440p і порівняємо з магічним тестом:
RTX 5070 стабільно показує 100+ FPS у незалежних тестах в 1440р, тоді як у тесті на який ти посилаєш в графіку при 1440р вона раптом падає до ~90 FPS, а RX 9070 магічно отримує ~120 FPS, хоча жоден інший огляд такого результату не демонструє на жодні із систем. Тому або система була особливою, або тестер був не дуже добросовісний.
Навіть якщо прийняти ці цифри за чисту монету, різниця в межах ~5 FPS - це похибка яка в залежності від гри буде то в сторону Nvidia то в сторону AMD, а 1% low у цьому ж тесті взагалі однаковий. У тестах, проведених в однакових умовах, RTX 5070 і RX 9070 показують приблизно рівну растеризаційну продуктивність з поділом лише на AMD та NVIDIA friendly ігри. Наприклад COD значно краще почувається з AMD картами, а от ARC Raiders аналогічно краще почувається з картами Nvidia.
І тут виникає логічне питання: навіщо обирати RX 9070 чи 9060XT чи 9070XT, якщо при однаковій ціні й ~енергоспоживанні вона має: гірший кеш менеджмент,слабшу екосистему, відсутність конкурентного апскейлу і РТ, при цьому не дає стабільну перевагу в FPS. Раніше AMD брала ціною - FPS за долар. У цьому поколінні ціна вирівнялась, а технологічної переваги так і не зʼявилось у червоних, тому карта фактично нічого додаткового користувачу не пропонує. Тому навіщо тобі кінь без сідла, якщо поруч є аналогічний кінь з сідлом і м'якою сидушкою в ту ж ціну? Якщо порівнювати інші карти, то Nvidia там виривається у перед, як на прикладі з 5070ti та 5060ti уже без жодних питань, навіть на твоєму магічному тесті, в середньому ці карти показують ~6% на користь зелених при аналогічній ціні. Саме тому я говорю про те що це покоління для AMD не вдале, вони пропонують теж саме що конкурент, тільки без нормальної підтримки і технологій. Це відобразилося на ринку, адже вони втратили свої позиції.
Щодо памʼяті й SSD. Дані не телепортуються з SSD напряму в GPU. Між ними завжди є CPU, системна RAM, PCIe, черги команд і механізми стрімінгу, тому ключовий момент, щоб GPU якомога рідше виходив за межі VRAM у реальному робочому сеті.
Швидша VRAM у поєднанні з ефективнішими кешами дозволяє тримати актуальні дані ближче до обчислювальних блоків, зменшуючи кількість повторних звернень, латентність і мікрофризи. Це питання latency та патерну доступу до памʼяті, а не сирої швидкості SSD чи чогось ще.
У цьому аспекті рішення NVIDIA зазвичай ефективніші: навіть при меншому обʼємі VRAM, бо вони краще утилізують доступну памʼять, тоді як у AMD більший обʼєм часто просто компенсує вищу частоту звернень до VRAM через особливості кеш-ієрархії та драйверного стеку. Саме тому великий обсяг VRAM у багатьох 1080p/1440p і навіть 4к сценаріях не дає пропорційного приросту продуктивності картам від червоних. Їх драйверний стек завжди був не дуже, нажаль і зараз він залишається таким собі та значно поступається зеленим. Я розумію, що драйверний стек GPU - це не просте поняття, і щоб коректно обговорювати такі речі, принцип його роботи треба розуміти, як саме GPU, інші компоненти ПК, драйвер і рушій взаємодіють між собою. Якщо я зараз почну детально розписувати, що таке resilience до ub, PSO, driver overhead, memory residency, command scheduling і т.д., як це все реально працює в драйверному стеку, а потім щей почну порівнювати AMD драйвер стек з Nvidia, то це буде наукова робота чи посібник, а я махав таким займатися. Я не претендую на роль викладача, я вже пояснив настільки просто, наскільки це можливо. Але ми продовжуємо говоримо на якихось різних рівннях розуміння теми. Я честно уже не знаю як простіше до тебе донести цю інформацію, ти її продовжуєш або не розуміти, або спеціально ігнорувати.
Відправлено через 4 хвилини 13 секунд:
Я вперше на форумі, правила наче не порушував і банів не отримував. Не зовсім розумію, за що взагалі може йти мова.
Відправлено через 13 хвилин 50 секунд:
Цей графік 4K без RT, з добіркою ігор, які мають AMD-friendly спрямування, і без жодного сценарію, де NVIDIA може розкрити свої сильні сторони (RT, апскейл, hybrid-навантаження).Геральт: ↑ 31.01.2026 22:35Відколи це 8% - "в межах похибки" стало?По-перше, ти сам собі суперечиш. На графіку який ти скинув від упередженого TechSpot RX 9070 = 65 FPS, RTX 5070 = 60 FPS у 4K, різниця в межах похибки, а 1% low у 9070 аналогічний 5070.![]()
Там 51vs46 по лоу. І плавність, це не лише лоу, як такий, а якомога менша різниця між лоу і avg. Стабільні 60 набагато плавніші, ніж 90 з дропами до 65.
Більше того, навіть 1440p тести від цього ж видання показують доволі дивні кейси, яких не підтверджує жодне інше джерело. А 1% Low падає на 14 фпс на обох картах, по відчуттям буде аналогічно, бо це статер.
Наприклад, якщо запустити RTX 5070 і RX 9070 у 4K в Arc Raiders з РТ, то результат якраз видно на скріні і він зовсім не корелює з їхніми зведеними графіками, адже такі кейси вони навмисно оминали ( під спойлером ) .
- спойлер
- [media][/media] [media][/media]
Відправлено через 5 хвилин 21 секунду:
Вибач що втручаюсь в ваш діалог, але він правий, АМД позиціонувала рх6900хт як убивцю 3090, ось приклад з маркетингової презинтації від червонихFirebrand: ↑ 31.01.2026 23:52 erkins007Вижу слово понравилось..И снова клоунада.
А по поводу костылей, которые вам впарил хуанг, вы продолжайте, не останавливайтесь. Как говорил классик: підтримуйте, гривнею,доларом,євро.![]()
- спойлер
- [media][/media]
-
erkins007
Member
Эм, с самого начала 6800хт была конкурентом 3080, 6900 3090. То что конкурировать получалось слабо, так это АМД. Заканчивайте уже дурака валять и пробовать спорить в теме где вы некомпетентны.Firebrand: ↑ 31.01.2026 23:52с каких пор ртх3090 это прямой конкурент рх6900хт?
Сказочки про костыли были актуальны 7лет назад. Щас это стандарт который позволяет увеличить и фпс и качество. То что у владельцев карт АМД, особенно прошлых вместо этого мыльный аналог это проблемы АМД.Firebrand: ↑ 31.01.2026 23:52поводу костылей, которые вам впарил хуанг, вы продолжайте,
-
Firebrand
Member
Eternal_SF
erkins007
конечно,это не костыли, нет нет.... 
Ну, замахнуться им никто не мешал. Но я опираюсь на реальные тесты..Вибач що втручаюсь в ваш діалог, але він правий, АМД позиціонувала рх6900хт як убивцю 3090, ось приклад з маркетингової презинтації від червоних
erkins007
Когда в проекте ААА, ртх4090 выдает 40 кадров в 4к, но самим кожаным,заявлена как ультимативная карта для 4к,то это вызывает улыбку, как минимум. Просто надо на ртх4090 включить длсс и тогда все станет на свои места.. Сказочки про костыли были актуальны 7лет назад. Щас это стандарт который позволяет увеличить и фпс и качество.
-
erkins007
Member
В реальных тестах даже 3080 с длсс будет далеко впереди 6900хт и по качеству и по фпс.Firebrand: ↑ 01.02.2026 07:20замахнуться им никто не мешал. Но я опираюсь на реальные тесты.
Зато памяти больше у второй и нет костылей, ага.
А до длсс все флагманы в любой игре выдавали 120 фпс в 8к?) Не, серьезно, чувак. Кончай уже ваньку валять.Firebrand: ↑ 01.02.2026 07:20Когда в проекте ААА, ртх4090 выдает 40 кадров в 4к
-
dead_rat
Member
Eternal_SF
1. Чи ти працюєш в розробці чи ігр чи лрайверів, тоді ти і правда це розумієш.
2. Якщо ти з цим не працюєш, то просто втираєш. Чатик розуміє визначення цих термінів, але якихось пруфів щодо ефективності кешів не гуглиться. Як розробник, я дуже часто бачу як важко тестувати кеш і як часто він навпаки шкодить. Щодо driver overhead то я бачу лише відео від hardware unboxed і там все сильно на користь амд! Але я б сильно не полагався на такі відео.
3. Нам підключили бота.
Я зараз бачу три можливості:Я розумію, що драйверний стек GPU - це не просте поняття, і щоб коректно обговорювати такі речі, принцип його роботи треба розуміти, як саме GPU, інші компоненти ПК, драйвер і рушій взаємодіють між собою. Якщо я зараз почну детально розписувати, що таке resilience до ub, PSO, driver overhead, memory residency, command scheduling і т.д., як це все реально працює в драйверному стеку, а потім щей почну порівнювати AMD драйвер стек з Nvidia
1. Чи ти працюєш в розробці чи ігр чи лрайверів, тоді ти і правда це розумієш.
2. Якщо ти з цим не працюєш, то просто втираєш. Чатик розуміє визначення цих термінів, але якихось пруфів щодо ефективності кешів не гуглиться. Як розробник, я дуже часто бачу як важко тестувати кеш і як часто він навпаки шкодить. Щодо driver overhead то я бачу лише відео від hardware unboxed і там все сильно на користь амд! Але я б сильно не полагався на такі відео.
3. Нам підключили бота.
-
Firebrand
Member
erkins007
А чего ты отсебятинки накидываешь, я про 4к писал и конкретно про ртх4090.
Приставляем костыли ртх3080 и она обгоняет рх6900хт, это да, так и есть.
А чего ты отсебятинки накидываешь, я про 4к писал и конкретно про ртх4090.
Приставляем костыли ртх3080 и она обгоняет рх6900хт, это да, так и есть.
-
erkins007
Member
4090 в 4к выдает 60+ фпс почти в любой игре без генерации.Firebrand: ↑ 01.02.2026 08:34я про 4к писали конкретно про ртх4090.
Да, так и есть. Называется технологии. А ещё если человека примотать к самобеглой повозке, то он может обогнать лошадь.Firebrand: ↑ 01.02.2026 08:34Примтавляем костыли ртх3080 и она обгоняет рх6900хт, это да, так и есть
Колдовство не иначе.
-
Firebrand
Member
erkins007
А чего ты мне минус втутил,не согласен ,что с костылями ртх3080 быстрее чем рх6900хт?
Отправлено спустя 4 минуты 29 секунд:
Вот игра, по вашим меркам не первой свежести. Где там 60+ фпс?
А чего ты мне минус втутил,не согласен ,что с костылями ртх3080 быстрее чем рх6900хт?
Отправлено спустя 4 минуты 29 секунд:
Вот игра, по вашим меркам не первой свежести. Где там 60+ фпс?