Выбор клавиатуры под все нужды и направления

Клавиатуры, мыши и прочая периферия
Відповісти
Автор
Повідомлення
leif
Member

Повідомлення

7mindfields: 28.01.2026 19:09Ну ясно тепер все, офіційний партнер apayado і gateron
Зображення

:learn:
7mindfields: 28.01.2026 19:09хоч виробника підкажи
і вбити всю інтригу? :D
Барбарис
Member

Повідомлення

7mindfields, та їдуть там мабуть якісь ніксдорфи білі чи ще якісь сорокарічні типу оранжів.
7mindfields
Member

Повідомлення

leif: 29.01.2026 17:57 і вбити всю інтригу? :D
Барбарис: 29.01.2026 18:12 7mindfields, та їдуть там мабуть якісь ніксдорфи білі чи ще якісь сорокарічні типу оранжів.
Після такої реклами для молодших гатеронів це може бути що завгодно , наприклад лімітовані outemu blue x apayado design hand lubed :laugh:
Барбарис
Member

Повідомлення

7mindfields, та ні. Я більше схиляюсь до HATOR Aurum :lol:
StTechnik
Member

Повідомлення

Ну... Отвлеку я пожалуй уважаемых людей от важных дел и перейду к важным новостям :gigi:

1. Ну я ЭТО собрал.
2. Не без приколов. Два свича внезапно встали с погнутой ногой. Все поправил - нормально. Второй прикол заключался в том что оно как то не сразу увидело батарею. Это было грустно и волнительно. Но видимо как то магнитный коннектор кривовато притянулся. Сейчас все норм - работает на 2.4
3. Свичи HMX Cloud v2 прям афигительные. Брал на средней по весу пружине - мне прям заходит. Такой легкий приятный тайпинг, очень плавные.
4. Сначала потестил на РР плейте. Оооочень прям класно. В итоге пока оставил пока сборку на PEI плейте. По сравнению с РР - немного такой яркий хай пич. Лютый прям клаки. :-) (не верю что говорю на этом клавиатурном языке :D )
Итого на текущий момент - Шумки ноль, PEI плейт. Если столь яркий звук не начнет раздражать - останусь пока так. Но пока прям очень нравится. По позже обязательно попробую и CF и Alu.
Ну и немного очного знакомства и сравнения.
спойлер
IMG_4247.JPG
IMG_4246.jpg
IMG_4245.jpg
IMG_4244.jpg
Вес в 4.1 кг конечно вселяет :gigi:
Вес - это надежность (с) Борис Бритва

Відправлено через 56 секунд:
А. Ну "Колор Матч" конечно зашел по полной.

Відправлено через 1 годину 30 хвилин 39 секунд:
Вот еще чо. Маунт сделал на их поролоновых вставках (poron gasket mount). Сильного флекса он не дает. Но смягчает тайпинг. Нет ощущения что стучишь по бетону.
leif
Member

Повідомлення

StTechnik: 29.01.2026 21:49Ну я ЭТО собрал.
мої вітання :super:
StTechnik: 29.01.2026 21:492. Не без приколов. Два свича внезапно встали с погнутой ногой. Все поправил - нормально. Второй прикол заключался в том что оно как то не сразу увидело батарею. Это было грустно и волнительно. Но видимо как то магнитный коннектор кривовато притянулся. Сейчас все норм - работает на 2.4
ну, це взагалі дрібниці. значить все пройшло добре. зі стабами все добре вийшло з першого разу?
StTechnik: 29.01.2026 21:49По сравнению с РР - немного такой яркий хай пич.
так, на пеі однозначно буде яскравіше. але тут немає правильного або неправильного вибору. чисто під настрій і сьогоднішні вподобання треба дивитись і нікого не слухати
StTechnik: 29.01.2026 21:49Лютый прям клаки.
так і має бути. лонгполл клакі світч резонує разом з пластиковим плейт при боттом ауті, потім звучок іде далі і відбивається/резонує об латунне дно, можу уявити приблизно як воно :censoured: рить :gigi: як після кейхрону?
StTechnik: 29.01.2026 21:49Если столь яркий звук не начнет раздражать - останусь пока так.
кілька днів вже буде ясно якщо активно користуватись, якщо трохи менш активно то може тиждень-півтора. взагалі клавіатура пізнається кілька тижнів, як на мене, але це я маю на увазі повноцінне глибинне пізнання, більшість речей зрозумілі одразу або майже одразу.
StTechnik: 29.01.2026 21:49Ну и немного очного знакомства и сравнения.
дуже подобається machining mark на SS вазі :up: сподіваюсь, тобі також) бо, здається, це я порадив саме її взяти :shuffle:
StTechnik: 29.01.2026 21:49Вес в 4.1 кг конечно вселяет
всі плейти за день перепробував - підкачався)
StTechnik: 29.01.2026 21:49Ну "Колор Матч" конечно зашел по полной.
підходить. правда
StTechnik: 29.01.2026 21:49Вот еще чо. Маунт сделал на их поролоновых вставках (poron gasket mount). Сильного флекса он не дает. Но смягчает тайпинг. Нет ощущения что стучишь по бетону.
правильно, це головний маунт нео80ку. топ маунт не пробував? буде ще більше клакі, ні навіть не так. К Л А К І
StTechnik
Member

Повідомлення

leif
зі стабами все добре вийшло з першого разу?
Да. Я до того видео смотрел. Примерно понял принцип. Очень тонким слоем. Как будто красишь. Скобы проще. Стабы в итоге работают как надо.
як після кейхрону?
Та ну ты шо. Намного веселее. Кейрон тихий практически. Ну и скучноватый. Хотя по своему прикольный.
дуже подобається machining mark на SS вазі :up: сподіваюсь, тобі також) бо, здається, це я порадив саме її взяти :shuffle:
Однозначно. Он и самый практичный. Никаких царапин не ловит. Внешне прям агинь.
топ маунт не пробував?
Не. Звука сейчас достаточно, и хочется все таки некоторой мягкости тайпинга. Да и разбирать - собирать быстрее.

В целом борд стоит каждого цента. Я очень доволен. Тебе прям огромное спасибо за подсказки, советы и направления в нужные стороны. Я стал немного понимать тему :D
leif
Member

Повідомлення

StTechnik: 29.01.2026 22:45Не. Звука сейчас достаточно
чекатиму відгуку щодо тестування інших матеріалів плейтвів, може і інші маунти потестуєш якось. у тебе там простір для експериментів нормальний
StTechnik: 29.01.2026 22:45В целом борд стоит каждого цента. Я очень доволен
радий, що тобі зайшло і в тому числі сподобались лонгполли в цьому конфігу, тому що тут могло бути по різному. але, якщо до смаку, то значить все склалось найкращим чином :banan:
StTechnik
Member

Повідомлення

leif: 30.01.2026 14:39у тебе там простір для експериментів нормальний
О, да. И это еще шумка никак не участвует. Но я чет не горю желанием ее применять. Потому что есть риск получить какую ни будь Аулу на выходе :gigi: (да простят меня обладатели). Следующий плейт на тест будет CF, и мне кажется что оно еще ярче клакать будет. Прям интересно.
leif: 30.01.2026 14:39сподобались лонгполли в цьому конфігу
Ты знаешь, да. Вот сейчас же печатаю все это, и ловлю себя на мысли, что несмотря на то, что свичи линейные, некая "тактильность" присутствует. Может не тактильность, а именно ощущение прожатой клавиши. Т.е. как то отклик получаешь, и кнопка как то лучше контролируется. Пустил супругу протестировать - она сказала что мои както то "туже" нажимаются, хотя при этом ее рабочий вариант за которым она сидит - тактильные Гетероны.
Блин, да все офигенно. Нравится безумно.

Что еще интересно. На Дискорде кукеев в теме по 80Ку 90% постов как народ не может 1. перепрошится 2. Подключить в ВИА, 3 Пристыковать к 2.4 свистку.
У меня же все залетело как по маслу. И обновился, и ВИА авторизовала, и 2.4 заработал. Не считая вот того момента с батареей. Странные люди - там ноль сложностей.

А тут еще надеюсь скоро Нео98 собирать придется - вот там могу с шумкой поиграться, а потом вынуть. Один фиг собирать.
leif
Member

Повідомлення

доповню свій відгук про збірку OG BCP в сайклі7 з попередньої сторінки. чайок заварювати не обов'язково (по бажанню), я на цей раз покоротше)

поюзавши пару днів білд в конфігу пц плейт + фоамлес мені стало все більше муляти пластикове відлуння, яке мав той самий мета 2021-2023 POPPY-CLACK звучок, тобто різкість звучання лонгполлу ніби як і розмивається плейтом та маунтом, але натомість кожне натискання створює відчутний пластиковий хвіст, який не згасає швидко, а гуляє по кейсу, і чим довше я користувався, тим більше звертав на нього увагу. забракло мені зібраності і чіткості звуку, а "дивний" (після інших моїх білдів) звучок, який на ейфорії після збірки спочатку видався мені цілком толерабельним і навіть прикольним, я зміг витримувати аж цілих два дні :gigi:
перед зміною плейту я пішов на крайні радикальні міри і спробував прокласти кейс фоам для того, щоб звучок трохи вгамувати, але нічого не вийшло: звук став фоамним, але лише трошечки більш зібраним, ефекту було явно недостатньо і фоам впливав на сам характер бцп:
спойлер
Зображення
закінчилось все тим, що я плюнув на це діло і перепаяв білд на алюмінієвому плейті, який на першому етапі чисто теоретично здавався мені загучним і зарізким (те саме автоматне ТРАТАТАТАТА)

додатково в процесі я також зафілмив світчі, чого я раніше не зробив, тому що kailh cream стем він величенький для черрі + jwk хаузінгів і він в них сидить доволі щільно в цьому франкен-світчі, а філми в свою чергу завжди роблять фіт ще більш тісним. тим не менш, я ризикнув поставивши ТХ 0.125мм пц філми, для того щоб ще потужніше покращити зібраність звуку (і плейтом і філмами одночасно) і в цілому маю констатувати, що цей експеримент вдався.
спойлер
Зображення
мені довелось відібрати штук 5 світчів з 70, які в процессі філмінгу стали дещо заїдати хід стему, але, нехай навіть таких світчів було 10% в сеті, -- це не смертельно, адже з рештою жодних проблем, навіть тих щільних толерансів вистачило для філмінгу, а хід цілком собі залишився практично як і був. а от звучок... звучок став зібраніше і взагалі філми зробили свою справу поза сумнівом. тим паче на алю плейті, який більш вимогливий до філмів і взагалі стану світча (підсвічує усі особливості і недоліки більше ніж пластик).

в підсумку: в теорії мій перший білд на пц плейті і зі світчами без філмів мав би працювати добре і по перших враженнях мені так і здалось самому на практиці. навіть, скоріше за все, він і був ок по мірках фанатів лонгполлів і БЦП. втім, особисто для мене він все ж не злетів по причині дуже специфічного пластикового звучання цього світчу на полікарбонатному плейті. так POPPY-CLACK, так м'який тайпінг і флексить потужно + жорсткість/різкість тичків ЛП помітно згладжена, але все ж таки цей специфічний звук виявився не в моєму смаку і почав муляти вже через день.

так само в теорії алю плейт здавався мені трохи too much для bcp на сайкл7, але тут практика виявилась дещо іншою. логічно припустити, що в першу чергу це тому, що стоковий алю плейт сайклу7 досить сильно порізаний реліф катами і далеко-далеко не суційльний. він залишається алю по характеру, але він далеко не такий жорсткий по відчуттях (в парі з гаскет-beans) і далеко не такий гучний, яким би він міг бути, якщо був би суцільний або практично суцільний.
тобто по звуку він дав саме бажаний результат: характер БЦП залишився, але пластикового хвоста тепер немає, а звук набагато більш сфокусований. це вже мені подобається без всяких але і за день користування моє відчуття вже не почало кудись дрейфувати як це було з пц плейтом. що ж стосується відчуттів від тайпінгу, то так, на алю немає тієї м'якості, але знову ж таки, за рахунок того, що плейт виглядає отак:
спойлер
Зображення
це можна пережити. не максимальний комфорт, але і не критична довбьожка по бетону.

Відправлено через 1 хвилину 34 секунди:
StTechnik: 30.01.2026 15:12Следующий плейт на тест будет CF, и мне кажется что оно еще ярче клакать будет. Прям интересно.
для максимальної яскравості і гучності треба брати алю. щоб розкрити потенціал (с) так би мовити :laugh:
StTechnik
Member

Повідомлення

leif: 30.01.2026 15:42треба брати алю.
Есть и Алю. Его для прикола еще и в топ маунт можно присобачить. Ну что бы понять самую крайнюю степень :D
feniks_tm
Member

Повідомлення

Забирайте халяву для магніток
IMG_3964.jpeg
Bender911
Member

Повідомлення

Що порадите з коротких клав, з колесом регулювання гучності, радіо+bluetooth і тиху?

Дивлюсь поки на HATOR Skyfall 80 Aurum, наче непогані відгуки.

https://rozetka.com.ua/ua/hator-htk3180ua/p550248585/
leif
Member

Повідомлення

це вже потужна наркоманія, але я перепаяв білд БЦП в сайклі ще разок :laugh:

після попередньої ітерації в цілому було непогано, але трохи мене піддратовував занадто різкий звук апстроуку пробілу (відвик від лонгполів і їхніх особливостей) і вирішив я, що треба розпаяти збірку і заміcть yikb x typeplus стабу на пробіл поставити якусь класику з не менш класичним холі модом. але тут раптом мене осяяло думкою *оцей звучок "аааа" ніби прямо з небес* "а чи не замінити мені філми в світчах з ТХ полікарбонатних на deskeys порон і подивитись, що з цього вийде?!" і що ви думаєте, звісно я вирішив, що треба спробувати. аж тут слідом раптово прилітає наступна думка: "а чи не взяти паралельно з цими філмами ще й топи з черрі мх2а браун світчів, які у мене після брейк-іну (тобто механічного притирання на спеціальних машинках)".

враховуючи дубак на вулиці і вихідні, я вирішив, що думати тут нічого і спробувати треба і перше і друге. перше -- тому, що воно мало б ефективніше заповнити проміжки між jwk боттом-хаузінгом і черрі топом + зробити звучок трохи більш благородним, змістивши його ближче до середини спектру, тобто менш агресивним і більш округим. а друге -- тому, що топи мх2а після брейк-іну (в тому числі і з оффсетом, тобто не тільки 90 градусів, але і під кутами 15 з різних боків) мали б мати більш розношені хауізнги ніж мої новенькі хайперглайд-топи, які входять в оригінальний рецепт OG black cherry pie, і з якими, як я писав вище, допуски між стемом і топ хаузінгом натурально мінімальні.

і понеслось:
спойлер
Зображення
- відкрив брауни
- відкрив бцп
- свапнув філми і топи з одних на другі
- зібрав, слідкуючи щоб нічого не переплуталось

звучить нескладно, але повірте це тривалий і вкрай муторний процес. замінити я вирішив всі на всі, хоч в клавіатурі у мене тільки 70 світчів, але щоб потім не морочитись: 92 брауна на 92 бцп і ще 2 бцп залишились без оновлення, тому що брауни закінчились

а далі виявилось, що філми в не всіх але багатьох випадках таки затовсті, і брейк-ін топу до кінця цю ситуацію не врятував у всіх світчах і присутність аж настільки товстого філму змусило топ натягуватись ще сильніше ніж зазвичай.

тут невеликий ліричний відступ: звук БЦП унікальний багато в чому не тільки через великий, важкий і потужний стем, який ледве-ледве влізає в ці хаузінги, а і завдяки невеличкому натягу/деформації нейлону який виникає, через те, що геометрія топу і боттому відрізняється (вони не створені один для одного duh) і не ідеально підігнана одна під одну. притиснутий/натягнутий нейлон звучить інакше ніж нейлон фабричний, тобто не франкен світчів, де, звісно, ніхто таким не страждає і всі топи до ботомів припасовані акуратно і щільно, але без навмисної інженерної неідеальності.

ще пару-трійку годин я мучився відбором і додатковим свапом хаузінгів, для того щоб отримати бажаний повністю плавний хід стему в усіх клавішах і врешті решт 70 шт не вийшло віднайти (терпіння не вистачило вже :laugh: ), але 60 стабільних без зауважень знайшлось, після чого я плюнув на подальші пошуки, поставив ще 10 світчів, в яких тертя дещо відчувалось (але не критично) на нав-кластер і перейшов до стабів.

тут я спробував спочатку ТХ LP, незважаючи на увесь мій скепсис по відношенню до них останній рік. не сподобалось. потім ТХ звичайні які я захолімодив -- фігня, ТХ холімодити марна справа, не вистачає толерансів на холімод, навіть дууже тоненький. ну, і врешті решт на допомогу прийшли старі добрі дюроки в2, в який отвори в стемі величезні і можна зробити холімод як мені подобається. звісно, навість в цих стемах не можна просто наклеїти пластир, потрібно його наклеїти, добряче притиснути, потримати, трохи притерти з зусиллям вигнутим пінцетом, потім змастити трошки, потім притери ще раз, а вже потім ставити в хаузінг і ставити скобу. але хаузінги і скобу я залишив від ТХ, від дюроку -- стем.

що ж, після того як стаб був готовий, протестований і я був усім задоволений -- запаяв клавіатуру і результат потішив. світчі, які пройшли відбір, стали :
- відчуватись більш гладкими, чого я зазвичай не прагну, але це білд який я інтенційно збирав як протилежність моїм смакам, а в лонгпольних світчах текстура не надто доречна, тому що їхнє артикуляційне звучання воно не про це і гладкість в них цілком собі доречна.
- звучати глибше, округліше, благородніше і це мені прийшлось ну дуже до душі.
- на фоні нижчого боттом-ауту, апстроук став відчуватись коротше і акуратніше, але більше виділеним, тобто з 2-стейдж sprit пружинами я отримав канонічний для лонгполлів "клік->клак" але "клік" внизу ходу став куди ближче до "тук" ніж з ТХ полікарбонатними філмами.

ще одна фоточка для ілюстрації процесу вже ближче до кінця, тому хаос тут ще цілком помірний :gigi: :
спойлер
Зображення
Трохи безладу додають випаяні з двох ткл пцбшок мілл-макс сокети, але то я робив в попередній день і ще просто їх не зібрав. one narkomania at a time :laugh:

в підсумку еволюція цього клавіатурно-культурологічного анти-білда відбувалась приблизно так:

1 етап: пц плейт, без філмів, топи HG -- прикольно флексить, цікаво звучить, але подивимось як осядуться перші ейфорійні враження. минуло 2 дні. ні, звучить то прикольно, але пластиковий хвіст треба забирати, єдиний шлях -- спробувати алю.
2 етап: заміна плейту на алю, але ще додав філми ТХ полікарбонатні 0.125мм -- флексить сендвіч вже не так бадьоро, але звук став зібраним і сфокусованим, стало значно краще, подобається. минув день чи теж два(?). щось стаб на апстроуку якось загучний, от сюди б холі мод, мабуть зроблю.
3 етап: паралельно з заміною стабу та класичний з холі модом перебрав світчі і замінив топи і філми. пробіл -- ідеал. світчі внаслідок модів отримали загальний звук нижче, але апстроук більш виражений + буст гладкості. все супер. куди і як покращувати далі вже не знаю, поки не придумав, але триматиму в курсі)) скоріше за все, тут вже нічого не покращити і цей білд так і житиме. як palette cleanser в моєму світі вінтажних черрі. в цілому фану я отримав в процесі всіх цих забавок 3 вагони, а це в нашій справі найголовніше :rotate:
Kosdnepr
Member

Повідомлення

leif: 01.02.2026 19:33 тут я спробував спочатку ТХ LP, незважаючи на увесь мій скепсис по відношенню до них останній рік. не сподобалось. потім ТХ звичайні які я захолімодив -- фігня, ТХ холімодити марна справа, не вистачає толерансів на холімод
TX таки цокають без холі моду? (який на них толком і не зробиш? :laugh:) Чи це як пощастить з екземпляром? Через це скепсис до TX? Чи то конкретно про LP?
Бо в мене лежить трохи їхніх різних про запас..
7mindfields
Member

Повідомлення

Bender911: 01.02.2026 18:12 Що порадите з коротких клав, з колесом регулювання гучності, радіо+bluetooth і тиху
aula f75 + докупити сайлент світчі:
- akko silent penguins (тактильні)
- ttc frozen v2
- haimu heartbeat
- durock dolphin
- durock daybreak
- outemu silent peach v3
- durock shrimp t1 (тактильні)
leif
Member

Повідомлення

Kosdnepr: 01.02.2026 20:29який на них толком і не зробиш?
на них можна зробити не класичний холі мод з пластирем, а взяти якісь або спеціальні наліпки для цьго, які продаються, або порізати якісь подібні тонкі ptfe тощо. але, як на мене, то це все фігня, не дасть правильного ефекту і класику з прим'ятим/притертим пластирем нічого не замінить. щоб був саме dampening ефект, а не оце фіг зна що.
Kosdnepr: 01.02.2026 20:29TX таки цокають без холі моду?
взагалі можна зробити дуже непогано, тут я дещо полінувався розписати в пості вище. суто в моїй ситуації реалістично були дві можливі опції:

ЛП-стаби з коротшим стемом і скоби потужно змащені BDZ або класичні 4мм стаби, але з холі модом і змащені крайтоксом 205.

ЛП стаби + бдз варіант робочий, але треба вкрай точно вгадати з бдз під твій світч/пружину/кейкап, особливо якщо світч виразно лупить на апстроуці і це передається на кейкап пробілу. тобто нанести рівно стільки щоб рух не став ватним, але і заглушити призвуки апстроуку повністю. це можливо, але непросто і результат, імхо, все одно буде гірше ніж на фуллтревел стабі + холі мод. зробити холі мод на ТХ ЛП стабі, очевидно, ще більш неможливо ніж на звичайному ТХ.

в солдер білді я вирішив піти більш надійним шляхом з фулл тревел стабом і холі модом. трохи довше робити, але приємніше відчуття і менше імовірність, що через тиждень-два-три-п'ять доведеться перепаювати весь борд заново для тюнінгу. як бонус -- легше додати мастила в стем шрицем без десолдера взагалі.

Відправлено через 40 секунд:
7mindfields
тенжи гуд доїхали? була нагода потестити?

Відправлено через 1 хвилину 40 секунд:
тут вартує зазначити, що для них обов'язкове ручне змащення. так-то сайлент чудовий. але лише змащений. якщо не будеш сам мазати, то краще ттс поза сумнівом.

Kosdnepr
а вам теж їхали подібні хайму, до речі. потицяли вже?
Kosdnepr
Member

Повідомлення

leif: 01.02.2026 21:09а вам теж їхали подібні хайму, до речі. потицяли вже?
Так, трохи потестив, але тільки "з коробки". І в стоці взагалі не зайшли, ні риба, ні м'ясо) Треба змащувати обов'язково.
Я тоді для прямого порівняння поставив в клавіатуру 4 лінійні сайленти. З класичних найтихіші Frozen, потім Nothern Light, останні Honey Bean. Haimu відчутно гучніші за всі ці, проте вони по-ідеї мали бути тактильно найбільш наближені до класичний не-сайлентів. Але ні - мені вони здалися м'якшими за Honey Bean. Реально Jerrzi цікавий світч зробили.
Порівняння звичайно так собі, бо кому цікавий світч в стоковому стані? :laugh: тільки hand-lube, а тоді вже можна буде зробити нормальні висновки
Kosdnepr
Member

Повідомлення

Патріотичний QWERTZ треба?
спойлер
Зображення
:super:
leif
Member

Повідомлення

Kosdnepr: 02.02.2026 01:23Але ні - мені вони здалися м'якшими за Honey Bean. Реально Jerrzi цікавий світч зробили.
бачив пару разів, що хвалили цей світч, особливо за свої гроші, але перший раз чую про твердий боттом аут, тим паче твердіше ніж у хайму! несподівано.
Kosdnepr: 02.02.2026 01:23Порівняння звичайно так собі, бо кому цікавий світч в стоковому стані?
взагалі це дивлячись який і з чим порівнювати. ТТС я цілком припускаю юзати в стоці, якщо батч вдалий. звісно, змастити краще, це аксіома, але може бути імхо. а є такі як хайму, які взагалі в стоці протипоказано ставити

Відправлено через 45 секунд:
Kosdnepr: 02.02.2026 12:29Патріотичний QWERTZ треба?
прикол) а звідки це?
Відповісти